Τζιανλούκα Βιάλι, σήμερα οι κόρες σου θα είναι πιο ευάλωτες και στεναχωρημένες από ποτέ

Τζιανλούκα Βιάλι, σήμερα οι κόρες σου θα είναι πιο ευάλωτες και στεναχωρημένες από ποτέ

bet365

Στα 58 του χρόνια, ο Τζιανλούκα Βιάλι έφυγε αφήνοντας πίσω του πολλά παραπάνω από μια μυθική καριέρα γεμάτη γκολ και τίτλους. Το σημαντικότερο είναι πως οι δύο κόρες του, Ολίβια και Σοφία έχουν κληρονομήσει από το μπαμπά τους το μυστικό της ευτυχίας. Την αξία της στεναχώριας. Και σίγουρα, όταν εκείνες δεν θα μιλούν αλλά θα ακούν, θα ξέρουν ότι ο μπαμπάς εκεί ψηλά θα τις κοιτάζει και θα είναι χαρούμενος γι' αυτές.

«Ο πόνος κρύβει ευτυχία;», αυτός ήταν ο τίτλος του τρίτου επεισοδίου της σειράς του Netflix με τον Αλεσάντρο Κατελάν να κάνει... μια απλή ερώτηση στους καλεσμένους του.

Σ' αυτό το επεισόδιο, λοιπόν, καλεσμένος ήταν ο Τζιανλούκα Βιάλι, με τον οποίο ο Αλεσάντρο παίζει γκολφ. Ο Ιταλός θρύλος του ευρωπαϊκού κι όχι μόνο ποδοσφαίρου, τότε, μιλά για το πώς αναθεώρησε τη θνητότητά του όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας το 2017.

Στο επεισόδιο αυτό είχε πει, θέλοντας να περάσει το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να μη χάνουμε το χρόνο μας για βλακείες. Να νιώθουμε τυχεροί για τα όσα έχουμε και να ζούμε γι' αυτά που μας αρέσουν και μας παθιάζουν.

«Ε, φοβάμαι μην πεθάνω. Δεν ξέρω πότε θα σβήσει το φως και τι θα είναι στην άλλη πλευρά, αλλά συνειδητοποιώ επίσης ότι η έννοια του θανάτου χρησιμοποιείται για να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε τη ζωή. Το άγχος να μην μπορώ να ολοκληρώσω όλα αυτά που θέλω να κάνω, το γεγονός ότι είμαι πολύ ενθουσιασμένος με όλα όσα έχω, είναι κάτι για το οποίο αισθάνομαι πολύ τυχερός. Προσπαθώ να μην χάνω χρόνο, να λέω στους γονείς μου ότι τους αγαπώ. Και κατάλαβα ότι δεν αξίζει άλλο να χάνω χρόνο και να κάνω βλακείες. Κάνε αυτά που σου αρέσουν και σε παθιάζουν, για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει χρόνος».

Και πρόσθεσε: «Η αρρώστια δεν είναι μόνο ταλαιπωρία: υπάρχουν όμορφες στιγμές. Η ζωή αποτελείται από 20% απ' αυτό που σου συμβαίνει, αλλά το 80% από τον τρόπο που αντιδράς σ' αυτό που συμβαίνει. Και η ασθένεια μπορεί να σας διδάξει πολλά για το πώς είστε φτιαγμένοι, μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία. Δεν λέω ότι είναι σε σημείο που είμαι ευγνώμων για τον καρκίνο».

Ο Βιάλι άφησε πίσω του δύο κόρες: Την Ολίβια και τη Σοφία τις οποίες απέκτησε με την Κάθριν Γουάιτ Κούπερ. Σ' αυτές τις δύο, ήθελε να περάσει την αξία του να νιώθουν ευάλωτες και στεναχωρημένες.

«Πιστεύω ότι τα παιδιά μας προσέχουν περισσότερο αυτά που κάνουμε απ' αυτά που λέμε. Δεν έχω πολύ χρόνο να γίνω παράδειγμα τώρα που ξέρω ότι δεν θα πεθάνω από γειρατιά. Ελπίζω να ζήσω όσο πιο πολύ γίνεται, αλλά είμαι πολύ πιο εύθραστος από πριν, οπότε αναρωτιέμαι: "Δίνω στις κόρες μου το σωστό παράδειγμα;". Πάντα προσπαθώ να είμαι θετικό παράδειγμα. Η ευτυχία εξαρτάται από τη διή σου οπτική στη ζωή. Προσπαθώ να τις μάθω να μην είναι ματαιόδοξες και αλαζονικές. Να ακούνε περισσότερο και να μιλάνε λιγότερο. Να προσπαθούν να βελτιώνονται κάθε μέρα, νε γελάνε περισσότερο και να βοηθάνε τους άλλους. Αυτό πιστεύω ότι είναι το μυστικό της ευτυχίας.

Προσπαθώ να τους δείξω επίσης ότι δεν πειράζει να είσαι ευάλωτος και να κλαις, δεν πειράζει να στεναχωριέσαι. Πρέπει να δεχόμαστε αυτά τα συναισθήματα. Είναι μια φυσική αντίδραση στα γεγονότα της ζωής. Πρέπει να αποδέχεσαι. Να θυμάσαι ότι θα περάσουν. Αν δεν στεναχωριέσαι, πώς καταλαβαίνεις πόσο ωραία είναι η ευτυχία;».

Η σημερινή μέρα δεν θα είναι μια χαρούμενη μέρα για τις κόρες του. Σίγουρα δεν θα είναι για την υπόλοιπη οικογένειά του. Σίγουρα δεν θα είναι και για τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ο Τζιανλούκα Βιάλι, φεύγοντας πρόλαβε να αφήσει την κληρονομιά του. Και σίγουρα έδωσε στις κόρες του τα μαθήματα που ήθελε για να πορευτούν στη ζωή τους, έχοντας στην... τσέπη τους κρυμμένο το μυστικό της ευτυχίας που άφησε πίσω ο μπαμπάς τους.

Το παιδί από την Κρεμόνα που φόρτωνε τα αντίπαλα δίχτυα

Ο Τζιανλούκα Βιάλι γεννήθηκε στην Κρεμόνα την 9η ημέρα του Ιουλίου του 1964. Η καριέρα του ξεκίνησε από την ομώνυμη ομάδα της γενέτειράς του στη Serie C1 το 1980. Η σεζόν 1983-1984, όταν και εκείνος σκόραρε 10 γκολ στη Serie B πήρε μεταγραφή για τη Σαμπντόρια.

Εκεί συνέθεσε με τον παιδικό του φίλο, Ρομπέρτο Μαντσίνι, μια άψογη συνεργασία. Μια συνεργασία που έφερε το παρατσούκλι «I Gemelli del Gol», δηλαδή το «δίδυμο των γκολ».

Με τον Βιάλι στο ρόστερ της, η Σαμπντόρια είχε την καλύτερη ομάδα στην ιστορία της και μάλιστα κέρδισε το πρώτο της πρωτάθλημα στη Serie A τη σεζόν 1990-1991. Ο Τζιανλούκα, φυσικά ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της σεζόν με 19 τέρματα.

Με τη Σαμπντόρια, κατέκτησε επίσης και το Κυπελλούχων τη σεζόν 1989-1990 (την προηγούμενη σεζόν είχε πάει μέχρι τον τελικό). Με δύο δικά του γκολ κρίθηκε ο τελικός με την Άντερλεχτ στο 105' και στο 107'. Το Λουίτζι Φεράρις έζησε στιγμές απίστευτης ευφορίας καθώς τις σεζόν 1984–85, 1987–88, 1988–89 η ομάδα ήταν Κυπελλούχος Ιταλίας.

Με μεταγραφή ρεκόρ στη Γιουβέντους

Το 1992 είναι η χρονιά που θα αφήσει πίσω του ένα σαρωτικό πέρασμα στη Σαμπντόρια για να πάει στη Γιουβέντους με ποσό - ρεκόρ για την εποχή. Το ποσό που έβγαλε από τα ταμεία της η «βέκια σινιόρα» ήταν 12.500.000 λίρες. Στην πρώτη του σεζόν στο Τορίνο πανηγύρισε στο UEFA. Τη σεζόν 1994-1995 τα πήρε... ΟΛΑ! Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ. Και με την Τσέλσι αργότερα κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλους. Το 1998 ως παίκτης-προπονητής κατάκτησε το Κυπελλούχων έχοντας συμπαίκτη τον Γκουστάβο Πογιέτ.

Το πέρασμά του απ' όπου κι αν πήγε στην καριέρα του άφηνα πάντα κάτι πίσω του. Και πάντα ήταν σημαντικό. Ο Βιάλι έβαζε την υπογραφή του - πέρα από τα πάρα πολλά γκολ - που σημείωνε.

Η καριέρα του Βιάλι σε αριθμούς

Κρεμονέζε: 113 ματς, 25 γκολ 2 ασίστ
Σαμπντόρια: 328 ματς, 141 γκολ, 17 ασίστ
Γιουβέντους: 145 ματς, 53 γκολ, 23 ασίστ
Τσέλσι: 87 ματς, 40 γκολμ 2 ασίστ
Εθνική Ιταλίας: 59 ματς, 16 γκολ

Οι τίτλοι του Βιάλι ως παίκτης

Σαμπντόρια

Serie A: 1990–91
Coppa Italia: 1984–85, 1987–88, 1988–89
Supercoppa Italiana: 1991
UEFA Cup Winners' Cup: 1989–90

Γιουβέντους

Serie A: 1994–95
Coppa Italia: 1994–95
Supercoppa Italiana: 1995
UEFA Champions League: 1995–96
UEFA Cup: 1992–93

Τσέλσι

FA Cup: 1996–97
League Cup: 1997–98
UEFA Cup Winners' Cup: 1997–98

Οι τίτλοι του Βιάλι ως προπονητής

Τσέλσι

FA Cup: 1999–2000
League Cup: 1997–98
FA Charity Shield: 2000
UEFA Cup Winners' Cup: 1997–98
UEFA Super Cup: 1998

Ο προπονητής Βιάλι και το «αντίο» στην εθνική ύστερα από μια... μακρά «διαπραγμάτευση» με τους ογκολόγους του

Στην προπονητική του καριέρα έκατσε στον πάγκο δύο ομάδων. Κι οι δύο στην Αγγλία.

Το Φεβρουάριο του 1998, ο Γκούλιτ αποχωρεί από την Τσέλσι και τον διαδέχεται εκείνος. Κατάφερε να μείνει στους μπλε ως τον Σεπτέμβριο του 2000. Σε 133 ματς είχε 70 νίκες, 38 ισοπαλίες και 25 ήττες με 204 γκολ ενεργητικό και 111 παθητικό. Επόμενο πέρασμά του η Γουότφορντ στην οποία έμεινε για 51 αγώνες (19 νίκες, 11 ισοπαλίες και 21 ήττες).

Το Νοέμβριο του 2019 προσλήφθηκε από την ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, έχοντας καθήκοντα αρχηγού αποστολής.

Οι τίτλοι του ως προπονητής

FA Cup: 1999–2000
League Cup: 1997–98
FA Charity Shield: 2000
UEFA Cup Winners' Cup: 1997–98
UEFA Super Cup: 1998

To Δεκέμβριο του 2022, ανακοίνωσε ότι έπρεπε να αποχωρήσει από το πόστο του.

«Στο τέλος μιας μακράς και δύσκολης "διαπραγμάτευσης" με την υπέροχη ομάδα ογκολόγων μου, αποφάσισα να αναστείλω, ελπίζω προσωρινά, τις παρούσες και τις μελλοντικές μου επαγγελματικές δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο παλαίμαχος Ιταλός άσος.

Στόχος είναι να χρησιμοποιήσω όλες τις ψυχοφυσικές μου ενέργειες για να βοηθήσω το σώμα μου να ξεπεράσει αυτή τη φάση της νόσου, ώστε να μπορέσω να αντιμετωπίσω νέες περιπέτειες το συντομότερο δυνατό και να τις μοιραστώ με όλους σας. Μια αγκαλιά».

 

SERIE A Τελευταία Νέα