Ελλάδα: Οι πρεμιέρες των προκριματικών του EURO, οι διαφορετικοί προπονητές και το Γιβραλτάρ

Ελλάδα: Οι πρεμιέρες των προκριματικών του EURO, οι διαφορετικοί προπονητές και το Γιβραλτάρ

Νότης Χάλαρης
οσφπ

bet365

Προκριματικά EURO στον 21ο αιώνα, μέρος 6ο για την Εθνική Ελλάδας και το Gazzetta σας θυμίζει τι έκανε η χώρα μας στις προηγούμενες διοργανώσεις, το κομμάτι των προπονητών και η συνάντηση με το Γιβραλτάρ.

Η «Οδύσσεια» της Εθνικής Ελλάδας προς τα τελικά του EURO 2024 αλλά και το τέλος της αποχής δέκα χρόνων από τις μεγάλες διοργανώσεις, ξεκινάει από τον Φάρο της Πορτογαλίας. Εκεί όπου η «γαλανόλευκη» υπέστη τη μοναδική αλλά και τη πιο γλυκιά... ήττα στο EURO 2004 από τη Ρωσία, όπου το 2-1 χάρισε την πρόκριση στη χώρα μας στην επόμενη φάση.

Στο ίδιο γήπεδο, αυτή τη φορά κόντρα στο Γιβραλτάρ, ο Γκουστάβο Πογιέτ και οι παίκτες του ρίχνονται στη μάχη για τα ευρωπαϊκά προκριματικά με στόχο την πρόκριση στα τελικά του EURO 2024. Πρόκειται για την 6η πρεμιέρα μέσα στον 21ο αιώνα και το Gazzetta αρπάζει την ευκαιρία να σας θυμίσει τι είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα όμως, στέκεται και σε ένα ιδιαίτερο στατιστικό που αφορά τους προπονητές με εξαίρεση τον... Ότο αλλά και την πρεμιέρα απέναντι στο Γιβραλτάρ σε προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στο ίδιο γήπεδο.

Το «+» στις εκτός έδρας πρεμιέρες

Από τις πέντε πρεμιέρες σε ευρωπαϊκά προκριματικά που έχει δώσει μέχρι στιγμής η Ελλάδας, μόλις δύο φορές είναι εκτός έδρας και σε αμφότερες, έχει πανηγυρίσει τη νίκη. Συγκεκριμένα κόντρα στη Μολδαβία ενόψει του EURO 2008, είχε επικρατήσει με 1-0 χάρη στο τέρμα του Λυμπερόπουλου στο 77ο λεπτό, ξεκινώντας με το δεξί τον δρόμο προς τα τελικά της διοργάνωσης.

Αντίθετη κατάληξη είχε η δεύτερη επικράτηση, καθώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του EURO 2020 (που έγινε το 2021 λόγω του covid). Μίλαμε για την εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στο Λιχτενστάιν όταν η χώρα μας πανηγύρισε το διπλό με 2-0 και μπήκε με τον καλύτερο τρόπο στη διοργάνωση. Ο Φορτούνης άνοιξε το σκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου μετά από ασίστ του Κουρμπέλη ενώ το τελικό 2-0 διαμόρφωσε στο 80' ο Τάσος Δώνης μετά από πάσα του Μασούρα.

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα έχει δύο ήττες και μία ισοπαλία, όλες στα γήπεδα της χώρας της με αφετηρία το παιχνίδι απέναντι στην Ισπανία των Κασίγιας, Τσάβι και Ραούλ. Στο «Απόστολος Νικολαϊδης» και φόντο το ιστορικό EURO 2004, το σύνολο του Ότο Ρεχάγκελ ηττήθηκε με 2-0 δίχως να βάλει... δύσκολα στους Ισπανούς, με την εκδίκηση να έρχεται στους ομίλους στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εντός έδρας ισοπαλίας κόντρα στη Γεωργία (1-1) για τα προκριματικά του EURO 2012, με τον Ιασβίλι να ανοίγει το σκορ μόλις στο 3ο λεπτό και τους Γεωργιανούς να κρατούν τη νίκη για τα επόμενα 70 λεπτά, μέχρι να ισοφαρίσει ο Νίκος Σπυρόπουλος. Ο κύκλος των προκριματικών ολοκληρώνεται με το μεγάλο διπλό της Ρουμανίας επί της Ελλάδας με 1-0 το 2014. Μόλις λίγους μήνες μετά την επιτυχία στα γήπεδα της Βραζιλίας, ο Μαρίκα στο 10ο λεπτό υπέγραψε τη νίκη των Ρουμάνων στην πρεμιέρα.

Το... παράδοξο των προπονητών!

Αν και αυτή είναι μόλις η 6η παρουσία της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προκριματικά, μόλις μία φορά (!) η χώρα μας είχε τον ίδιο προπονητή σε δύο συνεχόμενες πρεμιέρες. Πρόκειται για τον Ότο Ρεχάγκελ που ήταν το 2002 κόντρα στην Ισπανία και αλλά και το 2004 κόντρα στη Μολδαβία.

Από εκεί και πέρα, σε κάθε 1η αγωνιστική, έχουμε και διαφορετικό πρόσωπο στην άκρη του πάγκου. Ακόμα και τώρα, ο Γκουστάβο Πογιέτ είναι διαφορετικός από το πρώτο ματς το 2019. Συγκεκριμένα, το 2010 κόντρα στη Γεωργία, στην τεχνική ηγεσία ήταν ο Φερνάντο Σάντος, το 2014 απέναντι στη Ρουμανία, ήταν ο Κλαούντιο Ρανιέρι και απέναντι στο Λιχτενστάιν, βρισκόταν ο Άγγελος Αναστασιάδης.

αρης

Παρόμοιο ξεκίνημα αλλά και ίδια κατάληξη κόντρα στο Γιβραλτάρ...

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που η Ελλάδα θα παίξει με το Γιβραλτάρ στο συγκεκριμένο γήπεδο και στην παρθενική τους αναμέτρηση, ήταν και πάλι για προκριματικά. Συγκεκριμένα, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2016, με φόντο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, η χώρα μας μπήκε στη μάχη των προκριματικών ξεκινώντας και πάλι από τον Φάρο.

Το σύνολο του Μίκαελ Σκίμπε (ακόμα ένα όνομα όπως αναφέραμε παραπάνω) δεν ήθελε να μπει σε... περιπέτειες και με ένα «ξέσπασμα» στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, έφυγε με το διπλό με το τελικό 4-1. Ο Μήτρογλου άνοιξε το σκορ στο 10', ο Γουόλκερ ισοφάρισε στο 26' αλλά το αυτογκόλ του Γουίσμαν στο 44ο λεπτό έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην Ελλάδα. Το τελευταίο, ήταν και η αρχή για να έρθει το τελικό σκορ αφού ο Φορτούνης και ο Τοροσίδης ολοκλήρωσαν τη νίκη της χώρας μας.

Η πρεμιέρα το βράδυ της Παρασκευής (24/03, στις 21:45) καλείται να είναι παρόμοια αλλά όχι μόνο αυτή. Σε εκείνον τον όμιλο, η χώρα μας κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση πίσω από το Βέλγιο και πάνω από τις Βοσνία, Εσθονία, Κύπρο και Γιβραλτάρ, μπαίνοντας στα μπαράζ, όπου συνάντησε την Κροατία. Εν τέλει γνώρισε τον αποκλεισμό από τη μετέπειτα φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χωρίς αυτό να αναιρεί την πορεία της ομάδας στον όμιλο, κάτι που θέλει να επαναλάβει και τώρα.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα