Και για τους 5 τα πιο δύσκολα είναι αυτά που έχουν τώρα μπροστά

Και για τους 5 τα πιο δύσκολα είναι αυτά που έχουν τώρα μπροστά

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις κληρώσεις σε Champions League, Europa League, Conference League.

Η συζήτηση για τα σημερινά αποτελέσματα των κληρώσεων για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δημιουργεί μια “να ‘χαμε, να λέγαμε” κατάσταση. Ασχολούμαστε όλοι εμείς, οι “απέξω”, αλλά δεν ασχολούνται, ή τουλάχιστον δεν πρέπει να ασχολούνται οι άμεσα εμπλεκόμενοι - δηλαδή οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές των ελληνικών ομάδων. Διότι αυτή η κουβέντα θα λειτουργούσε βλαπτικά σε σχέση με την νοοτροπία που χτίζουν τούτες τις ώρες ενόψει των αγώνων τους στον 3ο προκριματικό γύρο των διοργανώσεων. Αυτά είναι “ματς δίχως αύριο”, άρα ποιο το νόημα να κουβεντιάζουν και να σκέφτονται το “αύριο” προτού αγοράσουν το προνόμιο να το ζήσουν. Παρόλα αυτά όμως η κλήρωση τους έστειλε ένα πολύ καθαρό μήνυμα: αυτά που έχουν ακριβώς μπροστά τους δεν είναι μόνο τα πιο σημαντικά ματς, αλλά και τα πιο δύσκολα. Όλοι τους, και οι 5 έχουν λόγους να σκέφτονται ότι εφόσον καταφέρουν να περάσουν το αμέσως επόμενο εμπόδιο θα αυξήσουν πάρα πολύ τις πιθανότητες να φτάσουν στον επιθυμητό προορισμό επειδή τα επόμενα εμπόδια δεν είναι το ίδιο υψηλά.

Το παράδειγμα της ΑΕΚ, που είναι η πιο άτυχη των κληρώσεων, είναι χαρακτηριστικό. Αν αποκλείσει την Ντιναμο Ζάγκρεμπ προφανώς θα πάει στα playoffs του Champions League με την αυτοπεποίθηση μιας ομάδας που μπορεί να ξανακάνει στην Αντβέρπ στα “επίσημα” αυτό που της έκανε στο “φιλικό” - να την νικήσει και να φέρει το σεντόνι του Champions League στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ίδια και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό είναι η συζήτηση για τον Παναθηναϊκό. Αν επιτύχει την υπέρβαση και αποκλείσει τη Μαρσέιγ, γιατί να μη νιώσει σιγουριά ότι από εκείνον θα εξαρτάται, απέναντι στην Μπράγκα ή την Μπάτσκα Τόπολα, η πρόκριση και η παρουσία του στην φάση των ομίλων του Champions League;

Το ίδιο μπορεί κανείς να ισχυριστεί για τον Ολυμπιακό. Το δύσκολο, τώρα που βρίσκεται στη φάση των μεγάλων αλλαγών, είναι να καταφέρει να παρουσιαστεί με όση ωριμότητα του χρειάζεται ώστε να βγάλει από το Europa League την Γκενκ. Αν το πετύχει, ο Ολυμπιακός θα νιώθει ότι εξαρτάται από εκείνον, και όχι από την απόδοση της Τσουκαρίτσκι, η παρουσία του στην φάση των ομίλων του Europa League.

Πείτε μου ότι ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει να αποκλείσει την Χάιντουκ Σπλιτ και θα σας πω ότι θα είναι πραγματικό φαβορί για την παρουσία στην φάση των ομίλων του Conference League είτε βρεθεί απέναντί του η 8η του νορβηγικού πρωταθλήματος Ρόζενμποργκ είτε βρεθεί η Χαρτς, που πληρώνει περισσότερο από 81 για κατάκτηση του σκοτσεζικου πρωταθλήματος.

Ο Άρης πιθανότατα θα βρει στα playoffs του Conference League την Μπεσίκτας, εκτός και αν κάνει την έκπληξη η Νέφτσι. Ακόμη όμως και αν είναι μπροστά του οι Τούρκοι, που πέρσι δεν έπαιζαν στην Ευρώπη και τερμάτισαν 3οι στο πρωτάθλημα, γιατί να μη νιώθει ο Άρης τη σιγουριά ότι έχει καλές πιθανότητες όταν θα έρχεται από πρόκριση επί της Ντιναμο Κιέβου;

Έτσι κι αλλιώς, στη θέση που έχει βρεθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι ομάδες δεν έχουν την πολυτέλεια του “αέρα” για να σκέφτονται τον επόμενο και όχι τον ερχόμενο αντίπαλο. Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι 4 εκ των 5 γνωρίζουν εξ ορισμού ότι το μεγάλο εμπόδιο το βρίσκουν τώρα και όχι μετά. Ακόμη όμως και ο 5ος, ο Αρης, ξέρει ότι ανάμεσα στα δύο εμπόδια αυτό που έχει μπροστά του είναι το μεγαλύτερο.

Δεδομένου ότι η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους σε όμιλο, η κλήρωση της Δευτέρας μας έφερε ένα καλό μαντάτο: ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα “στρώσουν” τον δρόμο τους για τους ομίλους αν φτάσουν μέχρι τα playoffs. Και αυτό πρέπει να είναι το όραμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να δει και τους 5, ή τουλάχιστον τους 4 να φτάνουν μέχρι τους ομίλους. Τότε και μόνο τότε θα εμφανιστούν πραγματικές πιθανότητες να εκμεταλλευτούμε την φετινή σεζόν και να βελτιώσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική για το ποδόσφαιρο συλλόγων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.