Λίβερπουλ - Έντουαρντς: Βάζει τέλος στην αβεβαιότητα!

Εντουαρντς

bet365

Δεν είναι ένας απλός αθλητικός διευθυντής με μεγάλη βάση δεδομένων στον υπολογιστή του. Ο Μάικλ Έντουαρντς πρωταγωνιστεί στο δικό του... Μοneyball και κάνει τη Λίβερπουλ να χαμογελά ξανά.

Όταν ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Λίβερπουλ, Μάικλ Έντουαρντς, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Άνφιλντ με μια αποχαιρετιστήρια επιστολή 1.965 λέξεων το 2022, τόνισε την ανάγκη για αλλαγή. «Έτσι πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις/ οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι παραμένουν μπροστά», έγραψε. Δύο χρόνια μετά, αυτή η φιλοσοφία συγκρούστηκε με την εξίσου συναρπαστική δύναμη της εξοικείωσης. Καθώς ο Γιούργκεν Κλοπ φεύγει από τη σκηνή, υπάρχει ο… πειρασμός να δούμε τον Έντουαρντς να ξαναβγαίνει από τις «Shankly Gates» με λίστα των κορυφαίων νεαρών του πλανήτη, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κληρονομιά της αναγέννησης μετά το 2015 θα παραμείνει ανέπαφη.

Οποιος είναι κοντά στο αφεντικό της Λίβερπουλ, δεν έχει αυταπάτες για δύο γεγονότα. Το ένα, το δέος που αισθάνεται για τον κόουτς Κλοπ. Το άλλο, πως εκτιμά απεριόριστα τον Έντουαρντς. Ο Γκόρντον προσπάθησε μάταια να τον εμποδίσει να φύγει και δεν δεχόταν άρνηση στην κρούση επιστροφής. Μετά από πάνω από ένα χρόνο τρελού... κυνηγιού, ο Γκόρντον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να δελεάσει τον Έντουαρντς ήταν να του προσφέρει...τη δική του δουλειά. Ο Γκόρντον θα παραμείνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της FSG και ο Έντουαρντς θα είναι για πολλούς ο άνθρωπος από τον οποίο θα περνούν όλες οι αποφάσεις. Είναι αυτή η προνοητικότητα που τον έχει κάνει μια τόσο ενδιαφέρουσα φιγούρα στο Άνφιλντ. Είτε αναζητά ευκαιρίες, είτε προβλέπει την αγορά, ο Έντουαρντς είναι ο άνθρωπος που φτιάχνει τις ισορροπίες.

Είναι μια νέα εποχή στην Premier League, αφού ο αθλητικός διευθυντής γίνεται Διευθύνων Σύμβουλος και μια νέα τάση θα αρχίσει να διαμορφώνεται στο Νησί. Δεν υπάρχει τίποτα συναισθηματικό στην επιστροφή του στους Reds. Είναι η ικανότητά του να παραμερίζει το συναίσθημα, ποτέ δεν παρασύρθηκε από αυτό, γι’ αυτό κι εκτόξευσε τη Λίβερπουλ.

Όταν είδε ρευστό για τον Κουτίνιο άναψε αμέσως το πράσινο φως, όταν βρήκε την ευκαιρία για τον Σαλάχ δε δίστασε να... επιβληθεί στον Κλοπ. Ο Οι αναλυτές και οι σκάουτερ υπό το βλέμμα του Έντουαρντς έχουν γίνει η ενσάρκωση αυτής της φιλοσοφίας του «Moneyball». Στην FSG λατρεύουν την ταινία με τον Μπραντ Πιτ και στο πίσω μέρος του μυαλού τους περνά οι επιτυχίες της Λίβερπουλ το 2019 και το 2020. Ο Βρετανός είναι πολλά περισσότερα από ένας άνθρωπος των στατιστικών με τον φορητό υπολογιστή.

Moneyball

Η σχέση του με τους ατζέντηδες ήταν εξαιρετική και η διαπραγματευτική του ικανότητα στις αγορές και τις πωλήσεις ήταν ιδανική. Είναι αλήθεια πως κανένας υπολογιστής δεν μπορεί να δώσει χρηματική αξία σε αυτές τις προσωπικές συνδέσεις. Κάθε ομάδα στην Premier League που δεν διαθέτει ομάδα αναλυτών δεδομένων θεωρείται... χαμένη στον χρόνο. Η Γιουνάιτεντ είναι μια από αυτές, ενώ και η Τσέλσι τώρα το «χτίζει» γι’ αυτό και οι Ράτκλιφ, Μπόελι έπεσαν με τα μούτρα για να πάρουν τον Έντουαρντς στην ομάδα τους. Ο τελευταίος αρνήθηκε, η Λίβερπουλ τον έπεισε και οι Reds μετά το σοκ της αποχώρησης του Κλοπ χαμογελούν ξανά.

«Αρχιτέκτονας» πίσω από κλειστές πόρτες

Διάνοια στο παρασκήνιο, άρχοντας των deals, φαντομάς των ευρωπαϊκών γηπέδων. Ο Μάικλ Έντουαρντς αποτέλεσε τον αρχιτέκτονα πίσω από κλειστές πόρτες της Λίβερπουλ επί εποχής Γιούργκεν Κλοπ, ακόμα κι το όνομά του άργησε να λάβει την αναγνώριση από τον κόσμο των media. «Ο Μάικλ Έντουαρντς δουλεύει κάτω από τα ραντάρ, αλλά ο ρόλος του στην επιτυχία μας δεν γίνεται να υποτιμηθεί. Είναι από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους εντός της ομάδας. Έχει δουλέψει ασταμάτητα για να δημιουργήσει αυτό το εκπληκτικό περιβάλλον.

Ο ρόλος του δεν περιορίζεται απλά στο να βγαίνεις στην αγορά και να βρίσκεις τον πιο ακριβό στόχο. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη των ταλέντων μας και τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες που έχουμε συνάψει μαζί τους, προκειμένου να υπάρχει μια συνέπεια χρόνο με το χρόνο». Η παραδοχή από τους ιθύνοντες της FSG προς το πρόσωπο του Μάικλ Έντουαρντς αποτελεί τη μεγαλύτερη σφραγίδα της επιτυχημένης δουλείας του, της αμέτρητης συνεισφοράς στην επιστροφή της Λίβερπουλ στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Κινήσεις όπως εκείνη του Ρόμπερτσον που για μόλις 10 εκατομμύρια ευρώ αποκτήθηκε το 2017 από την υποβιβασμένη Χαλ, ή του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ με ρεκόρ μεταγραφής για αμυντικό ύψους 84 εκατομμυρίων ευρώ από την Σαουθάμπτον τον Ιανουάριο του 2018. Με λίγα λόγια, έξυπνες αγορές που σύνδραμαν στην γιγάντωση του κλαμπ. Εκείνες όμως είναι απλώς η κορυφή του... παγόβουνου. Σαντιό Μανέ, Ρομπέρτο Φιρμίνο, Τζίνι Βαϊνάλντουμ, Φαμπίνιο, Άλισον και Μοχάμεντ Σαλάχ είναι μόνο μερικά από τα υπόλοιπα χρυσά deals που έχει βγάλει από το μανίκι του ο 42χρονος, με την περίπτωση του Αιγύπτιου βέβαια να συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Προκειμένου άλλωστε να φέρει τον Σαλάχ στο Λίβερπουλ, ο Έντουαρντς έπρεπε να... σπάσει αυγά με τον Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός τότε επέμενε στην περίπτωση του Γιούλιαν Μπραντ που αγωνιζόταν τότε στη Λεβερκούζεν, όμως ο «αρχιτέκτονας» κατάφερε να τον πείσει για να προχωρήσουν μαζί σε μια αγορά που θα άλλαζε τη σύγχρονη ιστορία του κλαμπ.

Την ίδια στιγμή σαν δεξιοτέχνης με άριστο χειρισμό της γλώσσας του επιχειρείν, ο Έντουραντς κατάφερε να καλύψει το ισοζύγιο και το κόστος των μεταγραφών με πωλήσεις ονομάτων που δεν... έλαμπαν. Κέβιν Στιούαρτ, Τζόρνταν Αίμπ, Ντομινίκ Σολάνκε, Κριστιάν Μπεντέκε, Ντάνι Ίνγκς, Ράιαν Μπρούστερ, Μπραντ Σμιθ, Ντάνι Γουόρντ, Μαμαντού Σακό αποτελούν ενδεικτικά μερικά από τα «καύσιμα», μέσω των οποίων ο Έντουαρντς κατάφερε να... γεννήσει χρήμα και να καλύψει το ισοζύγιο των μεταγραφών, με κερασάκι στην τούρτα την πώληση - ρεκόρ του Κουτίνιο στη Μπαρτσελόνα τον Γενάρη του 2018 αντί 135 εκατομμυρίων ευρώ!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα