Κασεμίρο: Ο Terminator της Ρεάλ Μαδρίτης γίνεται ο «X-Factor» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Βασίλης Μπαλατσός
Κασεμίρο: Ο Terminator της Ρεάλ Μαδρίτης γίνεται ο «X-Factor» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

bet365

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επένδυσε πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει την «μαύρη τρύπα» του άξονα της με τον Κασεμίρο, έντυσε στα κόκκινα τον επί σειρά ετών... εξολοθρευτή των αντιπάλων της Ρεάλ Μαδρίτης και έριξε μία από τις μεγαλύτερες «βόμβες» του καλοκαιριού.

«Το πρώτο πράγμα που θέλω να δω μετά από ένα παιχνίδι είναι πόσες ανακτήσεις ή κοψίματα έχω κάνει», είπε ο Κασεμίρο στο ισπανικό περιοδικό Panenka τον περασμένο Φεβρουάριο. «Αυτοί είναι οι αριθμοί μου, τα γκολ μου, οι ασίστ μου. Φυσικά, σε όλους αρέσει να σκοράρουν, να κάνουν ένα ωραίο παιχνίδι, αλλά η ευτυχία μου έρχεται στην ανάκτηση της μπάλας. Αυτό δείχνει πόσο έχω βοηθήσει την ομάδα».

Για αυτή την αφοσίωση ο Βραζιλιάνος διεθνής βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των στόχων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυτό το καλοκαίρι μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές τους να αποκτήσουν τον Φρένκι Ντε Γιονγκ από την Μπαρτσελόνα και τον Αντριέν Ραμπιό από τη Γιουβέντους. Η Γιουνάιτεντ απέκτησε τον Κασεμίρο με μια συμφωνία αρχικής αξίας 72 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ανέλθει στα 85 εκατομμύρια ευρώ εάν εκπληρωθούν όλες οι ρήτρες και προϋποθέσεις.

Αν η Γιουνάιτεντ ψάχνει για ένα «Νο 6» που μπορεί να προστατεύσει την άμυνα και να ξεκινήσει τις επιθέσεις, υπάρχουν λίγοι καλύτεροι του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αυτό δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ο Κασεμίρο, αλλά είναι αυτό στο οποίο ειδικεύεται, και αυτό που του αρέσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κασεμίρο έπαιξε ως κόφτης σε μια μεσαία γραμμή με τρία χαφ με «οκτάρια» τους Τόνι Κρόος και Λούκα Μόντριτς. Οι πλάγιοι μπακ τους συχνά πιέζουν και οι σέντερ μπακ από την εποχή του Σέρχιο Ράμος μέχρι εκείνη του Νταβίντ Αλάμπα τους αρέσει να συμμετέχουν στην επίθεση.

Αυτό το σύστημα έχει λειτουργήσει αρκετά καλά. Ο Κασεμίρο έχει κατακτήσει 18 τρόπαια στη Ρεάλ, συμπεριλαμβανομένων πέντε Champions League, με πιο πρόσφατο την περασμένη σεζόν. Αυτός κρατούσε το οχυρό ενώ επιθετικοί όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Βινίσιους Τζούνιορ έπαιρναν πάνω τους τα φώτα.

Ο άνθρωπος για τη «βρώμικη» δουλειά

Το Smarterscout δίνει στα παιχνίδια των παικτών μια σειρά βαθμολογιών από το μηδέν έως το 99. Αυτές οι βαθμολογίες σχετίζονται είτε με το πόσο συχνά ένας παίκτης εκτελεί μια συγκεκριμένη ενέργεια, είτε με το πόσο αποτελεσματικοί είναι σε αυτήν (για παράδειγμα, πόσο καλά κουβαλούν την μπάλα προς την αντίπαλη περιοχή) σε σύγκριση με άλλους που παίζουν στη θέση τους.

Οι αριθμοί δείχνουν πόσο καταστροφικός για την αντίπαλη ομάδα είναι ο Κασεμίρο όταν «καθαρίζει» μπαλιές και μπλοκάρει πάσες (ανάκτηση μπάλας και μπλοκ, 92 στα 99). Η αμυντική του ένταση είναι 97 στα 99. Είναι ένα επιπλέον κατόρθωμα όταν παίζει σε μια ομάδα που είναι επιρρεπής σε περιστασιακά λάθη συγκέντρωσης όπως η Ρεάλ και δείχνει ότι είναι πολύ ενθουσιώδης στο πρέσινγκ όταν ο αντίπαλος έχει την κατοχή. Συχνά μπαίνει βαθιά στο αντίπαλο μισό στην προσπάθεια του να κερδίσει γρήγορα την μπάλα.

Στο δρόμο του για τον πέμπτο τίτλο του Champions League πέρυσι, τα στατιστικά της UEFA είχαν τον Κασεμίρο στην κορυφή των ανακτήσεων της μπάλας(76) και δεύτερο στην απόπειρα τάκλιν (31). Ένα κλασικό θέαμα από τα παιχνίδια της Ρεάλ τα τελευταία χρόνια ήταν το νούμερο 14 που επέστρεφε μπροστά από την περιοχή του για να κόψει. Μερικές φορές κερδίζει την μπάλα καθαρά, μερικές φορές όχι.

Από αυτά τα 31 τάκλιν στο Champions League, ο Κασεμίρο κέρδισε μόνο τα 13. Όχι τόσο τέλεια τεχνική τάκλιν (38 από 99). Συχνά όμως ο στόχος του ήταν να φτάσει εκεί και τουλάχιστον να διακόψει προσωρινά μια επίθεση της αντίπαλης ομάδας, αντί να φύγει καθαρά με τη μπάλα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα παιχνίδια διαρκούν 97 λεπτά και ένας παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης είναι στην μπάλα κατά μέσο όρο για δυόμισι λεπτά», είπε ο Κασεμίρο στο Panenka. «Συχνά εστιάζουμε σε αυτά τα λεπτά και λέμε - τι ποιότητα, πόσο καλά έπαιξε. Τα άλλα 95 τρέχει, καλύπτει κενά, κάνει σπριντ για την μπάλα, βοηθάει. Αλλά οι άνθρωποι ξεχνούν τα υπόλοιπα - εάν χρειάζεται ένα φάουλ για να σταματήσει μια αντεπίθεση, να καλύψει ένα χώρο ή να υποχρεώσει μια ομάδα να παίξει προς τα πίσω. Μερικές φορές αυτή η δουλειά εκτός μπάλας είναι η πιο σημαντική».

Τα στατιστικά της UEFA έδειξαν επίσης ότι ο Κασεμίρο υπέστη περισσότερα φάουλ (18) από όσα έκανε (17) κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αυτό δείχνει μια άλλη από τις βασικές του ικανότητες. Οι οπαδοί τόσο της ομάδας του όσο και των αντιπάλων θεωρούν ότι κατέχει κάτι σαν υπερφυσική ικανότητα να αποφεύγει τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Στην πραγματικότητα το παραπάνω γεγονός είναι απόρροια της ευφυίας του παιχνιδιού του και των διπλωματικών ικανοτήτων του (δεν είναι τυχαίο που αποβλήθηκε μόνο δύο φορές - αμφότερες με δυο κίτρινες - σε 521 αγώνες ανδρών για σύλλογο και εθνική).

Το ένα μεγάλο ψεγάδι στην καριέρα του ήταν όταν έχασε τον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 για κίτρινες κάρτες. Ο Κέβιν Ντε Μπρούιν και ο Εντέν Αζάρ απολάμβαναν τον χώρο καθώς το Βέλγιο κέρδισε εκείνο το παιχνίδι με 2-1. Αλλά αυτό υπογράμμισε μόνο τη σημασία του για την εθνική του ομάδα και θα είναι βασικός «υπολοχαγός» για τον προπονητή της Βραζιλίας Τίτε στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η εκτόξευση με Ζιντάν

Για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την άφιξή του στη Μαδρίτη το 2013 για να παίξει για την Castilla, δεν θεωρήθηκε πραγματικά ως πιθανός μακροχρόνιος διάδοχος του Τσάμπι Αλόνσο στη μεσαία γραμμή της πρώτης ομάδας.

Ο Κάρλο Αντσελότι ήταν χαρούμενος που πέρασε τη σεζόν 2014-15 ως δανεικός στην Πόρτο για να «ψηθεί». Ο Ράφα Μπενίτεθ πιθανώς εξακολουθεί να μετανιώνει που επέλεξε τον Χάμες Ροντρίγκεζ μαζί με τον Κρόος και τον Μόντριτς σε μια τριάδα στη μεσαία γραμμή για ένα Clasico τον Οκτώβριο του 2015 που Ρεάλ Μαδρίτης έχασε με 4-0 από τη Μπαρτσελόνα. Μόνο όταν ο Ζινεντίν Ζιντάν ανέλαβε την πρώτη ομάδα τον Ιανουάριο του 2016 ο Κασεμίρο πήρε τελικά μια μόνιμη θέση στην ενδεκάδα.

Ο Ζιντάν είδε την ανάγκη για τις σωματικές και καταστροφικές του ιδιότητες, αλλά δεν τον ενθάρρυνε να ξεκινήσει επιθέσεις από την πίσω ζώνη. Ο Κασεμίρο είναι ένας διαφορετικός τύπος αμυντικού χαφ από τον Ντε Γιονγκ, ο οποίος ευδοκίμησε υπό τον Τεν Χαγκ στον Άγιαξ όπου έκανε την ομάδα να κινείται, είτε κουβαλώντας την μπάλα είτε ξεκινώντας επιθέσεις. Διαδοχικοί προπονητές της Ρεάλ ζήτησαν αντ' αυτού από τον Κασεμίρο να απομακρυνθεί, ώστε άλλοι όπως ο Κρόος ή ο Μόντριτς να μπορούν να κάνουν το παιχνίδι.

Το παιδί από το Σάο Πάολο που δεν νιώθει Βραζιλιάνος

«Είναι αλήθεια ότι δεν νιώθω Βραζιλιάνος παίκτης», είπε ο Κασεμίρο στην El Pais το 2017. «Μερικοί παίκτες έχουν ποιότητα, άλλοι μαγεία, άλλοι σκληρή δουλειά. Χωρίς αμφιβολία είμαι ο τελευταίος, ίσως μοιάζω περισσότερο με Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή παρά με Βραζιλιάνο».

Το να μην είσαι τόσο καλός playmaker όσο ο Κρόος ή ο Μόντριτς δεν είναι ντροπή. Οι αριθμοί του smarterscout δείχνουν ότι ο Κασεμίρο θα παίξει απλά με τη μπάλα και επίσης θα προωθήσει το παιχνίδι (προωθητική πάσα, 68 από 99) με τις επιθετικές πινελιές που έχει — κρατώντας την κατοχή καλά (ικανότητα συγκράτησης μπάλας, 76 από 99). Όσον αφορά την προώθηση της μπάλας σε επικίνδυνες περιοχές, οι αριθμοί του δείχνουν ότι είναι περίπου στον μέσο όρο για έναν αμυντικό μέσο (xG από την εξέλιξη της μπάλας, 53 στα 99).

Η βαθμολογία 73 στα 99 για τη συχνότητα των τελικών του προσπαθειών δείχνει ότι του αρέσει να σουτάρει από απόσταση όταν του δίνεται η ευκαιρία. Σκόραρε στον τελικό του Champions League του 2017, με ένα σουτ από μακρινή απόσταση που κόντραρε, έβαλε μπροστά με 2-1 τη Ρεάλ και την οδήγησε στη νίκη. Είναι επίσης μια μεγάλη απειλή από τις στατικές φάσεις.

Τα 31 του γκολ σε 336 αγώνες συνολικά για τη Μαδρίτη σημαίνει ότι έχει βρει δίχτυα περισσότερες φορές από τον Κρόος ή τον Μόντριτς, έχοντας παίξει λιγότερους αγώνες και από τους δύο.

Το «αύριο» στον άξονα της Ρεάλ

Η Ρεάλ δεν απέρριψε το ενδιαφέρον της Γιουνάιτεντ για τον Κασεμίρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και οι Κόκκινοι Διάβολοι δεν άργησαν να αποκτήσουν μια σιγουριά για τη μεταγραφή του παίκτη.

Αντίθετα οι Μαδριλένοι έχουν σκεφτεί στρατηγικά πώς θα εξελιχθεί η ομάδα. Είδαν πώς οι αποχωρήσεις των Ράμος και Ραφαέλ Βαράν πριν από 12 μήνες δεν προκάλεσαν κανένα πρόβλημα, αντίθετα συνέβαλαν στην ανάπτυξη των Αλάμπα και Μιλιτάο ως ένα εξαιρετικό νέο δίδυμο στα μετόπισθεν.

Ο σχεδιασμός της ιεραρχίας της μεσαίας γραμμής της Ρεάλ συνεχίζεται εδώ και λίγο καιρό. Ο διεθνής της Ουρουγουάης Φέντε Βαλβέρδε, τώρα 24 ετών, έχει βρει έναν ρόλο παίκτη που καλύπτει τεράστιες περιοχές του γηπέδου και όχι ως κάποιον που κρατά το κέντρο. Ο Εντουάρντο Καμαβινγκά, μόλις 19 ετών, άφησε τεράστιες υποσχέσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης του σεζόν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» αλλά δεν ήταν τόσο αξιόπιστος αγωνιστικά όσο και από άποψη ψυχολογικής διαχείρισης κατά τη διάρκεια των αγώνων για να εδραιωθεί στη μεσαία γραμμή. Εξ ου και η απόφαση της Ρεάλ να δαπανήσει 80 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι για τον 22χρονο Ορελιέν Τσουαμενί, τον οποίο πολλοί στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» βλέπουν ως το μακροπρόθεσμο μέλλον της ομάδας μπροστά από την άμυνα. Ο Τσουαμενί έχει εντυπωσιάσει πολύ από την άφιξή του σε αγώνες προετοιμασίας και ειδικά στις προπονήσεις.

Τα φυσικά προσόντα του Γάλλου διεθνούς ήταν τόσο εντυπωσιακά όσο αναμενόταν, αλλά η τεχνική του ικανότητα έχει εκπλήξει. Οι εσωτερικοί παρατηρητές έχουν ενθουσιαστεί ιδιαίτερα με το πόσο γρήγορα έχει συντονιστεί στο ίδιο τεχνικό μήκος κύματος με τον Κρόος, τον Αλάμπα και τον Μόντριτς στο δημιουργικό κέντρο της ομάδας.

Αυτός ο ανταγωνισμός ίσως και να ώθησε τον Κασεμίρο στο Ευρωπαϊκό Super Cup της περασμένης εβδομάδας εναντίον της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όπου ήταν ο MVP μετά από μια απίστευτη εμφάνιση. Έκανε πολλά εντυπωσιακά τάκλιν αναχαιτίσεων, ενώ είχε και δοκάρι.

Επαγγελματίας, μέντορας και «προπονητής»

Μια φωτογραφία του Αντσελότι να συνομιλεί με τον Κασεμίρο μετά από εκείνο το παιχνίδι ερμηνεύτηκε ότι ο οξυδερκής Ιταλός γνώριζε όλες τις συζητήσεις για το μακροπρόθεσμο μέλλον του Βραζιλιάνου. Αυτό έγινε ενώ η Γιουνάιτεντ εξακολουθούσε να κοιτάζει τον Ραμπιό, έναν πολύ διαφορετικό τύπο παίκτη και χαρακτήρα και πολύ πριν στρέψει την προσοχή της στον Κασεμίρο.

Τα κύρια καθήκοντά του στο γήπεδο μπορεί να είναι καταστροφικά, αλλά είναι ένας καινοτόμος ποδοσφαιριστής για τον δικό του ρόλο. Παρακολουθεί πολλά παιχνίδια στο σπίτι του, όπου χρησιμοποιεί την πλατφόρμα ανάλυσης Wyscout για να μελετήσει τις αντίπαλες ομάδες και τις δικές του επιδόσεις. Όταν ρωτήθηκε πριν από τον τελικό του Champions League της περασμένης σεζόν ποιους από τους παίκτες του έβλεπε ως μελλοντικούς προπονητές, η πρώτη απάντηση του Αντσελότι ήταν «Κασεμίρο».

Αυτός ο επαγγελματισμός επεκτείνεται και στη φροντίδα του εαυτού του. Στα 30 του, μπορεί να κράτησε τα... μάγουλα του, αλλά ήταν από τους πιο δυνατούς παίκτες στη Ρεάλ. Το σπίτι του διαθέτει επίσης ένα γυμναστήριο 100 τετραγωνικών μέτρων. Έμαθε αυτή τη νοοτροπία από άλλα «φρικιά» της φυσικής κατάστασης όπως ο Ρονάλντο και ο Ράμος, ενώ πιο πρόσφατα ο ίδιος ο Κασεμίρο υπήρξε πρότυπο για νεότερους παίκτες, ιδιαίτερα για τους συμπατριώτες του, Βινίσιους, Μιλιτάο και Ροντρίγκο.

«Ο Κασεμίρο βοήθησε να αλλάξει η εικόνα του Βραζιλιάνου παίκτη ως τεμπέλη», είπε ο Ροντρίγκο στην Esporte Interativo το 2019. «Μου λέει πάντα, ''ας πάμε στο γυμναστήριο'' ή ''ας χρησιμοποιήσουμε τον θάλαμο πάγου''. Είναι μεγάλη έμπνευση».

Ο Κασεμίρο μπορεί να μην ταιριάζει ακριβώς με αυτό που θέλει ο Τεν Χαγκ από το Νο 6 του και ίσως η ιδανική λύση για τη Γιουνάιτεντ θα ήταν να αποκτήσει τόσο αυτόν όσο και τον Ντε Γιονγκ αυτό το καλοκαίρι. Ένα σενάριο ωστόσο που τη δεδομένη στιγμή χαρακτηρίζεται εξαιρετικά απίθανο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο συνδυασμός της ικανότητας του Βραζιλιάνου να κερδίζει μπάλα, της τακτικής του προσήλωσης και του επαγγελματισμού - συν της σχέσης και της συνεργασία του με τον Φρεντ στη «Σελεσάο» τον καθιστά ως μια εξαιρετικά πολύτιμη προσθήκη στα αποδυτήρια του «Ολντ Τράφορντ».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα