Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Λάμψη και χρήμα με σφραγίδα της FIFA

Νίκος Κικίδης
Μάντσεστερ Σίτι

bet365

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων μετατρέπεται σε τουρνουά 32 συλλόγων και το Gazzetta παρουσιάζει το νέα δεδομένα γύρω από την ανανεωμένη διοργάνωση που θα μας συστηθεί το καλοκαίρι του 2025.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων αλλάζει! Η FIFA υπό την ηγεσία του Τζάνι Ινφαντίνο έχει μεγαλόπνοα σχέδια για τη διοργάνωση, η οποία αναμένεται να αλλάξει δραματικά μορφή από καλοκαίρι του 2025.

Το άλλοτε «ταπεινό» φορμάτ που φιλοξενούσε τις έξι ομάδες που έχουν κατακτήσει το μεγάλο τρόπαιο της Ομοσπονδίας τους (π.χ το Champions League στην Ευρώπη) περνάει στο παρελθόν και τη θέση του θα πάρει μια διοργάνωση 32 ομάδων από όλο τον κόσμο που φιλοδοξεί να κερδίσει το χειροκρότημα του φίλαθλου κοινού.

Αν και η νέα πρόταση του Ινφαντίνο συνοδεύτηκε από έντονη κριτική για το επιβαρυμένο πρόγραμμα των ποδοσφαιριστών, στην FIFA φαίνονται βέβαιοι πως η αλλαγή του φορμάτ θα αναζωογονήσει μια διοργάνωση χαμένη στην ανυποληψία.

Το έξτρα... μπόνους των 50 εκατομμυρίων δολαρίων που θα μπει στο λογαριασμό των συμμετεχόντων και τα 100 που θα πάρει ο νικητής δεδομένα αποτελούν ένα έξτρα κίνητρο για τις ομάδες ώστε να μην λοιδορήσουν την διοργάνωση της FIFA, η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 15 Ιουνίου με τον τελικό να είναι προγραμματισμένος για τις 13 Ιουλίου του 2025.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ Συλλόγων

Πώς όμως λειτουργεί το φορμάτ και ποιες είναι οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει ήδη την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων;

Ουσιαστικά τα εισιτήρια καθορίζονται από το ranking των ομάδων την τελευταία τετραετία, αλλά και από τους νικητές της κορυφαίας διοργάνωσης που διοργανώνει η Ομοσπονδία κάθε ηπείρου την περίοδο 2021-2024.

Η Ευρώπη και η UEFA έχουν εξασφαλίσει 12 συμμετέχουσες ομάδες, η CONMEBOL ακολουθεί με έξι, η CONCACAF με πέντε (τέσσερις συν μια ακόμα θέση λόγω ότι η διοργάνωση διεξάγεται στις ΗΠΑ), από τέσσερις ομάδες μετρούν Ασία (AFC) και Αφρική (CAF), ενώ μια εξασφάλισε η Ωκεανία.

Σε περίπτωση πάντως που κάποιος σύλλογος κερδίσει την κορυφαία διοργάνωση της Ομοσπονδίας του δυο ή περισσότερες φορές μέσα στο διάστημα 2021-2024, τότε οι επιπλέον θέσεις που θα ανοίξουν θα καθοριστούν ξανά από το ranking σε βάθος τετραετίας.

Τελευταία χρονικά που κλείδωσε μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ήταν η Γιουβέντους που... χαμογέλασε με τον αποκλεισμό της Νάπολι από το Champions League, με τους διοργανωτές να γνωρίζουν ήδη τους 21 από τους συνολικά 32 συμμετέχοντες.

UEFA: Τσέλσι ,Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν, Παρί Σεν Ζερμέν, Ίντερ, Πόρτο, Μπενφίκα, Ντόρτμουντ, Γιουβέντους
CONMEBOL: Παλμέιρας, Φλαμένγκο, Φλουμινένσε
CONCACAF: Μοντερέι, Σιάτλ, Λεόν
CAF: Αλ Αχλί, Καζαμπλάνκα
AFC: Αλ Χιλάλ, Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς
OFC: Όκλαντ Σίτι

«Μάχη» Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο για τα τελευταία εισιτήρια

Έντεκα θέσεις έχουν μείνει κενές, με τις δυο να αφορούν την Ευρώπη. Εφόσον μια εκ των Άρσεναλ και Αϊντχόφεν δεν κατακτήσει το φετινό Champions League, τότε αυτόματα το ένα εισιτήριο θα περάσει στα χέρια της Ζάλτσμπουργκ. Το δεύτερο θα παιχτεί ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης!

Οι Μαδριλένοι έχουν ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στους Καταλανούς, αλλά εφόσον αποκλειστούν από την Ίντερ και δεν συνεχίσουν στο Champions League τότε η Μπαρτσελόνα θα βρει μια ευκαιρία για να κάνει την ανατροπή. Για να το καταφέρει ωστόσο, η ομάδα του Τσάβι πρέπει οπωσδήποτε να περάσει στα ημιτελικά.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Τελευταία Νέα