Μεγάλη μαγκιά, που ο Ολυμπιακός την έχει κάνει και με πιο μεγάλο αντίπαλο

Μεγάλη μαγκιά, που ο Ολυμπιακός την έχει κάνει και με πιο μεγάλο αντίπαλο

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο Gazzetta διάφορες σκέψεις για τον Ολυμπιακό με αφορμή τον χθεσινό τελικό του Κυπέλλου.

Για να ξεκινήσω από εκεί που τέλειωσα χθες: ο Αλμέιδα δεν είχε ξεχάσει τη δήλωση που είχε κάνει περί «δώρων» μετά το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0. Και με την όλη εικόνα της ΑΕΚ αποδείχθηκαν αστεία τα σενάρια ότι η ομάδα της θα κάθονταν να χάσει στον τελικό από τον ΠΑΟΚ.

Ξέρετε, κατά ένα τρόπο, ίσως μοναδικό, το ποδόσφαιρο τα πάει τα πράγματα εκεί που το ίδιο θέλει: με το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 στο άδειο Καραϊσκάκη, η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα. Και με το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 στο άδειο Πανθεσσαλικό, ο Ολυμπιακός πήρε το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ!

Για να επιβεβαιωθεί για άλλη μία φορά ότι όταν εσύ είσαι εντάξει, θα ωφεληθείς. Ο Ολυμπιακός σταμάτησε να κάνει σαχλαμάρες και να παίζει τα ντέρμπι με βασικούς τον…39χρονο Βαλμπουενά η, τον 37χρονο Ελ Αράμπι η, τον Χάμες σε κατάσταση πρώην ποδοσφαιριστή (τον μπαγάσα είχε και το θράσος να δηλώσει ότι δεν του φέρθηκαν σοβαρά στον Ολυμπιακό, από τον οποίο είχε αντιμετώπιση προνομιούχα). Κι όταν έπαιξε σαν κανονική ομάδα, έφερε 0-0 με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, κέρδισε 1-0 τον Παναθηναϊκό στο χωρίς τον κόσμο του Καραϊσκάκη και κέρδισε 1-0 και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Το ποδόσφαιρο αντάμειψε τον Ολυμπιακό, όταν σταμάτησε να του πηγαίνει κόντρα. Όταν ο Ολυμπιακός πήγε πρίμα στο ποδόσφαιρο κι έκανε ποδοσφαιρικές επιλογές, πρώτον ο ίδιος πήρε τα αποτελέσματα που ήθελε και στα τρία τελευταία ντέρμπι της σεζόν, πήρε την 3η θέση και είχε και καθαρό το κούτελο του, αφού κανείς δεν μπορούσε να τον κατηγορήσει ότι χαρίστηκε σε κανένα. Και δεύτερον η 3η θέση αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμη, καθώς σε συνδυασμό με τη νίκη επί της ΑΕΚ έδωσε εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Όπερ σημαίνει για τον Ολυμπιακό άλλο πρεστίζ, άλλο ταμείο, άλλη δυνατότητα να κάνει κανονική προετοιμασία όλο τον Ιούλιο, με προπονήσεις, φιλικά κλπ, χωρίς την ανάγκη να πρέπει να είναι έτοιμη η ομάδα για επίσημο παιχνίδι στις 27 Ιουλίου, αλλά στις 10 Αυγούστου. Και με πιθανότητα το 10 Αυγούστου να γίνει 24 Αυγούστου και σίγουρη συμμετοχή σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Την στιγμή που το εισιτήριο για το Κόνφερενς Λιγκ θα σήμαινε τρεις προκριματικούς γύρους για να έφτανε η ομάδα στους ομίλους του, άρα έξι Πέμπτες συνεχόμενα παιχνίδια, από 27 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου!

Τώρα, αυτό το οποίο έχει να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να συνεχίζει να φέρεται ποδοσφαιρικά. Όπως δηλαδή πήρε ποδοσφαιρικές αποφάσεις κι έπαιξε νορμάλ στα ντέρμπι με ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ έτσι να πάρει ποδοσφαιρικές αποφάσεις για τον σχεδιασμό του ενόψει της νέας σεζόν. Ήδη, ξεκίνησε καλά, συνεργαζόμενος με ένα Ισπανό τεχνικό διευθυντή, που θεωρείται αυθεντία. Αν συνεχίσει έτσι και στις επιλογές του προπονητή και των μεταγραφών, όλα θα πάνε καλά.

Αναφορικά με τον χθεσινό τελικό, αδιαμφισβήτητα αποτελεί ποδοσφαιρική μαγκιά της ΑΕΚ η κατάκτηση του παίζοντας με παίκτη λιγότερο από το 6ο λεπτό. Και μόνο αυτό αρκεί για να βγάλει κανείς το καπέλο του στον Αλμέιδα και τους παίκτες του, που άλλωστε ήδη είχαν την επιτυχία του πρωταθλήματος.

Ολυμπιακός μέσα

Απλά, και για ιστορικούς λόγους να αναφέρω ότι ο Ολυμπιακός έχει κάνει ακόμη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική μαγκιά από την χθεσινή όντως μεγάλη μαγκιά της ΑΕΚ. Ήταν Μάιος του 1999, πριν 24 χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός είχε κάνει ένα τεράστιο νταμπλ, κερδίζοντας στο ΟΑΚΑ 2-0 τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου μπροστά σε 60.000 οπαδούς των δύο αιώνιων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και τότε, με το αποτέλεσμα πάλι στο 0-0, ο Ολυμπιακός είχε μείνει με 10 παίκτες πολύ γρήγορα, από το 32ο λεπτό, με αποβολή του Αμανατίδη από τον διαιτητή Δούρο, που λίγα χρόνια αργότερα είχε δωρίσει το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με μία άλλη αποβολή, του Τζιοβάνι.

Σίγουρα δεν είναι το ίδιο να μένεις με 10 παίκτες από το 6ο λεπτό, που έμεινε χθες η ΑΕΚ, αλλά δεν είναι και τρομερή η διαφορά από το 6’ έως το 32’. Πάνω απ΄ όλα δε ήταν ότι τώρα η ΑΕΚ είχε να αντιμετωπίσει ένα ξεδοντιασμένο ΠΑΟΚ, 4ο και καταϊδρωμένο στη βαθμολογία, ενώ τότε ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει έναν Παναθηναϊκό που ήταν 3ος στο πρωτάθλημα, στον πόντο από τη 2η ΑΕΚ, και που είχε ρόστερ πραγματικά καλό: Νικοπολίδης, Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος, Μπασινάς, αλλά και Βαζέχα, Ασάνοβιτς.

Τότε ήταν που ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς, στο απόγειο της δόξας του, είχε πάρει το πρωτάθλημα για τρίτη στη σειρά σεζόν και κατά τη διάρκεια του τελικού διαχειρίστηκε άριστα τη συνθήκη, άνοιξε το σκορ στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου με τον Μαυρογενίδη, κράτησε πίσω το μηδέν με σοβαρό και ψυχωμένο παιχνίδι, για να κλειδώσει την κούπα με ένα γκολ στις καθυστερήσεις του Οφορίγκουε, κατά διαβολεμένο τρόπο όπως χθες η ΑΕΚ με το γκολ του Φερνάτες επίσης στις καθυστερήσεις!

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός λοιπόν το έχει κάνει πρώτος αυτό που έκανε χθες η ΑΕΚ! Και δεν το γράφω απλά και μόνο γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία, ούτε στο πλαίσιο να δούμε «ποιος την έχει πιο μεγάλη», αλλά για να καταδείξω ότι όταν σέβεσαι το ποδόσφαιρο κι ακολουθείς τις επιταγές του, φτιάχνοντας μία ομάδα σύμφωνα με αυτές, θα ανταμειφθείς. Και θα αυξήσεις τις πιθανότητες σου να γράψεις ιστορία.

Η ΑΕΚ φέτος, ανεξάρτητα από τη δεδομένη εύνοια που είχε από τη διαιτησία (την οποία, άλλωστε, είχε κι ο Παναθηναϊκός, με εξαίρεση το φινάλε των play-offs), έκανε κάποια πράγματα ποδοσφαιρικά: είχε σωστές επιλογές στις μεταγραφές και βρήκε έναν καλό προπονητή που τον στήριξε όταν έκανε δύο ήττες στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, χάνοντας όχι μόνο από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, αλλά κι από τον Βόλο στη Ριζούπολη.

Εκείνος ο Ολυμπιακός, το 1999, είχε ίδιο προπονητή και ίδιο κορμό τρία χρόνια κι έτσι είχε φτάσει στο ζενίθ του. Όπως για παράδειγμα ο Ολυμπιακός πρόσφατα είχε ένα προπονητή και ένα κορμό για σχεδόν τρία-τέσσερα χρόνια κι ανταμείφθηκε παίρνοντας τρία πρωταθλήματα (έχοντας εναντίον του την ΕΠΟ) και κάνοντας προκρίσεις στην Ευρώπη κόντρα σε Μίλαν και Άρσεναλ. Συνεπώς, τον δρόμο τον ξέρει.

Άσχετο: Ο Ρότα, καλύτερος δεξιός μπακ της φετινής σεζόν. Ο Ρότα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.