Μουντιάλ 2022: Εμιλιάνο Μαρτίνες, MVP του Μουντιάλ, πίσω από τον «εξωγήινο» Μέσι (vids)

Φώτης Καρακούσης
Μουντιάλ 2022: Εμιλιάνο Μαρτίνες, MVP του Μουντιάλ, πίσω από τον «εξωγήινο» Μέσι (vids)

bet365

Μπορεί όλα τα φώτα στο Μουντιάλ του Κατάρ να έπεσαν στον Λιονέλ Μέσι, ωστόσο ο Εμιλιάνο Μαρτίνες ήταν ο φύλακας Άγγελος της Αργεντινής οδηγώντας την με μαγικές αποκρούσεις στην κατάκτηση του τροπαίου. Για την ακρίβεια αν δεν υπήρχε ο «εξωγήινος» Λιονέλ, ο 30χρονος θα ήταν ο MVP του Μουντιάλ.

Το 1990 ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα ήταν ο άνθρωπος που δίπλα στον σπουδαίο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε οδηγήσει την Αργεντινή στον τελικό στο Μουντιάλ της Ιταλίας. Μετά από 32 χρόνια ένας ακόμα τερματοφύλακας κατάφερε όχι απλά να φτάσει τα όσα έκανε στην Ιταλία ο Γκοϊκοετσέα, αλλά το πήγε ακόμα παρακάτω, καθώς έφτασε με την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου.

Ο λόγος για τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, τον άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Copa America και που και στο Κατάρ ήταν φανταστικός. Δίπλα στον εξωγήινο Λιονέλ Μέσι, ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα έκανε μαγικές επεμβάσεις και αν δεν υπήρχε ο GOAT, θα ήταν αυτός ο MVP του τουρνουά, ενός τουρνουά που επέστρεψε στην Αργεντινή μετά από 36 χρόνια.

Πάμε να δούμε τις έκανε από τα νοκ άουτ παιχνίδια και μετά. Από τότε δηλαδή που η μπάλα «έκαιγε» και κάθε λάθος ή μεγάλη απόκρουση έκρινε πολλά, για να μην πούμε τα πάντα.

Κράτησε το πολύτιμο 2-1 κόντρα στην Αυστραλία

Αρχίζουμε με την αναμέτρηση κόντρα στην Αυστραλία για την φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια αναμέτρηση που από εύκολη επικράτηση της Αργεντινής, η οποία προηγήθηκε με 2-0, έγινε ντέρμπι ως την τελευταία στιγμή. Και όταν λέμε τελευταία ισχύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, καθώς στο 97' στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες με ένα μαγικό stop στον Κόουλ κράτησε το 2-1 και έδωσε την πρόκριση στην Αργεντινή.

Δύο πέναλτι κόντρα στην Ολλανδία

Στα προημιτελικά απέναντι στην Ολλανδία, ο 30χρονος τερματοφύλακας έκανε ακόμα πιο σπουδαία πράγματα. Και σε αυτό το παιχνίδι η Αργεντινή προηγήθηκε με 2-0, ωστόσο οι «οράνιε» κατάφεραν να ισοφαρίσουν. Το ματς πήγε στην παράταση και μετά στα πέναλτι με την αγωνία να είναι στον Θεό. Εκεί στην «ρώσικη ρουλέτα» ο μεγάλος Μαρτίνες ξαναχτύπησε. Έπιασε δύο πέναλτι, το 1ο του Φαν Ντάικ και το 2ο του Μπερχάουζ και οδήγησε την ομάδα του στον ημιτελικό. Απέναντι στην Κροατία δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι, καθώς τα έκαναν όλα οι συμπαίκτες του επικρατώντας με 3-0.

Μαγικές αποκρούσεις και στον τελικό

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο Μαρτίνες έκανε σε πολλά παιχνίδια ό,τι και ο Γκοϊκοετσέα στην Ιταλία, με τον 30χρονο τερματοφύλακα όμως να κάνει και το κάτι παραπάνω και στον τελικό. Έναν τελικό όπου και εκεί οι Αργεντινοί προηγήθηκαν με 2-0, με τους Γάλλους να ισοφαρίζουν σε 2-2. Το ματς πήγε στην παράταση, η Αργεντινή έκανε το 3-2, η Γαλλία το 3-3 και στο 3ο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Εμιλιάνο έκανε την μεγαλύτερη απόκρουση της καριέρας του. Ο Κόλο Μουανί βγήκε απέναντί του και αυτός με τα πόδια σταμάτησε τον Γάλλο κρατώντας το 3-3 και στέλνοντας τον τελικό στα πέναλτι. Μια απόκρουση που δεν γίνεται να μην βγει η καλύτερη για το 2022. Μια απόκρουση που θύμισε τον τεράστιο Πίτερ Σμάιχελ.

Όμως δεν του έφτανε αυτό. Ήθελε να κλείσει ακόμα πιο μαγικά το φετινό Μουντιάλ και το κατάφερε. Συγκεκριμένα αφού αρχικά δέχθηκε το πέναλτι του Μπαπέ, το τρίτο μετά τα δύο στην κανονική διάρκεια και παράταση, έπιασε το 2ο που εκτέλεσε ο Κομάν, μια απόκρουση που έδωσε ακόμα μεγαλύτερο άγχος και στον Τσουαμενί ο οποίος αστόχησε.

Έτσι ο Εμιλιάνο Μαρτίνες ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο ένα μαγικό Μουντιάλ, κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο του πολυτιμότερου τερματοφύλακα της διοργάνωσης. Και όλα αυτά από έναν παίκτη που κέρδισε την θέση του στην βασική ενδεκάδα στην Εθνική μετά από εισήγηση του Μέσι, μια κίνηση που δικαίωσε και τους δύο με τον απόλυτο τρόπο, την κατάκτηση του άγιου δισκοπότηρου!

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα