Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Κροατία: Η «απόλυτη» των ημιτελικών κόντρα στην «απόλυτη» των πέναλτι (vid)

Ιάσονας Θεριός
Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Κροατία: Η «απόλυτη» των ημιτελικών κόντρα στην «απόλυτη» των πέναλτι (vid)

bet365

Αργεντινή και Κροατία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον ημιτελικό του Μουντιάλ, με την κάθε μια να ποντάρει για την πρόκριση στο δικό της εντυπωσιακό «απόλυτο», η Αλμπισελέστε σε αυτό των ημιτελικών και η Χρβάτσκα στων πέναλτι.

Αργεντινή και Κροατία μετρούν αντίστροφα για τη μεταξύ τους «μάχη» με φόντο ένα εισιτήριο για τον τελικό του Μουντιάλ του Κατάρ (13/12 - 21:00) . Φυσικά, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στους σπουδαίους αρχηγούς, Μέσι και Μόντριτς, που οδηγούν τις εθνικές τους προς τη δόξα. Αν όμως, κάποια από τις δύο ομάδες δεν μπορέσει να φτάσει στη νίκη;

Αν αλληλοεξουδετερωθούν και μετά από 120 λεπτά αγώνα οδηγηθούν στα πέναλτι, τι θα γράψει η ιστορία; Κάποιο απόλυτο σίγουρα θα «σπάσει». Και αυτό γιατί οι Λατινοαμερικάνοι δεν έχουν αποκλειστεί ποτέ σε ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ οι Βαλκάνιοι δεν έχουν πει ποτέ «αντίο» σε νοκ-άουτ Μουντιάλ μέσω της... ρώσικης ρουλέτας.

Αργεντινή, η βασίλισσα των ημιτελικών

Τέσσερις φορές έχει περάσει από τους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Αργεντινή και σε όλες τις περιπτώσεις έφτασε μέχρι και τον τελικό. Άλλωστε, δεν έχει βρεθεί ακόμα εθνική ομάδα που να αποκλείσει την Αλμπισελέστε στα ημιτελικά.

Αργεντινή - ΗΠΑ 6-1, 1930

Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας, η Αργεντινή κατάφερε να φτάσει ένα βήμα πριν το τρόπαιο, μιας και στον τελικό ηττήθηκε με 4-2 από την Ουρουγουάη. Στον ημιτελικό εκείνης της χρονιάς διέλυσε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με 6-1.

Από δύο γκολ σκόραραν οι Στάμπιλε και Πεουτσέλε και από ένα ο Μόντι και ο Σκοπέλι, που οδήγησαν την ομάδα του Έκτορ Σκαρόνε σε μια θριαμβευτική πρόκριση.

Αργεντινή - Βέλγιο 2-0, 1986

Και πώς να αποκλειστεί η Αλμπισελέστε με αυτόν τον Ντιέγκο; Μετά τη θρυλική του εμφάνιση στον προημιτελικό απέναντι στην Αγγλία, ο Μαραντόνα πήρε από το χέρι την ομάδα του και στους «4». Με δύο γκολ, το ένα πιο όμορφο από το άλλο, ο «Θεός» έστειλε το Βέλγιο πίσω στην Ευρώπη και τη χώρα του στον τελικό.

Εκεί επικράτησε 3-2 της Δυτικής Γερμανίας και το Μουντιάλ του Ντιέγκο έμεινε για πάντα στην ιστορία.

Αργεντινή - Ιταλία 1-1 (4-3 πέναλτι), 1990

Η μαγεία του Μαραντόνα οδήγησε την Αργεντινή και σε δεύτερο συνεχόμενο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν και εν τέλει οι Δυτικογερμανοί πήραν την εκδίκησή τους, νικώντας με 1-0.

Για να φτάσουν ως εκεί όμως οι Λατινοαμερικάνοι, χρειάστηκε να «λυγίσουν» στα πέναλτι την οικοδέσποινα Ιταλία, αφού στην κανονική διάρκεια και την παράταση το ματς έληξε 1-1 χάρη στα γκολ του Σκιλάτσι και του Κανίγια. Ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα ήταν εκπληκτικός, απέκρουσε τις εκτελέσεις των Ντοναντόνι και Σερένα και έγινε ο ήρωας της πρόκρισης.

Ολλανδία - Αργεντινή 0-0 (2-4 πέναλτι), 2014

To 2014, η Αργεντινή και ο Μέσι έφτασαν ένα βήμα πριν το όνειρο, την κατάκτηση του Μουντιάλ μέσα στο Μαρακανά ωστόσο, στο τέλος η Γερμανία την πλήγωσε και πάλι, με το γκολ του Γκέτσε στην παράταση.

Στον ημιτελικό εκείνης της διοργάνωσης, το ματς απέναντι στην Ολλανδία κινήθηκε χωρίς πολλή δράση και αναπόφευκτα οδηγήθηκε στα πέναλτι. Οι παίκτες της Αλμπισελέστε ήταν εύστοχοι, ο Ρομέρο απέκρουσε τα χτυπήματα του Φλάαρ και του Σνάιντερ και οι Λατινοαμερικάνοι «πέταξαν» στον τελικό.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως, είναι πως για να βρεθεί στον δεύτερο τελικό της ιστορίας της, το 1978 στα γήπεδα της χώρας της, η Αλμπισελέστε δεν έπαιξε κάποιον ημιτελικό. Τότε ακόμα το φορμάτ της διοργάνωσης, μετά τη φάση των ομίλων προέβλεπε και ένα δεύτερο αντίστοιχο στάδιο με δύο γκρουπ, των οποίων οι νικητές έπαιζαν στον τελικό.

Η «ρώσικη» ρουλέτα που έγινε κροατικό... παιχνιδάκι

Η πιο μαγική πορεία της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Κροατίας ήρθε το 2018, όταν η παρέα του Μόντριτς σόκαρε τον κόσμο και έφτασε μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και φέτος, μιας και σχεδόν απροσδόκητα έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά. Ποιο είναι το κοινό στις δύο αυτές πορείες; Ότι στους «16» και τους «8» πήρε τις προκρίσεις στα πέναλτι. Μάλιστα, δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από το Παγκόσμιο Κύπελλο στη σχετική διαδικασία.

Κροατία - Δανία 1-1 (3-2 πέναλτι), φάση των «16», 2018

Ο Γιόργκενσεν άνοιξε το σκορ στο 1ο λεπτό και ο Μάντζουκιτς ισοφάρισε στο 4ο, με τα επόμενα 116 λεπτά να κυλούν χωρίς κάποια ομάδα να φτάνει σε δεύτερο τέρμα.

Κάπως έτσι, Χρβάτσκα και Σκανδιναβοί οδηγήθηκαν στα πέναλτι κι εκεί ο ο Σούμπασιτς έγινε ο απόλυτος ήρωας, αφού απέκρουσε τις εκτελέσεις των Έρικσεν, Σένε και Γιόργκενσεν, στέλνοντας τη χώρα του στην επόμενη φάση.

Ρωσία - Κροατία 2-2 (3-4 πέναλτι), προημιτελικά, 2018

Η οικοδέσποινα και η Χρβάτσκα πάλεψαν η κάθε μια για τη δική της υπέρβαση και την πρόκριση στα ημιτελικά. Μπορεί να μην κατάφεραν να πάρουν τη νίκη από τη στιγμή που αλληλοεξουδετερώθηκαν σε κανονική διάρκεια και παράταση, έμελλε να λύσουν τις διαφορές τους στη γνωστή ψυχοφθόρο διαδικασία.

Ο Σούμπασιτς ήταν και πάλι καθοριστικός, είπε «όχι» σε Σμόλοφ και Φερνάντες και οι Κροάτες «πέταξαν» στους «4».

Ιαπωνία - Κροατία 1-1 (1-3 πέναλτι), φάση των «16», 2022

Η Κροατία «κουβάλησε» την πολύ καλή της παράδοση στα πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και σε αυτό του 2022. Κανονική διάρκεια και παράταση βρήκαν τις ομάδες στο 1-1 και η... ρώσικη ρουλέτα ήταν αυτή που εν τέλει έκρινε την πρόκριση.

Εκεί, ο φοβερός Ντομινίκ Λιβάκοβιτς ντύθηκε... Σούμπασιτς αφού απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μιναμίνο, Μιτόμα και Γιοσίντα και έστειλε το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα στους «8».

Κροατία - Βραζιλία 1-1 (4-2 πέναλτι), προημιτελικά, 2022

Πολλοί πίστεψαν πως η Σελεσάο θα βάλει τέλος στο παραμύθι της Χρβάτσκα σε αυτό το Μουντιάλ. Η Κροατία όμως, αποδείχθηκε και πάλι πολύ σκληρή για να πεθάνει. Ο Νεϊμάρ άνοιξε το σκορ στην παράταση αλλά το γκολ του Πέτκοβιτς λίγο πριν το τέλος έστειλε το ματς στην... αγαπημένη διαδικασία των Κροατών. Ο Λιβάκοβιτς σταμάτησε τον Ροντρίγκο, ο Μαρκίνιος σημάδεψε το δοκάρι και κάπως έτσι η ομάδα του Ντάλιτς κατάφερε να δώσει το «παρών» στα ημιτελικά για δεύτερο διαδοχικό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πέρα από το 4x4 των προκρίσεων της Κροατίας στα πέναλτι στο Μουντιάλ, το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εξής: Στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου μόλις τρεις τερματοφύλακες έχουν καταφέρει να αποκρούσουν τρεις εκτελέσεις πέναλτι στη σχετική σχετική διαδικασία. Οι δύο από αυτούς τους... ήρωες είναι Κροάτες, ο Σούμπασιτς και ο Λιβάκοβιτς.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα