Μουντιάλ 2022, Ολλανδία - ΗΠΑ 3-1: Κυνικοί Οράνιε, τιμώρησαν την αφέλεια των Αμερικανών (vid)

Νίκος Κικίδης

bet365

Χάρη σε ένα κυνικό α΄μέρος η Ολλανδία εκμεταλλεύτηκε την... άγνοια κινδύνου των ΗΠΑ και πήρε τη νίκη με 3-1 για να κλειδώσει το πρώτο εισιτήριο για τα προημιτελικά του Μουντιάλ!

Μέτρησε η εμπειρία, το πλάνο και η... άγνοια κινδύνου. Οι ΗΠΑ αποδείχθηκαν τολμηρές, προσπάθησαν να παίξουν το παιχνίδι τους απέναντι στην Ολλανδία του Λούις Φαν Χάαλ, αλλά ουσιαστικά έπεσαν πάνω σε μια καλοστημένη παγίδα. Οι Οράνιε εκμεταλλεύτηκαν τους χώρους που βρήκαν στο ανοικτό γήπεδο και χάρη στον κυνισμό που επέδειξαν στο α΄μέρος έχτισαν τις βάσεις για τη νίκη με το τελικό 3-1, αναμένοντας πλέον τον νικητή του Αργεντινή - Αυστραλία στα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Ασφαλές προβάδισμα από ημίχρονο

Αν ο Πούλισικ ωστόσο είχε φανεί λίγο πιο... φονικός στο ξεκίνημα, θα μπορούσαμε να είχαμε δει ένα πολύ διαφορετικό ματς! Μόλις στο 3΄άλλωστε ο επιθετικός της Τσέλσι βρέθηκε... από το πουθενά απέναντι από τον Νόπερτ, όμως ο Ολλανδός γκολκίπερ βγήκε νικητής στο τετ-α-τετ και κράτησε το μηδέν για τους Οράνιε. Η χαμένη ευκαιρία άνοιξε για τα καλά την όρεξη στις ΗΠΑ που είχαν μπει με ζωηράδα στην αναμέτρηση, όμως τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να πέσουν στην παγίδα που τους είχε στήσει ο Λούις Φαν Χάαλ.

Το πλάνο των Οράνιε άλλωστε στηριζόταν σε μια συμπαγή άμυνα, στην υπερφόρτωση του άξονα και στα κενά που θα άφηναν οι Αμερικανοί στο δικό τους μισό, με την τελευταία συνιστώσα να οδηγεί μάλιστα και στο 1-0! Τη στιγμή που οι ΗΠΑ παρέμεναν ψηλά στο γήπεδο, οι Ολλανδοί κατάφεραν να σπάσουν εύκολα το πρέσινγκ, με τον Ντάμφρις να κάνει το γύρισμα στο πέναλτι και να βρίσκει τον αμαρκάριστο Ντεπάι που εκτέλεσε για το 1-0 στο 10΄. Ένα γκολ ξεχωριστής σημασίας για τον επιθετικό της Μπαρτσελόνα, ο οποίος έφτασε τα 43 με τη εθνική και ανέβηκε στη δεύτερη θέση των all time σκόρερς των Οράνιε, πίσω μόνο από τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι (50).

Το γκολ έδωσε... φτερά στα πόδια των Ολλανδών που μέσα στο επόμενο τέταρτο πατούσαν με προϋποθέσεις στην περιοχή των Αμερικανών, δίχως πάντως να τελειώνουν καλά τις φάσεις. Προοδευτικά οι ΗΠΑ ανάκτησαν τον έλεγχο, όμως περιορίστηκαν κυρίως σε μια ανούσια κατοχή χωρίς ρυθμό και ένταση που ήταν βούτυρο στο ψωμί για την αμυντική οργάνωση των Ολλανδών.

Ένα δυνατό σουτ του Γουεά που εξουδετερώθηκε από τον Νόπερτ (43΄) ήταν η μοναδική... αναλαμπή των ΗΠΑ, με την Ολλανδία ωστόσο να της κόβει απότομα τη φορά στιγμές αργότερα. Σε μια φάση - φωτοτυπία με εκείνη του πρώτου γκολ, ο Ντάμφρις γύρισε τη μπάλα στο πέναλτι και στον αμαρκάριστο Μπλιντ που με άψογο πλασέ ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 2-0 (45+1΄).

Ελπίδα με Ράιτ για τις ΗΠΑ, ο Ντάμφρις έσβησε την... πυρκαγιά

Το β΄μέρος ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο. Ο γρήγορος ρυθμός και πολλές χαμένες ευκαιρίες διαδέχθηκαν το χαμηλό τέμπο του πρώτου ημιχρόνου, με τις ΗΠΑ να δίνουν τα ρέστα τους για να μπουν ξανά στο παιχνίδι. Λίγο μάλιστα έλειψε να το καταφέρουν σε προσπάθεια του Ζίμερμαν, όμως ο Γκάκπο απομάκρυνε τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή (49΄), ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο ΜακΚένι αστόχησε από πλεονεκτική θέση.

Η μπάλα πήγαινε πάνω - κάτω, με τις ΗΠΑ να αφήνουν κενούς χώρους στα μετόπισθεν, με την Ολλανδία να φτάνει δυο φορές στην πηγή αλλά να μην πίνει νερό! Αρχικά στο 62΄ο Τέρνερ έδιωξε με τα ακροδάχτυλα το μακρινό σουτ του Ντεπάι, ενώ στο 71΄κατέβασε ρολά με διπλή επέμβαση στις προσπάθειες των Κουπμάινερς και Ντεπάι! Όσο το ματς παρέμενε ζωντανό οι ΗΠΑ ήλπιζαν και τελικά... φούντωσαν για τα καλά στο 76΄. Αφού ένα λεπτό νωρίτερα ο Ράιτ έριξε προειδοποιητική βολή έπειτα από... ασίστ του Ντεπάι, στιγμές αργότερα βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα με τον πιο απίθανο τρόπο.

Ο Πούλισικ έκανε το γύρισμα στην περιοχή, ο Ράιτ... κάπως βρήκε τη μπάλα, εκείνη πήρε περίεργη καμπύλη και κρέμασε τον Νόπερτ στο πιο περίεργο γκολ του φετινού Μουντιάλ. Παρόλα αυτά, οι Οράνιε φρόντισαν να σβήσουν γρήγορα τη φωτιά. Έπειτα από σέντρα του εξαιρετικού Μπλιντ στο δεύτερο δοκάρι, ο Ντάμφρις εκτέλεσε άψογα και «σκότωσε» τις ΗΠΑ για το 3-1 μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα.

Τα εναπομείναντα λεπτά δεν έκρυβαν περισσότερες συγκινήσεις, με την Ολλανδία να εκμεταλλεύεται τις βάσεις νίκης που είχε χτίσει από τον κυνισμό του α΄μέρους και να κλειδώνει ένα εισιτήριο για τους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

MVP: Και τι δεν έκανε ο Ντάμφρις! Δυο ασίστ μέσα στο πρώτο 45λεπτο και γκολ που σφράγισε την πρόκριση της Ολλανδίας στο β΄μέρος! Ίσως η καλύτερη του εμφάνιση με τα χρώματα της εθνικής...

Στο ύψος του: Ο Ντάλεϊ Μπλιντ ήταν παντού στο γήπεδο για την Ολλανδία! Άψογος αμυντικά, συνεπής τακτικά και φυσικά καθοριστικός ακόμα και μπροστά από την αντίπαλη εστία. Εκείνος ήταν άλλωστε που έγραψε το 2-0 για τους Οράνιε στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, ενώ σέρβιρε το κρίσιμο τρίτο γκολ που σφράγισε την πρόκριση.

Η γκάφα: Την έκανε ο Μέμφις Ντεπάι όταν ουσιαστικά έβγαλε... ασίστ για τον Ράιτ με απρόσεκτη πάσα για τον Νόπερτ. Οι Ολλανδοί τελικά γλίτωσαν από το εγκληματικό λάθος του επιθετικού της Μπαρτσελόνα, όμως στιγμές αργότερα δέχθηκαν το 2-1 που έβαλε για λίγα λεπτά φωτιά στο παιχνίδι.

Αδύναμος κρίκος: Ο Ρόμπινσον βίωσε έναν πραγματικό εφιάλτη απέναντι στον Ντάμφρις. Ο άσος των Ολλανδών έκανε ό,τι ήθελε από τη δεξιά πτέρυγα, με τον αριστερό μπακ των Αμερικανών να μετατρέπεται σε έρμαιο της όρεξής του.

Το στραγάλι: Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Βραζιλιάνου Σαμπάιο που διεύθυνε με μαεστρία το παιχνίδι. Ορθώς δεν έδωσε πέναλτι στους Ολλανδούς σε μαρκάρισμα που δέχθηκε ο Ντάμφρις μέσα στην περιοχή, διατηρώντας την ψυχραιμία του σε όλες τις περιπτώσεις.

Το ταμείο του Gazzetta: Οι ΗΠΑ παρουσίασαν μια σχετική αφέλεια απέναντι στην κυνική Ολλανδία που με δυο φάσεις στο α΄μέρος έχτισε τα θεμέλια της πρόκρισης. Στην επανάληψη οι Αμερικανοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ανέβουν και να αφήσουν κενά στα μετόπισθεν για τους Οράνιε που αν και... αγχώθηκαν για ένα πεντάλεπτο, στο τέλος έθεσαν τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία.

Ολλανδία: Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Ακέ (90+3' Ντε Λιχτ), Ντε Ρουν (46' Μπέργκβαϊν), Ντε Γιονγκ, Μπλιντ, Ντάμφρις, Κλαασεν (46' Κουπμάινερς), Γκάκπο (90+3' Γκάκπο), Ντεπάι (83' Σίμονς)

ΗΠΑ: Τέρνερ, Ντεστ (75' Γέντλιν), Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον (90+2' Μόρις), Άνταμς, ΜακΚένι (67' Ράιτ), Μουσά, Γουεά (67' Άαρονσον), Πούλισικ, Φερέιρα (46' Ρέινα)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα