Οι Γερμαναράδες είναι όλοι ναζί. Ε όχι δα!

Οι Γερμαναράδες είναι όλοι ναζί. Ε όχι δα!

bet365

Η «μουγγή» διαμαρτυρία της Εθνικής Γερμανίας αποτελεί την φωτογραφία όλου του Μουντιάλ του Κατάρ, μαζί μόνο με αυτή της ομάδας που θα σηκώσει το τρόπαιο. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο υποκλίνεται και γελάει με τα στερεότυπα.

Η ζωή μας, η καθημερινότητά μας, το σπίτι μας είναι γεμάτη στερεότυπα. Στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι να κάνει οικιακές δουλειές και να φροντίζει τα παιδιά. Στερεότυπα που θέλουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες ευαίσθητους και τους στρέιτ σκληρόπετσους. Στερεότυπα ακόμα και στα παραμύθια που θέλουν τις μητριές να είναι πάντα κακές. Στερεότυπα παντού και πάντα.

Τα (ρατσιστικά) στερεότυπα, βεβαίως, κυριαρχούν και φυλές. Οι μαύροι είναι αθλητικοί, τρέχουν πολύ, πηδάνε ψηλά και είναι… προικισμένοι. Οι Ασιάτες είναι κοντοί, πάντα χαμογελαστοί και με μια φωτογραφική μηχανή παραμάσχαλα. Και πάμε, τέλος, στις εθνικότητες.

Οι Έλληνες είναι «greek lover», καμάκια και φωνακλάδες. Οι Άγγλοι είναι ξενέρωτοι, με φλεγματικό χιούμορ. Οι Τούρκοι είναι κακοί, μας έδιωξαν από τα εδάφη μας (ισχύει αυτό, αλλά για τους πιο παλιούς), όλοι θέλουν το κακό μας. Και ένα από τα πιο διαδεδομένα και ενοχλητικά στερεότυπα: Οι Γερμανοί, συγνώμη, οι Γερμαναράδες είναι όλοι ναζί. Ε όχι δα, όχι δα…

Έβαλαν σε όλους τα γυαλιά

Η φωτογραφία με τους Γερμανούς διεθνείς να κλείνουν τα στόματά τους, λίγα λεπτά πριν από τον αγώνα με την Ιαπωνία, αποτελεί κατ’ εμέ την φωτογραφία ολόκληρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ακόμα και αν είμαστε μόλις στην τέταρτη μέρα διεξαγωγής του. Χαριστικά, θα προσθέσω και τη φωτογραφία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, αλλά εφόσον δεν είναι η Γαλλία, αφού αυτή την είδαμε πολύ πρόσφατα (παρντόν, μεσιέ Ντεσάν…).

Ναι, οι Γερμανοί στην πλειοψηφία τους είναι από τη φύση τους πειθαρχημένοι, ενίοτε και σκληροί σε υπερβολικό βαθμό. Όπως, όμως, απέδειξαν οι ποδοσφαιριστές του Χάνζι Φλικ, ξέρουν να αντιδρούν όπως πρέπει στην αδικία, στην λογοκρισία, στο εξοργιστικά ξεδιάντροπο φίμωμα που επέβαλλε με το έτσι θέλω η FIFA στις ομάδες που ήθελαν οι αρχηγοί τους να φορούν το περιβραχιόνιο «One Love», για την υποστήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, η οποία αντιμετωπίζεται ως παράνομη (χωρίς εισαγωγικά) στο Κατάρ.

Φοβούμενες μην χάσουν τους αρχηγούς τους από κίτρινες κάρτες για επόμενα παιχνίδια, η Αγγλία και η Δανία, αρχικά, συμβιβάστηκαν και σιώπησαν. Δύο, δηλαδή, από τις χώρες που περηφανεύονται πως είναι από τις πιο φιλελεύθερες και αντιδραστικές επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Προπονητές και παίκτες, βεβαίως, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την δικτακτορική (χωρίς εισαγωγικά) στάση της FIFA, αλλά έμειναν στα λόγια, παρ’ ότι κυκλοφόρησε fake news σενάριο ότι η Δανία σκέφτεται ακόμα και την αποχώρηση από τη διεθνή συνομοσπονδία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ναι, για να μην ξαναδεί Μουντιάλ και, μάλιστα, για μη αγωνιστικούς λόγους…

Διαφορετικότητα και αλληλοσεβασμός

Οι Γερμανοί, οι οποίοι σύμφωνα με τα στερεότυπα είναι πάντα οι ισχυροί, τα αφεντικά, οι κυρίαρχοι, αυτοί που καταπιέζουν τους άλλους λαούς (βλέπε Μέρκελ, Σόιμπλε και... λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις) έστειλαν μέσω του ποδοσφαίρου το πιο ηχηρό μήνυμα σε Άγγλους και Δανούς, αλλά κυρίως στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος είχε την (ατυχή γι’ αυτόν) έμπνευση να βρεθεί στα επίσημα του γηπέδου. Και, μάλιστα, έχοντας δίπλα του την Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φάεσερ, να φοράει περιβραχιόνιο «One Love»!

Και, βεβαίως, δεν έμειναν στη (συ-γκλο-νι-στι-κή) κίνηση του αρχηγού Μάνουελ Νόιερ, του Τόμας Μίλερ ή του Ιλκάι Γκιντογκάν. Την ώρα του αγώνα με την Ιαπωνία, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ανέβασε σχετικό μήνυμα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτό, η DFB αναφέρει, μεταξύ άλλων σημαντικών, δύο λέξεις – κλειδιά: Διαφορετικότητα και αλληλοσεβασμός. Και μια φράση που, όσο και αν θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, δυστυχώς δεν είναι σε πολλά σημεία του πλανήτη και, βεβαίως, στη χώρα που φιλοξενεί το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μη διαπραγματεύσιμα.

Το Μουντιάλ ολοκληρώνεται στις 18 Δεκεμβρίου, όταν ο αρχηγός της νικήτριας ομάδας, χωρίς το περιβραχιόνιο «One Love» στο μπράτσο του, θα σηκώσει στον ουρανό το Άγιο Δισκοπότηρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε εθνικό επίπεδο.

Αυτή η εικόνα θα μείνει στην ιστορία, αλλά δεν θα είναι η μόνη. Τα χέρια που έκλεισαν τα στόματα των Νόιερ, Ζίλε, Ρούντιγκερ, Σλότερμπεκ, Ράουμ, Κίμιχ, Γκιντογκάν, Γκνάμπρι, Μίλερ, Μουσιάλα και Χάβερτς, θα ακολουθούν για πάντα τις αναμνήσεις του πιο αμφιλεγόμενου Μουντιάλ όλων των εποχών.

Αγωνιστικά, γιατί υπάρχει και αυτό το (μικρό) σοκ της νίκης με ανατροπή της Ιαπωνίας, μόνο ένα μικρό σχόλιο: Με δεξί μπακ τον Νίκλας Ζίλε και μοναδικό πραγματικά αξιόπιστο αμυντικό τον Αντόνιο Ρούντιγκερ, αλλά και χωρίς έναν σέντερ φορ της προκοπής, δεν μπορείς να πας πολύ μακριά. Και η ταλαντούχα, πλην ελλιπής Γερμανία, αυτό έδειξε με το «καλημέρα».

Υ.Γ.: Για τον Λιονέλ Μέσι και την Εθνική Αργεντινής τα είπαν/έγραψαν ωραία άλλοι συνάδελφοι σε αυτή εδώ τη γωνιά. Περιμένω το δεύτερο παιχνίδι με το Μεξικό και θα τα πούμε/γράψουμε μετά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...