Μουντιάλ 2022: Μια μουγγή πρεμιέρα

Μουντιάλ 2022: Μια μουγγή πρεμιέρα

bet365

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης γράφει από το Κατάρ για την ατμόσφαιρα στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που περισσότερο θύμιζε φιλικό προετοιμασίας, αφήνοντας μία περίεργη αίσθηση σε όσους την έζησαν.

Αυτή δεν ήταν, σίγουρα, μία πρεμιέρα Παγκοσμίου Κυπέλλου όπως ενδεχομένως να την είχε στο μυαλό του ο περισσότερος κόσμος. Η ατμόσφαιρα, η αύρα της, η ενέργειά της, δεν είχαν σε τίποτα να κάνουν με τον αγώνα με τον οποίο ανοίγει η αυλαία στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη.

Και η αλήθεια είναι πως το ορεκτικό ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό. Η τελετή έναρξης ταξίδεψε όλους όσους την παρακολούθησαν. Έδωσε μία καλή γεύση της τοπικής παράδοσης, ενώ στη συνέχεια η παρέλαση των μασκότ των προηγούμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων ξύπνησε μνήμες σε όλους όσους την απήλαυσαν. Ο καθένας μας, ανάλογα με την ηλικία του, είχε να θυμηθεί κάποιο Μουντιάλ που όντας παιδάκι είχε κρατήσει χαραγμένη στο μυαλό του τη φιγούρα της μασκότ του τουρνουά.

Και πριν, όμως, από την τελετή έναρξης, το σκηνικό στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Οι ντόπιοι έδιναν το δικό τους χρώμα με παραδοσιακή μουσική αλλά και χορούς, ενώ ταξιδιώτες από τη Λατινική Αμερική παρέδιδαν μαθήματα για το πώς το ποδόσφαιρο σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα συμβαίνουν εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Και κάνουμε λόγο για Λατίνους διότι δεν ήταν μόνο οι Εκουαδορένιοι αλλά και αρκετοί Αργεντίνοι και Κολομβιανοί που βρέθηκαν σε αυτήν την πρεμιέρα.

Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Το γήπεδο δεν είχε παλμό στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Μοναδική εξαίρεση αποτελούσαν κάποιες φάσεις στις οποίες οι φίλοι του Εκουαδόρ… ανέβαζαν την ένταση και παρά το γεγονός πως ήταν πολύ λίγοι σε σχέση με τη συνολική χωρητικότητα του γηπέδου, παρέσερναν και τους υπόλοιπους στο ρυθμό τους. Αυτές ήταν και οι μοναδικές στιγμές που αν κάποιος περνούσε έξω από το γήπεδο, θα αισθανόταν πως εντός αυτού παιζόταν πράγματι ένα σπουδαίο ματς.

Από την πλευρά των γηπεδούχων υπήρχαν κάποιοι «ultras» τοποθετημένοι σε μία στενή λωρίδα κερκίδας πίσω από το τέρμα που υπερασπιζόταν ο Καταριανός τερματοφύλακας στα πρώτα 45 λεπτά. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, ωστόσο, δεν μπορούσαν να καλύψουν το κενό που δημιουργούνταν από την εικόνα της υπόλοιπης εξέδρας αφού ήταν μικρός ο αριθμός τους. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως αυτοί πήραν τη θέση τους λίγα λεπτά πριν την πρώτη σέντρα του αγώνα καθώς μέχρι και εκείνη το σημείο, το συγκεκριμένο κομμάτι της εξέδρας ήταν άδειο.

Σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου επικρατούσε κλίμα που περισσότερο παρέπεμπε σε κάποιον αγώνα προκριματικής φάσης και πολύ λιγότερο σε πρεμιέρα Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Και αν η ατμόσφαιρα του πρώτου μέρους ήταν κάπως χλιαρή, αυτό που ακολούθησε στο δεύτερο ημίχρονο, απογοήτευσε και όσους λίγους είχαν απομείνει να αναζητούν ελαφρυντικά για τους φίλους των διοργανωτών. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών, βλέποντας την ομάδα τους να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου και να βρίσκεται «σβηστά» πίσω στο σκορ με δύο γκολ διαφορά, αποχώρησαν από το γήπεδο.

Αν στο πρώτο μέρος η αναμέτρηση σε αρκετά της σημεία θύμιζε αγώνα προκριματικής φάσης, τότε στο δεύτερο περισσότερο έφερνε στο μυαλό εικόνες φιλικού προετοιμασίας. Όσο η ώρα περνούσε, τόσο ο κόσμος στις εξέδρες λιγόστευε. Το αποτέλεσμα ήταν πριν ακόμα το τελευταίο σφύριγμα του Ιταλού ρέφερι της αναμέτρησης, το γήπεδο να έχει περισσότερες άδειες θέσεις παρά γεμάτες.

Η εικόνα αυτή κάθε άλλο παρά διαφήμιση για το τουρνουά θα μπορούσε να θεωρηθεί. Ένα τουρνουά που μόλις άρχισε και που ενδεχομένως με την είσοδο των ομάδων που θα έχουν και πιο θερμή υποστήριξη από τον κόσμο τους, να μας χαρίσει πιο όμορφες στιγμές στη συνέχεια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα