Μέσι, Ράμος, Ντοναρούμα, Βαϊνάλντουμ: To μεταγραφικό «μνημείο» της Παρί δεν κοστίζει ούτε ευρώ!

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Ο Μέσι πλησιάζει, οι Ράμος, Ντοναρούμα, Βαϊνάλντουμ τής ανήκουν και το πηλίκο των εξόδων γράφει «μηδέν». Η Παρί Σεν Ζερμέν, η κατεξοχήν big-spender του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι μια ανάσα από το απόλυτο μεταγραφικό «κόλπο» της ιστορίας.

Μεταγραφική περίοδος και «μπαμ» από την Παρί Σεν Ζερμέν, έννοιες που ταυτίστηκαν την τελευταία πενταετία. Με εξαίρεση το καλοκαίρι της πανδημίας, που έβαλε «σιγαστήρα» σε όλα τα μεγάλα κλαμπ, η Qatar Sports Investments έκανε το όνομά της πράξη, επενδύοντας αδρά και προκαλώντας αλλεπάλληλους «σεισμούς» στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Αποκορύφωμα ασφαλώς το καλοκαίρι του 2017, όταν κατήργησε τη λογική και πίεσε στο έπακρο την οικονομική φούσκα με τα 222 εκατ. ευρώ για τον Νεϊμάρ και τα 145 εκατ. ευρώ που συμφώνησε να καταβάλει στη Μονακό για τον Κιλιάν Μπαπέ έναν χρόνο αργότερα.

Το έργο έμοιαζε να επαναλαμβάνεται, έστω και στον βαθμό του «φυσιολογικού» και το φετινό καλοκαίρι. Η μεταγραφή του Ασράφ Χακίμι από την Ίντερ έναντι 70 εκατ. ευρώ, σκαρφάλωσε ψηλά στον πίνακα με τις ακριβότερες αγοραπωλησίες της σεζόν 2021/22. Αυτό που ακολούθησε, όμως, ήταν σενάριο φτιαγμένο από την πιο freak προσομοίωση καριέρας στα διάσημα βιντεοπαιχνίδια ποδοσφαίρου.

Σε ένα παζάρι που ο Τζακ Γκρίλις κόστισε 117,5 εκατομμύρια ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι και ο Μπεν Γουάιτ 58,5 εκατ. στην Άρσεναλ, σ' ένα παζάρι που η Τσέλσι θέτει ρεκόρ μεταγραφής με την επιστροφή του Λουκάκου (97,5 εκατ.) και οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ... κόντεψαν με τους Σάντσο (85 εκατ.) και Ρομέρο αντίστοιχα (50 εκατ.), η Παρί Σεν Ζερμέν ενέταξε τον MVP του Euro, τον κορυφαίο στόπερ της δεκαετίας, έναν νικητή του Champions League του 2019 κι ετοιμάζεται να συμπληρώσει το καρέ της πιο value-for-money μεταγραφικής «συμμορίας» όλων των εποχών με τον ίδιο τον GOAT. Δίχως να ξοδέψει ούτε λεπτό του ευρώ.

Δωρεάν καρέ, μεταγραφικό «μνημείο»

Τζίτζι Ντοναρούμα για το «1», Σέρχιο Ράμος για το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, Τζίνι Βαϊνάλντουμ για τον άξονα και προσεχώς, Λιονέλ Μέσι για το... Champions League. Ό,τι δεν μπόρεσε να κερδίσει την περασμένη διετία, φτάνοντας στον τελικό και τον ημιτελικό αντίστοιχα, θα έχει τέσσερα επιπλέον «υπερόπλα» στη διάθεσή της για να το καταστήσει εφικτό.

Έχοντας μάθει να ισορροπεί και ενίοτε να... εξοκέλλει από το FFP χωρίς να «ανοίγει ρουθούνι» στην UEFA, η Παρί εξέπληξε το φίλαθλο κοινό και την ποδοσφαιρική Ευρώπη, με τέσσερις μεταγραφές που θα μνημονεύονται για καιρό. Ναι, και η Μπαρτσελόνα κράτησε μηδενικά τα έξοδα για τους Μέμφις Ντεπάι, Σέρχιο Αγουέρο και Έρικ Γκαρθία, μα δεν παύει να μιλάμε για έναν παίκτη από τη Λυών, έναν θρύλο στη δύση του κι έναν άγουρο στόπερ που ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του, αμφότεροι από τη Μάντσεστερ Σίτι. Στην προκειμένη περίπτωση, η Παρί έκανε δικούς της παίκτες από τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μίλαν, τη Λίβερπουλ και τη Μπαρτσελόνα, τέσσερις παραδοσιακές υπερδυνάμεις που για ξεχωριστούς λόγους η καθεμιά δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να διατηρήσουν τον αντίστοιχο παίκτη στο δυναμικό τους με νέο συμβόλαιο.

Όσα δεν έδωσε σε μεταγραφές, θα τα δώσει σε μισθούς

Μοιάζει ουτοπικό κι έτσι είναι. Η μεταγραφή του Μέσι, όμως, όσο κι αν αντικειμενικά θεωρείται «δωρεάν», πρόκειται να στοιχίσει πολύ περισσότερα και απαιτεί γενναίες θυσίες στο ρόστερ για να εναρμονιστεί το μπάτζετ της με τα στοιχεία που προϋποθέτει (τυπικά) το FFP.

Μπορεί να μην ξόδεψε ευρώ προς τη Μπαρτσελόνα, αλλά το συμβόλαιο του Αργεντινού θα του αποφέρει 40 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, χρίζοντάς τον τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή της. Πάνω κι από τον Νεϊμάρ, πάνω κι από τον Κιλιάν Μπαπέ, έστω κι αν θα... υποπληρωθεί κατά 20 εκατομμύρια ευρώ (καθαρά) συγκριτικά με το «λαμβάνειν» του στη Μπαρτσελόνα.

To ξεχειλωμένο μπάτζετ και η ανάγκη για πωλήσεις

Η κατάσταση στο μισθολόγιο της Παρί ούτως ή άλλως «ζαλίζει». Πριν καν ανοίξει το φετινό μεταγραφικό παζάρι και επισημοποιηθούν τα 4 ως τώρα deal, 15 παίκτες του ρόστερ αμείβονταν με τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Έξι από αυτούς έχουν «σπάσει» το φράγμα των 10 εκατ. (Νεϊμάρ, Μπαπέ, Μαρκίνιος, Βεράτι, Ντ Μαρία, Νάβας), γεγονός που συνολικά δεν αφήνει περιθώρια για μια μεταγραφή όπως αυτή του Μέσι.

Κι ο Λίο φυσικά ακολουθεί ως προσθήκη τριών παικτών με ιδιαίτερα «τσουχτερά» κασέ. Ο Σέρχιο Ράμος έβαλε υπογραφή σε συμβόλαιο 10,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ο Βαϊνάλντουμ κέρδισε το deal της ζωής του με σχεδόν 10 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγος που αποφάσισε να αποχωρήσει άλλωστε από τη Λίβερπουλ, ο Ντοναρούμα απαίτησε εύλογα τα «διπλά» σε σχέση με τα 6 εκατ. που αμειβόταν στη Μίλαν και τα πήρε (13 εκατ. μεικτά), ο Χακίμι επίσης «έσπασε» το φράγμα των 10+.

Η 18άδα των μισθών της Παρί:

  • Μέσι - 40 εκατ.
  • Νεϊμάρ - 37 εκατ.
  • Μπαπέ - 23,1 εκατ.
  • Μαρκίνιος - 14,4 εκατ.
  • Βεράτι - 14,4 εκατ.
  • Ντοναρούμα - 13 εκατ.
  • Ντι Μαρία - 12,2 εκατ.
  • Νάβας - 12 εκατ.
  • Ράμος - 10,5 εκατ.
  • Χακίμι - 10,3 εκατ.
  • Ικάρντι - 9,6 εκατ.
  • Βαϊνάλντουμ - 9,5 εκατ.
  • Παρέδες - 9 εκατ.
  • Κιμπεμπέ - 8 εκατ.
  • Ερέρα - 7,8 εκατ.
  • Ντράξλερ - 7,2 εκατ.
  • Γκέιγ - 6 εκατ.
  • Κουρζαβά - 5,4 εκατ.
  • Σαράμπια - 5,4 εκατ.
  • Ντιαλό - 5,4 εκατ.
  • Κέρερ - 4,9 εκατ.

Είναι ηλιού φαεινότερον ότι η Παρί θα πρέπει να πουλήσει, να ξεφορτωθεί συμβόλαια παικτών για να βρει τουλάχιστον τον χώρο των 40 εκατομμυρίων. Μέχρι στιγμής, για αυτό προορίζεται η εξάδα των Ικάρντι, Ντιαλό, Κέρερ, Γκέιγ, Ραφίνια και Ερέρα, που αθροιστικά θα απελευθερώσει ένα ποσό της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.

Όσους, όμως, συμβιβασμούς κι αν χρειαστεί να κάνει, όσα «πωλητήρια» κι αν κρεμάσει με την επιτακτική ανάγκη να ευοδωθούν σε μεταγραφές κι έσοδα, η πιθανή 11άδα της στην εξέλιξη της σεζόν αξίζει κάθε σταγόνα νερού στο παριζιάνικο κρασί της. Μπορεί στην πρεμιέρα της Ligue 1 να αγωνίστηκε μόνο ο Βαϊνάλντουμ και ο Χακίμι από τα νέα της αποκτήματα, μα η εικόνα της στις επόμενες εβδομάδες ενδεχομένως να κρύβει την πιο «λαμπερή» 11άδα του 21ου αιώνα.

Η πιθανότερη 11άδα της Παρί για τη σεζόν 2021/22