Μπαρτσελόνα: Το καρέ μεταγραφών των 9 εκατ. και το μάθημα «value for money»

Μπαρτσελόνα: Το καρέ μεταγραφών των 9 εκατ. και το μάθημα «value for money»

Μπαρτσελόνα: Το καρέ μεταγραφών των 9 εκατ. και το μάθημα «value for money»

bet365

Από το 1 δισ. για αγορές την περασμένη πενταετία, σε καρέ μεταγραφών με 9 εκατ. ευρώ. Μπροστά στο αδιέξοδο του χρέους, η Μπαρτσελόνα υποχρεώθηκε να μάθει τι εστί «value for money» και οι προσθήκες των Αγουέρο, Ντεπάι, Γκαρθία, Έμερσον πιστοποιούν τη... συμμόρφωσή της.

Το πέρασμα του Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου από τον διοικητικό θώκο της Μπαρτσελόνα εξελίχθηκε στην απόλυτη (οικονομική) καταστροφή. Επί έξι χρόνια, ο Ισπανός παράγοντας κατάφερε να διαλύσει κάθε οικονομικό εχέγγυο από την αγωνιστική εκτόξευση της εποχής Γκουαρδιόλα και προοδευτικά οι άστοχες αποφάσεις του σε όλα τα επίπεδα γύρισαν «μπούμερανγκ» στην προοπτική του κλαμπ.

Το συνολικό χρέος που άφησε ανοιχτό κατά την αποχώρησή του, η οποία έγινε πραγματικότητα μετά από συλλογή υπογραφών των socios (εκλεγμένα μέλη) του συλλόγου, εν μέσω σκανδάλων, σύλληψης για το BarcaGate και αγωνιστικού μαρασμού, αποτέλεσε υπέρογκο βαρίδι στην πλάτη του οποιδήποτε νέου προέδρου που θα το επωμιζόταν.

Από τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου, ο Τζουάν Λαπόρτα πήρε ξανά το πηδάλιο στα χέρια του και στην πρόσφατη γενική συνέλευση δεν μπόρεσε παρά να παραδεχθεί το ευκολονόητο:

«Η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη απ' ό,τι περίμενα».


Επιστροφή στη λογική


Και πώς θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο όταν από τα 675 εκατομμύρια ευρώ, το χρέος διογκώθηκε στο 1,08 δισ. τους τελευταίους μήνες (και) λόγω πανδημίας; Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο οικονομικός αντιπρόεδρος, Εντουάρντ Ρομέου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «δεν φταίει για όλα ο Covid-19, τα πράγματα πήγαιναν χάλια εξαρχής» κατέδειξαν το μέγεθος της ζημιάς και της αντίστοιχης προσπάθειας που πρέπει να γίνει για να τακτοποιηθεί το «χάος».


Η αναχρηματοδότηση του χρέους, με νέο δάνειο 525 εκατομμυρίων ευρώ από τη Goldman Sachs και ορίζοντα 15ετίας, αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα που εξασφαλίζει ρευστότητα και βιωσιμότητα με... ημερομηνία λήξης, έστω για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όσα, όμως, δανειοληπτικά «τρικ» κι αν υλοποιήσει, οι ανάγκες ενίσχυσης της πρώτης ομάδας ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική, με το μέλλον του Λιονέλ Μέσι ακόμη στον «αέρα», δεν μπορούν να στηριχθούν με την γνωστή συνταγή του «big spender», η οποία στα χέρια του Μπαρτομέου και του επιτελείου του απέφερε οδυνηρό απολογισμό.

Μιλάμε για την περασμένη πενταετία, όπου για 23 παίκτες η Μπάρτσα ξόδεψε 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 22 εκατομμύρια αφορούσαν τον Αλέιξ Βιδάλ, τα 50 τον Αντρέ Γκόμες, τα 40 τον Παουλίνιο, τα 42 τον Μάλκομ, τα 60 τον Πιάνιτς, χώρια από τις τρεις μεταγραφές που έσπασαν το «φράγμα» των 100 (Γκριεζμάν, Ντεμπελέ, Κουτίνιο για 120+ εκατομμύρια).

Ξόδεψε 9, για ψώνια αξίας 105 εκατ.!

Περίπου 10 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της μεταγραφικής περιόδου και η Μπαρτσελόνα μετράει ήδη τέσσερις νέους παίκτες στο ρόστερ. Υπό το προηγούμενο καθεστώς της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας και των υπεραξιών για παίκτες «της σειράς», θα είχε ήδη πληρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια. Κι όμως, για τρεις παίκτες πρώτης γραμμής κι έναν αναπληρωματικό δεξιό μπακ, έχει βγάλει από τα ταμεία της μόλις 9 εκατομμύρια ευρώ.

Λαπόρτα

Μέμφις Ντεπάι, Σέρχιο Αγουέρο και Έρικ Γκαρθία αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι, μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών, ώστε να τους «κλείσει» από νωρίς και να προλάβει τον ανταγωνισμό. Τα 9 εκατομμύρια μπήκαν στα ταμεία της Μπέτις, για τη ρήτρα επαναγοράς του Έμερσον, ο οποίος είχε πωληθεί τον Φεβρουάριο του 2019 έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Πόσο κοστίζουν αθροιστικά οι τέσσερίς τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο; Χονδρικά, 105 εκατομμύρια ευρώ: Δίχως άλλη επιλογή ελέω έλλειψης πόρων και ρευστού, οι Μπλαουγκράνα κινήθηκαν σε «value for money» λογική κι εξοικονόμησαν σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ, για παίκτες κορμού!

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πήρε ό,τι βρήκε διαθέσιμο στην αγορά των ελεύθερων. Στην πραγματικότητα, όμως, οι κινήσεις είναι στοχευμένες και ενισχύουν πραγματικά το τρέχον δυναμικό που έχει στα χέρια του ο Ρόναλντ Κούμαν.

Για τον Μέμφις Ντεπάι, η αποτίμηση της γκάμας των δυνατοτήτων του και όσων μπορεί να δώσει στη Μπαρτσελόνα συμβαίνει ήδη μέσω Euro. Ο Ολλανδός επιθετικός είναι καταλυτικός στο παιχνίδι των Οράνιε, συμμετέχει ανελλιπώς στο επιθετικό παιχνίδι, δημιουργεί για την ομάδα και τον εαυτό του κι έχει όλα τα στοιχεία για να πετύχει στο «Καμπ Νόου» και πιθανώς να μπει στη λίστα των πιο έξυπνων μεταγραφών της Μπαρτσελόνα.

Ντεπάι-Μπάρτσα

Ο Κουν Αγουέρο μετακόμισε στη Βαρκελώνη ως «πολιορκητικός κριός» για την παραμονή του Λιονέλ Μέσι, μα η αλήθεια είναι πως ακόμη και στα 33 του, παρά τα μαζεμένα προβλήματα τραυματισμών από τις τελευταίες χρονιές με τη Μάντσεστερ Σίτι, μπορεί να προσφέρει αυτό που έλειπε από τη Μπαρτσελόνα την περασμένη σεζόν: τα μίνιμουμ 10 γκολ ενός καθαρόαιμου στράικερ, τα οποία στερήθηκε και κατέληξαν x2 στην... Ατλέτικο Μαδρίτης, με τον Λουίς Σουάρες να απομακρύνεται άκομψα και τελικά να οδηγεί τους Ροχιμπλάνκος στο πρωτάθλημα με 22 γκολ. Δεν είναι τυχαίο ότι ηγείται ακόμη της εθνικής Αργεντινής στο Κόπα Αμέρικα και η αξία του δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.

Η περίπτωση του Έρικ Γκαρθία ήταν «win-win» και για τις δύο πλευρές. Η Μπαρτσελόνα διόρθωσε το λάθος της να αφήσει ανεκμετάλλευτο ένα προϊόν της Μασία, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ανθίσει στην πρωταθλήτρια Αγγλίας υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα. Για καλή της τύχη, όμως, ο 20χρονος σέντερ μπακ είχε τάσεις φυγής, νοστάληγσε τον τόπο του και η λήξη του συμβολαίου του συνέπεσε σε ιδανικό timing. Μία θέση στην οποία οι Καταλανοί «πονούσαν», καθώς ο Πικέ μεγαλώνει, ο Ουμτιτί βρίσκεται σχεδόν πάντα στα πιτς, ο Λενγκλέ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και μόνο οι Αραούχο-Μινγκέθα μπορούν μαζί με τον Γκαρθία να εξελιχθούν σε εγγύηση για το μέλλον.

Η απόφαση επαναγοράς του Έμερσον επικρίθηκε από μεγάλη μερίδα των φιλάθλων της Μπάρτσα, που περίμεναν κάτι καλύτερο για τα άκρα της άμυνας (στα δεξιά υπάρχουν και οι Ντεστ, Σέρτζι Ρομπέρτο). O 22χρονος Βραζιλιάνος άφησε θετικά δείγματα φέτος με τη Μπέτις (38 συμ./2 γκολ, 4 ασίστ), που εξασφάλισε την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και άπαντες ελπίζουν ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Μπάρτσα και να μην έχει την τύχη του Ζουνιόρ Φίρπο, ο οποίος ουδέποτε έπεισε ότι μπορεί να παίξει βασικός.

Τα υπόλοιπα «κομμάτια» του παζλ


Αν δεν έμπαινε «σφήνα» η Παρί Σεν Ζερμέν και «έκλεβε» από τα χέρια της τον αρχηγό της εθνικής Ολλανδίας απόντος Φαν Ντάικ, Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ, τώρα η Μπαρτσελόνα θα είχε εξασφαλίσει τα 4/11 της αρχικής ενδεκάδας της για τη νέα σεζόν με μηδενικό αντίτιμο. Ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ, όμως, δεν θα μεγαλώσει τελικά την ολλανδική «παροικία» του «Καμπ Νόου» κι έτσι οι Μπλαουγκράνα έχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες να καλύψουν, με ή χωρίς έξοδα για να κλείσουν τις «τρύπες» του ρόστερ.

Η μεγαλύτερη ανάγκη εμφανίζεται στα χαφ, εκεί που πλην των Ντε Γιονγκ, Πέδρι και του rookie, Ιλάις Μορίμπα, υπάρχει μόνο η παλιοσειρά, Σέρχιο Μπουσκέτς και η «ένεση» ποιότητας κι ενέργειας είναι επιβεβλημένη. Σίγουρα ένας ακόμη επιθετικός, αφού πρώτα, όμως, ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις πωλήσεις/αποχωρήσεις, με τους Γκριεζμάν, Μπρέιθγουεϊτ, Ντεμπελέ, Κουτίνιο να είναι αυτονόητο ότι δεν χωράνε όλοι μαζί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα