Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ρεάλ Μαδρίτης 0-2: Λιοντάρια και πάλι στο -3 από τη Μπαρτσελόνα (vid)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ρεάλ Μαδρίτης 0-2: Λιοντάρια και πάλι στο -3 από τη Μπαρτσελόνα (vid)

bet365

Με γκολάρες των Καρίμ Μπενζεμά και Τόνι Κρόος, η Ρεάλ Μαδρίτης έφυγε με το «διπλό» από το Μπιλμπάο (2-0 την Αθλέτικ του Ερνέστο Βαλβέρδε) και μείωσε ξανά στους τρεις βαθμούς την απόστασή της από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα.

Το νέο «Σαν Μαμές» έκανε ρεκόρ προσέλευσης με 49.316 θεατές, οι οποίοι είδαν την Ρεάλ Μαδρίτης να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, να παίρνει τη νίκη (2-0) και να μειώνει και πάλι στους τρεις βαθμούς την απόστασή της από την πρωτοπόρο της La Liga, Μπαρτσελόνα.

Χωρίς το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Ίνιγκο Μαρτίνεθ (τραυματίας) και Γεράι Άλβαρεθ (τιμωρημένος), ο Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησε με Ντάνι Βινιάν και Αϊτόρ Παρέδες, αφήνοντας στον πάγκο τον ανέτοιμο Ίκερ Μουνιαΐν.

Ο Κάρλο Αντσελότι, σταθερά χωρίς Ντάνι Καρβαχάλ, Λούκας Βάθκεθ, Νταβίντ Αλάμπα και Ορελιέν Τσουαμενί, ξεκίνησε το «πολυεργαλείο» Νάτσο στο δεξί άκρο της άμυνας. Στα χαφ, άφησε αρχικά εκτός Λούκα Μόντριτς και Τόνι Κρόος, δίνοντας θέση βασικού στον Ντάνι Θεμπάγιος, καθοριστικό στην ανατροπή επί της Βιγιαρεάλ στο Κύπελλο, αλλά και στον Μάρκο Ασένσιο στην τριάδα της επίθεσης, αν και αγωνιζόμενος περισσότερο πίσω από τον Καρίμ Μπενζεμά απ’ ότι στο δεξί άκρο.

Κουρτουά κερνάει, Μπενζεμά πίνει

Η Αθλέτικ ξεκίνησε δυνατά και με πίεση ψηλά, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία μπάλας της Ρεάλ, η οποία γλίτωσε το εις βάρος της γκολ λίγο μετά το δεκάλεπτο όταν ο Τιμπό Κουρτουά (ναι, πάλι αυτός…) απέκρουσε σωτήρια μια κεφαλιά του Παρέδες.

Αργά αλλά σταθερά η Βασίλισσα και αφού ο Νίκο Γουίλιαμς είχε μια δεύτερη καλή ευκαιρία για τους Βάσκους, άρχισε να πλησιάζει με αξιώσεις την εστία του Ουνάι Σιμόν, την οποία στο πρώτο εικοσάλεπτο είχε απειλήσει μόνο μια φορά ο Μπενζεμά.

Και ο Γάλλος επιθετικός, ο οποίος έχει γυρίσει «φουριόζος» μετά τον τραυματισμό του, άνοιξε το σκορ με καταπληκτικό τρόπο (24’). Σέντρα του Φεδερίκο Βαλβέρδε στην περιοχή, κεφαλιά του Ασένσιο στο… πουθενά αλλά ο Μπενζεμά, με καταπληκτικό γυριστό από το ύψος του πέναλτι, άνοιξε το σκορ.

Επιβεβαίωσε έτσι την… πελατειακή του σχέση με την Αθλέτικ, εις βάρος της οποίας μετράει 17 γκολ στη La Liga, όσα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ένα λιγότερο από τον Λιονέλ Μέσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία από τα τελευταία τέσσερα γκολ της Ρεάλ στο «Σαν Μαμές» φέρουν την υπογραφή του.

Συν τοις άλλοις ο Μπενζεμά, ο οποίος δείχνει σαν να θέλει να αποδείξει κάτι σε κάποιον (Ντιντιέ Ντεσάν, ακούς;), έφτασε τα 228 γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα, πιάνοντας τον δεύτερο σκόρερ της Ρεάλ στη διοργάνωση και πέμπτο συνολικά στη La Liga, κάποιον… Ραούλ Γκονθάλεθ.

Το τέρμα του αρχηγού της επέτρεψε στη Ρεάλ να ελέγξει ακόμα περισσότερο τον αγώνα και να μην απειληθεί επί της ουσίας μέχρι την ανάπαυλα, παρά τις άκαρπες προσπάθειες της Αθλέτικ να πλησιάσει την εστία του Κουρτουά.

Έμεινε όρθια και ο Κρόος το «τελείωσε»

Η Αθλέτικ μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο όπως και στο πρώτο, με πίεση ψηλά και επιχειρώντας να κλείσει την Ρεάλ στα καρέ της, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα και τους φιλοξενούμενους να ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό του αγώνα, με τον Εντουάρντο Καμαβινγκά να είναι εξαιρετικός ως αμυντικός μέσος μπροστά από την άμυνα.

Η Ρεάλ, μάλιστα, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για να «τελειώσει» το ματς, με τον Ουνάι Σιμόν να αποκρούει σωτήρια το κοντινό αριστερό σουτ του Νάτσο, ο οποίος λίγο αργότερα δεν επέτρεψε στον Άλεξ Μπερενγκέρ να γίνει επικίνδυνος για την βασιλική εστία.

Ο Βαλβέρδε έκανε τριπλή αλλαγή στον δημιουργικό τομέα με την είσοδο των Άντερ Ερέρα, Ίκερ Μουνιαΐν και Γκόρκα Γουρουθέτα, λίγα δευτερόλεπτα αφότου η Ρεάλ άγγιξε και πάλι το 0-2 με σουτ του Ασένσιο που έφυγε… χιλιοστά άουτ από το δοκάρι, ύστερα από εξαιρετικό συνδυασμό των Βαλβέρδε – Μπενζεμά και πάσα – μισό γκολ του τελευταίου.

Η Αθλέτικ, αρκετά δραστήρια αλλά όχι ουσιαστική στο δεύτερο μέρος, φώναξε παρούσα στο 70ό λεπτό, όταν ο Νίκο Γουίλιαμς πήρε την μπάλα στο ύψος του πέναλτι, αλλά έκανε μέτριο κοντρόλ και ακόμα χειρότερο σουτ από ιδανική θέση.

Ο Αντσελότι έκανε την πρώτη αλλαγή μόλις στο 73ο λεπτό, γεμίζοντας (μεταφορικά και κυριολεκτικά) την μεσαία γραμμή με τον Λούκα Μόντριτς, ο οποίος γνώρισε την αποθέωση από ένα γήπεδο που ξέρει να εκτιμάει τους μεγάλους ποδοσφαιριστές, ακόμα και όταν παίζουν στην αντίπαλη ομάδα.

Παρά την είσοδο του Κροάτη, πάντως, η Ρεάλ δεν είχε την μπάλα, η Αθλέτικ την έκλεισε στα καρέ της, πέτυχε γκολ με τον Ινιάκι Γουίλιαμς που ακυρώθηκε ορθά για οφσάιντ και έχασε ευκαιρίες με Γουρουθέτα και Ερέρα.

Η Αθλέτικ πίστευε στην ισοφάριση, αλλά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Τόνι Κρόος έβαλε τέλος στη… σεμνή τελετή όταν, μετά από αντεπίθεση, έπιασε το σουτ έξω από την περιοχή και αιφνιδίασε εντελώς τον Σιμόν, γράφοντας το 0-2.

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ερνέστο Βαλβέρδε): Ουνάι Σιμόν – Ντε Μάρκος (76’ Λέκουε), Βιβιάν, Παρέδες, Μπερτσίτσε – Μίκελ Βέσγκα (86’ Ραούλ Γκαρθία), Θάραγκα (68’ Ερέρα) – Νίκο Γουίλιαμς, Σανθέτ (68’ Γουρουθέτα), Μπερενγκέρ (68’ Μουναΐν) – Ινιάκι Γουίλιαμς.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Κουρτουά – Νάτσο, Έντερ Μιλιτάο, Ρούντιγκερ, Μεντί – Βαλβέρδε, Καμαβινγκά, Θεμπάγιος (86’ Κρόος) – Ασένσιο (73’ Μόντριτς), Μπενζεμά, Βινίσιους Ζούνιορ (83’ Ροντρίγκο).

Οι πρώτοι στη La Liga (σε 18 αγώνες): Μπαρτσελόνα (17) 44, Ρεάλ Μαδρίτης (17) 41, Ρεάλ Σοσιεδάδ 38, Ατλέτικο Μαδρίτης 31, Βιγιαρεάλ 31, Μπέτις (17) 28, Οσασούνα 28, Αθλέτικ Μπιλμπάο 26.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

LA LIGA Τελευταία Νέα