Ποιο Clasico; Αυτό ήταν το… El Xavico!

Ποιο Clasico; Αυτό ήταν το… El Xavico!

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο βγάζει το καπέλο στο πώς ο Τσάβι μεταμόρφωσε την Μπαρτσελόνα μέσα σε τέσσερις μήνες, όσα και τα γκολ που σημείωσαν οι Μπλαουγκράνα στον θρίαμβο του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» επί της Ρεάλ Μαδρίτης, όπου ο Κάρλο Αντσελότι ήταν… αλλού για αλλού.

Φρονώ ότι είναι σημειολογικό. Το πρώτο «Clasico» της Μπαρτσελόνα στην «μετά ποδοσφαιριστή Τσάβι» εποχή, στις 21 Νοεμβρίου του 2015, οι Μπλαουγκράνα είχαν θριαμβεύσει επί της Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» με 4-0. Ουσιαστικά, μάλιστα, χωρίς τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος επέστρεφε από τραυματισμό, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 57’, όταν η ομάδα του προηγούνταν ήδη με 3-0 και το παιχνίδι είχε κριθεί.

Και, στο πρώτο «Clasico» του Τσάβι προπονητή στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», η Μπάρτσα «κατάπιε» τους Μαδριλένους με το ίδιο σκορ (4-0) και χωρίς τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος από το καλοκαίρι παίζει στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Το πιο ευχάριστο νέο για την Μπαρτσελόνα, τους ανθρώπους και τους φίλους της, όμως, δεν είναι το σκορ, το οποίο θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο (και όμως…), αν οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο αποτελεσματικοί και ο Τιμπό Κουρτουά δεν ήταν ο πιο σταθερός παίκτης των ηττημένων (και όμως, ξανά…).

Το πιο σημαντικό για τους Καταλανούς είναι ότι το έκαναν με «ταυτότητα Μπάρτσα», όπως την έμαθε ο Τσάβι ως πιτσιρικάς στην Μασία και την υπηρέτησε άψογα φορώντας την κυανέρυθρη φανέλα.

Τι προτάσσει το «DNA Μπάρτσα»; Ουσιαστική κατοχή της μπάλας και γρήγορη κυκλοφορία αυτής, πίεση ψηλά για άμεση ανάκτηση της, οι κεντρικοί αμυντικοί μακριά από τον τερματοφύλακα για να περιορίζουν το γήπεδο στον αντίπαλο και τα εξτρέμ ανοιχτά για να «μεγαλώνει» και άλλο το γήπεδο από την μέση και μπροστά.

Τα παιδιά του Τσάβι

Εξτρέμ, όμως, που κάνουν την διαφορά, όπως θέλει ο Τσάβι. Από την μια, ο Ουσμάν Ντεμπελέ, ο οποίος εκτός απροόπτου το καλοκαίρι θα φύγει και μάλιστα ως ελεύθερος, με τον προπονητή όμως να του δείχνει εμπιστοσύνη, να τον στηρίζει και τώρα να δρέπει τους καρπούς, αφού ο Γάλλος έχει μοιράσει αισίως επτά ασίστ (!) στα τελευταία πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος, δύο εκ των οποίων στο «Clasico».

Και από την άλλη ο Φεράν Τόρες, τον οποίο ο Τσάβι ήθελε σαν τρελός όταν ο διευθυντής ποδοσφαίρου Ματέου Αλεμάιν, του είπε ότι υπήρχε η πιθανότητα απόκτησης του από την Μάντσεστερ Σίτι.

Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός, παρ’ ότι έχει δεχθεί κριτική για τις πολλές χαμένες του ευκαιρίες, απαντάει με την απόδοσή του στο γήπεδο και στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» έκανε την διαφορά με ένα γκολ - μια ασίστ, με διαρκής (και ουσιαστική) κίνηση με και χωρίς την μπάλα και… χορεύοντας συνεχώς τον Ντάνι Καρβαχάλ.

Ο Τσάβι χαρακτήρισε εαυτόν «πρωτάρη» γιατί αυτό είναι επί της ουσίας, αλλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι έδωσε ένα μάθημα τακτικής προσέγγισης στον πολύπειρο Κάρλο Αντσελότι, αφού δεν άφησε την Ρεάλ να πάρει ανάσα.

Χρησιμοποίησε τον Κάρλος Αραούχο ως δεξί μπακ και ο Ουρουγουανός «κατάπιε» τον Βινίσιους Ζούνιορ, όντας ο τρίτος στόπερ όποτε αυτό χρειαζόταν, με τον Τζόρντι Άλμπα να προστίθεται ως τέταρτος χαφ όποτε η ομάδα είχε την ευκαιρία, κυριαρχώντας εκεί όπου ξέρει να κάνει την διαφορά: Στην μεσαία γραμμή.

Και, βεβαίως, ο 42χρονος προπονητής νιώθει ευλογημένος έχοντας για σέντερ φορ τον Πιέρ - Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος εξελίσσεται στην «κλοπή» της σεζόν, αφού υπενθυμίζω ότι υπέγραψε ως ελεύθερος από την Άρσεναλ.

Ο Γκαμπονέζος προσγειώθηκε στο «Καμπ Νόου» ως κακομαθημένος και (εσχάτως) αποτυχημένος στους Κανονιέρηδες, αλλά στο «Clasico» είχε δύο γκολ - μια ασίστ (με τακουνάκι!) και σε έντεκα παιχνίδια ως Μπλαουγκράνα, μετράει εννέα γκολ και μια ασίστ. Όχι άσχημα για έναν… τελειωμένο ε;

Στους τέσσερις μήνες του στην Μπάρτσα, ο Τσάβι έδωσε πίσω στην ομάδα την χαμένη της ταυτότητα, πλέον παίζει για να επιβάλει αυτή το παιχνίδι της και όχι περιμένοντας τι θα κάνει ο αντίπαλος (όπως συνέβαινε επί Ρόναλντ Κούμαν) και αποπνέει υγεία, παρά την κάκιστη οικονομική κατάσταση του συλλόγου. «Επιστρέψαμε» ήταν η εύστοχη ανάρτηση του Ζεράρ Πικέ στα social media, λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα.

Το πιο άσχημο βράδυ του «Καρλέτο»

Ο Τσάβι, όπως και ο Πικέ, έκανε και αυτός λόγο για «επιστροφή». Εξήγησε επίσης ότι η Μπαρτσελόνα έψαξε την πλάτη των εσωτερικών χαφ της Ρεάλ. Και τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία, αν και σε αυτό… βοήθησε, άθελά του βεβαίως, και ο Κάρλο Αντσελότι.

Χωρίς τον Καρίμ Μπενζεμά (αποδεδειγμένα και πάλι, ο Γάλλος είναι η μισή Ρεάλ και… βάλε), ο «Καρλέτο» επέλεξε διάταξη με τέσσερα χαφ, κάτι που είχε κάνει για πρώτη και τελευταία φορά (μέχρι χθες) στην ήττα με 2-1 από την έτερη ομάδα της Βαρκελώνης, την Εσπανιόλ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Είχε πει ότι δεν θα το ξανακάνει, αλλά το έκανε. Και το πλήρωσε αφού, συν τοις άλλοις, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον Λούκα Μόντριτς σε άτυπο ρόλο «ψευτό - εννιαριού», με τον Κροάτη «εργάτη πολυτελείας» να πιέζει ψηλά τα στόπερ, αλλά αφήνοντας άδεια την μαδριλένικη μεσαία γραμμή, αφού και ο Τόνι Κρόος αυτή την εποχή δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο.

Σημειολογικά, η Ρεάλ έπαιξε με μαύρη εμφάνιση και η παρουσία της ήταν πράγματι για… κηδεία, αφού ο Αντσελότι δεν διόρθωσε εγκαίρως το λάθος του με τον Μόντριτς και, στην ανάπαυλα, επέλεξε να πάει σε άμυνα τριών. Και, μέχρι να διορθώσει και αυτό το λάθος, η ομάδα του είχε παραδοθεί εντελώς.

Πριν από έντεκα ημέρες, αυτή η ίδια ομάδα (αλλά, βεβαίως, με τον Μπενζεμά μέσα) «κατάπιε» για μισή ώρα την Παρί Σεν Ζερμέν και πέτυχε μια ανατροπή - σπεσιαλιτέ, σφραγίζοντας πανηγυρικά την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League.

Σε ένα «Clasico» που πιθανότατα βαθμολογικά δεν θα κρίνει τίποτα, αφού παραμένει στο +12 από την Μπαρτσελόνα (και στο +9 από την ακόμα δεύτερη Σεβίλλη), η Ρεάλ δεν… δάγκωνε, ο Νταβίντ Άλαμπα ήταν «παρών» και στα τέσσερα γκολ, ο Φεδερίκο Βαλβέρδε έτρεχε για όλους, ο Βινίσιους Ζούνιορ ένιωθε απελπιστικά μόνος του χωρίς τον Μπενζεμά και οι φίλαθλοι έφευγαν από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» από το 55ο λεπτό.

«Κάτσε να μην μας βάλουν επτά» έλεγε απογοητευμένος ένας φίλαθλος που πριν από λίγες ημέρες έβλεπε την ομάδα του ακόμα και πρωταθλήτρια Ευρώπης, με το πάθος και την αποτελεσματικότητα που έβγαλε για ένα ημίωρο κόντρα στη νέα παρέα του Μέσι.

Η παλιά παρέα του Λέο «πάτησε» στην τακτική προσέγγιση ενός καλού του φίλου (η τριάδα Άλμπα - Πέδρι - Φεράν έκανε… πάρτι με την δεξιά πλευρά της Ρεάλ) και στα τραγικά λάθη του αντιπάλου του στην μάχη των πάγκων, ένας συνδυασμός που διαμορφώνει μια διαφορετική πραγματικότητα για την επόμενη μέρα.

Πιθανότατα, η Ρεάλ δεν χάνει αυτό το πρωτάθλημα και η Μπαρτσελόνα ενδέχεται να τελειώσει την σεζόν χωρίς τίτλο, αφού ρεαλιστικά κυνηγάει «μόνο» το Europa League. Τα χαμόγελα, όμως, είναι πλέον μοιρασμένα.

Και, παρ’ ότι δεν λέει κάτι καλό για την τωρινή Μπάρτσα, περίπου εκατό φίλαθλοι της βρέθηκαν στο Καναλέτες της Ράμπλας για να πανηγυρίσουν την τεσσάρα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», σαν να είχαν κατακτήσει έναν τίτλο. Ακόμα και αυτό, όμως, είναι αναμφίβολα ένα παράσημο για την δουλειά του Τσάβι

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...