Εντουάρντο Καμαβινγκά: Από την μετανάστευση στο απόλυτο όνειρο με την Ρεάλ (pics & vid)

Κώστας Τόπας
Εντουάρντο Καμαβινγκά: Από την μετανάστευση στο απόλυτο όνειρο με την Ρεάλ (pics & vid)

bet365

Το 18χρονο wonderkid, Εντουάρντο Καμαβινγκά χρειάστηκε από μικρή ηλικία να μεταναστεύσει προκειμένου να αποφύγει τους πολέμους και να ζήσει μια καλύτερη ζωή και σήμερα να κάνει περήφανους τους γονείς του, παίζοντας ποδόσφαιρο για την Ρεάλ Μαδρίτης.

Μπορεί να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας του, ωστόσο ο Εντουάρντο Καμαβινγκά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της ηλικίας του, χάρη στις ικανότητες και το ταλέντο που διαθέτει. Το «αστεράκι» της Ρεάλ, πλέον, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις Ακαδημίες της CF2L. Μια ομάδα η οποία βρίσκεται στο La Chapelle-Janson της Γαλλίας και συγκεντρώνει μερικούς από τους πιο ταλαντούχους παίκτες των γύρω περιοχών. Γι’ αυτό και oι άνθρωποι του συλλόγου θέλοντας να τιμήσουν τον Καμαβινγκά, έδωσαν το όνομά του στο γήπεδο όπου ο ίδιος ξεκίνησε το ποδόσφαιρο.

Η μετανάστευση και τα εμπόδια ζωής

Πριν όμως ξεκινήσει το ταξίδι του στον χώρο του ποδοσφαίρου ο Καμαβινγκά πέρασε δύσκολα χρόνια. Γεννήθηκε το 2002 στην Ανγκόλα και χρειάστηκε να νιώσει στο συναίσθημα της μετανάστευσης από πολύ νωρίς. Οντας 2 ετών ο Γάλλος μέσος της Ρεάλ πλέον, χρειάστηκε να μετακομίσουν μόνιμα στην Γαλλία για ένα καλύτερο μέλλον και μακριά από πολέμους. Εκεί όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως ενδεχομένως θα περίμεναν, καθώς έπρεπε να ζήσουν στους δρόμους και να κοιμούνται σε παγκάκια στην Λιλ, μέχρι η οικογένεια του, να λάβει την βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών. Μετά από αρκετές ημέρες ταλαιπωρίας, κατέληξαν να μείνουν στην Φουρζέ, η οποία είναι 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρεν. Εκεί ο μικρός Εντουάρντο άρχισε να κάνει τις πρώτες του φιλίες με παιδιά της ηλικίας του και να παίζει με τρύπιες μπάλες και κουτάκια αναψυκτικών σε αλάνες της γειτονιάς του. Η μητέρα του, έβλεπε κάθε φορά τον Καμαβνιγκά να γυρνάει με ματωμένα πόδια και σχισμένα ρούχα. Βλέποντας την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν στην τοπική ομάδα Ντραπό. Παίζοντας μπάλα σε χορτάρι πλέον και όχι σε χώμα, ο Εντουάρντο είχε θέσει ως στόχο από πολύ μικρός, μια μέρα να γίνει ο απόλυτος σταρ.

Η φωτιά στο σπίτι του και το ταξίδι στη Ρεν

Η Ρεν είχε στείλει ανθρώπους στις εγκαταστάσεις της Ντραπό προκειμένου να παρακολουθήσουν νεαρούς ποδοσφαιριστές ώστε να τους εντάξουν στο ρόστερ της ομάδας. Ενας από αυτούς ήταν και ο Καμαβινγκά. Η εξέλιξη όμως της υπόθεσης δεν ήταν και η καλύτερη για τον παίκτη. Κι αυτό διότι μια μέρα ξέσπασε φωτιά στο σπίτι του 13χρονου, τότε, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη διαβατήρια, προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα, τα οποία έμελλε να σταθούν εμπόδιο για να πάρει τη γαλλική υπηκοότητα. Παρά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν τελικά η Ρεν κατάφερε να τον αποκτήσει λίγους μήνες αργότερα, μετά την καταστροφή. Φτάνοντας στα 15 έτη της ηλικίας του, ο Γάλλος άσος κατάφερε να κερδίσει με το «καλημέρα» τους ανθρώπους της Ρεν και να τους δικαιώσει για την επιλογή τους.

Η απογείωση

Τον Γενάρη του 2019, ο Καμαβινγκά υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον γαλλικό σύλλογο. Αυτό που κανονικά θα περιμέναμε, είναι να τον δούμε να αγωνίζεται με την δεύτερη ομάδα και κάποια στιγμή να πάρει ευκαιρίες με την πρώτη της Ρεν. Ωστόσο, 19 ημέρες μετά την υπογραφή του, συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην αποστολή της πρώτης ομάδας. Στις 6 Απριλίου του 2019 ο Καμαβινγκά σε ηλικία 16 ετών συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό και στους φίλους της Ρεν για πρώτη φορά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τότε οι οπαδοί της γαλλικής ομάδας δεν περίμεναν ότι σήμερα θα μιλάμε για ένα από τα καλύτερα wonderkids στο ποδόσφαιρο. Εκείνη τη χρονιά ο Εντουάρντο κατέγραψε 7 συμμετοχές, έχοντας δύο γεμάτα 90λεπτα στα πόδια του. Η ταχύτητα με την οποία έπαιξε και καθιερώθηκε στη Ρεν ήταν αστραπιαία, με αποτέλεσμα να κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων.

Η νέα σεζόν τον βρήκε ξανά στην Ρεν, αλλά όχι στον πάγκο. Ο ταλαντούχος μέσος πήρε θέση τον άξονα της Ρεν στις πλάτες του και κατέγραψε 39 εμφανίσεις, εκ των οποίων οι 4 ήταν στο Champions League, με απολογισμό 1 γκολ και 3 ασίστ. Επίσης, το 2018/19 κατέκτησε και το Κύπελλο Γαλλίας κερδίζοντας στον τελικό την Παρί.

Η πρώτη κλήση στους «τρικολόρ»

Ο Εντουάρντο Καμαβινγκά το 2020 βρέθηκε στην εθνική Γαλλίας από… καραμπόλα, καθώς κλήθηκε να πάρει την θέση του Πολ Πογκμπά, ο οποίος τότε ήταν τραυματίας. Ο νεαρός Γάλλος αγωνίστηκε βασικός στην εμφατική νίκη των «τρικολόρ» επί της Ουκρανίας με 7-1 και μόλις στο 9ο λεπτό άνοιξε το σκορ. Με αυτό το γκολ ο Καμαβινγκά έγινε ο νεότερος σε ηλικία σκόρερ της Εθνικής Γαλλίας μετά το πολύ μακρινό 1914. Ένα παιχνίδι και ένα γκολ το οποίο θα θυμάται για όλη του τη ζωή.

Χρυσάφι στα πόδια του

Από τις αρχές του καλοκαιριού ήταν περιζήτητος. Ομάδες όπως οι Ντόρτμουντ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί Σεν Ζερμέν και Ρεάλ τον είχαν στο στόχαστρό τους. Οι άνθρωποι της Ρεν δεν ήθελαν να χάσουν από το ρόστερ τους ένα τέτοιο διαμάντι, γι’ αυτό και πίεζαν τον παίκτη για την ανανέωση της συνεργασίας τους. Από τη στιγμή όμως που ο Καμαβινγκά ενημερώθηκε πως παρακολουθείται από μεγαθήρια της Ευρώπης, ήθελε να αποχωρήσει από την γαλλική ομάδα. Εκείνη που έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απόκτησή του ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν. Οι «Παριζιάνοι» τον είχαν στη λίστα τους από το περασμένο καλοκαίρι και φέτος ξεκίνησαν συζητήσεις με τη Ρεν προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία και στο τέλος το «παιδί θαύμα» Εντουαρντό Καμαβινγκά. Από την πλευρά του ο παίκτης δεν έβλεπε αρνητικά το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στην Παρί, δίπλα σε Μέσι, Νεϊμάρ και Μπαπέ, ωστόσο περίμενε την επίσημη πρόταση. Αυτή όμως δεν ήρθε ποτέ καθώς οι Παριζιάνοι απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Εκεί που όλα έδειχναν ότι το 18χρονο wonderkid θα παραμείνει κι αυτή τη σεζόν, κάτοικος Γαλλίας, ήρθε η Ρεάλ την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου και να ανατρέψει όλα.

Οι Μαδριλένοι ναι μεν έχασαν μερικούς αστέρες τους όπως τον Σέρχιο Ράμος και τον Ράφαελ Βαράν, όμως, διατήρησαν τους υπόλοιπους με ανανεώσεις συμβολαίων και προχώρησαν και σε δύο ηχηρές μεταγραφικές προσθήκες. Αυτή του ελεύθερου Νταβίντ Αλάμπα, από την Μπάγερν και του Εντουάρντο Καμαβανίγκα. Οι «μερένγκες» συμφώνησαν με τη Ρεν, η οποία «καρπώθηκε» 31 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 40 από πολλά και διαφορετικά μπόνους που υπάρχουν στη μεταξύ τους συμφωνία.

Photo Credits: Getty Images

 

LA LIGA Τελευταία Νέα