Σέρχιο Ράμος - Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Βασιλιάς του «Μπερναμπέου» αφήνει μόνη τη Βασίλισσα (pics & vids)

Σέρχιο Ράμος - Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Βασιλιάς του «Μπερναμπέου» αφήνει μόνη τη Βασίλισσα (pics & vids)

Σέρχιο Ράμος - Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Βασιλιάς του «Μπερναμπέου» αφήνει μόνη τη Βασίλισσα (pics & vids)

bet365

Συστήθηκε ως μπακ, καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος στόπερ, ένιωθε φορ και το έβγαλε προς τα έξω, έγινε το απόλυτο σύμβολο «βασιλικής» ποιότητας, στόφας και (για πολλούς) αντιπάθειας. Ο Σέρχιο Ράμος τα έκανε όλα αυτά υπό τη σκέπη της Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία και αποχαιρετά οριστικά μετά από μια «χρυσή» 16ετία.

Μία ολόκληρη εποχή συνυφασμένη σε δύο ονόματα. Όσα κι αν έφερναν οι καιροί, πρόσωπα ή περιστάσεις, αυτό το δίδυμο έστεκε άρρηκτο. Φυσικά, με σκαμπανεβάσματα, σε μια σχέση που ενέπνευσε την ποδοσφαιρική ιστορία και που θα μνημονεύεται ακόμη και μετά το τέλος της, που είναι οριστικό. Ο Σέρχιο Ράμος, για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο «Βασιλιάς», για τη Βασίλισσα. Μετά από 16 χρόνια, το έργο του θρυλικού κάπτεν στους Μερένγκες έφτασε στους τίτλους τέλους.

Στα 36 του, ο θρυλικός Ανδαλουσιανός ηγέτης των Μαδριλένων επέλεξε να πει «Adios», με τη διοίκηση να το ανακοινώνει πρώτη και εκείνον να ακολουθεί με κάθε επισημότητα, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης (17/7). Όσα, όμως, λόγια κι αν ειπωθούν για να τον ξεπροβοδίσουν στην έξοδό του, τίποτα δεν μπορεί να ισοφαρίσει τις «χρυσές» σελίδες που έγραψε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο από το 2005, όταν πέρασε το κατώφλι του «Βαλντεμπέμπας» και του «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Η μεταγραφή ρεκόρ από τη Σεβίλλη


Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2005. Η Ρεάλ του Φλορεντίνο Πέρεθ κινήθηκε για την απόκτησή ενός 20χρονου, πρωτοεμφανιζόμενου στο ισπανικό στερέωμα με τη φανέλα της Σεβίγια και έσπασε το ρεκόρ μεταγραφής για Ισπανό αμυντικό στα 27 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ήταν τυχαίο ότι αποτέλεσε τον μοναδικό γηγενή παίκτη που μετακόμισε στους Μερένγκες κατά το πρώτο, μεγαλεπίβολο πέρασμα του Πέρεθ από την προεδρία.

Με τη στέκα στα μαλλιά, χωρίς τατουάζ, δεξιός οπισθοφύλακας κατά βάση. Το προφίλ του δεν έμοιαζε ούτε στο ελάχιστο με αυτό που καταθέτει 16 χρόνια αργότερα κατά την αποχώρησή του.


Από δεξί μπακ, (ο) κορυφαίος στόπερ

Λουξεμπούργκο, Καπέλο, Σούστερ, Πελεγκρίνι, άπαντες τον εμπιστεύτηκαν, δεν αντιστάθηκαν στην αδιαμφισβήτητη ποιότητά του και τον πολυδιάστατο ρόλο του σε κάθε αμυντική στρατηγική. Ήδη από τα 23, είχε πετύχει να είναι ένας εκ των τεσσάρων αρχηγών. Κι ένας τραυματισμός του Πέπε, τη σεζόν 2009-10, έμελλε να αποδειχθεί καρμικός για τη δική του καριέρα και τον ρουν της ιστορίας.

Ο Σέρχιο Ράμος μετατοπίστηκε σε ρόλο στόπερ και προοδευτικά άρχισε να αλλάζει όλη την εικόνα του, τη στόφα του, με βάση τα νέα δεδομένα. Από δεξιός μπακ, μεταμορφώθηκε σε αμυντικό «βράχο», σταδιακά σε σκληροτράχηλη φιγούρα που ενέπνεε φόβο, σεβασμό ή αντιπάθεια. Συχνά, και τα τρία μαζί, με τα αντιαθλητικά τάκλιν και το «trash-talking» να μην μπορεί να αναιρέσει το «respect» προς έναν κορυφαίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Κάπτεν, συλλέκτης τίτλων κι έναν μακριά από την απόλυτη κορυφή


Μέσα σε 16 χρόνια, κατέκτησε κάθε τίτλο που διεκδίκησε. Πέντε πρωταθλήματα, δύο Copa Del Rey, τέσσερα Supercopa. Τέσσερα Champions League, η πιο σπουδαία συλλογή. Ισάριθμα Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, ένα λιγότερο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Πλέον, αφήνει τη Ρεάλ με 22 τίτλους στο ενεργητικό του. Το τελευταίο τρόπαιο που κέρδισε η Ρεάλ χωρίς τον Ράμος ήταν το Σούπερ Καπ της σεζόν 2003/04! Δώδεκα από τους 22 αυτούς τίτλους ως ο πρώτος που σήκωνε το τρόπαιο, ο μεγάλος αρχηγός.

Αν κατακτούσε κάποιον τίτλο τη φετινή σεζόν και η Ρεάλ δεν έμενε με άδεια χέρια, τότε θα έπιανε και την κορυφή των ρέκορντμεν τίτλων στο κλαμπ, την οποία κατέχει ο Πάκο Χέντο με 23. Θα παραμείνει, λοιπόν, στη 2η θέση, μαζί με τους Μαρσέλο (;) και Μανόλο Σαντσίς.

Από το 2014 και το αντίο του Ίκερ Κασίγιας, ο Σέρχιο Ράμος έκανε τατουάζ το περιβραχιόνιο με το στέμμα της Βασίλισσας και το τίμησε όσο λίγοι. Και στους περισσότερους (ευρω)θριάμβους, ήταν καταλυτικός, τόσο αμυντικά όσο (κυρίως), επιθετικά.


Σέντερ μπακ φορ στην ψυχή με 1 γκολ ανά 6,7 ματς


Σκόρερ στο 90+4’ του τελικού της Λισαβόνας, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα τη μισητή συμπολίτισσα Ατλέτικο για την πρώτη κούπα με τα μεγάλα αυτιά στον δρόμο προς το «Decimotercera», τα 13 Champions League. Η τάση του για το γκολ, όμως, ήταν διάχυτη σε όλη την πορεία του την τελευταία επταετία. Το κοντέρ, άλλωστε, είναι ο απόλυτος καθρέπτης. Ο Ράμος αποχαιρετά τη Ρεάλ με 101 γκολ, σε 671 συμμετοχές. Τα μαθηματικά δεν είναι δύσκολο να υπολογιστούν: 1 γκολ, ανά λιγότερο από 7 συμμετοχές. Στα 35 του, τη σεζόν 2019/20, τερμάτισε με απολογισμό 13 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Εκτελεστής πέναλτι, άρχοντας στις στημένες φάσεις, πανταχού παρών για μια ακόμη κεφαλιά στους αιθέρες που θα μεγάλωνε τον λογαριασμό του.


Σαν το καλό κρασί…


Το αντίο του σηματοδοτεί, λοιπόν, το τέλος εποχής. Ένα τέλος εποχής που θα είναι πολύ δύσκολο για να το διαχειριστεί η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία χάνει κομμάτι του DNA της, έτσι όπως αυτό σφυρηλατήθηκε με την παρουσία του Ράμος στην πάροδο της 16ετίας. Η αλήθεια είναι πως ήρθε άδοξα. Η τελευταία του σεζόν έμελλε να είναι γεμάτη από τραυματισμούς, σκόρπιες εμφανίσεις, μακριά δηλαδή από τα στάνταρ που είχε θέσει μέχρι και το 35ο έτος της ηλικίας του. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι όποια κι αν είναι η τυχερή, επόμενη ομάδα του, ο ίδιος παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο. Σωματικά, πιθανώς και ψυχικά, με μία αλλαγή σκηνικού να αποδεικνύεται ενδεχομένως ευεργετική για να συνεχίσει να διαπρέπει στο δεύτερο μισό των πρώτων «άντα».

 

LA LIGA Τελευταία Νέα