Τα 17 (!) πέναλτι του Ολυμπιακού, οι κακές αποφάσεις κι η πιο καθοριστική φάση!

Τα 17 (!) πέναλτι του Ολυμπιακού, οι κακές αποφάσεις κι η πιο καθοριστική φάση!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος «διαβάζει» μέσα από το blog του στο gazzetta το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού, επικεντρώνοντας στην κακή αμυντική συμπεριφορά της ομάδας του Μαρτίνς.

Πού θα κάτσει η μπίλια στον αγώνα Γρανάδα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Στη bwin το ζεις με Build A Bet κι αμέτρητες επιλογές! |21+

Οι δύο πιο σημαντικές στιγμές του χθεσινού α΄ ημιτελικού στα Γιάννινα, δηλαδή τα δύο γκολ του ισόπαλου (1-1) αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ, μας δίνουν μία μεγάλη αντίθεση.

Από τη μία το γκολ του Ολυμπιακού: εκπληκτική εκτέλεση του Χασάν, αλλά και υποδειγματική σέντρα του Φορτούνη, μετά από ωραία συνεργασία του με τον Ανδρούτσο. Κι όλο αυτό, ως απόρροια έντονης πίεσης στην εστία του ΠΑΣ.

Από την άλλη το γκολ του ΠΑΣ: ένα σουτ του Κάστρο χωρίς καμία τύχη, σε μία σέντρα του Πέρσμαν, που μόνο επικίνδυνη δεν την λες. Κι όμως προέκυψε πέναλτι! Από (άλλη) μία απροσεξία αμυντικού του Ολυμπιακού και δη του Μπα.

Σε μία εποχή που λόγω του VAR όλα τα χέρια μέσα στην περιοχή τιμωρούνται, βλέπουμε τους αμυντικούς του Ολυμπιακού να κάνουν το ένα χέρι-πέναλτι μετά το άλλο! Από ένα τέτοιο πέναλτι-χέρι του Ραφίνια η ομάδα ηττήθηκε στη Μασσαλία από τη Μαρσέιγ. Από ένα τέτοιο πέναλτι-χέρι του Χολέμπας ηττήθηκε στο Καραϊσκάκη από την Πόρτο. Μέχρι κι ο Ραντζέλοβιτς έκανε πέναλτι-χέρι στη Λαμία, αλλά ο Ντέλετιτς τότε έστειλε την μπάλα στο δοκάρι! Όπως χέρι είχε κάνει ο Σεμέδο και στο Περιστέρι, που δεν είχε δοθεί το πέναλτι. Πέρυσι, από ένα τέτοιο πέναλτι-χέρι του Σεμέδο ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ (α΄ ημιτελικός ήταν και τότε!), ενώ ο Μπρούνο είχε κάνει πέναλτι κιι αυτός με χέρι στο 90ο λεπτό εκτός έδρας με την Μπασάκσεχιρ, αλλά τότε το είχε πιάσει ο Σα.

Γενικά, τα πέναλτι που κάνουν οι αμυντικοί του Ολυμπιακού ξεπερνάνε τα λεγόμενα αποδεκτά όρια. Φέτος, πέναλτι ο Μπα και με το Βόλο (για το 0-1 στο τελικό 4-1), πέναλτι ο Σα με τον Άρη (έτσι ήρθε το 1-1 του πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη), πέναλτι ο Ανδρούτσος με τον Άρη (στο 1-1 του Κυπέλλου στο Χαριλάου), πέναλτι ο Σισέ με τη Μαρσέιγ (για το 1-1 στην ήττα 1-2 στη Μασσαλία).

Αναρωτιέμαι, είναι τόσο δύσκολο να είναι πιο προσεκτικοί οι παίκτες του Ολυμπιακού σε τέτοιες καταστάσεις; Πόσα τέτοια πέναλτι ακόμη θα κάνουν; Το κοντέρ καταγράφει φέτος οκτώ! Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ η, λίγο ήταν κάθε πέναλτι, και τι έδωσαν η, μπορούσαν να μην δώσουν οι διαιτητές, τα δικαιώματα δόθηκαν. Άλλα εννιά πέναλτι είχαν παραχωρήσει πέρυσι οι παίκτες του Ολυμπιακού! Τρία ο Σεμέδο! Δύο ο Μεριά! Από ένα οι Γκιγιέρμε, Σισέ, Μπρούνο, Αλέν!

Σε δύο σεζόν 17 πέναλτι! Λίγη αυτοσυγκέντρωση και προσοχή παραπάνω είναι τόσο δύσκολη; Ειδικά ο Σεμέδο με τον Μπα, εκτός από τα τρία+δύο πέναλτι που έχει κάνει ο καθένας έχουν στο παθητικό τους ο μεν Πορτογάλος και τρεις αποβολές (!), ο δε Αφρικάνος δύο αποβολές και ένα αυτογκόλ (και του είχε χαριστεί και μία αποβολή στο Περιστέρι)! Τα νούμερα είναι ανησυχητικά-και προπάντων δυσανάλογα με την αξία τους, αλλά και την προσφορά τους. Διότι, δεν αμφισβητεί κανένας ότι ο μεν Σεμέδο είναι ένας χαρισματικός κεντρικός αμυντικός, που βοηθάει πάρα πολύ τον Ολυμπιακό, ο δε Μπα είναι ένας πλήρους μέλλοντος κεντρικός αμυντικός, που επίσης δίνει μεγάλες βοήθειες στην ομάδα. Αλλά, πώς να το κάνουμε, το επίπεδο συγκέντρωσης τους σε πολλά παιχνίδια είναι πολύ κάτω από το επιτρεπτό, με συνέπεια να παίρνουν κακές αποφάσεις. Κι όταν ο στόπερ παίρνει κακές αποφάσεις, έρχεται αναπόφευκτα κακό για την ομάδα…

Να δώσω ένα παράδειγμα από το χθεσινό παιχνίδι: κατά την γνώμη μου, η πλέον καθοριστική φάση του αγώνα στα Γιάννινα ήταν το γκολ που έχασε ο Μιλιτσεάνου στο 55’, με τον Σα να διώχνει σωτήρια την μπάλα με το πόδι του. Διότι θα γίνονταν το 2-0, ο ΠΑΣ θα ανέβαζε ψυχολογία στα ουράνια κι ο Ολυμπιακός θα αγχώνονταν ακόμη περισσότερο. Όμως, η συγκεκριμένη φάση «κρύβει» και κάτι άλλο, ίσως ακόμη πιο σημαντικό: μία κακή απόφαση του Σεμέδο, που εύκολα θα μπορούσε να ήταν καταδικαστική για τον πρωταθλητή Ελλάδας!

Προσέξτε τη φάση στο 4.10

Ο Σεμέδο βλέποντας ότι ο αντίπαλος φορ φεύγει στην πλάτη του (με τον αργό Χολέμπας να αδυνατεί να τον καλύψει) επιχειρεί τάκλιν, παίρνοντας τεράστιο ρίσκο. Διότι, όπως παρατηρούμε δεν είναι μόνο ότι αποτυγχάνει να βρει την μπάλα κι έτσι ο Μιλιτσεάνου βγαίνει φάτσα με τον Σα-είναι κι ότι εκ θαύματος δεν βρίσκει τα πόδια του κυνηγού του ΠΑΣ! Κάτι που θα σήμαινε αποβολή με απευθείας κόκκινη! Κι ο Ολυμπιακός θα έμενε από το 55’ με παίκτη λιγότερο…Έχοντας ήδη αλλάξει στο ημίχρονο τον άλλο κεντρικό του αμυντικό Παπασταθόπουλο. Και μην έχοντας άλλο αμυντικό στον πάγκο, αφού ήδη είχε μπει στο ημίχρονο ο Χολέμπας, ενώ είχε βγει στο ημίχρονο κι ο Λαλά…Η λογική λέει ότι με 10 ο Ολυμπιακός κι 11 ο ΠΑΣ, στην ημέρα που βρέθηκαν χθες οι δύο ομάδες, πιο πιθανό ήταν ένα 2-0 παρά ένα 1-1. Και τέλος πάντων ακόμη πιο πιθανό να έμενε το 1-0…

Η φάση αυτή δείχνει και τα υπερβολικά ρίσκα που παίρνει ο Σεμέδο μέσα στο παιχνίδι. Θα μπορούσε να αποφύγει το τάκλιν και να ακολουθήσει τον αντίπαλο επιθετικό, προσπαθώντας να τον παρεμποδίσει στην τελική του προσπάθεια. Όπως υπερβολικά ρίσκα ακριβώς παίρνει κι ο έτερος στόπερ, ο Μπα, με ενδεικτική τη φάση του 94ου λεπτού χθες, και την επέμβαση του πάνω στον Μπρένερ. Όχι, δεν έκανε πέναλτι με το πόδι του πάνω στην μπάλα, αλλά ήταν μία επέμβαση εντελώς στο όριο με το σώμα του. Και μιλάμε για τελευταίο λεπτό του αγώνα και για φάση από…αράουτ, στην οποία πήγε να διορθώσει δική του πολύ κακή τοποθέτηση. Δείτε στο 5.47 εδώ https://www.youtube.com/watch?v=sRc6op-SbHU

Ο ίδιος ο Μπα μόλις στο 5ο λεπτό είχε χάσει την μπάλα μέσα από τα πόδια του έξω από την περιοχή του Σα κι ευτυχώς που ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού καθάρισε τη φάση πάνω στον Μιλιτσεάνου-ήταν κι οφσάιντ, αλλά αυτό δεν αλλάζει ούτε το τραγικό λάθος του στόπερ του Ολυμπιακού, ούτε την αξία της ενέργειας του γκολκίπερ.

Πραγματικά είναι κρίμα όλο αυτό που γίνεται στα περισσότερα παιχνίδια με τον Μπα. Όπως έγινε και χθες: τον είδαμε να «σκίζεται», να κάνει έξοχες επεμβάσεις με τάκλιν, να μπλοκάρει αντίπαλο σουτ. Και τον είδαμε και να κάνει ένα πέναλτι από το πουθενά, να διώχνει στο 16’ με κεφαλιά ακριβώς πάνω σε αντίπαλο κι έτσι με μία πάσα ο Μιλιτσεάνου (πάλι) να βγαίνει σε πλεονεκτική θέση κι αποφεύγοντας τον Σωκράτη να υποχρεώνει τον Σα πάλι να αντιδράει θετικά μπλοκάροντας την μπάλα στο σουτ.

Δείτε την συγκεκριμένη φάση στο 0:50

Κι ακόμη ο Μπα να ρισκάρει ένα έμμεσο μέσα στην περιοχή στο 87’ γυρίζοντας την μπάλα στον Σα και τρεις φορές να μην μπορεί να κάνει μία σωστή πάσα-τις δύο να στέλνει την μπάλα στο αράουτ και την άλλη πάνω σε παίκτη του ΠΑΣ.

Δεν ξέρω αν ήταν συγκυρία που με την έξοδο του Παπασταθόπουλου, ο Ολυμπιακός έφαγε δύο τετ α τετ στο β΄ ημίχρονο από τον Μιλιτσεάνου. Ξέρω, όμως, πρώτον ότι και στο α΄ ημίχρονο ο Μιλιτσεάνου είχε ταλαιπωρήσει την «ερυθρόλευκη» άμυνα δύο φορές-και φοβάμαι ότι αν στη θέση του έπαιζε ο (τραυματίας φορ του ΠΑΣ) Γκριζμάν θα σκόραρε τουλάχιστον μία φορά στις τρεις φάσεις. Και δεύτερον ότι ειδικά στη φάση του δεύτερου τετ α τετ του Μιλιτσεάνου με τον Σα, ο Σεμέδο με τον Μπα ενήργησαν απαράδεκτα. Γενικά η ομάδα λειτούργησε απαράδεκτα στη συγκεκριμένη φάση, με τον Χολέμπας να βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα σε δύο αντιπάλους του (!), απροστάτευτος από έστω έναν εκ των Μπουχαλάκη, Καμαρά, Μασούρα. Αλλά ακόμη κι έτσι, είναι δυνατόν οι δύο στόπερ να παίρνουν τέτοια θέση, αφήνοντας ανάμεσα τους παντελώς αμαρκάριστο τον σέντερ φορ; Δείτε στο 4.44 εδώ

Μπορούμε δε να προσέξουμε ότι ο Ολυμπιακός έφαγε φάσεις παίζοντας και με τρεις στην άμυνα (3-4-3), αλλά και με το κλασικό σχήμα, με τέσσερις (4-3-2-1), κάτι που πρέπει να προβληματίσει επιπλέον. Κι η ρεβάνς μπορεί να αργεί, σε τρεις εβδομάδες θα γίνει, αλλά ο ΠΑΣ ήδη έδειξε τα δόντια του. Εγώ είχα γράψει χθες το πρωί, στον τίτλο του άρθρου μου, «ο φετινός ΠΑΣ, εφιάλτης για κάθε μεγάλο, και για Ολυμπιακό!». Αποδείχθηκε χθες ότι δεν ήταν απλά έτσι, αλλά ακριβώς έτσι…

Ο Ολυμπιακός θα υποφέρει ακόμη και μέσα στο Καραϊσκάκη από τον ΠΑΣ, ειδικά με τέτοια κακή αμυντική συμπεριφορά και τέτοια λάθη, όπως π.χ. την κακή πάσα του Καμαρά προς τα πίσω, από την οποία και ξεκίνησε το πρώτο τετ α τετ, εκεί που θα μπορούσε να κινδυνεύσει με αποβολή ο Σεμέδο. Η, την αδυναμία χθες του Μπουχαλάκη να βοηθήσει αμυντικά αποτελεσματικά όπως πρέπει να κάνει τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο αμυντικών χαφ στο 3-4-3.

Άσχετο: ο Πολωνός Στεφάνσκι, που υπέδειξε ως VAR χθες στον Λετονό διαιτητή Τρεϊμάνις το πέναλτι του Μπα, ήταν ρέφερι στο Ολυμπιακός-Μπέτις 0-0 κι είχε αποβάλλει τον Τσιμίκα, αφήνοντας τον Ολυμπιακό με 10 παίκτες στα 23 τελευταία λεπτά.

Το 3ο επεισόδιο του #FanelaByGazzetta έφτασε με τον Δημήτρη Φραγκιόγλου να εξηγεί γιατί έγινε Παναθηναϊκός

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.