Ένα αριστούργημα με υπογραφή Ραζβάν Λουτσέσκου!

Ένα αριστούργημα με υπογραφή Ραζβάν Λουτσέσκου!

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει στον απόηχο της μεγάλης πρόκρισης του ΠΑΟΚ στον τελικό του κυπέλλου για όσα έκανε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, το πρόσημο της παρουσίας του στον οργανισμό ΠΑΟΚ και την ασπίδα που έχει βάλει στους παίκτες. Στο τέλος έχει και κάποια υστερόγραφα…

Την ιστορία τη γράφουν οι νικητές, λένε. Έτσι είναι. Ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου, ναι αυτού που ορισμένοι έλεγαν και έγραφαν πως δεν έπρεπε να επιστρέψει τον περασμένο Μάιο, ήταν για μια ακόμα φορά μέσα στη σεζόν νικητής ενός do-or-die αγώνα. Αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά συνεπέστατος στα «παιχνίδια δίχως αύριο». Κύριος.

Nοκ-άουτ ευρωπαϊκά παιχνίδια, ματς προκρίσεων, όλα τους do-or-die. Μέσα σε μια τεράστια σεζόν, όπως την χαρακτήρισε ο Ρουμάνος προπονητής, απ’ το καλοκαίρι στις ακτές της Δαλματίας όταν ξεκίνησε να παίζει τέτοιας υψηλής έντασης και κρισιμότητας παιχνίδια μέχρι το Φάληρο.

Τα κατάφερε μια χαρά απέναντι στη Ριέκα. Σε ματς που αν δεν το κέρδιζε, θα διαλυόταν. Με το καλημέρα. Το έκανε, μάλλον, από… συνήθεια με την ΑΕΚ (στον δεύτερο προημιτελικό), το επανέλαβε με τη Μίντιλαντ (στο νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ), με τη Γάνδη. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Το έκανε και χτες μέσα στο σπίτι του Ολυμπιακού. Με τον τρόπο που ήθελε, έτσι όπως έπρεπε να συμβεί για τους δικούς του λόγους, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μεγάλος με τους μεγάλους. Ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου. Επιβεβαιώνεται, σε όλα τα ματς αιχμής. Εξαίρεση του κανόνα η Μαρσέιγ. Επιβεβαιώνεται, απ’ την ανάποδη, και στα άλλα. Τα μικρά. Γκέλες σε μια περίοδο έντονης αγωνιστικής κρίσης τον περασμένο Οκτώβριο-Δεκέμβριο. Γκέλες μετά από ματς στην Ευρώπη, η αλληλεγγύη, η αφοσίωση, η επιθυμία, το πάθος των ποδοσφαιριστών πολλές φορές δεν φτάνουν για να παίρνουν τους εύκολους πόντους. Αλλά αυτή ακριβώς η αλληλεγγύη, η αφοσίωση, η επιθυμία, το πάθος είναι βάση επιτυχίας στις ζόρικες παρτίδες.

Η φάση του γκολ της ισοφάρισης, μετά το 1-0 του Ολυμπιακού στο 105ο λεπτό της παράτασης, εκεί όπου κανείς δεν κατάλαβε πότε ο πανούργος Ρουμάνος έφερε από τον πάγκο τον Τσόλακ και τον έριξε, αλλαγή στην αλλαγή, αντί του Σοάρες στο γήπεδο, είναι ένα αληθινό έργο τέχνης. Μια απόδειξη ότι αυτή η ομάδα έχει μέταλλο. Με την πλάτη στον τοίχο. Με απώλειες την ώρα της μάχης και πριν απ’ αυτήν, αλλά με πίστη στο πλάνο. Αν προσέξει καλά κάποιος την στιγμή του γκολ έχει φτάσει να επιτεθεί η μισή ενδεκάδα ως την περιοχή του Ολυμπιακού. Χάθηκε η μπάλα. Όλα αυτά με το χρονόμετρο να χαϊδεύει το 108ο λεπτό. Αυτό είναι θέληση. Το γκολ δεν το κάνει επιθετικός, το κάνει πρώτα ο Λύρατζης και μετά ο Σβαμπ.

Η πάσα με το εξωτερικό του Αυστριακού, που θύμισε Μόντριτς, προς τον Ολιβέιρα και η φανταστική ασίστ του Πορτογάλου προς τον Τσόλακ, να με συγχωρέσετε, αλλά έχει βγει από στιγμές ποδοσφαιρικού οργασμού! Αριστούργημα. Αληθινό κομψοτέχνημα.

Το καλύτερο ήταν αυτό που ακολούθησε της ισοφάρισης. Στα επόμενα 12’-15’ ο ΠΑΟΚ παρουσίασε την κορυφαία, θεωρώ, αγωνιστική συμπεριφορά. Οι παίκτες του δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να τους βγουν, ούτε για μια φορά, στην πλάτη. Να πατήσουν με προϋποθέσεις στην περιοχή τους.

Ένα αριστούργημα του man-management Razvan Lucescu, η απόλυτη επιβεβαίωση του Razvan-effect στoν ΠΑΟΚ, που όπως έχω γράψει, είναι για σεμινάριο... Προσέξτε, στο video με το γκολ της ισοφάρισης, τους πανηγυρισμούς των παικτών. Ο... φευγάτος Βαρέλα τρέχει πρώτος και καλύτερος. Ο... χασογκόλης Τσόλακ να φυλάει το σήμα. Ο Ολιβέιρα των πέντε αγώνων να κάνει σαν τρελός μπροστά στη Θύρα 7.

Για όσους παρακολουθούν τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ ξέρουν ότι ο Λουτσέσκου αυτό έκανε από την πρώτη μέρα της επιστροφής του, έτσι θα το πάει έτσι ως το τέλος. Θα κάνει πως το διασκεδάζει, θα λέει ότι εφέτος χτίζει ομάδα για να πάρει ξανά το πρωτάθλημα του χρόνου, θα τους κάνει πλάκες γιατί γνωρίζει ότι μόνο έτσι θα βγει μια χρονιά με 58 ματς στην πλάτη και τον τελικό να έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα λίγο πριν βγει και ο Μάιος και συμπληρωθούν 291 ημέρες επίσημων υποχρεώσεων από τις 3 Αυγούστου όταν ξεκίνησε να παίζει στο Δουβλίνο απέναντι στους Μποχέμιανς.

Δεν μπορώ παρά να εκτιμώ ότι έχει καταφέρει να πετύχει αυτή η ομάδα, που στήθηκε με πολλές ανορθογραφίες και λάθη το περασμένο καλοκαίρι. Δεν συμβαίνει δα, για να το προσπερνώ, κάθε χρόνο. Να φτάνει μέχρι τους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Να είναι στα πρώτα δύο σκαλοπάτια του πρωταθλήματος. Να πρέπει να αποκλείσει ΑΕΚ, Ολυμπιακό, με τις ρεβάνς στις έδρες τους, να πρέπει να κερδίσει και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, όλο το πρώην ΠΟΚ δηλαδή, για να πάρει το κύπελλο. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ! Αξία ανεκτίμητη. Μεταξύ μας, τώρα που το ξανασκέφτομαι, έπρεπε να το περιμένουμε. ‘Η να το περιμένουν εκείνοι!

Το μέλλον δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ με έναν τόσο σοβαρό προπονητή στον πάγκο του και με κάποιες ποιοτικές προσθήκες, θα γίνει πολύ καλύτερη ομάδα, αλλά ας μην προτρέχουμε. Υπάρχουν έξι ματς για τα Playoffs, κυρίως, μια κούπα πάνω στο τραπέζι, όπως λέει ο δημιουργός του. Ο Λουτσέσκου δεν παύει να είναι (εκτός από ωραιότατος άνθρωπος) ένας εξαιρετικός προπονητής και ψυχολόγος που δεν επέστρεψε στην Τούμπα, απλά για να πει ότι επέστρεψε, είναι ξανά εδώ, γιατί πολύ απλά θέλει να κατακτήσει κι άλλους τίτλους.

ΥΓ: Όλοι γνωρίζαμε και προσωπικά το έχω γράψει ότι ο σοβαρός τραυματισμός του Νέλσον Ολιβέιρα ήταν το μεγαλύτερο χτύπημα για τον ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς. Ο «Δικέφαλος» κι ο Λουτσέσκου που επέμενε, όσο κανείς άλλος, για την απόκτησή του, είχαν επενδύσει πολλά πάνω στον πρώην σέντερ φορ της ΑΕΚ. Το γιατί αποδείχθηκε και με το παραπάνω στον χθεσινό ημιτελικό.

Ο Νέλσον Ολιβέιρα πανηγυρίζει το γκολ της πρόκρισης

ΥΓ1: Ας μη μιλήσουμε για τη διαιτησία, ούτε για το αν έχει ή δεν έχει μεγάλη αξία το κύπελλο. Δεν αξίζει. Άλλωστε, αυτοί που το κερδίζουν σχεδόν κάθε χρόνο την τελευταία εξαετία ξέρουν καλύτερα. Μια μόνο ερώτηση: Δηλαδή, δεν είναι δεύτερη κίτρινη κάρτα αυτό που κάνει ο Σισέ;

ΥΓ2: Η εικόνα με την αγκαλιά του Λουτσέσκου με τον Βιεϊρίνια μπαίνει κι αυτή στο βιβλίο με τις μεγάλες στιγμές του φετινής χρονιάς. ΠΑΟΚ 100%.

Λουτσέσκου και Βιεϊρίνια μετά την πρόκριση επί του Ολυμπιακού

ΥΓ3: Μέσα σ’ όλα εγκρίθηκε από το ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) που αφορά στα έργα κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και του εκσυγχρονισμού της ευρύτερης περιοχής στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν γι' αυτή την σημαντική εξέλιξη, όχι όμως και την τελευταία προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το όνειρο της κατασκευής της «Νέας Τούμπας».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Έχουμε και λέμε:

  • Υπογραφές από την Π.τ.Δ., Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δημοσιοποίηση στο Φύλλο της Κυβέρνησης για να γίνει το σχέδιο νόμος του Κράτους.
  • Συμφωνία του ΠΑΟΚ με τις εταιρείες που θα αναλάβουν τις μελέτες για όλα τα έργα.
  • Συμφωνία για την αρχιτεκτονική μελέτη και το σχέδιο του νέου γηπέδου.
  • Δημόσια διαβούλευση, όπως έχει υποσχεθεί ο Ιβάν Σαββίδης, για την έγκριση του σχεδίου.
  • Συμφωνία για τη χρήση του Καυτανζογλείου Σταδίου από την επόμενη σεζόν.

Υπάρχει δρόμος…

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.