Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Ο πέμπτος τελικός Κυπέλλου στην ιστορία των δύο αντιπάλων (vids)

Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Ο πέμπτος τελικός Κυπέλλου στην ιστορία των δύο αντιπάλων (vids)

bet365

Ο τελικός της 21ης Μαΐου θα είναι ο πέμπτος στην ιστορία Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, με το Τριφύλλι να υπερτερεί με τρεις νίκες, εκ των οποίων η τελευταία το 2014 στο ΟΑΚΑ.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο θεσμό του Κυπέλλου την τελευταία δεκαετία, όμως ο τελευταίος τελικός στον οποίο ηττήθηκε ο Δικέφαλος του Βορρά ήταν ο... τελευταίος τίτλος του Παναθηναϊκού! Στο πάρτι του Μάρκους Μπεργκ με χατ τρικ, τη βραδιά της 26ης Απριλίου 2014, στο 4-1 επί του ελλιπούς ΠΑΟΚ που είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό σε επεισοδιακό ημιτελικό, αλλά είχε «χάσει» τον Κλάους Αθανασιάδη, τον Μπίμπρας Νάτχο και τον Κώστα Κατσουράνη.

Ο εκπληκτικός ΠΑΟΚ έφτασε εφέτος για έβδομη σερί χρονιά σε ημιτελικό και για πέμπτη σε τελικό. Τι έχει κάνει στους προηγούμενους τέσσερις; Το απόλυτο: 4/4! Τρεις φορές με αντίπαλο την ΑΕΚ (2017-2018-2019) και μία με τον Ολυμπιακό, πέρυσι, στο ΟΑΚΑ. Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη κέρδισε σε τέσσερα χρόνια (2017-2021) όσα Κύπελλα είχε κερδίσει από το 1926 που ιδρύθηκε μέχρι και το... 2017.

Παραμένει η ομάδα με τους περισσότερους χαμένους τελικούς, συνολικά 13, όσους έχει χάσει και ο Ολυμπιακός. Σε τρεις εξ΄αυτών νικήθηκε από το Τριφύλλι. Ο πρώτος στη Λεωφόρο, το 1955, με 2-0 (24΄ Κουρτζίδης, 31' Πανάκης).

Ο δεύτερος στο «Γ. Καραϊσκάκης» το 1977, όταν οι Πράσινοι έκαναν νταμπλ. Είχε σπουδαία ομάδα τότε ο Δικέφαλος, αλλά ηττήθηκε με 2-1 (29' Παπαδημητρίου, 83' Βακάλης – 43' Τερζανίδης) έχοντας και τρομερά παράπονα από τη διαιτησία του ρέφερι Μανώλη Πλατόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αποβάλει τον Γιάννη Γούναρη στα μέσα του β' ημιχρόνου.

Ο τρίτος το 2014, στην πιο πρόσφατη συνάντηση των δύο ομάδων σε τελικό Κυπέλλου. Σε μια βραδιά που έλαμψε το άστρο του Μάρκους Μπεργκ και ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αναστασίου πήρε το μοναδικό τρόπαιο της ομάδας στην εποχή Αλαφούζου.

Η μοναδική νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού επιτεύχθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» το 1972. Ηταν το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου, μετά από πέντε ανεπιτυχείς προσπάθειες σε τελικούς. Λες Σάνον εναντίον Φέρεντς Πούσκας, Γιώργος Κούδας εναντίον Μίμη Δομάζου. Νικητής ο Δικέφαλος με 2-1, στη μεγάλη βραδιά του «Μεγαλέξανδρου» του ελληνικού ποδοσφαίρου που είχε πετύχει δύο καταπληκτικά γκολ (2', 88') προτού μειώσει ο Παπαδημητρίου στο 89'.

Το πέμπτο ραντεβού των δύο αντιπάλων έχει οριστεί για τις 21 Μαϊου, στο ΟΑΚΑ. Με την ευχή όλων να δούμε γεμάτο το Ολυμπιακό Στάδιο σε τελικό δίχως έκτροπα, όπως το 2014!

@Photo credits: INTIME
 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα