Τσέλσι - Λίβερπουλ 5-6 (πέν., κ.δ, παρ. 0-0): Ο Τσιμίκας της χάρισε την κούπα! (vids)

Τσέλσι - Λίβερπουλ 5-6 (πέν., κ.δ, παρ. 0-0): Ο Τσιμίκας της χάρισε την κούπα! (vids)

bet365

Με τον Κώστα Τσιμίκα να ευστοχεί στο καθοριστικό πέναλτι, η Λίβερπουλ νίκησε 6-5 την Τσέλσι από την άσπρη βούλα και έκανε δικό της το τρόπαιο για όγδοη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά από 16 χρόνια - Τρίτος χαμένος τελικός Κυπέλλου για την Τσέλσι, μοιραίος ο (κορυφαίος) Μέισον Μάουντ, αποχώρησε τραυματίας ο Μοχάμεντ Σαλάχ, αγωνία ενόψει του τελικού του Champions League.

Πριν από δύο ημέρες (12/05), ο Κώστας Τσιμίκας γιόρτασε τα 26α γενέθλιά του. Το μεγάλο δώρο, όμως, το μεγαλύτερο της ζωής του (μέχρι το επόμενο;), έμελλε να το πάρει δύο ημέρες αργότερα.

Σκοράροντας από την άσπρη βούλα στη ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, ο Έλληνας ακραίος αμυντικός χάρισε στη Λίβερπουλ το όγδοο Κύπελλο Αγγλίας της ιστορίας της και το πρώτο ύστερα από 16 χρόνια, λυγίζοντας την Τσέλσι με 6-5 (κανονική διάρκεια και παράταση 0-0), όπως δηλαδή είχε συμβεί και στον τελικό του League Cup.

Ο Τόμας Τούχελ ξεκίνησε εντέλει τον (αμφίβολο) Ματέο Κόβατσιτς στη μεσαία γραμμή της Τσέλσι, όχι όμως και τον Νγκολό Καντέ, με τον Ρομελού Λουκάκου να επιλέγεται από τον Γερμανό προπονητή για την κορυφή της γραμμής κρούσης αντί του Κάι Χάβερτς, ο οποίος έμεινε εκτός αποστολής, εξαιτίας ενός προβλήματος της τελευταίας στιγμής στον αστράγαλο.

Χωρίς τον τραυματία Φαμπίνιο στην διάθεσή του, ο Γιούργκεν Κλοπ επέλεξε τριάδα στην μεσαία γραμμή της Λίβερπουλ με Τιάγκο Αλκάνταρα, Τζόρνταν Χέντερσον και Ναμπί Κεϊτά, με τον Λουίς Ντίας να κερδίζει και πάλι το… κάστινγκ απέναντι στον Ντιόγκο Ζότα ως παρτενέρ των Μοχάμεντ Σαλάχ και Σαντιό Μανέ στην επίθεση.

Δύο σου και δύο μου (ευκαιρίες)

Οι Κόκκινοι μπήκαν πιο κεφάτοι στο ματς και άγγιξαν το γκολ μόλις στο τέταρτο λεπτό όταν, μετά από σέντρα - σουτ του Ντίας που κόντραρε στον Τρέβο Τσάλομπα, ο Τιάγκο Αλκάνταρα δεν πρόλαβε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, με την κεφαλιά του Σαλάχ μέσα από την περιοχή να φεύγει πολύ άουτ στο τελείωμα της φάσης.

Ο Ντίας έκανε… πάρτι από τα αριστερά και τέσσερα λεπτά αργότερα έχασε μοναδική ευκαιρία σε τετ - α - τετ που απέκρουσε σωτήρια ο Εντουάρντ Μεντί και έδιωξε ο Τσάλομπα, με το σουτ του Κεϊτά στην επαναφορά να φεύγει λίγο άουτ.

Η (ντυμένη στα κίτρινα) Τσέλσι, άφαντη στο πρώτο 15λεπτο και με ελάχιστη κατοχή μπάλας, «εμφανίστηκε» για πρώτη φορά με σουτ του Κρίστιαν Πούλισικ που έφυγε ελάχιστα άουτ, ύστερα όμως από πάσα με το… χέρι του Λουκάκου, παράβαση που ακύρωσε την συγκεκριμένη φάση ως ευκαιρία.

Ο Αμερικανός φώναξε ξανά «παρών» στο 23ο λεπτό, όταν στο πλασέ του από το ύψος του πέναλτι, ύστερα από συρτή σέντρα του Μέισον Μάουντ, η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ από τα δοκάρια της εστίας του Άλισον, στην μεγαλύτερη ευκαιρία του τελικού στο πρώτο ημίωρο, μαζί με το πλασέ εξ’ επαφής του Μάρκος Αλόνσο που έβγαλε με αυτοθυσία ο Βραζιλιάνος, πέντε λεπτά αργότερα.

Πρόωρο «αντίο» και αγωνία για Σαλάχ

Ο Άλισον χτύπησε στη φάση με τον Μάρκος Αλόνσο, αλλά μπόρεσε να συνεχίσει, σε αντίθεση με τον Σαλάχ, ο οποίος αποχώρησε λίγο αργότερα λόγω ενοχλήσεων στον προσαγωγό, με τον Κλοπ να μην ρισκάρει με τον Αιγύπτιο ενόψει και του τελικού του Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης (Σάββατο 28/05, 22:00), βάζοντας στην θέση του τον Ντιόγκο Ζότα (33’).

Οι τραυματισμοί και η διακοπή που αυτοί προκάλεσαν ανέκοψαν τον ρυθμό του τελικού, ο οποίος ήταν πολύ καλός στο πρώτο ημίωρο, με δύο εξαιρετικές ευκαιρίες για γκολ εκατέρωθεν. Η Λίβερπουλ, μετά τα πρώτα πολύ καλά λεπτά και τις επελάσεις του Ντίας, δεν βρήκε τρόπο να αντιμετωπίσει την εξαιρετική πίεση μιας Τσέλσι που, με το πέρασμα των λεπτών, πατούσε όλο και καλύτερα στο γήπεδο.

Οι Κόκκινοι, πάντως, ήταν αυτοί που έφτασαν πιο κοντά στο γκολ, όταν σε αντεπίθεση σε δεύτερο χρόνο ο Άντι Ρόμπερτσον βρήκε τον Ζότα στην περιοχή, με τον Πορτογάλο να μην πλασάρει όπως θα ήθελε (44’). Ο Λουκάκου με πλασέ άουτ ύστερα από εξαιρετική πάσα του Ζορζίνιο «απάντησε» στην ευκαιρία του Ζότα στις καθυστερήσεις ενός αγώνα όπου η κούραση από μια πολύ φορτωμένη σεζόν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη - εικόνα του.

Έγινε της… χαμένης ευκαιρίας!

Στο (χωρίς αλλαγές) δεύτερο μέρος η Τσέλσι μπήκε πολύ δυνατά και άγγιξε το γκολ σε τρεις περιπτώσεις στα ισάριθμα πρώτα λεπτά, σε διαγώνιο σουτ του Μάρκος Αλόνσο μέσα από την περιοχή που έφυγε λίγο άουτ, τετ - α - τετ του Πούλισικ που έβγαλε σωτήρια ο Άλισον και, κυρίως, σε πλάγια εκτέλεση φάουλ του Αλόνσο, με την μπάλα να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι της κόκκινης εστίας.

Η Λίβερπουλ, αφού γλίτωσε τρις το γκολ, απάντησε με τέσσερις δικές της ευκαιρίες, έστω και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ο Ρόμπερτσον δεν έπιασε καλά την κοντινή κεφαλιά ύστερα από σέντρα του Τρεντ Αλεξάντερ - Άρνολντ, το διαγώνιο σουτ του Ντίας από το ύψος της περιοχης έφυγε ελάχιστα άουτ από την εστία του Μεντί, όπως και το διαγώνιο του Ζότα, με την συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού.

Το διαγώνιο σουτ του Κεϊτά κατέληξε στην αγκαλιά του πολύ σίγουρου (όπως και ο Άλισον) Μεντί, με τον Τούχελ να ρίχνει στο 66’ τον Καντέ αντί του Κόβατσιτς, οι δύο ποδοσφαιριστές δηλαδή η συμμετοχή των οποίων ήταν αμφίβολη μέχρι και λίγη ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.

Ο Πούλισικ, ο κορυφαίος των Μπλε - Κίτρινων μαζί με τον Μάουντ, είδε ξανά την μπάλα να φεύγει ελάχιστα άουτ σε σουτ του από το ύψος της μεγάλης περιοχής ύστερα από γύρισμα του Ρις Τζέιμς, ο οποίος δεν έκανε τα χαρακτηριστικά του ανεβάσματα, αφήνοντας αυτή την δουλειά περισσότερο στον Αλόνσο, ώστε αυτός να έχει τον νου του στον Ντίας, ο οποίος με την σειρά του φώναξε ξανά «παρών» με curler που έφυγε για λίγο πάνω από την εστία των Λονδρέζων.

Δύο δοκάρια σε δύο λεπτά

Ο Κλοπ «απάντησε» στον Τούχελ με την είσοδο του πολύπειρου Τζέιμς Μίλνερ αντί του Κεϊτά στο τελευταίο 15λεπτο, με τον Ντίας να συνεχίζει το… άστοχο βιολί του, έχοντας σουτ στην εξωτερική πλευρά του δοκαριού, όταν ο τελικός είχε μπει πλέον στην τελική του ευθεία.

Ο Ρόμπερτσον… ζήλεψε το δοκάρι του συμπαίκτη του και είχε και αυτός ένα, σε μια πολύ πιο κλασική ευκαιρία όμως, αφού το πλασέ που έκανε εξ’ επαφής με την… γάμπα σταμάτησε στο δοκάρι και απέτρεψε το γκολ που, βάσει ευκαιριών, άξιζαν και με το παραπάνω οι δύο φιναλίστ.

Ενόψει… παράτασης, ο Τούχελ έβγαλε τον (μάλλον αρνητικό) Λουκάκου και έβαλε τον Χακίμ Ζίγιες περνώντας τον Πούλισικ στην κορυφή της επίθεσης, με την Λίβερπουλ να είναι ανώτερη και να κλείνει κατά διαστήματα τους Λονδρέζους στα καρέ τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο συγκινητικός - συγκλονιστικός Ντίας άγγιξε για άλλη μια φορά το γκολ με curler που έφυγε άουτ ύστερα από αντεπίθεση με την είσοδο του συναρπαστικού τελικού στις καθυστερήσεις, στις οποίες οι λογαριασμοί παρέμειναν ορθάνοιχτοι, παρ’ ότι ο Κολομβιανός είχε άλλη μια ευκαιρία (!), που έβγαλε ο Μεντί.

Ήρωας ο Τσιμίκας!

Στο ξεκίνημα της παράτασης, ο Κλοπ αιφνιδίασε βγάζοντας τον Φίρχιλ Φαν Ντάικ (ξεκούραση, προφύλαξη, πρόβλημα;) και βάζοντας στην θέση του τον Ζόελ Ματίπ, με τον Ρομπέρτο Φιρμίνο να αντικαθιστά λίγο αργότερα τον βιονικό, αλλά εξαντλημένο πλέον, Ντίας.

Στο έξτρα ημίωρο της παράτασης, λόγω κόπωσης και φόβου για το (μοιραίο) λάθος, οι ευκαιρίες έπεφταν πλέον με το… σταγονόμετρο και, στο δεύτερο μέρος αυτής, ο Τούχελ έψαξε και αυτός φρεσκάρισμα με Θέσαρ Αθπιλικουέτα και Ρούμπεν Λόφτους - Τσικ αντί Τσάλομπα και ενός εξαντλημένου Πούλισικ, ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει… ούτε κοντρόλ.

Τα πέναλτι έμοιαζαν (και αποδείχθηκαν) αναπόφευκτα, με τον Κώστα Τσιμίκα να γίνεται στο 110’ ο τέταρτος Έλληνας που συμμετέχει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, μετά τους Νίκο Νταμπίζα (Νιούκαστλ, 1998 και 1999, ήττες), Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ, 2019, ήττα) και Σωκράτη Παπασταθόπουλο (Άρσεναλ, 2020, νίκη).

Και όχι μόνο έγινε ο δεύτερος που σηκώνει το τρόπαιο του αρχαιότερου θεσμού στην ιστορία του ποδοσφαίρου, στον τελικό υπ’ αριθμό 141, αλλά στην 150ή επέτειο του θρυλικού FA Cup, αλλά και ο μεγάλος πρωταγωνιστής!

Ύστερα από πέναλτι του Θέσαρ Αθπιλικουέτα στο δοκάρι και αποκρούσεις των Μεντί και Άλισον σε εκτελέσεις των Σαντιό Μανέ και Μέισον Μάουντ αντίστοιχα, ο «Tsimi» ανέλαβε το 14ο πέναλτι, ξεγέλασε με άψογη εκτέλεση τον Μεντί και έγραψε για πάντα με «χρυσά» γράμματα το όνομά του στην ιστορία των Κόκκινων, οι οποίοι έχουν ήδη στη συλλογή τους League Cup και Κύπελλο, αλλά κυνηγούν ακόμα Premier League και Champions League.

Τα πέναλτι:
Μάρκος Αλόνσο (Τσέλσι): γκολ, 1-0
Τζέιμς Μίλνερ (Λίβερπουλ): γκολ, 1-1
Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι): δοκάρι, 1-1
Τιάγκο Αλκάνταρα (Λίβερπουλ): γκολ, 1-2
Ρις Τζέιμς (Τσέλσι): γκολ, 2-2
Ρομπέρτο Φιρμίνο (Λίβερπουλ): γκολ, 2-3
Ρος Μπάρκλεϊ (Τσέλσι): γκολ, 3-3
Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ (Λίβερπουλ): γκολ, 3-4
Ζορζίνιο (Τσέλσι): γκολ, 4-4
Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ): απόκρουση Μεντί, 4-4
Χακίμς Ζίγιες (Τσέλσι): γκολ, 5-4
Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ): γκολ, 5-5
Μέισον Μάουντ (Τσέλσι): απόκρουση Άλισον, 5-5
Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ): γκολ, 5-6

Τσέλσι (Τόμας Τούχελ): Μεντί - Τσάλομπα (106’ Αθπιλικουέτα), Τιάγκο Σίλβα, Ρίντιγκερ - Τζέιμς, Ζορζίνιο, Κόβατσιτς (66’ Καντέ), Αλόνσο - Μάουντ, Πούλισικ (106’ Λόφτους Τσικ - 119’ Μπάρκλεϊ) - Λουκάκου (85’ Ζίγιες).

Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ): Άλισον - Αλεξάντερ Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ (91’ Ματίπ), Ρόμπερτσον (110’ Τσιμίκας) - Τιάγκο, Χέντερσον, Κεϊτά (74’ Μίλνερ) - Σαλάχ (33’ λ. τρ. Ντιόγκο Ζότα), Μανέ, Ντίας (98’ Φιρμίνο).

@Photo credits: Associated Press

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

FA CUP Τελευταία Νέα