Δεν μας αρέσει, αλλά το ποδόσφαιρο πρέπει να περάσει από τη φάση της «ανωμαλίας»

Δεν μας αρέσει, αλλά το ποδόσφαιρο πρέπει να περάσει από τη φάση της «ανωμαλίας»

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το μεταβατικό στάδιο ενός διαφορετικού ποδοσφαίρου που θα βλέπουμε από το προσεχές Σάββατο: μπορεί να μην αρέσει στους περισσότερους, αλλά είναι σίγουρα απαραίτητο για να φτάσουμε στην κανονικότητα και για πολλούς ενδιαφέρον μόνο και μόνο επειδή είναι ανεπανάληπτο.

Να, λοιπόν, που έγινε αυτό που περιμέναμε όλοι. Από τους Γερμανούς. Απ’ αυτούς που το περιμέναμε όλοι. Από ποιους να το περιμένεις; Από τους Ιταλούς και τους Ισπανούς οι οποίοι ακόμα μετρούν εκατοντάδες θύματα καθημερινά ή από τους Άγγλους, που είναι ο λαός με τις περισσότερες απώλειες λόγω του κορονοϊού στην Ευρώπη;

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Γερμανοί κατάφεραν να φτάσουν πρώτοι στο restart βασικά επειδή έχουν το άφθονο χρήμα και την πατροπαράδοτη μεθοδικότητα. Το χρήμα για να διαθέσουν οι ποδοσφαιρικές αρχές 2,5 εκατ. ευρώ για τεστ ώστε να ελέγχονται άπαντες μία φορά κάθε εβδομάδα, το χρήμα για να υποστηρίξουν οι ομάδες με όλα τα μέσα τα απαραίτητα μέτρα, για να «αντέξουν» όλοι οι σύλλογοι στην «ανωμαλία» της στιγμής για δύο μήνες και να ολοκληρωθεί η σεζόν. Αποδίδουν σ’ αυτόν τον παράγοντα και στη οργάνωση/πειθαρχία που τους οδηγεί στην υλοποίηση των αποφάσεων το… success story της επανέναρξης της Bundseliga.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ, ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ

Αγνοούν έναν παράγοντα όσοι εστιάζουν μόνο σ’ αυτούς τους τομείς. Τη συσπείρωση όλων προς έναν κοινό στόχο. Το θεμελιώδες για να μπει η Bundesliga στα σπίτια… όλης της υφηλίου από το προσεχές Σάββατο ήταν η συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων και η συνέπεια στην εργασία που έπρεπε ο καθένας να αναλάβει μέχρι να φτάσουμε στο restart. Προφανώς, δεν συμφωνούσαν όλοι σε όλα. Προφανώς, υπήρχαν διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Ομως...

- Aκούσατε για διαφωνίες παικτών – ομάδων σχετικά με το «κούρεμα» αποδοχών; Μπάγερν και Γκλάντμπαχ ξεκίνησαν με 20% και ακολούθησαν οι περισσότερες «αναίμακτα».

- Ακούσατε για διαφωνίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, είτε από την πλευρά των ομάδων προς την κυβέρνηση είτε από την πλευρά των παικτών προς τους συλλόγους; Όχι. Πειθάρχησαν όλοι στις αποφάσεις των κρατιδίων και εν τέλει στην απόφαση της Μέρκελ (ακόμα και μετά την παράταση δύο εβδομάδων που είχε δώσει).

- Ακούσατε για «απόκρυψη» κρουσμάτων, για γκρίνιες με τους τηλεοπτικούς παρόχους, για διαχωρισμούς «ισχυρών- ανίσχυρων» και πρώτης με δεύτερη κατηγορία;

Οι Γερμανοί έκαναν γρήγορα την αποτίμηση της ζημίας: συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι οι ατρόμητοι, οι αλώβητοι, οι ζάπλουτοι. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας ήταν μεγάλος για αρκετούς συλλόγους της δεύτερης κατηγορίας και οι ζημίες θα ήταν τεράστιες στην Bundesliga. Εφόσον διαπίστωσαν ότι βάσει των στοιχείων (εκτιμήσεων/προβλέψεων) η διασπορά του ιού στη χώρα θα «επέτρεπε» στην κυβέρνηση εντός του Μαϊου να ανάψει το πράσινο φως, είχαν έτοιμο το πλάνο τους. Σχέδιο εφικτό, υλοποιήσιμο, όχι "πλάνο - αεροπλάνο", να' χαμε να λέγαμε... Και το υλοποίησαν, επειδή συμφώνησαν για ένα ποδόσφαιρο τελείως διαφορετικό σ’ αυτή τη φάση της «μετάβασης»! Το ήθελαν και προσπαθούν να το επιτύχουν.

ΜΑΣΚΕΣ, ΑΓΚΩΝΕΣ ΚΑΙ… EMPTY CHAIRS

Λέτε να μην το έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό που θα μας παρουσιάσουν, αυτό που ήδη κάνουν εδώ και έναν μήνα καθημερινά οι ομάδες, δεν είναι κανονικό ποδόσφαιρο; Όχι, λοιπόν, αυτό που θα παρακολουθήσουμε δεν είναι «κανονικό».

- Δεν είναι «κανονικό» να βλέπουμε άδεια γήπεδα.

- Δεν είναι «κανονικό» να βγαίνει off μια ομάδα από δύο ματς (Ντιναμό Δρέσδης) επειδή πρέπει να μπει σε καραντίνα 14 ημερών λόγω κρουσμάτων.

- Δεν είναι «κανονικό» να προπονούνται οι… προπονητές στο πώς θα δίνουν οδηγίες φορώντας μάσκες.

- Δεν είναι «κανονικό» να πανηγυρίζουν οι παίκτες με… αγκώνες και εξ’ αποστάσεως.

- Δεν είναι «κανονικό» να επιβάλει η FIFA πέντε αλλαγές και «εθελοντική» χρησιμοποίηση του VAR σε όποιες χώρες το διαθέτουν.

- Δεν είναι «κανονικό» να μπαίνουν σε καραντίνα μιας εβδομάδας όλοι οι παίκτες όλων των ομάδων πρώτης – δεύτερης κατηγορίας πριν από την πρώτη αγωνιστική της επανεκκίνησης και να αποχωρίζονται τις οικογένειές τους.

- Δεν είναι «κανονικό» να γίνονται συζητήσεις για το αν πρέπει ή δεν πρέπει οι τερματοφύλακες να φορούν γάντια ή να γίνονται συζητήσεις για την αποστείρωση της μπάλας!

- Δεν είναι νορμάλ να υποβάλλονται σε τεστ πριν από την έναρξη κάθε αγώνα οι μάξιμουμ 322 άνθρωποι που θα επιτρέπεται να μπαίνουν στις τρεις ζώνες, εντός και πέριξ των γηπέδων κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων.

- Δεν είναι φυσιολογικό να κάνουν οι παίκτες ασκήσεις με όργανα σε ανοιχτό χώρο, να μην επιτρέπονται ακόμα τα «διπλά», να απαγορεύονται φιλικά ματς προετοιμασίας, να μην επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων και αμέτρητα άλλα: καινούρια, «διαφορετικά», επιβαλλόμενα από τις νέες συνθήκες.

Στη Γερμανία το περνούν τώρα αυτό το στάδιο. Στην Τσεχία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ουγγαρία, την Κροατία θα το περάσουν σε δυο – τρεις εβδομάδες. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ίσως το καταφέρουν εντός του Ιουνίου. Οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί που αποφάσισαν πρόωρα το «στοπ», θα το περάσουν όταν αποφασίσουν να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν.

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ, ΤΟ… ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ

Σε κανέναν από τους εργαζόμενους στο χώρο του ποδοσφαίρου, σε κανέναν φίλαθλο δεν αρέσει όλο αυτό! Όμως είναι αυταπόδεικτο ότι για να φτάσει και πάλι το ποδόσφαιρο στην περίοδο της «κανονικότητας», πρέπει να περάσει πρωτίστως από το στάδιο της «ανωμαλίας». Ως φίλαθλοι, και δη ως Ελληνες φίλαθλοι οι οποίοι δεν διατρέχουμε προς το παρόν τεράστιο κίνδυνο από την εξάπλωση του ιού, ας το δούμε ως μια αλησμόνητη ανάμνηση. Θα έχουμε να το διηγούμαστε μετά από πολλά χρόνια στους νεότερους για το «ποδόσφαιρο την εποχή του κορονοϊού», όπως τώρα κάποιοι ακόμα διηγούνται για «το ποδόσφαιρο την εποχή του πολέμου».

Ναι, δεν είναι όμορφο. Ισως για κάποιους να είναι και απωθητικό ή αποκρουστικό το ποδόσφαιρο με τόσα πολλά «πρέπει», με πάμπολλα «δεν» και τρομερούς περιορισμούς, το ποδόσφαιρο χωρίς τον βασικό ζώντα παράγοντα, δηλαδή την παρουσία και την επίδραση του θεατή. Ομως είναι ενδιαφέρον μόνο και μόνο επειδή είναι unique. Επειδή, ακριβώς, είναι διαφορετικό, ξεχωριστό και ανεπανάληπτο: μία και μοναδική περίοδο θα δούμε "αυτό το ποδόσφαιρο"! Και σε τελική ανάλυση, όπως και στη ζωή μας, όλοι ως πολίτες, ως επαγγελματίες, ως γιοι, μπαμπάδες, σύζυγοι, φίλοι - βάλτε όποιον ρόλο θέλετε από τους πάμπολλους που έχουμε- θα πρέπει να το περάσουμε αυτό το μεταβατικό στάδιο.

Ας μην υπερβάλλουμε, λοιπόν και ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας: συγκριτικά με άλλους είδους προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, μάλλον δεν είναι το μεγαλύτερο… βάρος να παρακολουθούμε μπάλα μόνο από την τηλεόραση για τους επόμενους έξι μήνες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...