Ολυμπιακός: Πλήρης στην Ευρώπη; Ποτέ!

Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός: Πλήρης στην Ευρώπη; Ποτέ!

bet365

Στο φετινό του ευρωπαϊκό ταξίδι ο Ολυμπιακός δεν ήταν πλήρης ποτέ. Τραυματισμοί και κορονοϊός δεν επέτρεψαν στην ομάδα να παραταχθεί με όλα της τα όπλα σε κανένα ματς.

Η παρουσία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη για τη σεζόν 2020-2021 ολοκληρώθηκε στους «16» του Europa League, αλλά με νίκη (0-1) στο Emirates σε βάρος της Άρσεναλ. Ο ορισμός του κλισέ «με ψηλά το κεφάλι». Μια ευρωπαϊκή πορεία που ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου, στο εντός έδρας 2-0 κόντρα στην Ομόνοια για τα προκριματικά του Champions League, και τελείωσε πέντε μήνες και 23 μέρες αργότερα με «διπλό» επί βρετανικού εδάφους.

Οι «ερυθρόλευκοι» σταμάτησαν στο ίδιο σημείο που διεκόπη και πέρυσι η πορεία τους. Τέθηκαν και πάλι νοκ άουτ από αγγλική ομάδα (πέρυσι ήταν η Γουλβς) και το συναίσθημα που μένει είναι το ίδιο: Ότι η ομάδα του Μαρτίνς μπορούσε να περάσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Σε αυτές τις 176 ημέρες οι πρωταθλητές Ελλάδας μέτρησαν τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και επτά ήττες.

Αν ένα πράγμα χαρακτήρισε την ευρωπορεία του Ολυμπιακού την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο αυτό δεν είναι άλλο από τις απουσίες σε κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Σε μια ιδιαίτερη σεζόν λόγω του κορονοϊού, λόγω του φορτωμένου προγράμματος και του ελαχίστου χρόνου που είχαν μπροστά τους οι Πειραιώτες για ξεκούραση το καλοκαίρι (10-12 μέρες), σε κανένα από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν κατέβηκαν πλήρεις.

Θα πει κανείς: Οι απουσίες φταίνε και δεν συνέχισε στο Champions League ο Ολυμπιακός; Όχι, πιθανότατα δεν θα άλλαζε τίποτα. Η Σίτι και η Πόρτο είναι καλύτερες ομάδες, έχοντας ήδη εξασφαλίσει παρουσία στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι -σημαντικές- απουσίες εναντίον της Άρσεναλ, όμως, κρίνοντας με βάση την εικόνα που είχαν οι δύο ομάδες σε «Γ. Καραϊσκάκης» και Emirates, δεδομένα μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα πράγματα ίσως να ήταν πολύ διαφορετικά. Η απουσία του Σεμέδο λόγω τραυματισμού και στα δύο ματς, όσα συνέβησαν με τον Μπα στο πρώτο παιχνίδι (έμεινε οριστικά εκτός στην προθέρμανση και γύρισε στόπερ ο Εμβιλά, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο σχηματισμός που είχε στο μυαλό του ο Μαρτίνς), έπαιξαν κομβικό ρόλο. Και μην ξεχνάμε πως στο Λονδίνο δεν ταξίδεψαν ούτε οι Χασάν - Βαλμπουενά.

Ασφαλώς και οι τραυματισμοί είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Αποτέλεσαν έναν από τους λόγους που δεν κατάφερε ο Ολυμπιακός να περάσει στην οκτάδα και να βρίσκεται στην κλήρωση της Παρασκευής (19/3). Όπως δήλωσε ο Μαρτίνς: «Νομίζω πως το ευρωπαϊκό ταξίδι έχει επηρεαστεί από πολλές απουσίες. Χάσαμε σημαντικούς παίκτες σε σημαντικά ματς από κορονοϊό. Χάσαμε Ελ Αραμπί και Χασάν μαζί. Χάσαμε Βαλμπουενά. Χάσαμε Μπα και Σεμέδο σε πολύ κρίσημα παιχνίδια. Είχαμε απουσία του Ραντζέλοβιτς και ο Σωκράτης είναι ένας καινούριος παίκτης. Το ταξίδι μας χαρακτηρίζεται από ατυχίες. Όταν παίζεις με μεγάλες ομάδες αυτές οι απουσίες μπορούν να επηρεάσουν. Δεν είμασταν ποτέ πλήρεις και αυτό είναι ατυχία».

Ας θυμηθούμε ποιοι παίκτες έλειψαν από τα φετινά ευρωπαϊκά ματς κι ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ 2-0

Βρουσάι: Κορονοϊός

Σουντανί: Ανέτοιμος

ΟΜΟΝΟΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0

Βρουσάι: Κορονοϊός

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΑΡΣΕΪΓ 1-0

Μπρούμα: Τραυματίας

Καμαρά: Κορονοϊός

ΠΟΡΤΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0

Καμαρά: Κορονοϊός

ΣΙΤΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-0

Μπα: Κορονοϊός

* Φορτούνης: Αγωνιστικοί λόγοι

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΣΙΤΙ 0-1

Αραμπί: Κορονοϊός

Χασάν: Κορονοϊός

Ραντζέλοβιτς: Κορονοϊός

Μπρούμα: Τραυματίας

Βαλμπουενά: Τραυματίας

Χολέμπας: Ανέτοιμος

ΜΑΡΣΕΪΓ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1

Βαλμπουενά: Τραυματίας

Χασάν: Κορονοϊός

Ραντζέλοβιτς: Κορονοϊός

Μπρούμα: Τραυματίας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΟΡΤΟ 0-2

Βαλμπουενά: Τραυματίας

Μπρούμα: Τραυματίας

Χασάν: Κορονοϊός

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ 4-2

Σεμέδο: Τιμωρημένος

Παπαδόπουλος: Τραυματίας

* Ο Εμβιλά ήταν αμφίβολος μέχρι και την τελευταία προπόνηση, αλλά έπαιξε.

ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1

Βρουσάι: Τραυματίας

Παπαδόπουλος: Τραυματίας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΣΕΝΑΛ 1-3

Σεμέδο: Τραυματίας

Βρουσάι: Τραυματίας

Μπα: Τραυματίας

Παπαδόπουλος: Τραυματίας

ΑΡΣΕΝΑΛ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

Σεμέδο: Τραυματίας

Παπαδόπουλος: Τραυματίας

Χασάν: Τραυματίας

Βαλμπουενά: Τραυματίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρσεναλ - Ολυμπιακός 0-1 (vids)

Μαρτίνς: «Είμαστε υπερήφανοι, μας κόστισαν οι απουσίες»! (vid)

Άρσεναλ - Ολυμπιακός 0-1: Οι ακτίνες των «ερυθρόλευκων»

Bαθμολογία UEFA: Εγραψε (αρνητική) ιστορία η Ελλάδα κι επίσημα 20η!

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα