Η πρώτη, αλλά καθοριστική, φορά για τους Σα και Πατρίσιο!

Η πρώτη, αλλά καθοριστική, φορά για τους Σα και Πατρίσιο!

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πέντε πράγματα με αφορμή την ιδιαιτερότητα των αγώνων του Ολυμπιακού με τη Γουλβς να υπάρχουν κάτω από τα δοκάρια τους οι γκολκίπερ της Εθνικής Πορτογαλίας!

Για να αλλάξουμε και λίγο κλίμα, κι αφού πρώτα ευχηθούμε καλή ανάρρωση στον Β. Μαρινάκη, ας δούμε μία ιδιαιτερότητα των αγώνων του Ολυμπιακού με τη Γουλβς: αντιμέτωποι θα τεθούν ο βασικός με τον αναπληρωματικό γκολκίπερ της Εθνικής Πορτογαλίας, ο Ρουί Πατρίσιο κι ο Ζοσέ Σα!

Ο 32χρονος Πατρίσιο είναι εδώ και χρόνια ο αναμφισβήτητος τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας του, με 87 συμμετοχές, παίζοντας ουσιαστικά όλα τα παιχνίδια (!), όπως κάνει και στη Γουλβς, όπως έκανε και στην Σπόρτινγκ μία ολόκληρη δεκαετία-μάλιστα τον θυμόμαστε κι από τα παιχνίδια του Ολυμπιακού πρόπερσι με την ομάδα της Λισαβόνας στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (2-3 στο Καραίσκάκη κι 1-3 στην Πορτογαλία).

Ο 27χρονος Σα καλείται στην Εθνική του εδώ και μία τριετία, αλλά σε μόνιμη βάση εδώ και πάνω από ένα χρόνο, δηλαδή επί παρουσίας του στον Ολυμπιακό. Θεωρείται αυτή την στιγμή Νο 2 πίσω από τον Πατρίσιο, όμως ακόμη δεν έχει παίξει ακόμη ποτέ στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Πορτογαλίας, αφού ο Φερνάντο Σάντος δεν αλλάζει τον Πατρίσιο ούτε στα φιλικά, ούτε με αντιπάλους το Λουξεμβούργο και τη Λιθουανία!

Η ιδιαιτερότητα της παρουσίας των δύο γκολκίπερ της Εθνικής Πορτογαλίας κάτω από τα δοκάρια της Γουλβς και του Ολυμπιακού γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, υπό την έννοια ότι είναι η πρώτη φορά που θα παίξουν αντίπαλοι γενικά στην καριέρα τους! Βλέπετε, όσο έπαιζε ο Πατρίσιο στην Σπόρτινγκ δεν έτυχε ποτέ να είναι βασικός ο Σα σε κάποιο παιχνίδι εναντίον της, είτε με τη Μαρίτιμο, είτε με την Πόρτο! Έτσι, για πρώτη φορά θα τεθούν αντιμέτωποι τώρα, στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τη Γουλβς.

Λογικό είναι από τη μία ο Πατρίσιο να θελήσει να δείξει ότι δίκαια παραμένει το Νο 1 στην Πορτογαλία κι από την άλλη ο Σα να θελήσει να αποδείξει ότι η απόσταση που τον χωρίζει από τον Πατρίσιο ‘κλείνει’ και τέλος πάντων δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο φαίνεται από τις συμμετοχές τους.

Ο Σα, και λόγω διαφοράς ηλικίας, μπορεί να μην έχει τις παραστάσεις του Πατρίσιο, αλλά πλέον έχει κι αυτός αρκετή εμπειρία από ευρωπαϊκά παιχνίδια, καθώς στα πέντε παιχνίδια του με την Πόρτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ήρθαν να προστεθούν πολύ περισσότερα από την παρουσία του στον Ολυμπιακό, είτε στο Γιουρόπα Λιγκ (εννιά), είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ (12).

Μπορεί δε κάποιος να παρατηρήσει ότι ενώ στην Πόρτο είχε παθητικό μέσο όρο 2,4 γκολ ανά ματς (12 σε πέντε παιχνίδια), στον Ολυμπιακό ο μέσος όρος του είναι 1,2 γκολ ανά ματς (26 γκολ σε 21 ματς), δηλαδή στον Ολυμπιακό δέχεται κατά μέσο όρο τα μισά γκολ απ΄ όσα δέχονταν στην Πόρτο! Το δείγμα βέβαια στον Ολυμπιακό είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο ασφαλές, αλλά όπως κι αν το δει κάποιος η βελτίωση του Σα είναι εντυπωσιακή.

Έχει κρατήσει το μηδέν σε εφτά παιχνίδια του από τα συνολικά 21 του στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό: με Ερυθρό Αστέρα 1-0, με Κράσνονταρ 4-0, με Μπασάκσεχιρ 1-0 και 2-0, με Βικτόρια Πλζεν 0-0 και 4-0, με Ντουντελάνζ 2-0). Άρα στο ένα τρίτο ακριβώς των συμμετοχών του-μέσα σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η ρεβάνς με την Άρσεναλ, που στο 90λεπτο επίσης είχε μηδέν παθητικό.

Το χειρότερο παθητικό του ήταν στο 2-4 από την Τότεναμ στο Λονδίνο, το 1-3 από τη Μίλαν στο Μιλάνο, το 1-3 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και το 2-3 από την Μπάγερν στον Πειραιά και στη συνέχεια είχε το 2-2 με την Τότεναμ και το 2-2 με την Ντινάμο Κιέβου εντός έδρας και το 0-2 από την Μπάγερν στο Μόναχο.

Στα υπόλοιπα εφτά παιχνίδια του είχε από ένα γκολ παθητικό (με Άρσεναλ 2-1 και 0-1, με Κράσνονταρ 2-1 στη Ρωσία, με Μίλαν 3-1 στον Πειραιά, με Μπέτις 0-1 στη Σεβίλλη, με Ντινάμο 0-1 στο Κίεβο, με Ντουντελάνζ 5-1 στον Πειραιά).

Γενικά ο Σα έχει μία καλή παρουσία στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού. Σε κάποια ματς θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη, πιο σταθερή θα έλεγα, αλλά γενικά τα έχει πάει καλά. Και τώρα με τη Γουλβς ο Πορτογάλος τερματοφύλακας καλείται να τα πάει ακόμη καλύτερα, καθότι υψηλός ο βαθμός δυσκολίας των δύο αγώνων.

Η ευκαιρία να κοντραριστεί με τον Ρουί Πατρίσιο είναι μεγάλη. Κι από τη δκή τους απόδοση ίσως εν τέλει κριθούν πολλά, μπορεί ακόμη κι αυτή η πρόκριση.

Άσχετο: η πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας είχε δύο επιλογές, μετά την συμπεριφορά των αξιωματούχων της ΑΕΚ κατά των Πορτογάλων διαιτητών του αγώνα με τον Άρη, να καλέσει την ΑΕΚ βάσει των άρθρων που παραπέμπουν σε τιμωρία έδρας η, βάσει του άρθρου (περί άσκησης βίας στους διαιτητές) που παραπέμπει σε υποβιβασμό. Προτίμησε την πρώτη επιλογή. Αυτό που μας μένει, όμως, είναι κάτι άλλο, ότι αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως στην Ελλάδα δεν μπορούν-δεν θέλουν να φτιάξουν ένα πειθαρχικό κώδικα της προκοπής. Διότι, π.χ. θα μπορούσε σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει ενδιάμεση ποινή, μεταξύ της τιμωρίας έδρας και του υποβιβασμού, η αφαίρεση βαθμών, κάτι που μοιάζει πολύ πιο λογικό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.