Μόνο η Μπάρτσα, η Μπάγερν κι ο Ολυμπιακός!

Μόνο η Μπάρτσα, η Μπάγερν κι ο Ολυμπιακός!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Μόνο η Μπάρτσα, η Μπάγερν κι ο Ολυμπιακός!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τη μυθική πρόκριση του Ολυμπιακού μέσα στο Λονδίνο!

Αυτό πραγματικά σημαίνει να γράφει μία ομάδα ιστορία, αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός χθες στο Λονδίνο!

Γιατί είναι μυθικό για έναν ελληνικό σύλλογο, ακόμη και τον μεγαλύτερο, να αποκλείσει εν έτει 2020 μία από τις παραδοσιακά έξι πιο σπουδαίες αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Γιουνάϊτεντ, Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, ΄Αρσεναλ). Μία εκπρόσωπο της Πρέμιερ Λιγκ, του πιο λαμπερού πρωταθλήματος στον πλανήτη, με οικονομικά δεδομένα εκτός ελληνικής πραγματικότητας, με την Άρσεναλ να έχει τη δυνατότητα να κάνει μεταγραφή 80 εκ. Ευρώ (Πέπε από τη Λιόν) και να πληρώνει τον πρώτο σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος (Ομπαμεγιάνγκ).

Οι άλλες δύο ομάδες από την Αγγλία, η Γιουνάϊτεντ κι η Γουλβς προχωράνε…πανηγυρικά (με συνολικά σκορ 6-1 κι 6-3 οι προκρίσεις τους) στο Γιουρόπα Λιγκ και μόνο η, σημειωτέον μοναδική αήττητη ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις στο πρώτο δίμηνο του 2020, Αρσεναλ έμεινε έξω. Από τον Ολυμπιακό, τη μοναδική ομάδα της Ελλάδας που φέτος συνεχίζει στην Ευρώπη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν όλες οι άλλες αποκλείστηκαν τότε! Κι αυτός τα βάζει με την Μπάγερν, την Τότεναμ και τον Ερυθρό Αστέρα!

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος της επικής επιτυχίας: η Άρσεναλ εδώ και τουλάχιστον μία 20ετία περνάει πάντοτε από τη φάση των ομίλων οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην οποία συμμετέχει! Και ξέρετε από ποιες ομάδες έχει χάσει-αποκλειστεί σε αυτά τα 16 χρόνια που ισχύει η φόρμουλα των νοκ άουτ αγώνων από τον Φλεβάρη; Δείτε!

2019 από Τσέλσι στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ

2018 από Ατλέτικο στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ

2017 από Μπάγερν στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ

2016 από Μπαρτσελόνα στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ

2015 από Μονακό στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ

2014 από Μπάγερν στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ

2013 από Μπάγερν στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ

2012 από Μίλαν στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ

2011 από Μπαρτσελόνα στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ

2010 από Μπαρτσελόνα στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ

2009 από Γιουνάϊτεντ στους 4 του Τσάμπιονς Λιγκ

2008 από Λίβερπουλ στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ

2007 από ΠΣΒ στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ

2006 από Μπαρτσελόνα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

2005 από Μπάγερν στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ

2004 από Τσέλσι στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ

Την Άρσεναλ λοιπόν την έχουν αποκλείσει μόνο η Μπαρτσελόνα (τέσσερις φορές), η Μπάγερν (τρεις), η Μίλαν στα καλά της, η Ατλέτικο στα πάνω της, η Μονακό, η ΠΣΒ κι από εκεί και πέρα μονάχα αγγλικές ομάδες, η Τσέλσι (δύο φορές), η Λίβερπουλ, η Γιουνάϊτεντ…Μία Άρσεναλ που πρώτη φορά στην ιστορία της κερδίζει πρώτο αγώνα νοκ άουτ εκτός έδρας και μετά μένει έξω!

Ναι, τελικά ο Ολυμπιακός έκανε το ακατόρθωτο! Γιατί ακατόρθωτο ήταν με βάση την ποδοσφαιρική λογική να πετάξει εκτός νοκ άουτ Γιουρόπα Λιγκ την Άρσεναλ. Και το πέτυχε, γιατί το άξιζε. Γιατί και στα δύο παιχνίδια ήταν τουλάχιστον ισάξιος με την ομάδα που μόλις τον περασμένο Μάϊο είχε φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης! Χθες ήταν πιο επικίνδυνος από την Άρσεναλ μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Σημείωσε δύο γκολ, είχε δοκάρι κι άλλες τρεις σπουδαίες ευκαιρίες με τον Καμαρά, τον Μασούρα (απόκρουση του αγώνα από τον Λένο) και τον Γκασπάρ, ενώ οι Άγγλοι πέραν του γκολ είχαν ακόμη τρεις φάσεις για γκολ, με τους Πέπε (επέμβαση Σα), Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ (η ευκαιρία του παιχνιδιού).

Πράγματι, στην τελευταία φάση, στο 123, ο Ολυμπιακός είχε τύχη βουνό, μέσα στην απίστευτη ατυχία του, με τον Μπα να στέλνει την μπάλα πάνω στον Αβραάμ κι αυτή να στρώνεται στον Ομπαμεγιάνγκ, φάτσα με τον Σα! Αλλά να λάβουμε υπόψιν μας και το λάθος του κατά τα άλλα άριστου Ιταλού διαιτητή (Μάσα) να αφήσει το ματς να εξελιχθεί μέχρι το 122 και 32 δευτερόλεπτα, ενώ είχε δώσει ήδη μεγάλη καθυστέρηση, δύο λεπτών!

Και τέλος πάντων τόσα που του χρωστούσε μόνο φέτος η μπάλα, έπρεπε να του κάνει και μία φορά το χατίρι! Εδώ έχουμε ξεχάσει πολύ εύκολα ότι ο Ολυμπιακός καθαρά από συγκυρίες δεν παίζει αυτή την στιγμή στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ: επειδή παίζοντας με παίκτη λιγότερο (λόγω άδικης αποβολής) έχασε με γκολ στο 87’ και στο 90’ στο Βελιγράδι, χάνοντας φοβερή ευκαιρία να κερδίσει στο 86’…Επειδή έχασε στο Λονδίνο ενώ κέρδιζε με 2-0, με την Τότεναμ να μειώνει από απίστευτο τσαφ του Μεριά, να ισοφαρίζει με γκολ από επιθετικό φάουλ πάνω στον Τσιμίκα και να γυρίζει το ματς με γκολ στο τελευταίο 20λεπτο…Επειδή η Μπάγερν τον νίκησε με γκολ μετά το 70ο λεπτό στο Μόναχο…Επειδή παρότι κυνήγησε στο Καραϊσκάκη έως το τελευταίο δευτερόλεπτο το 3-2 με την Τότεναμ και το 3-3 με την Μπάγερν, αλλά δεν του έκατσε από λεπτομέρειες…

Θα μπορούσε να περάσει ο Ολυμπιακός και με πιο…νορμάλ τρόπο, με 0-0 στον Πειραιά κι 1-1 στο Λονδίνο ίσως να ήταν τα πιο λογικά αποτελέσματα, όπως εξελίχθηκαν τα παιχνίδια! Αλλά η θεά μπάλα επέλεξε να τον περάσει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο, με γκολ στο 119’! Ίσως ακριβώς για να δώσει την έμφαση που άξιζε αυτός ο πρωτοφανής θρίαμβος! Και με πρωταγωνιστή αυτόν τον σέντερ φορ, που έπαιξε φέτος κόντρα σε πέντε ευρωπαϊκές ομάδες και εκτέλεσε τελικά και τις πέντε!!!

Ο Ελ Αραμπί έβαλε γκολ και στην Κράσνονταρ (δύο στη Ρωσία) και στην Μπάγερν (στον Πειραιά) και στην Τότεναμ (στο Λονδίνο) και στον Ερυθρό Αστέρα (στον Πειραιά) και στην Άρσεναλ (στο Λονδίνο)! Με το ακόμη πιο φοβερό να είναι ότι μόνο με την Άρσεναλ χρειάστηκε δύο παιχνίδια για να σκοράρει! Και με τις τέσσερις άλλες να σκοράρει στο μοναδικό ματς που έπαιξε εναντίον της, αφού στα άλλα ματς βασικός έπαιζε ο Γκερέρο!

Φοβερή λεπτομέρεια: η μεγάλη τύχη του Ολυμπιακού είναι ότι τραυματίστηκε κι έγινε αλλαγή στο 103’ ο Μουστάφι και μπήκε στη θέση του ο Σωκράτης! Ο Μουστάφι ήταν βράχος πίσω και είχε σώσει την ομάδα του τουλάχιστον πέντε φορές με καίριες επεμβάσεις! Ο Έλληνας διεθνής μπήκε κρύος στο ματς και μέχρι να ζεσταθεί δεν πρόλαβε να μπει στο παιχνίδι, με συνέπεια στην πιο κρίσιμη φάση, στο γκολ στο 119’, να χάσει τον Ελ Αραμπί, παρότι μάλιστα γύρισε πίσω και τον είδε στην πλάτη του! Ο Μαροκινός, όμως, έφυγε σαν κόμπρα την στιγμή της εκπληκτικής σέντρας του Μασούρα και τσίμπησε την μπάλα με το μυτάκι, θυμίζοντας Αλέκο Αλεξανδρή στα μεγαλεία του!

Το λιγότερο που αξίζει είναι ένα τεράστιο μπράβο στον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και για την χθεσινή υπέρβαση της υπέρβασης και για ό,τι κάνουν φέτος, αλλά και στον Μαρινάκη και σε όλη τη διοίκηση του συλλόγου που κάνει μεγάλο αγώνα και μεγάλη προσπάθεια για να βοηθάει την ομάδα σε τόσα μέτωπα!

Τώρα, για την κλήρωση, μακριά από Σεβίλλη, Χετάφε και τη Σαχτάρ, αφού ο Ολυμπιακός δεν έχει αποκλείσει ποτέ ισπανικές κι ουκρανικές ομάδες! Προσωπικά δεν θέλω πάνω απ΄ όλα την Μπασάκσεχιρ, αφού είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποκλείσεις δύο φορές την ίδια σεζόν την ίδια ομάδα! Όλοι λέμε ότι προτιμάμε Ρέϊντζερς, Βασιλεία, Λασκ, Κοπεγχάγη, αλλά ποτέ δεν βγαίνει τέτοια κλήρωση για τον Ολυμπιακό...Οι άλλες, Γιουνάϊτεντ, Ίντερ, Ρόμα, αλλά και οι Λέβερκουζεν, Βόλφσμπουργκ, Γουλβς είναι από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως κι η Άϊντραχτ βέβαια, αν περάσει τη Σάλτσμπουργκ, που εδώ και μία τριετία είναι δύναμη στην Ευρώπη!

Άσχετο: Με την μπλε φανέλα και τα τρία τελευταία διπλά στην Τούμπα! Με την μπλε φανέλα και τα δύο διπλά στο Έμιρεϊτς! Άντε να μην πιστεύεις σε γούρια!!!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.