Τρεις προπονητές και 37 παίκτες, αυτό φταίει…

Τρεις προπονητές και 37 παίκτες, αυτό φταίει…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Τρεις προπονητές και 37 παίκτες, αυτό φταίει…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τα όσα έχουν συμβεί τους δύο τελευταίους μήνες στον Ολυμπιακό που εξηγούν όλα όσα συμβαίνουν και μέσα στο γήπεδο.

Ο Μίτσελ είναι ο τρίτος προπονητής του Ολυμπιακού την φετινή σεζόν και είμαστε ακόμη στις αρχές Οκτωβρίου και ο Μαρσέλο ήταν ο 37ος διαφορετικός παίκτης που αγωνίστηκε φέτος με την ερυθρόλευκη σε επίσημο ματς.

Το ξαναγράφω για να συνεννοηθούμε. Μέσα σε δύο μήνες ο Ολυμπιακός έχει παίξει με 37 διαφορετικούς παίκτες και ο Μίτσελ είναι ο τρίτος προπονητής του, ο οποίος κάθισε μόλις για δεύτερη φορά στον πάγκο του στο ματς με την Κάραμπαχ.

Συνεχίζω στο ίδιο μοτίβο, μήπως και συνεννοηθούμε. Η πρωτοπόρος στη βαθμολογία του ομίλου του Ολυμπιακού, Φράιμπουργκ, στο ματς με τη Ναντ χρησιμοποίησε για 5ο συνεχόμενο ματς την ίδια ενδεκάδα. Ο Ολυμπιακός στα 15 τελευταία ματς έχει χρησιμοποιήσει 15 διαφορετικές ενδεκάδες και κάμποσα διαφορετικά συστήματα και διατάξεις.

Ο Μίτσελ στο ματς με την Κάραμπαχ έπαιξε έναν αγώνα με μία φυσιολογική προσέγγιση ενός φιλικού του καλοκαιριού. «Ας δοκιμάσω και αυτό. Να παίξω με τρεις στην άμυνα να βάλω τον Μ’Βιλά στόπερ και να δοκιμάσω με όλη την ένταση που διαθέτουμε να πιέσουμε ψηλά και να ανεβάσουμε τις γραμμές…». Είναι μία ιδέα που μπορεί να λειτουργήσει ή μπορεί και όχι. Είναι μία ιδέα που μπορεί να λειτουργήσει, αλλά να θέλει κάποιες βελτιώσεις, ένα δύο άλλα πρόσωπα με άλλα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι και αρκετή δουλειά ώστε να αφομοιωθεί από την ομάδα. Την δοκιμάζεις λοιπόν σε ένα φιλικό, βλέπεις και αποφασίζεις αν την κρατάς με βελτιώσεις αυτή την ιδέα ή την πετάς στον κάλαθο των σκουπιδιών.

Ο Μίτσελ την δοκίμασε αυτή την ιδέα σε επίσημο ματς με την Κάραμπαχ, το οποίο ήταν και η τελευταία ελπίδα του Ολυμπιακού για πρόκριση. Ηρθε το 3-0 και μαζί το… τέλος του κόσμου αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις όλων. «Μα γιατί να την δοκιμάσει σε επίσημο ματς;» είναι η απορία πολλών και η δική μου απάντηση είναι «και πότε να την δοκιμάσει δηλαδή;». Ο Μίτσελ δεν γίνεται να μην δοκιμάσει, διότι δεν έχει βρει τίποτα σταθερό ώστε να βαδίσει πάνω σε αυτό και σιγά σιγά να το αλλάξει. Ποιο είναι το μοτίβο, το μοντέλο, ο τρόπος, το σύστημα, η ενδεκάδα, που του άφησε προίκα ο προηγούμενος προπονητής; Δεν υπάρχει τίποτα που να του άφησε, γιατί πολύ απλά ούτε ο προηγούμενος μπορούσε να αφήσει κάτι, διότι ανά τρεις μέρες άλλαζαν και δύο παίκτες στο ρόστερ. Ο Κορμπεράν ήρθε και βρήκε ως μεγάλη μεταγραφή τον Ζινκερνάγκελ και έφυγε έχοντας τον Δανό στη Σταντάρ Λιέγης και τον Ντε Λα Φουέντε που είχε έρθει να τον αντικαταστήσει, κομμένο από την ευρωπαϊκή λίστα, γιατί πλέον η μεγάλη μεταγραφή ήταν ο Μπιέλ. Τρέλα κανονική, η οποία ήταν αδύνατον να επιτρέψει στον Ισπανό να αφήσει κάτι. Μήπως τότε ο Μίτσελ να πάει στην πεπατημένη του προηγούμενου, του Μαρτίνς; Επίσης αδύνατο. Οι περισσότεροι από τους παίκτες στους οποίους στηρίχθηκε ο Μαρτίνς δεν είναι εδώ πλέον, ή δεν είναι δηλωμένοι ή είναι τραυματίες. Και οι… πονηροί συνεχίζουν. «Ε τότε ας πατούσε πάνω στην δική του πρώτη ενδεκάδα με τον Ατρόμητο». Και αυτό αδύνατο, αφού ο καλύτερος του παίκτης στο ματς με τους Περιστεριώτες και σκόρερ των δύο τερμάτων Μπακαμπού δεν είναι δηλωμένος και ο Ελ Αραμπί τραυματίας…

Είναι φανερό λοιπόν ότι το ανάθεμα πέφτει στο Μίτσελ και τον Σισέ, αν κρίνω από τον Τύπο και τις αντιδράσεις των φίλων του Ολυμπιακού στο γήπεδο και τα social. Κανένα πρόβλημα για όλα υπάρχουν λύσεις αν έτσι νομίζετε. Μπορεί ο Ολυμπιακός να αλλάξει ξανά προπονητή στη διακοπή του Μουντιάλ και τον Γενάρη να κάνει κι’ άλλες μεταγραφές, να αποκτήσει 2 στόπερ, ενδεχομένως και καλύτερα μπακ, ίσως και έναν ακόμη τερματοφύλακα, γιατί όχι και ένα χαφ, ώστε να μπορεί ο Μ’ Βιλά να παίζει στόπερ και σίγουρα μερικούς καλύτερους εξτρέμ από τους Ντε Λα Φουέντε και Μπόουλερ ή μήπως να φέρει πίσω τον Ζινκερνάγκελ που τα σπάει στο Βέλγιο;

Αν στον οργανισμό Ολυμπιακό, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, δεν αντιληφθούν ποια είναι η κατάσταση και ποιες οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, μετά από αυτό το παρανοϊκό καλοκαίρι και πόσο χρόνο πραγματικά χρειάζεται η ομάδα, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι μέχρι τον Μάιο ο Ολυμπιακός να χρειαστεί πέντε προπονητές και να έχει χρησιμοποιήσει σε επίσημα παιχνίδια του περίπου 50 ποδοσφαιριστές.

Υ.Γ. Δεν υπάρχουν δηλαδή σημεία κριτικής για την εμφάνιση του Ολυμπιακού με την Κάραμπαχ; Ασφαλώς και υπάρχουν. Αν μιλάμε για χρησιμοποίηση παικτών το μεγαλύτερο λάθος όλων, αυτή του Μαρσέλο. Είναι απολύτως ανέτοιμος για να παίξει και ο Μίτσελ έκανε τραγικό λάθος που τον εμφάνισε σε αυτή την κατάσταση στο χορτάρι σε τόσο καυτό ματς. Επίσης δεν είχε κανένα νόημα η εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο ματς από το 59’ και μετά, όταν μπήκε ο Μαρσέλο και έγιναν και ένα σωρό εσωτερικές αλλαγές.

Η μη χρησιμοποίηση στη βασική ενδεκάδα του Χουάνκ δεν έχει καμία λογική, αφού ο Κορεάτης χαφ είναι ο μοναδικός σταθερά καλός παίκτης του Ολυμπιακού.

Η ιδέα να παίξει με τέτοια ένταση και τόσο ψηλά μία ομάδα που δεν είναι καλά προπονημένη δεν ήταν μία καλή ιδέα, διότι το πιθανότερο ήταν να μην αντέξει λόγω δυνάμεων ο Ολυμπιακός και να καταρρεύσει στο τέλος, όπως και έγινε.

Μπορώ να συνεχίσω να γράφω πολλά, αλλά όλα θα είναι απλώς δέντρα, μπροστά στο δάσος…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.