Ολυμπιακός: Μία ομάδα που δεν είχε καταλάβει το τι ήθελε να παίξει, τα λάθη Μίτσελ και ο Παπέ Σισέ

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Μία ομάδα που δεν είχε καταλάβει το τι ήθελε να παίξει, τα λάθη Μίτσελ και ο Παπέ Σισέ

bet365

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν ούτε το βράδυ της Πέμπτης με τη Καραμπάγκ η ομάδα που θα ήθελε ο κόσμος του και υπάρχουν αιτίες για αυτό. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Ξημέρωσε 7η Οκτωβρίου και γιορτάζω τα γενέθλιά μου (το γράφω για να μου ευχηθείτε κιόλας ή να δείξετε κατανόηση, ότι προτιμάτε δηλαδή), οπότε αυτό το 0-3 στο Ολυμπιακός - Καραμπάγκ μόνο ιδανικό δεν ήταν (είχε περάσει 00:00 και φυσικά ήμασταν ακόμα στο γήπεδο). Προφανώς όχι μόνο για μένα. Ήταν γενικότερα μία κακή και δύσκολη βραδιά για τον Οργανισμό του Ολυμπιακού αλλά και τον κόσμο του. Μετά το 3-0 με τη Φράιμπουργκ ήρθε και αυτή η βαριά ήττα από τη Καραμπάγκ, μία ομάδα που μας έδειξε πάντως ότι εάν βρει... ρυθμό μπορεί σε αυτόν τον όμιλο να είναι καλύτερη ακόμα και από τους Γερμανούς ή τουλάχιστον ισάξια.

Εάν θέλουμε να δούμε τα πράγματα κάπως ψυχρά ο Ολυμπιακός σε σημαντικό διάστημα του αγώνα δεν μπορούσε να καταλάβει το τι ήθελε να παίξει. Μπορεί ο Μίτσελ να ήθελε να εκπλήξει τη Καραμπάγκ αλλά ακόμα και στο α' μέρος η ομάδα μπερδεύτηκε αρκετά. Βέβαια στο β' μέρος τα πράγματα έγιναν χειρότερα με τις αλλαγές που υπήρξαν αλλά και όταν έφυγε από στόπερ ο Εμβιλά.

Αρχικά ήταν αυτό το 5-3-2 στην άμυνα και το 3-4-3 στην επίθεση. Με τον Εμβιλά κομβικότατο παίκτη κυρίως όσο ήταν σε ρόλο στόπερ γιατί μετά η διάταξη άρχισε να αλλάζει ξανά. Βασικά εάν μπορεί να σταθεί κάποιος σε έναν παίκτη του Ολυμπιακού από αυτό το παιχνίδι αυτός είναι μόνο ο Γάλλος. Σχεδόν σε κανέναν άλλον δεν μπορούμε να σταθούμε στο σύνολο του αγώνα. Άντε ίσως λίγο τον Άβιλα.

Ναι οι Μπιέλ, Γκάρι Ροντρίγκες και Άβιλα είχαν ορισμένες πολύ καλές ενέργειες και φυσικά ήταν και η ντρίμπλα με τακουνάκι του Ισπανού μπακ αλλά αυτά ήταν μεμονωμένα πράγματα. Δεν υπήρχε διάρκεια. Και ναι προφανώς και υπήρξε ο μεγάλος ενθουσιασμός στον κόσμο από το ντεμπούτο του Μαρσέλο (από το γεγονός ότι τον είδε να πατάει το χορτάρι του Καραϊσκάκη και να παίζει με τη φανέλα του Ολυμπιακού) αλλά όταν έχεις δεχθεί τρία γκολ από το 68' έως το 85' ναι σου μένει αυτή η εικόνα με τον Βραζιλιάνο στα ερυθρόλευκα αλλά η γενική εικόνα είναι κάκιστη. Ακόμα και στο διάστημα που ο Ολυμπιακός κρατούσε το μηδέν σε συγκεκριμένο αριθμό φάσεων αυτό το οφείλει κυρίως στον Εμβιλά (και εννοείται πως δεν βάζουμε στην εξίσωση το ακυρωθέν γκολ στο 4' διότι ορθώς δεν μέτρησε).

ΜΙΤΣΕΛ

Ο Μίτσελ δοκίμασε κάτι που δεν είχε ξαναπαίξει ο Ολυμπιακός και δεν του βγήκε

Εάν θέλουμε να δούμε την πλευρά του προπονητή, του Μίτσελ, ο Ισπανός επί της ουσίας δοκίμασε κάτι που δεν έχει ξαναπαίξει ο φετινός Ολυμπιακός. Ειδικά αυτή η πειραματική τριάδα στα μετόπισθεν με Βρσάλικο, Παπέ Σισέ και Εμβιλά. Και βέβαια τον νεαρό Τζολάκη κάτω από τα δοκάρια που όσο και να το... πάλεψε ούτε για εκείνον ήταν μία εύκολη βραδιά.

Είναι κάτι που δεν το έχουμε δει ποτέ ξανά φέτος ως σχηματισμό με τέτοια πρόσωπα. Όπως επίσης πειραματική ήταν και η διάταξη στη γραμμή κρούσης. Ο Ολυμπιακός είχε φάσεις, προσπάθησε να παίξει όσο πιο ανοιχτά και επιθετικά γινόταν αλλά και ζορίστηκε με αυτόν τον σχηματισμό και δοκιμάστηκε αρκετά. Εννοείται πως είχε και κακές αποφάσεις στις τελικές του επιλογές καθώς με βάση τις ευκαιρίες του θα μπορούσε να είχε σκοράρει.

Ο Μίτσελ έκανε λάθος με αυτήν την προσέγγιση (και βέβαια συνολικά έκανε αρκετά λάθη στο ματς αυτό). Λανθασμένη προσέγγιση που αποτυπώθηκε πιο έντονα φυσικά στο β' μέρος με τα τρία τέρματα των Αζέρων, που όλα βγήκαν από έλλειψη καθαρού μυαλού των παικτών του Ολυμπιακού και από λανθασμένες τοποθετήσεις και αποφάσεις. Ναι ο Ολυμπιακός είχε για ένα διάστημα μία βελτίωση συγκριτικά με Ναντ και Φράιμπουργκ αλλά αυτό δεν αρκούσε. Και στο 2ο μέρος ο Ισπανός δεν βοήθησε την ομάδα του με τις αλλαγές του αλλά και το πώς την έβαλε να αντιμετωπίσει τη Καραμπάγκ.

Ο Ολυμπιακός με βάση το σχέδιο που είχε εξαρχής και τις αλλαγές του στη συνέχεια ήταν μία ομάδα που σε ένα κομβικό διάστημα του αγώνα ήταν σαν να μην της ήταν ξεκάθαρο το τι ήθελε να παίξει. Το τι ήθελε να κάνει στο γήπεδο και πώς να πάρει σωστά και ορθολογικά αποτέλεσμα. Και αυτό του συνέβη απέναντι σε μία πολύ καλή και δουλεμένη ομάδα, τη Καραμπάγκ, που ήξερε το τι ήθελε στο γήπεδο και το πώς να το πετύχει. Και που βέβαια είχε ένα σαφές πλάνο με παίκτες που έχουν χημεία μεταξύ τους και έναν προπονητή που είναι ο ίδιος εδώ και χρόνια.

Ο Παπέ Σισέ έκανε λάθος που δεν γίνεται να... περάσει έτσι

Ο Σενεγαλέζος ήταν εκείνος που υπό μία έννοια γίνεται μοιραίος με το σοβαρό λάθος του στο 0-2. Σε μία βραδιά που γενικά πάντως ήταν καθ' όλα αρνητικός ή συνολικά πολύ κακός εάν θέλετε. Ανεξάρτητα από τις τοποθετήσεις του Μίτσελ μετά το παιχνίδι (που δείχνουν πολύ βαρύ κλίμα για τον παίκτη) ο Παπέ Σισέ έκανε λάθος με την αντίδρασή του, που ενόχλησε για τα καλά τον κόσμο. Ναι αποδοκιμάστηκε έντονα αλλά θα έπρεπε να έχει το... καθαρό μυαλό και να μην αντιδράσει καθόλου. Ναι ενδεχομένως εάν δεν είχε γίνει αλλαγή δεν θα είχε αποδοκιμαστεί έτσι αλλά με τα εάν δεν βγαίνει κάτι.

Ένας ποδοσφαιριστής έχει και καλές και κακές βραδιές στη... δουλειά. Και όταν έχεις μία κακή βραδιά τότε θα πρέπει έχεις τη ψυχραιμία να τη διαχειρίζεσαι ειδικά σε τέτοιο επίπεδο. Και όχι να αντιδράς και μετά να απευθύνεσαι με νεύρα και εκφράσεις προς την κερκίδα. Και επειδή η γενικότερη αντίδρασή του εκτός γηπέδου ήταν λανθασμένη θα είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση αυτό να μην τον επηρεάσει σε σχέση με την ομάδα και να μην του κοστίσει.

ΣΙΣΕ1

Και τώρα σώζεται η... παρτίδα στην Ευρώπη;

Με μηδέν βαθμούς μετά από τρία ματς και κακή εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος τους ο Ολυμπιακός δύσκολα θα αλλάξει τη... μοίρα του σε αυτόν τον όμιλο (με Φράιμπουργκ, Ναντ και Καραμπάγκ). Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσει. Ότι πρέπει να το αφήσει όλο αυτό το αγωνιστικό πρόγραμμα που του απομένει.

Κάθε άλλο. Όμως για να πάρει τα αποτελέσματα που θα τον κρατήσουν... ζωντανό για την τρίτη θέση θέλει δραστική αλλαγή εικόνας σε όλες τις γραμμές του αλλά και διαφορετικό σχέδιο απέναντι στους αντιπάλους του. Και μην ξεχνάμε πως το επόμενο ματς, στις 13/10, είναι με τη Καραμπάγκ εκτός έδρας. Άρα εδώ έχουμε να κάνουμε με ανάγκη να δούμε κάτι πολύ διαφορετικό απ' όλες τις απόψεις: και σαν πλάνο ομάδας αλλά και από πλευράς αγωνιστικού προσώπου. Και όλα αυτά ενώ το πρόγραμμα έχει... δρόμο ακόμα όπως μπορείτε να δείτε πιο κάτω...

  • 09/10: ΟΦΗ - Ολυμπιακός στις 16:00
  • 13/10: Καραμπάχ - Ολυμπιακός στις 19:45
  • 17/10: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ στις 20:00
  • 22/10: Παναιτωλικός - Ολυμπιακός στις 19:30
  • 27/10: Φράιμπουργκ - Ολυμπιακός στις 22:00
  • 30/10: Ολυμπιακός - Λαμία στις 16:00
  • 3/11: Ολυμπιακός - Ναντ στις 19:45
  • 06/11: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στις 19:30
  • 09/11: Λεβαδειακός - Ολυμπιακός στις 20:00
  • 13/11: Ολυμπιακός - ΑΕΚ στις 19:30
@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.