Για να προκριθεί, πρέπει να γίνει ξανά… Olympiakos

Για να προκριθεί, πρέπει να γίνει ξανά… Olympiakos

Για να προκριθεί, πρέπει να γίνει ξανά… Olympiakos

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο κάνει μια πρώτη ακτινογραφία των Καραμπάκ, Φράιμπουργκ και Ναντ και εξηγεί τι θεωρεί πως χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να πάρει μια από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου του στο Europa League.

Μοιάζει τετριμμένο και ενδεχομένως να είναι κλισέ. Αλλά είναι αλήθεια ότι την ημέρα της κλήρωσης δεν προκρίθηκε και δεν αποκλείστηκε καμία ομάδα. Στα χαρτιά, η κλήρωση του Ολυμπιακού στο Europa League είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, με δύο ομάδες από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Φράιμπουργκ και Ναντ) και μια σκληροτράχηλη αντίπαλος που παλεύει όλα τα παιχνίδια της (Καραμπάκ).

Ποιον Ολυμπιακό, όμως, θα δούμε στην φάση ομίλων; Τον Olympiakos που απέκλειε την Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο και την Μίλαν στο «Καραϊσκάκη»; Ή το… φάντασμα που ταλαιπωρήθηκε (και ταλαιπώρησε τα μάτια μας) τις τελευταίες εβδομάδες στα προκριματικά;

Ο πρωταθλητής Ελλάδας θέλει και άλλες διορθωτικές κινήσεις, έχει έναν προπονητή αποφασισμένο να πετύχει και τα φόντα, με τις σωστές ενέργειες, να παίξει και πάλι ελκυστικό και, κυρίως, ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο σε αυτό το τόσο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρέπει, όμως, να βρει αμυντική ισορροπία και όχι να δέχεται γκολ στο φινάλε σχεδόν σε κάθε του παιχνίδι, αλλά και να βρει εναλλακτική του Γιάν Εμβιλά στην μεσαία γραμμή, γιατί ο (εξαιρετικός κατά τα άλλα) Γάλλος κινδυνεύει να... σκάσει.

Η Καραμπάκ, μόνιμη πρωταθλήτρια του Αζερμπαϊτζάν, δεν μπορεί να… τρομάξει κανέναν ως όνομα, αλλά είναι μια νοικοκυρεμένη ομάδα που ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, σταθεροποιώντας την παρουσία της στους ευρωπαϊκούς ομίλους από το 2014 και μετά.

Την σεζόν 2017-18, μάλιστα, έφτασε μέχρι τους ομίλους του Champions League, ούσα ανταγωνιστική με Ρόμα (δύο ήττες στο γκολ, με 1-2 και 0-1) και Ατλέτικο Μαδρίτης (δύο ισοπαλίες με 0-0 και 1-1). Την προηγούμενη σεζόν, στον όμιλο του Europa League, είχε νικήσει δύο φορές τον ΠΑΟΚ (2-0 εντός και 1-0 στην Τούμπα).

Ο Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ οδηγεί την Καραμπάγκ των πολλών Βραζιλιάνων, η οποία ποντάρει πολλά στα άκρα της επίθεσής της, με τον Βραζιλιάνο Κάντι στα δεξιά και τον Γαλλό-Μαροκινό Αμπντελάχ Τσουμπίρ αριστερά. «Έχτισε» το όνομά της στηριζόμενη στην άμυνα, αλλά εσχάτως έχει αλλάξει φιλοσοφία και ψάχνει να κυριαρχεί στα παιχνίδια της μέσα από την επίθεση.

Η Φράιμπουργκ ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περυσινής Bundesliga, όπου τερμάτισε έκτη διεκδικώντας μέχρι κάποιο σημείο ακόμα και την θέση στην τετράδα (!), ενώ έχασε στα πέναλτι από την Λειψία την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της (Κύπελλο).

Παρά την απειρία της και τις αγωνιστικές υπερβάσεις που κάνει με βάση το ρόστερ της, φαντάζει ως η πιο δυνατή αντίπαλος για τον Ολυμπιακό στη μάχη για την πρώτη θέση του ομίλου, αρκεί βεβαίως οι Ερυθρόλευκοι να βρουν τον καλό τους εαυτό.

Ο έμπειρος Ματίας Γκίντερ δίνει σιγουριά στα μετόπισθεν της ομάδας του εξαιρετικού Κρίστιαν Στράιχ, η οποία απώλεσε από την άμυνά της τον πολλά υποσχόμενο Νίκο Σλότερμπεκ (πήγε με είκοσι εκατομμύρια ευρώ στη Μπορούσια Ντόρτμουντ).

Η Φράιμπουργκ δεν έχει έναν σούπερ σταρ, ένα ξεκάθαρο σημείο αναφοράς, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο που πρόσθεσε (μερικό) βάθος στο ρόστερ της, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να αντέξει τρία… καρπούζια κάτω από την μασχάλη.

Η Ναντ, τέλος, είναι η κλασική ασταθής και ενίοτε αφελής γαλλική ομάδα. Προ διετίας γλίτωσε τον υποβιβασμό στα μπαράζ με την Τουλούζ και πέρυσι κατέκτησε το Κύπελλο για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, εξασφαλίζοντας έτσι και το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο Αντουάν Κομπουαρέ, το όνομα του οποίου έχει «παίξει» στο παρελθόν αρκετές φορές για τον Ολυμπιακό, βρήκε στη διάταξη 3-5-2 την ιδανική για τα Καναρίνια, τα οποία ξεκίνησαν τη νέα σεζόν με μια… ανώμαλη προσγείωση, εξαιτίας της τεσσάρας από την πρωταθλήτρια Παρί Σεν Ζερμέν στο Σούπερ Καπ.

Ο 33χρονος Μούσα Σισοκό (Νιουκάστλ, Τότεναμ) είναι ο ηγέτης στην μεσαία γραμμή μιας ομάδας που δεν έχει πλούσιο σε ποσότητα υλικό, αλλά δεν της λείπει η ποιότητα, με παίκτες όπως ο μεσοεπιθετικός Λουντοβίκ Μπλας και ο εξτρέμ Μόουζες Σιμόν.

Με το που άρχισαν να βγαίνουν οι αντίπαλοι για τον Ολυμπιακό, η εμφάνιση της Καραμπάκ προμήνυε έναν όμιλο που άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η συνέχεια, βεβαίως, δεν ήταν ανάλογη με Φράιμπουργκ και Ναντ.

Όπως και να’ χει, το αναφέραμε και στην αρχή. Ο Ολυμπιακός των εννέα διαδοχικών ευρωπαϊκών αγώνων χωρίς νίκη, αυτός που ταπεινώθηκε από τη Μακάμπι Χάιφα και δεινοπάθησε για να αποκλείσει Σλόβαν Μπρατισλάβας και Απόλλωνα Λεμεσού, με δυσκολία μπορεί να τερματίσει τρίτος και να συνεχίσει στο Europa Conference League.

Ένας πιο… κανονικός Ολυμπιακός, με τους νέους παίκτες (αυτούς που έχουν ήδη αποκτηθεί και αυτοί που έρχονται) να έχουν προσαρμοστεί και να δίνουν αμυντική σταθερότητα (με τον Παναγιώτη Ρέτσο και μια προσθήκη στα χαφ) και επιθετική δημιουργικότητα (με επίκεντρο τους δύο Χουάνγκ), έχει ρεαλιστικές πιθανότητες ακόμα και για την πρώτη θέση, για να αποφύγει περυσινές… κακοτοπιές τύπου Αταλάντα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...