Ολυμπιακός: Οι δύο MVP της πρόκρισης και η ανάγκη για την τελική διαμόρφωση του ρόστερ

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Οι δύο MVP της πρόκρισης και η ανάγκη για την τελική διαμόρφωση του ρόστερ

bet365

Ο Ολυμπιακός πήρε μία ακόμα πρόκριση - θρίλερ με τον Απόλλωνα Λεμεσού όπου... μίλησαν προσωπικότητές του όπως ο Βατσλίκ και ο Εμβιλά, όμως θέλει και άλλα πράγματα. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Ο Ολυμπιακός μετά τη Σλόβαν Μπρατισλάβας - όπου επίσης είχε περάσει μέσω της διαδικασίας των πέναλτι - χρειάστηκε πάλι τα πέναλτι για να αφήσει εκτός των ομίλων του Europa League τον Απόλλωνα Λεμεσού. Και φυσικά πριν τα πέναλτι είχε και τις παρατάσεις σε αυτά τα ματς. Ήταν μία σημαντική πρόκριση και λόγω του πρεστίζ του Europa σε σχέση με το Conference αλλά και από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε μείνει με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Μπα και αναγκαστικά θα έπρεπε να οπισθοχωρήσει για να κρατήσει το 1-1 και να πάει το ματς στην... άσπρη βούλα. Επίσης ήταν σημαντική πρόκριση διότι ενδεχόμενος αποκλεισμός από τον Απόλλωνα Λεμεσού κατά τα ψέματα για το μέγεθος του Ολυμπιακού θα ήταν αποτυχία. Και φυσικά ήταν σημαντική πρόκριση διότι για άλλη μια χρονιά ο Ολυμπιακός θα παίζει σε ευρωπαϊκούς ομίλους και ενώ φυσικά φέτος θα είναι ο μοναδικός ελληνικός εκπρόσωπος εκτός των συνόρων μας.

Πριν ωστόσο φτάσουμε εκεί - δηλαδή στην παράταση και τα πέναλτι - ο Ολυμπιακός έδειξε κάποιες τάσεις αγωνιστικής... αυτοχειρίας με τις ευκαιρίες που έχασε στην κανονική διάρκεια του αγώνα και ενώ είχε και το δοκάρι του Κούντε και βέβαια την πολύ μεγάλη φάση με τον Σισέ που έβγαλε / έδιωξε τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή ο Γιάνγκα. Δηλαδή θα μπορούσε να είχε... καθαρίσει τον αγώνα πριν καν πάει στην παράταση. Να το είχε... τελειώσει το ματς αυτό νωρίς.

Προτού προχωρήσουμε σε αναφορά για πρόσωπα υπάρχουν κάποια αγωνιστικά σημεία να σταθούμε. Πρώτον για ένα ακόμα ματς ο Ολυμπιακός δέχεται γκολ προς του τέλος της αναμέτρησης και με έναν τρόπο επιπόλαιο και ενώ είχε προηγηθεί πολύ νωρίς αλλά και όπως προαναφέραμε είχε ευκαιρίες για ένα 2-0 που θα... καθάριζε την πρόκριση. Μία πρώτη μπαλιά έξω από την περιοχή με τον Ραντζέλοβιτς να έχει γυρίσει πλάτη, τον Ντε Λα Φουέντε μετά να χάνει τον Καμά που κάνει την κεφαλιά με γύρισμα, τον Σισέ να μην μπορεί να διώξει, τον Βατσλίκ να μην βγαίνει και τον Πίττα να σκοράρει μπροστά από τον Μπα.

Δεύτερον ο ίδιος ο Κορμπεράν έθιξε το στοιχείο της ανάγκης για ευστοχία και αποτελεσματικότητα. Ο Ολυμπιακός με βάση τις φάσεις που κάνει δεν βάζει ανάλογο αριθμό τερμάτων.

Τρίτον η κατοχή και η κυκλοφορία της μπάλας και η σωστή δημιουργία στον Ολυμπιακό εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κέντρο. Εάν δεν... τραβήξει ο άξονας τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Τέταρτον ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ξαναβρεί στην Ευρώπη και τις διοργανώσεις της τα νικηφόρα αποτελέσματα σε κανονική ροή αγώνα. Είναι σημαντικό και για την αυτοπεποίθηση και τη ψυχολογία του αλλά και για την ουσία διότι σε έναν όμιλο Europa για να προχωρήσεις χρειάζεσαι νίκες. Παρόλα αυτά μια δεύτερη ευρωπαϊκή πρόκριση σε αυτή τη χρονική συγκυρία και με τέτοιον τρόπο μετράει αισθητά για τον σύλλογο και δίνει έξτρα χρόνο στον Ισπανό τεχνικό του διότι σε πρώτη φάση πέτυχε τον στόχο του.

ΕΜΒΙΛΑ1

Ένας τρομερός Εμβιλά και ο πάγκος που δεν βοήθησε στον αναμενόμενο βαθμό

Από τους παίκτες του κέντρου που έμειναν μέχρι τέλους στο ματς ο Εμβιλά έχει κάνει μία γεμάτη και πολύ καλή εμφάνιση από κάθε άποψη. Ήταν μαχητικότητος, έβγαλε πολλές άμυνες και συνέβαλλε και δημιουργικά.

Από την άλλη όμως ο Κορμπεράν δεν πήρε σημαντικές βοήθειες από τις πιο πολλές αλλαγές του. Για παράδειγμα τόσο από τον Αγκιμπού Καμαρά όσο και από τον Ντε Λα Φουέντε περίμενε σαφώς περισσότερα, ειδικά στο να κρατήσουν τη μπάλα και να βοηθήσουν δημιουργικά και επιθετικά. Ο δε Αγκιμπού Καμαρά είναι και ο λόγος που αποβλήθηκε ο Μπα διότι εκείνος έχασε τη μπάλα και ανάγκασε μετά τον συμπαίκτη του να κάνει φάουλ.

Στην κανονική διάρκεια και την παράταση απ' όσους χρίστηκαν βασικοί λοιπόν ο Εμβιλά ήταν εκείνος που ξεχώρισε και κράτησε όρθιο - όσο μπορούσε - στο κέντρο τον Ολυμπιακό. Και επειδή ο Μπα - που έως ένα χρονικό σημείο ήταν άκρως θετικός και γράφουμε έως ένα σημείο γιατί είχε συμμετοχή στη φάση του 1-1 - αποβλήθηκε μπορούμε να σταθούμε στο ότι μέχρι τα πέναλτι ήταν ο MVP των Ερυθρόλευκων. Επίσης για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι καλή εικόνα είχαν και οι άλλοι δύο βασικοί χαφ: οι Χουάνγκ και Κούντε. Ο δε Κορέατης έκανε κάτι που... σπανίζει. Υποκλίθηκε προς τον κόσμο του Ολυμπιακού, που τον καταχειροκρότησε. Την ώρα που βγήκε ο Χουάνγκ υπήρξε standing ovation για αυτόν.

ΕΜΒΙΛΑ

Ο φοβερός Βατσλίκ με τις τρεις αποκρούσεις πέναλτι

Ο Τσέχος γκολκίπερ βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να χαρίσει άλλη μία πρόκριση στον Ολυμπιακό. Κατά καιρούς αμφισβητήθηκε και μπορεί ο Τόμας Βατσλίκ να μην είναι... Ζοσέ Σα στις καλές εποχές του Πορτογάλου όμως είναι μία ισχυρή προσωπικότητα και ένας πραγματικά καλός τερματοφύλακας με καλές τοποθετήσεις, καλό ένστικτο και φυσικά εξπέρ στα πέναλτι. Στη διαδικασία των πέναλτι με τον Απόλλωνα Λεμεσού μόνο με τον Πίττα έπεσε σε λάθος γωνία.

Όλα τα άλλα που έκανε ήταν απολύτως σωστά. Μαζί με το πέναλτι που είχε πιάσει με τη Σλόβαν έφτασε στα τέσσερα ενώ είχε πιάσει και πέναλτι σε κανονική διάρκεια αγώνα και στο Πρωτάθλημα με τον Βόλο. Ήταν λοιπόν αυτά τα τρία πέναλτι που έπιασε που οδήγησαν στη νίκη - πρόκριση τον Ολυμπιακό.

Η ανάγκη να κλείσει το ρόστερ με τις τελευταίες προσθήκες για να προκύψει μετά και η τελική εικόνα

Ο Ολυμπιακός δεν έχει κλείσει ακόμα τελείως τις προσθήκες του. Αναγκαστικά θα το κάνει διότι ο χρόνος πλέον τον πιέζει για τα καλά και διότι τις όποιες επόμενες βασικές κινήσεις του (έναν ακόμα στόπερ, έναν ακραίο μπακ, έναν επιτελικό χαφ και έναν εξτρέμ και ίσως και έναν ακόμα χαφ) θα πρέπει να τις έχει κάνει πριν τις 2 Σεπτεμβρίου, οπότε και δηλώνεται η ευρωπαϊκή λίστα.

Η τελική μορφή του ρόστερ θα δείξει και το τι ομάδα θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια. Και βέβαια μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μεταγραφές μετά θα είναι στο χέρι του Κορμπεράν και των παικτών να παρουσιάσουν μία ακόμα πιο βελτιωμένη εικόνα και να πετύχουν τους στόχους της χρονιάς, που έχει ξεκινήσει.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.