Ολυμπιακός: Ο Ελ Αραμπί που δίνει μονίμως το παράδειγμα και ένα ρόστερ με προβλήματα

Ολυμπιακός: Ο Ελ Αραμπί που δίνει μονίμως το παράδειγμα και ένα ρόστερ με προβλήματα

bet365

Ο Ολυμπιακός έσωσε κάπως την... παρτίδα με το 1-1 με τη Σλόβαν αλλά τα προβλήματά του είναι αρκετά και χρήζουν άμεσων λύσεων. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Ο Ολυμπιακός το βράδυ της Πέμπτης βίωσε ένα ακόμα... ζόρικο ματς για εκείνον. Απέναντι στη Σλόβαν Μπρατισλάβας μετά από το βαρύ 4-0 με τη Μακάμπι Χάιφα το «πρέπει» για το αποτέλεσμα ήταν πιο ισχυρό από ποτέ. Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη στο ντεμπούτο του Κάρλος Κορμπεράν να παρουσιαστεί έστω ένα... κλικ βελτιωμένος και να πάρει το νικηφόρο αποτέλεσμα.

Στο τέλος της ημέρας πρακτικά ούτε το ένα συνέβη ούτε το άλλο. Ναι υπήρχε πιο μεγάλη διάθεση και κινητικότητα από τους παίκτες των Πειραιωτών όμως τα προβλήματα που τους ταλάνιζαν στο αγωνιστικό σκέλος δεν τους άφησαν ούτε τώρα. Είχαν ξανά θέματα με το κέντρο τους, εκ νέου ζητήματα με τη δημιουργία αλλά και τις τελικές και γενικότερα η εικόνα τους πειστική δεν ήταν. Υπήρξε αυτό το ποδοσφαιρικό... κέφι αλλά μέχρι εκεί.

Εάν θέλουμε να θυμηθούμε πραγματικά καλές φάσεις του Ολυμπιακού είναι κυρίως δύο στο β' μέρος.

Η μία με το σουτ του Μασούρα και η άλλη με το... κάτι σαν τακουνάκι του Μαντί Καμαρά που πήγε να βάλει απίθανο γκολ αλλά το σουτ του αποκρούστηκε. Υπάρχει και λίγο πριν το 1-1 του Ελ Αραμπί το σουτ του Ροντρίγκες που πέρασε λίγο έξω. Κοινώς μία ομάδα επιπέδου Ολυμπιακού με τέτοιον αντίπαλο θα έπρεπε να είχε βγάλει αρκετές παραπάνω φάσεις και ας ήταν αναμενόμενο να μην αλλάξει τόσο πολύ το αγωνιστικό πρόσωπο σε σχέση με τη Μακάμπι Χάιφα (δεν μπορεί μία ομάδα να βελτιωθεί τόσο σε ένα τόσο μικρό διάστημα). Όπως επίσης δεν επιτρέπεται ομάδα του Ολυμπιακού να δέχεται τέτοιο γκολ και με τόσο σοβαρό λάθος από έναν έμπειρο στόπερ όπως είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Το παράδειγμα του Ελ Αραμπί και η ανάγκη για ποιοτικές προσθήκες

Ένα βασικό θετικό στοιχείο για τον Ολυμπιακό σε αυτό το ματς ήταν πως τουλάχιστον έβγαλε αντίδραση μετά το 0-1 και σκόραρε έστω από στατική φάση. Τα δε κάστανα από τη φωτιά τα έβγαλαν δύο παλιές καραβάνες που έχουν συνεργαστεί ξανά με γκολ στον Ολυμπιακό. Ο Βαλμπουενά με τον Ελ Αραμπί.

Ο Ελ Αραμπί είναι το απόλυτο παράδειγμα για όλους στον Ολυμπιακό. Παίκτης που δεν... κρύβεται αγωνιστικά, με προσωπικότητα και τσαγανό και που αν και ξένος ξέρει πολύ καλά το τι σημαίνει Ολυμπιακός. Μακάρι ο Ολυμπιακός να είχε και άλλους Ελ Αραμπί. Παίκτες που να έχουν προσφέρει τόσα, με τόσα καίρια γκολ και που έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό: να βοηθούν δηλαδή την ομάδα όσο μπορούν. Σε αυτή τη φάση σε ένα ρόστερ που έχει τα προβλήματά του χρειάζεται ποιοτικές προσθήκες και σε ότι αφορά στα άκρα του αλλά σε σχέση με δημιουργικούς μέσους (επιτελικός χαφ ή και άλλο οκτάρι). Προσθήκες που να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να ανταπτύσσεται πιο ορθολογικά και πιο σωστά (κυρίως από τον άξονά του αλλά και από τα άκρα του) και να είναι πιο απρόβλεπτος για τον αντίπαλο αλλά και ουσιαστικός μαζί.

Κ

Ο Κορμπεράν που χτύπησε το... καμπανάκι με τον τρόπο του

Ο Ισπανός τεχνικός θέλησε σε αυτό το timing να δείξει ψυχραιμία αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες που υπάρχουν. Βέβαια υπήρξαν και οι φωνές όπως πχ στον Άβιλα επειδή παράτησε μία φάση ενώ διαμαρτυρόταν για φάουλ που δεν του δόθηκε. Ο Άβιλα βέβαια τουλάχιστον δημιουργικά και επιθετικά το πάλεψε αρκετά (έχοντας και ορισμένες ωραίες ατομικές ενέργειες).

Ο Κορμπεράν με τον τρόπο του τα χτύπησε τα καμπανάκια μετά το ματς. Τι είπε; Για να θυμηθούμε: «Θέλω να βλέπω μία ομάδα με πιο καλό ποδόσφαιρο. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η ομάδα να δείξει πιο καλή συμπεριφορά μέσα στο παιχνίδι. Κανένα στοιχείο δεν έχει σημασία εάν δεν αλλάξει στάση και συμπεριφορά μία ομάδα», σχολίασε. Στάση και συμπεριφορά. Άρα θέμα νοοτροπίας και προσέγγισης και του ποδοσφαίρου και των αγώνων αλλά και της ομάδας από τους παίκτες. Και εάν αυτό δεν πηγαίνει για όλους σίγουρα πηγαίνει για ορισμένους. Για τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού δεν υπάρχει κάποιο... συγχωροχάρτι για κακές ή μέτριες εμφανίσεις. Ειδικά δε μετά την αποχώρηση του Πέδρο Μαρτίνς που έπεσε πάνω του όλο το βάρος του αγωνιστικού σχεδιασμού και της προετοιμασίας.

Οι παίκτες όμως έχουν και αυτοί καίριες ευθύνες: και για τα ματς με τη Μακάμπι και για τη Σλόβαν. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως και η ρεβάνς στη Μπρατισλάβα στις 11 Αυγούστου θα είναι δύσκολη και ας μην είναι η Σλόβαν τόσο καλή ομάδα όσο η Μακάμπι Χάιφα.

ΜΑΣΟΥΡΑΣ

Θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις αποδοκιμασίες οι Μασούρας και Μαντί Καμαρά;

Υπήρξε και κάτι άλλο στο ματς με τη Σλόβαν. Αποδοκιμάστηκαν στις αλλαγές τους ο Μαντί Καμαρά και ο Μασούρας. Σε τέτοιον βαθμό που αποχώρησαν σε δύσκολη συναισθηματική κατάσταση από το γήπεδο. Πόσο εύκολο είναι για έναν παίκτη του Ολυμπιακού να διαχειριστεί τις αποδοκιμασίες σε ένα τέτοιο δύσκολο χρονικό διάστημα;

Για τον Μαντί φέτος υπήρξε η εκτίμηση πως θα τον παραχωρούσε ο Ολυμπιακός αλλά εάν δεν συμβεί αυτό τότε τι; Σε αυτές τις περιπτώσεις οι παίκτες μόνο με την εικόνα τους στο γήπεδο μπορούν να αλλάξουν το σε βάρος τους κλίμα.

Και επειδή αναφερθήκαμε σε ενδεχόμενη αποχώρηση Μαντί Καμαρά να έχουμε στο νου μας πως ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει ακόμα 6-7 παίκτες (τουλάχιστον). Έναν εξτρέμ (μπορεί να είναι και δύο οι εξτρέμ), έναν επιτελικό χαφ, ενδεχομένως έναν αριστερό μπακ, έναν τερματοφύλακα, έναν επιθετικό και ενώ υπάρχει κινητικότητα και για έναν στόπερ. Και βέβαια το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει και αρκετούς... κομμένους ακόμα με τους οποίους πρέπει να βρεθεί λύση. Όπως πρέπει να δοθεί λύση και με το θέμα Φορτούνη. Προέχει βέβαια να περάσει τη Σλόβαν και για να συμβεί αυτό το αγωνιστικό του πρόσωπο πρέπει να είναι αλλιώτικο την άλλη εβδομάδα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.