Φεράν Τόρες: Ο μοιραίος Ισπανός αποδείχθηκε η ελπίδα της Μπαρτσελόνα (vids)

Κώστας Τόπας
Ο Φεράν Τόρες μπορεί να έχασε ένα κάρο ευκαιρίες για να πετύχει περισσότερα τέρματα και να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του κόντρα στη Νάπολι, ωστόσο με την εμφάνισή του έκανε πάλι τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα να ελπίζουν για την επόμενη ημέρα των «μπλαουγκράνα».

Μπαρτσελόνα και Νάπολι αναδείχθηκαν ισόπαλες (1-1) στο «Καμπ Νόου» και το εισιτήριο για τους «16» του Europa League θα κριθεί στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» την επόμενη Πέμπτη (24/02, 22:00). Ο Τσάβι διάβασε σωστά το παιχνίδι και παρέταξε την ομάδα του για πρώτη φορά επιθετική τριάδα Made in England Τραορέ - Ομπαμεγιάνγκ - Φεράν Τόρες, με τον τελευταίο μάλιστα να βάζει και το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ.

Σχεδόν κορυφαίος σε όλες τις κατηγορίες

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός κόντρα στους «παρτενοπέι» ήταν… σχεδόν τέλειος. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την επίθεση της Μπαρτσελόνα και έβαζε συνεχώς δύσκολα στους αντιπάλους του. Αυτό αποτυπώνεται και μέσω του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας στατιστικών ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, ο Φεράν Τόρες τελείωσε τον αγώνα, έχοντας τις περισσότερες πρωτοβουλίες από κάθε άλλον συμπαίκτη του στον αγωνιστικό χώρο, μετρώντας 57/112 πετυχημένες ενέργειες (51%). Παρά το γεγονός ότι βρήκε μόλις μια φορά τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, ο δείκτης του xGoals δείχνει ότι θα μπορούσε να είχε πετύχει τουλάχιστον άλλο ένα γκολ.

Στο πρώτο ημίχρονο κινήθηκε σε ρηχά νερά με 0.13 xGoals αλλά στο δεύτερο 45λεπτο, ο δείκτης ανέβηκε στο 0.93. Σε αυτό το μέρος άλλωστε βρήκε και το γκολ για τους «μπλαουγκράνα» αλλά… σπατάλησε και τις περισσότερες ευκαιρίες για να δώσει στην ομάδα του τρίποντο. Γι' αυτό και μετά το τέλος του αγώνα, παρά το γεγονός ότι χάρη στο δικό του γκολ η Μπαρτσελόνα έμεινε όρθια (1-1), ξέσπασε και παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Ακόμα και στις αμυντικές του υποχρεώσεις, ήταν αλάνθαστος και κομβικός για την Μπαρτσελόνα μιας και ήταν ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες από κάθε άλλον συμπαίκτη του στον αγωνιστικό χώρο. Ο Φεράν Τόρες μπορεί να μη φημίζεται για τις ντρίμπλες του, αλλά ήταν ο δεύτερος παίκτης των «μπλαουγκράνα» πίσω από τον Αντάμα Τραορέ.

Τα νούμερα του μέσα από το Wyscout

  • Επιτυχημένες ενέργειες: 57/112 (51%)
  • Σουτ: 1/9 (11%)
  • Πάσες: 43/53 (81%)
  • Ντρίμπλες: 4/7 (57%)
  • Επαφές με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή: 7
  • Κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες: 4/8 (50%)
  • Κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες: 5/17 (29%)
  • Προωθητικές πάσες: 6/10 (60%)
  • Κοντινές πάσες: 42/51 (82%)

Η αποθέωση από τον Πουγιόλ

O πρώην και εμβληματικός αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Πουγιόλ έμεινε ενθουσιασμένος από την εμφάνιση του Φεράν Τόρες, στον οποίο βλέπει την ελπίδα για την επόμενη ημέρα του συλλόγου. Παρά τα πολλά κι αποτυχημένες σουτ που επιχείρησε ο Ισπανός μεσοεπιθετικός, ο Πουγιόλ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ο άλλοτε άσος της Μάντσεστερ Σίτι θα προσφέρει πολλές χαρές στο άμεσο μέλλον

«Ο Φεράν Τόρες θα μας δώσει πολλή χαρά. Κανείς δεν αμφιβάλλει για τον Φεράν. Βίσκα Μπάρτσα», έγραψε χαρακτηριστικά μετά το τέλος του αγώνα ο Κάρλες Πουγιόλ. Κι όταν κάποιος αποθεώνεται από την εμβληματική μορφή των Καταλανών, τότε κάτι καλό συμβαίνει…

Το μπέρδεμα με τη φανέλα

Ο σκόρερ των «μπλαουγκράνα» άρχισε το ματς με την… κανονική εμφάνιση της Μπάρτσα, αλλά στο δεύτερο μέρος έπαιξε με κάπως διαφορετική. Συγκεκριμένα η φανέλα του, στο πρώτο ημίχρονο ήταν 100% κανονική και στο δεύτερο φάνηκε... λειψή, χωρίς το σήμα της ομάδας του ή του χορηγού.

Σύμφωνα όμως με τα όσα αποκάλυψε η «Sport», ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν διότι, προοδευτικά στο β' μέρος ξεκόλλησε το σήμα κι έπεσε στο χορτάρι. Όπως το ίδιο συνέβη λίγο αργότερα και με το σήμα του χορηγού, με αποτέλεσμα όταν σκόραρε ο Τόρες και η κάμερα εστίασε πάνω του, να αποκαλυφθεί η... κενή φανέλα.

Η υπεράσπιση του Τσάβι

Μπορεί στο τέλος ο Φεράν Τόρες να αποδείχθηκε μοιραίος παίκτης για την Μπαρτσελόνα μιας και έχασε τουλάχιστον τρεις χρυσές ευκαιρίες να πετύχει ένα γκολ που θα έδινε τη νίκη στην ομάδα του, αλλά ο Τσάβι φρόντισε να τον υπερασπιστεί, όντας σίγουρος ότι θα έρθουν τα γκολ. Μάλιστα, δεν δίστασε να παρομοιάσει την περίπτωση του Τόρες με αυτή του Λουίς Σουάρες, όταν ο Ουρουγουανός στα πρώτα του χρόνια στο «Καμπ Νόου» δυσκολευόταν να βρει δίχτυα.

«Στα πρώτα παιχνίδια του Λουίς Σουάρες με τη φανέλα της Μπάρτσα έμοιαζε επίσης ότι δε μπορεί να σκοράρει. Η φανέλα της Μπάρτσα ζυγίζει περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο. Βλέποντας πόσο δουλεύει ο Φεράν, πώς σούταρε το πέναλτι, πόσο προσπαθεί. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με εκείνον. Τα γκολ θα έρθουν, είμαι σίγουρος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισπανός τεχνικός των «μπλαουγκράνα», Τσάβι.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image