Το Gazzetta είδε την Αταλάντα στο «Bentegodi» της Βερόνα: «Κυνική» με 3-4-3 και επίθεση - «φωτιά»

Δημήτρης Σαμόλης
Το Gazzetta είδε την Αταλάντα στο «Bentegodi» της Βερόνα: «Κυνική» με 3-4-3 και επίθεση - «φωτιά»

bet365

Το Gazzetta ταξίδεψε στην Ιταλία και είδε την Αταλάντα, αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Europa League, και παρουσιάζει τις αναφορές της Tuttosport και της Gazzetta dello Sport για την κλήρωση των «μπεργκαμάσκι» με τους «ερυθρόλευκους».

Η κλήρωση της περασμένης Δευτέρας (13/12) έφερε τη φορμαρισμένη Αταλάντα στο δρόμο του Ολυμπιακού, στη φάση των play offs του Europa League (ο νικητής του ζευγαριού θα προκριθεί στους «16» της διοργάνωσης).

Αποστολή στην Ιταλία: Δημήτρης Σαμόλης, Βασίλης Τεμπέλης

Το Gazzetta ταξίδεψε στην Ιταλία και την Κυριακή (12/12) βρέθηκε στο «Marcantonio Bentegodi», την έδρα της Βερόνα, η οποία αντιμετώπισε την ομάδα του Μπέργκαμο στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Serie A. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μπροστά τους ζόρικη αποστολή. Η Αταλάντα με την ολοκλήρωση 17 αγώνων βρίσκεται στο -3 από την πρωτοπόρο Ίντερ και στο -2 από την δεύτερη Μίλαν. Με «στρατηγό» τον 63χρονο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι, ο οποίος κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Βερόνα γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες οπαδούς των Μπεργκαμάσκι, οι οποίοι έκαναν εκδρομή στην πόλη της βόρειας Ιταλίας και είδαν την ομάδα τους να επικρατούν 1-2 με ανατροπή!

Γκασπερίνι

Με τον προπονητή της Αταλάντα, Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι

Παθητικό ξεκίνημα

Η Βερόνα που κοουτσάρεται από τον Ιγκόρ Τούντορ μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και περιόρισε την Αταλάντα σε παθητικό ρόλο. Με τον τρόπο που εκκίνησε το σύνολο του Γκασπερίνι φαινόταν πως το γκολ ήταν θέμα χρόνου. Αρχικά να σημειωθεί ότι ξεκίνησε με διάταξη 3-4-3. Κάτω από τα γκολπόστ ήταν ο Αργεντινός Χουάν Αγκουστίν Μούσο. Η τριάδα των μετόπισθεν απαρτιζόταν από τον Ιταλό Ραφαέλ Τολόι, τον Τούρκο Μερίχ Ντεμιράλ και τον Αλβανό Μπεράτ Ντζιμσίτι. Τη δεξιά πλευρά κάλυψε ο Ιταλός Ντάβιντε Τζαπακόστα, την αριστερή ο Ιταλός Τζουζέπε Πετσέλα, ενώ στον άξονα πήραν θέση ο Ολλανδός Τεούν Κούπμαϊερς και ο συμπατριώτης του Μάρτεν ντε Ρουν. Στο δεξί φτερό αγωνίστηκε ο Ρώσος Αλεξέι Μίραντσουκ, στο αριστερό ο Κροάτης Μάριο Πάσαλιτς και στη γραμμή κρούσης ο Κολομβιανός Λουίς Μουριέλ. Η Βερόνα, που ήταν καλοδουλεμένο σύνολο «χτύπησε» τους φιλοξενούμενους αρχικά από αριστερά. Αφού στο 18' ο Καπράρι έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 1-0, στο 21' ο Σιμεόνε πετάχτηκε στην πλάτη του Τζιμσίτι και με σουτ μέσα από την περιοχή και δεξιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα (1-0). Η Αταλάντα συνέχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ανασταλτικά, ενώ αδυνατούσε να κρατήσει τη μπάλα και να απειλήσει. Στο 31' ο Πετσέλα έχασε το μαρκάρισμα του Φαραόνι, ο οποίος έκανε τη σέντρα. Ο Τολόι άργησε να πάει πάνω στον «δαιμόνιο» Σιμεόνε, η κεφαλιά του οποίου χτύπησε στο σώμα του Ντεμιράλ. Ο Τζιμσίτι καθυστέρησε κι αυτός να πάει πάνω στη μπάλα, με αποτέλεσμα ο Λαζάνια να σουτάρει από κοντά και ο Μούσο να απομακρύνει.

Έκρυψε τη μπάλα στην επίθεση

Η Αταλάντα είναι έμπειρη ομάδα, ένα καλοκουρδισμένο σύνολο, το οποίο απέδειξε στον αγώνα του «Marcantonio Bentegodi» πως μπορεί να αποσπάσει αυτό που θέλει, ακόμα και χωρίς να εντυπωσιάσει. Από το ημίωρο και μετά οι παίκτες του Γκασπερίνι άρχισαν να παίρνουν στροφές. Έβαλαν τη μπάλα κάτω και οι ενέργειές τους κατέδειξαν πόσο ποιοτική ομάδα διαθέτουν. Στο 33' ο Τολόι έκλεψε τη μπάλα, ο Μίραντσουκ πάτησε για τον Πάσαλιτς, το σουτ του οποίου μέσα από την περιοχή χτύπησε στο αριστερό δοκάρι. Στην εξέλιξη της φάσης το σουτ του Μουριέλ κατέληξε άουτ. Λίγο αργότερα, στο 37' ο Πετσέλα που προωθούνταν σσε όλη τη διάρκεια του αγώνα, έδωσε στον Μουριέλ. Αυτός του ξαναπέρασε τη μπάλα και μόλις είδε ότι ο Μίραντσουκ μπορούσε να βρεθεί σε θέση βολής, του άφησε τη μπάλα κι αυτός από κοντά ισοφάρισε σε 1-1, αφού πρώτα έκανε εντυπωσιακή προσποίηση. Ο Ρώσος είναι παίκτης που θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Τέσσερις κυνηγοί υψηλού επιπέδου

Η μοναδική αλλαγή που έκανε στο 46' ο Γκασπερίνι ήταν η είσοδος του Ολλανδού Χανς Χάτεμπερ αντί του Τζαπακόστα. Όπως στο πρώτο μισό, έτσι και στο δεύτερο η Αταλάντα ξεκίνησε παθητικά και στο 52' ο Τολόι απομάκρυνε με το κεφάλι το επικίνδυνο σουτ του Λάζοβιτς. Ο Γκασπερίνι έχει την τύχη να διαθέτει εξαιρετικούς επιθετικούς. Στο 56' έβγαλε Πάσαλιτς και Μουριέλ και τους αντικατέστησε με Σαπάτα και Ίλιτσιτς. Τέσσερις ισάξιοι και ικανότατοι κυνηγοί. Μετά τις αλλαγές, ο Σαπάτα πήγε στη γραμμή κρούσης, ο Μίραντσουκ πέρασε στο αριστερό φτερό και ο Ίλιτσιτς πήγε στο δεξί. Οι νεοεισελθόντες έκαναν αμέσως αισθητή την παρουσία τους. Ο Ντεμιράλ στο 59' έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 1-2 μετά από πάσα του Ίλιτσιτς, ενώ τελικά συμμετοχή στο δεύτερο γκολ των Μπεργκαμάσκι, το οποίο σημείωσε ο Κούπμαϊνερς, είχε στο 63' ο Σαπάτα. Στα λεπτά που ακολούθησαν η Αταλάντα πρόσεξε πολύ την άμυνά της και επεδίωκε να «χτυπήσει» στην κόντρα με τον ψηλό, αλλά ταχύτατο Σαπάτα. Ο Κολομβιανός έδωσε στο 88' έδωσε φοβερή πάσα στον Χάτεμπερ που έμεινε αναξοποίητη, ενώ νωρίτερα, στο 68', παραλίγο να σημειώσει το 1-3. Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης της Αταλάντα. Είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί ιδιαίτερη μεταχείριση για να εξουδετερωθεί το τανκ από την Κολομβία.

Μόνο 3-4-3

Στο 78' ο Γκασπερίνι πέρασε στον αγώνα τον μεσοεπιθετικό Ματέο Πεσίνα αντί του Μίραντσουκ (ο Ιταλός πήγε στο αριστερό φτερό). Στο 85' ο Αργεντινός στόπερ Χοσέ Λουίς Παλομίνο μπήκε στη θέση του Πετσέλα. Ο Τζιμσίτι πέρασε αριστερός φουλ μπακ και ο Παλομίνο αριστερός στόπερ. Σε όλη τη διάρκεια του ματς, η ομάδα του Μπέργκαμο αγωνίστηκε με 3-4-3. Όταν ολοκληρώθηκε το ματς, η εικόνα που έμεινε στον αντικειμενικό παρατηρητή ήταν πως η Βερόνα ήθελε αλλά δεν μπορούσε και πως η Αταλάντα χωρίς να ενθουσιάσει πέτυχε το «διπλό» επειδή ακριβώς διαθέτει ποιότητα και παίκτες που μπορούν να σου κάνουν τη «ζημιά» από το πουθενά.

Syntheseis

* Το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού εναντίον της Αταλάντα θα διεξαχθεί στις 17 Φεβρουαρίου στην Ιταλία και η ρεβάνς ακολουθεί μια εβδομάδα μετά (24/2) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

«Σκληρή, έμπειρη και ικανή ομάδα ο Ολυμπιακός»

Η Tuttosport φιλοξένησε δήλωση του προέδρου της Αταλάντα, Αντόνιο Περκάσι, την επομένη της κλήρωσης του ιταλικού κλαμπ με τον Ολυμπιακό. O ισχυρός άνδρας της ομάδας του Μπέργκαμο, της οποίας τα ηνία διατηρεί από το 2010, ανέφερε: «Ο Ολυμπιακός είναι μια σκληρή, έμπειρη και ικανή ομάδα. Δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ, οδηγεί το ελληνικό πρωτάθλημα και έχει οπαδούς που κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Θα είναι ένας καλός αγώνας».

Η Τούτοσπορτ

«Γήπεδο που σε υπνωτίζει»

Για τη Gazzetta dello Sport η κλήρωση της Αταλάντα εναντίον του Ολυμπιακού δεν είναι και η πιο εύκολη, όχι όμως και «αδύνατη αποστολή». Ο δημοσιογράφος Andrea Elefante γράφει:

«Λίγο ως πολύ, αυτό που λεγόταν μετά την κλήρωση του Champions League: Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, αλλά και χειρότερη. Χειρότερη για την Αταλάντα θα ήταν ίσως μια συνάντηση κόντρα στη Μπέτις ή τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Καλύτερη αν κληρωνόταν με τη Μπράγκα ή τη Ρέιντζερς. Τελικά θα συναντήσει τον Ολυμπιακό, μια κλήρωση για την οποία δεν μπορεί να ειπωθεί ότι αισθάνεται άνετα, ούτε όμως κιόλας πως είναι αδύνατη αποστολή»

Gazzetta dello Sport

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα