Το πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν η νοοτροπία του

Το πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν η νοοτροπία του

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Το πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν η νοοτροπία του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για μια εμφάνιση που έχει ήδη διαγράψει ο Πέδρο Μαρτίνς, με εξαίρεση την απόδοση του Τόμας Βατσλίκ.

Τα κακά νέα για τον Ολυμπιακό στην Αμβέρσα ήταν τα σχετικά με την κακή αγωνιστική νοοτροπία των ποδοσφαιριστών του σε έναν “τελικό”. Τα καλά νέα για εκείνον ήταν ότι αυτό το σφάλμα τους το αναγνώρισαν όλοι, από τον προπονητή μέχρι τους ποδοσφαιριστές αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού.

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις γιατί του συνέβη αυτό του Ολυμπιακού. Πιθανόν ένα μέρος της εξήγησης να είναι σχετικό με την ψυχική προετοιμασία μιας ομάδας που δεν πίστεψε ότι “γίνεται”, δηλαδή ότι μια νίκη επί της Αντβέρπ θα μπορούσε να αποδειχθεί αρκετή για να δώσει στον Ολυμπιακό την πρώτη θέση στον όμιλό του και μια θεωρητικώς ευνοϊκότερη κλήρωση στη συνέχεια στο Europa League. Το βέβαιο πάντως είναι ότι τον Ολυμπιακό τον πήρε πολύ νωρίς “από κάτω”, δηλαδή ότι έφτανε το 1-0, με τον τρόπο που αυτό συνέβη, στο 7’ο λεπτό για να “αδειάσει” ψυχικά ο Ολυμπιακός και να μην καταφέρει να επιστρέψει στο ματς και να το διεκδικήσει.

Φυσικά υπάρχουν και στενά αγωνιστικές - τακτικές εξηγήσεις για την εικόνα του Ολυμπιακού. Χωρίς τον Αγκιμπού Καμαρά και με τον Μαντί Καμαρά σε μέτρια αγωνιστική κατάσταση, ο Ολυμπιακός δεν είχε στο α’ ημίχρονο στο τερέν τον μέσο που θα μπορούσε να συνδέσει την μεσαία με την επιθετική γραμμή. Ο Πέδρο Μαρτίνς ακολούθησε κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων το μοτίβο με την τοποθέτηση των Ονιεκούρου - Ρόνι Λόπες στους εσωτερικούς διαδρόμους προκειμένου αυτοί να βρεθούν πιο κοντά στον Τικίνιο και να επιχειρήσουν να συνδυαστούν για να διασπάσουν την αμυντική γραμμή της Αντβέρπ, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Και μια εξήγηση για αυτό ήταν το γεγονός ότι οι δύο μεσοεπιθετικοί δεν είχαν τροφοδοτήθηκαν σε καλή θέση στο τερέν από τους κεντρικούς μέσους.

Ο Μαρτίνς είδε ότι οι επιλογές των προσώπων δεν υποστήριζαν το αγωνιστικό πλάνο που είχε ετοιμάσει, έκανε τρεις αλλαγές στο 46’ και ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε. Όχι όμως τόσο που να γίνει απειλητικός για την αντίπαλη εστία. Διότι και στο β’ ημίχρονο, μολονότι βελτιωμένος και πιο “λειτουργικός” κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων, ο Ολυμπιακός ήταν μια ομάδα χωρίς αποφασιστικότητα, χωρίς ένταση, χωρίς δυναμισμό - ήταν μια ομάδα που δεν “πίστευε”. Η έλλειψη της έντασης άλλωστε ήταν και η γενεσιουργός αιτία των λαθών που έκανε ο Ολυμπιακός στην φάση του 7’ου λεπτού, όταν δέχθηκε το γκολ επειδή δεν έκανε άμεσο πρέσινγκ στην μπάλα όταν την έχασε στην επίθεση με συνέπεια να δώσει ένα γήπεδο στον Μπένσον για να οδηγήσει ανενόχλητος την μπάλα μέχρι την περιοχή του Βατσλίκ και να στρώσει το γκολ στον Μπαλικουίσα. Με άλλα λόγια, δεν έχει μεγάλο νόημα να ψάξει κανείς την εξήγηση για αυτή την εμφάνιση στις τακτικές επιλογές: το πρόβλημα βρισκόταν στην ψυχή και το πνεύμα του Ολυμπιακού. Γι’ αυτό και δήλωσε τόσο θορυβημένος ο Μαρτίνς μετά από τη λήξη του παιχνιδιού.

Από το ματς της Αμβέρσας ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κρατήσει τίποτα παραπάνω από την εμφάνιση του Τόμας Βατσλίκ. Αν δεν ήταν η καλύτερη απόδοση που έχει κάνει με την φανέλα του Ολυμπιακού, ήταν μια από τις κορυφαίες, τέτοια που να δείχνει στον Ολυμπιακό ποιον τερματοφύλακα απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι.

Από την φάση των ομίλων του Europa League ο Ολυμπιακός πρέπει να κρατήσει πρωτίστως την απόδοσή του στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Φενέρμπαχτσε. Εκείνος ο Ολυμπιακός μπορεί να πιστεύει στον εαυτό του ενόψει της συνέχειας στην διοργάνωση, κι ας έχει μπροστά του ένα υψηλό εμπόδιο. Αντίθετα ο Ολυμπιακός που εμφανίστηκε στην Αμβέρσα δεν έχει τύχη, όποια και αν είναι η ομάδα που θα πέσει στον δρόμο του στο Europa League - αλλά αυτό είναι κάτι που ο ίδιος ο Ολυμπιακός αναγνώρισε αμέσως μετά τη λήξη του ματς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.