Ολυμπιακός: Χωρίς τις παλιές καραβάνες δεν πας πουθενά…

Ολυμπιακός: Χωρίς τις παλιές καραβάνες δεν πας πουθενά…

Ολυμπιακός: Χωρίς τις παλιές καραβάνες δεν πας πουθενά…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο Gazzetta μία στρατηγική επιλογή του Μεντιλίμπαρ, υπενθυμίζοντας και θυμίζοντας..

Σε αρκετούς έχει κάνει εντύπωση η επιλογή, στρατηγική θα την χαρακτήριζα, του Μεντιλίμπαρ τον τελευταίο καιρό να στηρίζεται στον Ιμπόρα, μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη του Ολυμπιακού, στα 36 χρόνια του. Τις δε προάλλες, ο Βάσκος είχε κάνει το ίδιο πράγμα με τον 34χρονο Γιόβετιτς, ενώ εδώ κι ένα μήνα ο επίσης 34χρονος Κίνι παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Το πρώτο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ότι η επιλογή αυτή βγαίνει στον προπονητή του Ολυμπιακού.

Ο Ιμπόρα αποτελεί καταλύτη της «ερυθρόλευκης» ενδεκάδας σε θέση αμυντικού χαφ από τότε που ο Μεντιλίμπαρ τον εμπιστεύθηκε και τον έβαλε στο ημίχρονο του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε στη Κωνσταντινούπολη. Ήταν δε τόσο καλός και στα δύο παιχνίδια με την Άστον Βίλα, αλλά και στη νίκη (2-1) επί του ΠΑΟΚ, που ο έμπειρος τεχνικός τον έριξε άρον άρον στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, με την ομάδα του να χάνει…

Ο Γιόβετιτς κάθε φορά που παίρνει την ευκαιρία, είτε σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας, είτε ως αλλαγή, κάνει τη διαφορά με γκολ κι ασίστ, γενικά δε με την δραστηριότητα του εξελίσσεται σε πολύ επικίνδυνο όπλο για τον Ολυμπιακό. Σκόραρε στο 3-2 με τη Φενέρμπαχτσε, σημείωσε το γκολ με το οποίο οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν τη θεαματική ανατροπή με τη Μακάμπι και μόλις την περασμένη Κυριακή ισοφάρισε τον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό στο 81ο λεπτό…

Ο δε Κίνι, που δεν είναι και του επιπέδου και δεν έχει την καριέρα των δύο προηγούμενων, κάνει τη δουλειά στην άμυνα, αλλά και διακρίνεται επιθετικά: σκόραρε το πρώτο γκολ στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ και έβγαλε έξοχη ασίστ στον Ελ Kααμπί για το πρώτο γκολ στο 2-0 με την Άστον Βίλα…

Κοιτάξτε, ο Μεντιλίμπαρ δεν είναι κουτός. Ξέρει τι κάνει και ποντάρει τώρα στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν, στο τέλος της, σε αυτούς τους μεγάλους σε ηλικία παίκτες. Ξέρει ότι η εμπειρία, ειδικά αν συνοδεύεται κι από ποιότητα, είναι ενίοτε ανεκτίμητη.

f

Άλλωστε, ο ΠΑΟΚ πήρε φέτος το πρωτάθλημα με μεγάλο πρωταγωνιστή τον 37χρονο Τάϊσον, με 8 γκολ και 13 ασίστ στη σεζόν και σκόρερ και στις τρεις τελευταίες νίκες που έδωσαν τον τίτλο (με Ολυμπιακό, ΠΑΟ και Άρη)! Αλλά κι ο 34χρονος Σβαμπ είχε 10 γκολ και 5 ασίστ! Ακόμη κι ο Βιεϊρίνια στα 39 του έκανε 27 παιχνίδια!

Η ΑΕΚ πως πήρε το πρωτάθλημα πέρυσι; Με τον Άμραμπατ στα 36, τον Βίντα στα 34, τον Χατζησαφί στα 33 κι ακόμη ακόμη τον Τζαβέλλα στα 36! Μνημονεύω δε τις ηλικίες τους πέρυσι, στη σεζόν της κατάκτηση του τίτλου, όχι τις φετινές!

Για να μην πηγαίνουμε, όμως, μακριά: πώς ο Ολυμπιακός πήρε τρία σερί πρωταθλήματα (2020-22); Χάρη στον Πέδρο Μαρτίνς; Επιτρέψτε μου να καταθέσω την άποψη ότι πιο καθοριστικός ήταν ο ρόλος δύο ποδοσφαιριστών, του Ελ Αραμπί και του Βαλμπουενά, που είχαν φτάσει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 ο μεν στα 32 προς 33 χρόνια του, ο δε στα 35 του. Και γέμισαν με γκολ και ασίστ το ελληνικό πρωτάθλημα…

Δεν υπάρχει καλύτερη φόρμουλα από το σωστό συνδυασμό της ανάμιξης έμπειρων και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Νομίζω πώς κάτι τέτοιο κάνει κι ο Μεντιλίμπαρ.

Άσχετο: Οι σχέσεις του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς με τον Ολυμπιακό βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει εδώ και κάποια χρόνια. Κι έτσι πρέπει.

l

Η φωτογραφία της ημέρας:

Με ρώτησε ένας αναγνώστης γιατί είχα πει στο ραδιόφωνο πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να χρειαστεί σίγουρα ένα, πιθανότατα όμως και δεύτερο γκολ, αν θέλει να έχει τύχη να πάρει αποτέλεσμα στη Λεωφόρο, κάτι που αποδείχθηκε προφητικό.

Όχι…προφήτης δεν είμαι. Απλά παρατηρώ. Και είχα παρατηρήσει ότι πρώτον ο Ολυμπιακός δεν είχε κρατήσει ποτέ το μηδέν στην άμυνα του στα οκτώ τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια του και δεύτερον ότι ειδικά στα δύο πιο πρόφατα είχε παθητικό από δύο γκολ στο καθένα (στο 4-2 επί της Άστον Βίλα και στο 0-2 από τον ΠΑΟΚ).

Οπότε, απλά λογικά σκεπτόμενος κατέθεσα την άποψη ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να βάλει τουλάχιστον ένα γκολ κι ακόμη πιο πιθανόν να χρειάζονταν κι ένα δεύτερο, εάν ήταν να πάρει το θετικό αποτέλεσμα κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο του. Ατυχώς στη Λεωφόρο οι «ερυθρόλευκοι» έφαγαν και σε τρίτο σερί εκτός έδρας παιχνίδι δύο γκολ (2-2), παρότι μάλιστα ο Τζολάκης είναι σε πολύ καλή κατάσταση!

fff

Και μπορεί κάποιος να πει «και πάλι καλά» που σε αυτή την τριάδα των αγώνων μακριά από το Καραϊσκάκη με τον απογοητευτικό απολογισμό των έξι γκολ παθητικό (δύο ανά ματς), πήραν μία νίκη με την οποία πήγαν στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ κι εξασφάλισαν μία ισοπαλία, που τους έδωσε το ευρωπαίκό εισιτήριο για την επόμενη σεζόν. Θα άγγιζε τα όρια του θαύματος αν εκτός από τα τέσσερα στην Άστον Βίλα και τα δύο στον ΠΑΟ, έβαζαν τρία γκολ και κέρδιζαν στην Τούμπα παίρνοντας (πιθανότατα) και το πρωτάθλημα!

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.