Άσε τα λεφτά και…τρέχα!

Άσε τα λεφτά και…τρέχα!

bet365

Ο Τζόρνταν Χέντερσον κυνήγησε το χρήμα στη Σαουδική Αραβία και μέσα σε έξι μήνες κατάφερε να παρουσιαστεί αφερέγγυος απέναντι σε όλους και να επιστρέψει τρέχοντας στην Ευρώπη ψάχνοντας μια ευκαιρία για να μη χάσει το Euro.

Ο Χέντερσον αποχωρώντας από την Αλ Ιτιφάκ ευχαρίστησε τη διοίκηση του συλλόγου και τους οπαδούς της για την «ευκαιρία». Με βάση τους αριθμούς προσέλευσης στους αγώνες της, το τελευταίο διάστημα της παρουσίας του εκεί, θα του έπαιρνε απλά λίγο περισσότερο χρόνο (από αυτή τη δήλωση) να τους αποχαιρετήσει έναν-έναν δια χειραψίας.

Όσο για την «ευκαιρία», μόνο ένα πράγμα πήγε στο μυαλό όλων ακούγοντας τα λόγια του. Την ευκαιρία να βγάλει ξεκούραστα (σε σχέση με την Πρέμιερ) αρκετά χρήματα παραπάνω προσεγγίζοντας τη δύση της καριέρας του. Πράγμα που μάλλον δεν κατάφερε στην έκταση που περίμεναν όλοι όταν υπέγραφε τριετές συμβόλαιο, καταφέρνοντας εντέλει να μείνει μόνο έξι μήνες στην πολυδιαφημισμένη (και πολύ λιγότερο μαγική) Pro League φεύγοντας τρέχοντας.

Ο Τζόρνταν Χέντερσον δεν είναι ο πρώτος που δεν άντεξε στο πρωτάθλημα επίδειξης που θέλει να φτιάξει ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν, προσπαθώντας να δώσει μια άλλη εικόνα της χώρας του στο διεθνές στερέωμα μέσω του αθλητισμού, αλλά είναι σίγουρος ο πρώτος που κατάφερε να εκτεθεί τόσο στα μάτια της κοινής γνώμης (αρχικά), όσο και απέναντι στους μετέπειτα εργοδότες του. Στους οποίους (αν και είναι ολίγον νεφελώδες ακόμα) μάλλον χάρισε και κάποια από τα δεδουλευμένα για να πάρει το χαρτί… απόλυσης και να υπογράψει με τον Άγιαξ. Για 120.000 λίρες την εβδομάδα.

Όχι και άσχημα καθώς ο Άγιαξ τρύπησε το ταβάνι της τιμολογιακής του πολιτικής, αλλά σίγουρα όχι κοντά στις 700.000 λίρες (την εβδομάδα εννοείται) που λέγεται ότι έπαιρνε από την Αλ Ιτιφάκ, αν και ο ίδιος είχε πει: «Μην ακούτε τα ποσά που γράφονται. Υπερβολές». Ναι, γιατί σίγουρα ήταν η προσδοκία για ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με χλιάδες κόσμου στην εξέδρα που προσέλκυσαν τον αρχηγό της Λίβερπουλ στη Σαουδική Αραβία. Όπου τελικά έφτασε να παίζει μπροστά σε λιγότερους από 700 φίλους της ομάδας και να προετοιμάζεται στην Κροατία σε γήπεδο χωράφι. Αν κάτι πάντως προκαλεί έκπληξη ήταν η… έκπληξη των συμπαικτών του όταν πληροφορήθηκαν την αποχώρηση του.

Αυτή (η έκπληξη) δικαιολογείται μόνο από το γεγονός ότι ήταν ο υψηλότερα αμειβόμενος από όλους τους, οπότε δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως άφησε εύκολα τόσα χρήματα. Αλλά μάλλον ήταν –μετά από καιρό- ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του και την οικογένειά του. Η οποία εξ αρχής έμενε περίπου μιάμιση ώρα μακριά από το Ντανάμ που είναι η έδρα της Αλ Ιτιφάκ, στη Μανάμα την πρωτεύουσα του Μπαχρέϊν. Ήταν μια παραχώρηση της διοίκησης προκειμένου να είναι ικανοποιημένος ο παίκτης και από αυτό μπορεί κάποιος να καταλάβει πόσο ενδιαφέρουσα είναι η ζωή στο Ντανάμ.

Ο υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που πήγε στη χώρα όπου τα μέλη της διώκονται και φυλακίζονται, είπε τότε ότι κάνει την κίνηση για να… πολεμήσει στο σύστημα από μέσα, αλλά το γυαλί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει γίνει θρύψαλα οριστικά και κανένας πλέον δεν θα τον βλέπει με το ίδιο μάτι.

Όχι απλά γιατί έκανε το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία κόντρα σε όσα είχε διακηρύξει μέχρι τότε αλλά γιατί επέτρεψε στον εαυτό το να γίνει βασικό έκθεμα στον «ζωολογικό κήπο» του πρίγκιπα και η μεγαλύτερη απόδειξη πως τα πάντα αγοράζονται. Ο Χέντερσον δεν έχει την ποδοσφαιρική αξία του Κριστιάνο και του Μπενζεμά, αλλά η μετακίνησή του από την Ευρώπη ήταν ίσως και Ευρώπη είχε εξίσου μεγάλο κέρδος επικοινωνιακά για το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.

Η επιστροφή του στο κανονικό ποδόσφαιρο μέσω μιας ιστορικής ομάδας που δεν περνάει τις καλύτερες της μέρες, βρίσκεται 23 βαθμούς μακριά από την κορυφή, κυνηγάει ευρωπαϊκό εισιτήριο και χρειάζεται προσωπικότητες -όπως αυτός- για να ανακάμψει (κάτι που τόνισε και ο υπηρεσιακός προπονητής της, ο γνωστός μας Φαν Σιπ) είναι μια σοφή επιλογή για να κερδίσει την κοινή γνώμη στην Ολλανδία, με μια βαριά φανέλα. Ενδιαφέρον υπήρξε και από την Πρέμιερ και (πολύ περισσότερο) από τη Γιουβέντους αλλά ο Χέντερσον επέλεξε να πάει κάπου που θα είναι περισσότερο απαραίτητος σαν ηγέτης σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί, για τον εαυτό του αρχικά, τα χαρακτηριστικά που απώλεσε χαμένος κάπου στην σαουδαραβική έρημο σε ένα περιβάλλον όπου πέρα από το χρήμα, δεν κέρδισε τίποτα άλλο. Αντίθετα…

Άλλωστε μέσα από τον Άγιαξ θέλει να μη χάσει την ευκαιρία για τη συμμετοχή του στο επερχόμενο Euro. Ένα στοίχημα που με την πορεία της Αλ Ιτιφάκ είχε αρχίσει να μην…πληρώνει ακόμα και αν ο Σαουθγκέϊτ είχε την πρόθεση να τον έχει στο γκρουπ. Αλλά με την κατρακύλα της ομάδας του και τους ανταγωνιστές του για τη θέση να είναι νεότεροι και «παιγμένοι» στην Πρέμιερ ο κίνδυνος για τον 33χρονο Χέντερσον ήταν άμεσος. Σε αυτή την «ανάγκη» και δίψα πόνταρε και ο Άγιαξ και είναι η αλήθεια πως μοιάζει ιδανικός γάμος και για τις δύο πλευρές για να επανακτήσει στα «στερνά» του ο άγγλος μέσος ξανά την ποδοσφαιρική του καλή εικόνα.

Όσο για την προσπάθεια να γίνει η SPL το «καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο», όπως είπε (όπως όλοι όσοι… προσάραξαν εκεί) όταν πάτησε στο Ντανάμ, θα την συνεχίσει ο μέχρι πρότινος προπονητής του Στίβεν Τζέραρντ που ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι το 2027, έχοντας ως αντίπαλο πιθανότατα και τον Ζοσέ Μουρίνιο που έχει προφορική συμφωνία με την Αλ Σαμπάμπ. Ποιος ξέρει;

Για τους προπονητές μπορεί να είναι κάπως πιο εύκολο γιατί αν και βιώνουν τις ίδιες συνθήκες τουλάχιστον δεν είναι αναγκασμένοι να τρέχουν μέσα σε αφόρητη ζέστη ενώ μπορούν να χαλάσουν και χρήματα που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν στην Ευρώπη. Δεν είναι κανονικό ποδόσφαιρο αλλά είναι κάποιου είδους «παιχνίδι».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.