ΠΑΟΚάρα, κάν’ το όπως στο Λονδίνο!

ΠΑΟΚάρα, κάν’ το όπως στο Λονδίνο!

bet365

O Σταύρος Σουντουλίδης ήταν στο Λονδίνο πριν από δώδεκα χρόνια και από τη Φρανκφούρτη, όπου είναι σήμερα, γράφει για όλα όσα συνδέουν το «τότε με το τώρα» λίγες ώρες πριν από το μεγάλο ραντεβού με την Άιντραχτ.

Οποιος κάνει προβλέψεις για ένα μεμονωμένο παιγνίδι ποδοσφαίρου, που αρχίζει και τελειώνει στη μία βραδιά, αυτομάτως σημαίνει ότι αγνοεί παντελώς τη δυναμική του ίδιου του ποδοσφαίρου.

Στην (ευρωπαϊκή) ιστορία υπάρχουν πολλές βραδιές σαν την αποψινή που έχει μπροστά του ο ΠΑΟΚ, με υψηλότατο κίνητρο σ’ ότι αφορά το πρακτικό κομμάτι του ανταμώματος με τους «Αετούς» της Φρανκφούρτης, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να μνημονεύεται για πολλά χρόνια, όπως ακριβώς συνέβη πριν από δώδεκα χρόνια σε μια άλλη μητρόπολη της γηραιάς ηπείρου, το Λονδίνο, απέναντι στην Τότεναμ.

Σε τούτο δω το σταυροδρόμι των λαών, όπου κυριαρχούν οι ουρανοξύστες στο ιστορικό κέντρο της και αποτελεί έδρα του Ευρώ, έχουν αρχίσει από χτες να συρρέουν χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες και οι παλιότεροι «ασπρόμαυροι» ταξιδιώτες στην Ευρώπη θυμούνται πολύ καλά, ότι κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και τότε, στις 30 Νοεμβρίου του 2011, παραμονές του αγώνα στο (παλιό) «White Hart Lane».

Μάλιστα υπάρχουν πολλές συμπτώσεις που συνδέουν το τότε με το τώρα. Καταρχάς ο «Δικέφαλος» ψάχνει το αποτέλεσμα που θα τον κρατήσει στην κορυφή του ομίλου του. Ο ΠΑΟΚ είχε πάει αήττητος και με ρεκόρ 2-2-0 για να αντιμετωπίσει την Τότεναμ στο Λονδίνο, αντίστοιχα έχει έρθει αήττητος και με ρεκόρ 3-1-0 στη Φρανκφούρτη. Η νίκη με 2-1 επί των «πετεινών» τον έχρισε φαβορί για την πρωτιά που τελικά την τσέκαρε στην Τούμπα την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Ρούμπιν Καζάν,

Οι «ασπρόμαυροι» με δέκα βαθμούς θέλουν τουλάχιστον την ισοπαλία για να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη ως πρώτοι και να χρειάζονται τη νίκη επί της αδιάφορης (και σε αγωνιστική απραξία λόγω ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος) Ελσίνκι πάλι σε εντός έδρας ματς την τελευταία αγωνιστική για να πάρουν την απευθείας πρόκριση στη φάση των «16». Αν νικήσουν, η πρωτιά θα «κλειδώσει» από απόψε το βράδυ.

Συνεχίζουμε το παιχνίδι των συμπτώσεων. Την σεζόν 2011/12 η Τότεναμ είχε αρχίσει εντυπωσιακά στην Premier League, έχοντας πάρει τους 28 από τους 30 διαθέσιμους βαθμούς, στο καλύτερο ξεκίνημα από την σεζόν 1960/61, κάτι αντίστοιχο ισχύει και φέτος με την ομάδα του Ποστέκογλου.

Ο ΠΑΟΚ είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο χωρίς τον καλύτερο του μπακ, τον Βραζιλιάνο Λίνο, κάτι ανάλογο ισχύει και τώρα με την απουσία του Μπάμπα Ράχμαν από την αποστολή που βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη Φρανκφούρτη. Αυτό κι αν δεν είναι οιωνός. Συνεχίζουμε.

Στον πάγκο του ο «Δικέφαλος» είχε και τότε Ρουμάνο προπονητή (Λάζλο Μπόλονι), ενώ στο πρωτάθλημα της Superleague ο Παναθηναϊκός ήταν στην πρώτη θέση, με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ να ακολουθούν και τον ΠΑΟΚ να είναι στην τέταρτη θέση. Κάτι που ισχύει και τώρα.

Μια μάγκικη βραδιά του ΠΑΟΚ στο βόρειο Λονδίνο

Τότεναμ-ΠΑΟΚ 1-2 το 2011

Η βραδιά της 30ης Νοεμβρίου του 2011, όταν ο ΠΑΟΚ έγραφε στο Λονδίνο ιστορία και υπέγραφε απέναντι στην Τότεναμ την πρόκριση του στις 32 καλύτερες ομάδες του Europa League μνημονεύεται από τους ΠΑΟΚτσήδες ως ένα highlights της ευρωπαϊκής ιστορίας του συλλόγου.

Η ομάδα από το Βόρειο Λονδίνο πίστευε ότι ακόμη και με τον αναπληρωματικό Χάρι Κέιν θα μπορούσε να κερδίσει την ελληνική ομάδα, αλλά στο 15ο λεπτό οι δύο μεγάλοι φωτεινοί πίνακες του γηπέδου έδειχναν «Τότεναμ 0 - ΠΑΟΚ 2» και ελάχιστοι πίστευαν στα μάτια τους…

Οι «ασπρόμαυροι» πήγαν στο Λονδίνο χωρίς το πιο μεγάλο όνομά τους, τον Αντρέ Βιεϊρίνια, που ένα μήνα μετά πωλήθηκε στη γερμανική Βόλφσμπουργκ, αλλά και τον Λίνο, ο Λάζλο Μπόλονι δε δίστασε να εμπιστευτεί στο αρχικό σχήμα έναν 18χρονο, τότε, τον Κώστα Σταφυλίδη και είδε το δίδυμο Γκαρσία και Κοντρέρας να παραδίδει μαθήματα αυταπάρνησης στο χορτάρι.

Ο Κλάους Αθανασιάδης πανηγυρίζει με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη το γκολ επί της Τότεναμ

Στο πρόσωπο του Γιώργου Γεωργιάδη (του Κώστα) ο Ρουμάνος προπονητής βρήκε τον αντικαταστάτη του Βιεϊρίνια. Και τι αντικαταστάτη! Στην καλύτερη ποδοσφαιρική βραδιά του ο Σερραίος ποδοσφαιριστής, που ακόμη και σήμερα έχει να λέει για εκείνο το παιχνίδι, μοίρασε δύο «πάρε βάλε» ασίστ σε Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη.

Η άδικη πέρα για πέρα αποβολή του Σταφυλίδη από τον Ολλανδό ρέφερι Μπας Νιχάουζ στο 37' και το γκολ-πέναλτι από τον Λούκας Μόντριτς φάνηκε προς στιγμή να αλλάζουν στις ισορροπίες μέσα στο χορτάρι.

Ο Πάμπλο Κοντρέρας έφυγε με φορείο από το γήπεδο. Θυσιάστηκε για να μη περάσει η μπάλα τη γραμμή. Στο τέλος της βραδιάς είχε σηκωθεί στο ένα πόδι και πανηγύριζε σαν μικρό παιδί τη μεγάλη νίκη και την πρόκριση στους «32» του Europa League, την ίδια στιγμή που Αντεμπαγιόρ αναρωτιόταν «αλήθεια, πως θα περάσουμε τώρα στην επόμενη φάση», καθώς η Τότεναμ περίμενε νίκη του ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική στο ματς με τη Ρούμπιν Καζάν.

Στην Τούμπα ήρθε το… βολικό 1-1, ο «Δικέφαλος» πέρασε πρώτος και καλύτερος και οι «Spurs» έμειναν με την… όρεξη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.