Η δουλειά του Λουτσέσκου αναγκάζει τον ΠΑΟΚ να αγοράσει την ποιότητα που του λείπει

Η δουλειά του Λουτσέσκου αναγκάζει τον ΠΑΟΚ να αγοράσει την ποιότητα που του λείπει

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον κύριο λόγο που οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε αποκλεισμό, γι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο Λουτσέσκου ειδικά τώρα που δημιουργείται νέο όραμα και με το Champions League.

Η ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ τελείωσε και τώρα θα αφοσιωθούμε στο ελληνικό πρωτάθλημα, εκεί όπου κορυφώνεται η αγωνία των φίλων του Άρη, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού για να δουν τελικά ποια ομάδα θα παίξει στο… ιντερτότο το οποίο μέχρι χθες κορόιδευαν, μια και εκεί διακρίθηκε φέτος ο ΠΑΟΚ. Αφήνουμε τις οπαδικές γραφικότητες και επιστρέφουμε σε όλα τα ουσιαστικά που μας αφήνει η πορεία του ΠΑΟΚ η οποία έκλεισε με αυτή την εξωπραγματική για τα ελληνικά δεδομένα εμφάνιση απέναντι στην πρώτη ομάδα της Γαλλίας, μετά το σύνολο του Μπαμπέ, του Μέσι και του Νειμάρ.

Τέτοιο πράγμα κανείς δεν το περίμενε. Οι 16 τελικές του ΠΑΟΚ με τις 6 τεράστιες χαμένες ευκαιρίες ήταν γεγονός μη αναμενόμενο. Ήταν πιο πιθανό να περάσει (με κάποιο τρόπο ο ΠΑΟΚ) παρά να παίξει τέτοιο ποδόσφαιρο απέναντι σε μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Ευρώπης αυτή την περίοδο, σύνολο που έρχεται από οκτώ συνεχόμενες νίκες και 12 στα τελευταία 14 ματς σε όλες τις διοργανώσεις! Η αντίδραση της Τούμπας στο τέλος όπου δεν χειροκροτούσε απλά, αλλά αποθέωνε με πρωτοφανή τρόπο τον ΠΑΟΚ που είχε ηττηθεί, τα λέει όλα για την ποδοσφαιρική παράσταση των παικτών του Λουτσέσκου. Οι ασπρόμαυροι έκαναν τεράστια προσπάθεια, παρήγαγαν ποδόσφαιρο με εξαιρετικό τρόπο, το πάλεψαν, είχαν πλάνο, υπομονή και επιμονή, έκαναν τα πάντα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, αλλά… ΌΧΙ! Άτυχοι δεν ήταν. Διαφωνώ κάθετα με όλους όσους επικαλούνται την τύχη για όσα έγιναν χθες στην Τούμπα. Όλα όσα έγιναν ήταν 100% θέμα ικανότητας.

1) Είναι ικανότητα και αποτέλεσμα δουλειάς, να έχεις τόσο πιο φθηνή ομάδα απέναντι στον φορμαρισμένο αντίπαλό σου και με μεθοδικό αλλά και άκρως ποδοσφαιρικό τρόπο, να βγάζεις 16 τελικές και 6 μεγάλες χαμένες ευκαιρίες.

2) Ο Μαντατά είναι παίκτης της Μαρσέιγ και με την εμφάνισή του που ΔΕΝ αποτελεί προϊόν τύχης, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για το τελικό 0-1. (Έβγαλε όσα έβγαιναν. Το πιο δύσκολο είναι αυτό που δεν καταγράφηκε, στο τέλος με τον Ντόουγκλας, όπου ο διαιτητής είδε… άουτ).

Τσόλακ

3) Ό τι ο Τσόλακ σουτάρει με τέτοιο τρόπο και αστοχεί στην ανοικτή γωνία, δεν αποτελεί θέμα ατυχίας. Το ίδιο και για άλλες μεγάλες φάσεις του ΠΑΟΚ. Το αποκορύφωμα της κόντρας… ικανότητα VS ανικανότητα: Το κόρνερ στο ξεκίνημα που η ομάδα δουλεύει και βγάζει με άριστο τρόπο τον Κρέσπο μόνο του απέναντι στο τέρμα και εκείνος στέλνει την μπάλα επάνω στον τερματοφύλακα. Εκεί και με πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα τελειώνει κάθε κουβέντα για ικανότητα και δήθεν ατυχία.

4) Είναι ικανότητα να τιμωρείς με τέτοιο κυνικό τρόπο το ένα λάθος που κάνει ο αντίπαλος, όπως έκανε η Μαρσέιγ στη φάση του 34΄.

Για να τελειώνουμε… Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι: Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου δουλεύει εξαιρετικά, παράγει ποδόσφαιρο και αυτό είναι 100% αποτέλεσμα δουλειάς, αλλά όταν η υπόθεση φθάνει στο κρίσιμο θέμα… γκολ, εκεί μιλάει ΜΟΝΟ η ποιότητα. Εκεί χάνει ο ΠΑΟΚ, εκεί (φορ και μεσοεπιθετικά) στερείται της ποιότητας που μια ομάδα με το δικό του μέγεθος και τους δικούς του στόχους, επιβάλλονταν να έχει.

Ο Δικέφαλος του Βορρά πλήρωσε χθες το ένα μεγάλο λάθος του, γιατί Γκεντουζί και Παγιέτ τα έκαναν όλα τέλεια στην κόντρα και τιμώρησαν τους ασπρόμαυρους, όπως ακριβώς έκαναν και στο Βελοντρόμ, ειδικά στο 2-0. Τα λάθη της Μαρσέιγ ο ΠΑΟΚ δεν τα τιμώρησε, γιατί εκείνος όχι μόνο δεν έχει Παγιέτ μπροστά, αλλά δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΝ με το εύκολο γκολ, αυτό που χαρακτηρίζει τους ποιοτικούς παίκτες που αγωνίζονται στην επίθεση. Η έλλειψη φωνάζει από το ξεκίνημα και αδικεί τη δουλειά του Λουτσέσκου. Δυστυχώς, όλο αυτό το σκηνικό το «πλήρωσε» ο ΠΑΟΚ στον πιο μεγάλο του αγώνα, εκεί όπου η μηχανή της οποίας την ευθύνη έχει ο προπονητής, δούλεψε εξαιρετικά, αλλά όταν έπρεπε να μιλήσει η ποιότητα, η οποία δεν φτιάχνεται, αλλά αγοράζεται, εκεί χάθηκαν τα… απίστευτα. ΚΡΙΜΑ.

Όσο και αν δουλέψει όσο και αν εμπνεύσει ο προπονητής την ομάδα, δεν μπορεί το κόρνερ στο οποίο τόσο τέλεια βγαίνει η κομπίνα να το στείλει τελικά απευθείας μέσα στα δίχτυα. Θα χρειαστεί το ποιοτικό τελείωμα, όπως χρειάστηκε στη φάση του Τσιγγάρα, του Άκπομ δύο φορές, του Τσόλακ, του Ζίβκοβιτς, του Μιτρίτσα, του Ντόουγκλας. Όσο καλός και αν είναι ο Μαντατά, χθες δεν έβγαλε κάτι που δεν… έβγαινε. Και έτσι γίνεται φέτος όλη τη χρονιά με τον ΠΑΟΚ. Γιατί αν δεν ήταν ο Κούρτιτς με τα 18 γκολ (φυσικά και τα πέναλτι που κερδίζει η μηχανή ποδοσφαίρου που παράγει φάσεις-πέναλτι που δίνονται με VAR) ο ΠΑΟΚ θα υπέφερε και δεν θα ήξερε τι του φταίει…

Κρέσπο

Σήμερα δεν έχω τόσο μεγάλη διάθεση να αποθεώσω άλλο τον ΠΑΟΚ για την προσπάθεια, ή την Τούμπα για την ατμόσφαιρα. Ο ΠΑΟΚ έχασε μία ευκαιρία για συγκεκριμένο λόγο. Σήμερα πρέπει μια και καλή να ξεκαθαρίσει σε όλους μέσα στον Δικέφαλο (ο προπονητής το ξέρει) τι λείπει για να γίνουν και άλλα βήματα. Τι πρέπει να αγοραστεί ώστε του χρόνου ο ΠΑΟΚ να φθάσει εδώ, αλλά ΜΑΖΙ να διεκδικεί και το πρωτάθλημα. Και με μεταγραφές-στοιχήματα ειδικά στους επιθετικούς και μεσοεπιθετικούς, ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ θα προοδεύσει.

Η δουλειά του Λουτσέσκου αναγκάζει τον ΠΑΟΚ να αγοράσει την ποιότητα που του λείπει στην επίθεση και μεσοεπιθετικά για δύο βασικούς λόγους. Τον έναν τον εξήγησα σήμερα και πολλές ακόμη φορές μέσα στη χρονιά. Ακόμη και στο 4-4 με το Βόλο που όλοι μιλούσαν για την άμυνα, αλλά μπροστά είχαν χαθεί άλλα 10 άχαστα! Το πρόβλημα έχει εξηγηθεί δεκάδες φορές, γράφοντας για ομάδα που με τους… Μουργκ έχει κάνει υπέρβαση και ΔΕΝ μπορεί να παίξει καλύτερα.

Ο δεύτερος λόγος που ο ΠΑΟΚ θα αναγκαστεί να αγοράσει αυτό που του λείπει; Η 15η θέση που προσέφερε στη χώρα κυρίως ο ΠΑΟΚ με τη φετινή πορεία της ομάδας του Λουτσέσκου, προφανώς και ο Ολυμπιακός. Από τη στιγμή που η Ελλάδα βγάζει στο επόμενο πρωτάθλημα και τον δεύτερο στο Τσάμπιονς Ληγκ, υπάρχει νέο όραμα. Νέο και πολύ μεγάλο κίνητρο. Για όλους, αλλά κυρίως για τον ΠΑΟΚ. Ο οποίος τώρα πλέον απαγορεύεται να μην επενδύσει σε ποιοτικούς επιθετικούς και μεσοεπιθετικούς ώστε να διευκολύνει πολύ περισσότερο το έργο του προπονητή του, που του χρόνου θα δουλεύει: Για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, για να κάνει νέα μεγάλη και καλύτερη πορεία στην Ευρώπη, αλλά και για να διεκδικήσει την παρουσία στο Τσάμπιονς Ληγκ της μεθεπόμενης περιόδου. Όλα αλλά μετά από αυτή την επιτυχία και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι, τόσο καλύτερα γι αυτούς. Τόσο πολλά πέτυχε ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου φέτος και όλοι πλέον έχουν καταλάβει τι πρέπει να αγοράσει για να φθάσει ακόμη πιο ψηλά. Σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αουγκούστο

* Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αδιανόητα εξαιρετική εμφάνιση του Ντόουγκλας Αουγκούστο και στο πνεύμα νικητή που έβγαλε σε κάθε στιγμή και κάθε κόντρα μέσα στο γήπεδο. Για το φαινόμενο Ελ Καντουρί δεν υπάρχουν πλέον λόγια και εκφράσεις. Μπράβο σε όλους τους άλλους για την προσπάθεια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.