Το στοίχημα της συνέπειας, πειστήριο για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου

Το στοίχημα της συνέπειας, πειστήριο για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου

Το στοίχημα της συνέπειας, πειστήριο για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει από το Δουβλίνο για το πειστήριο συνέπειας που πρέπει να δείξει με το καλημέρα στην Ευρώπη ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου

Να, λοιπόν, που φτάσαμε στη (νέα) πρεμιέρα του Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Δεν το κρύβει, το ένιωθε μέσα του, όταν πριν από δύο χρόνια έφευγε για την Σαουδική Αραβία, ότι θα επέστρεφε και να που θα τον ξαναδούμε στην άκρη του «ασπρόμαυρου» πάγκου σήμερα το βράδυ στην πανέμορφη «Dublin Arena».

Στο πρώτο παιχνίδι της νέας περιπέτειας, της νέας χρονιάς, η αρχή της… αρχής, όπως του αρέσει να λέει. Μια ευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Η Ευρώπη, που τόσο «πλήγωσε» τον Λουτσέσκου στο πρώτο πέρασμα του από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο, φέτος φαντάζει να είναι βασικός στόχος διάκρισης. Το’ πε ξεκάθαρα ο Ιβάν Σαββίδης πριν λίγες ημέρες: «Να πάμε όσο πιο μακριά στην Ευρώπη».

Η παρουσία του Ρουμάνου είχε ξεκινήσει το 2017 με την απρόσμενη «σφαλιάρα» του αποκλεισμού από την Έστερσουντ. Το 2018 η «ψύχωση» σ’ όλο τον οργανισμό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Champions League μέσα στην Τούμπα από την Μπενφίκα, είχε βγάλει μια και καλή την Ευρώπη εκτός πλάνου. Τώρα, όμως, όλα είναι τελείως διαφορετικά.

Το «δώρο» και το καμπανάκι

Dublin Arena-PAOK

Στο ποδόσφαιρο ό,τι συμβαίνει ωφελεί, νομίζω, να το τοποθετεί κανείς εντός του πλαισίου της ευρύτερης συγκυρίας. Και έτσι να το αξιολογεί. Εδώ, η συγκυρία είναι ότι πριν από μερικές εβδομάδες η UEFA έκανε στον ΠΑΟΚ το μεγαλύτερο δώρο του καλοκαιριού.

Η απευθείας συμμετοχή στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, αποδείχθηκε «μάννα εξ ουρανού» για τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του. Το γιατί, μπορεί εύκολα να το καταλάβουν όλοι βλέποντας τι έπαθαν ΑΕΚ και Άρης μπαίνοντας να παίξουν στον προηγούμενο γύρο της νεοσύστατης διοργάνωσης.

Οι «ασπρόμαυροι», την ώρα που οι δύο «κιτρινόμαυροι» κατέγραφαν από ένα ευρωπαϊκό κάζο, με πολλαπλές συνέπειες που θα φανούν στο μέλλον, όχι μόνο δεν είχαν απώλειες, αλλά βρήκαν το χρόνο να δουλέψουν και να είναι κατά τι ποιο έτοιμοι απ’ όλες τις απόψεις όταν θα πατήσουν στο χορτάρι της Dublin Arena.

Το καμπανάκι από το στραπάτσο των αποκλεισμών της προηγούμενης εβδομάδας, δεν μπορεί θα ήχησε στα αυτιά του προπονητή και των ποδοσφαιριστών. Πρώτοι αυτοί πρέπει να συνειδητοποίησαν πως το Europa Conference League δεν είναι ούτε Intertoto, ούτε Βαλκανικό Κύπελλο. Είναι μια χαρά διοργάνωση, μια χαρά ομάδες συμμετέχουν, μια χαρά είναι και τα έσοδα που θα έχει, αν καταφέρει να μπει στους ομίλους, ειδικά τώρα που δε θα υπάρχει άλλη ελληνική ομάδα.

Η πασαρέλα της Ευρώπης

paok-dublin-arena

Ο ΠΑΟΚ οφείλει να γίνει ξανά ένας οργανισμός που θα ανήκει στο διεθνές γίγνεσθαι. Ένα κλαμπ που θα συμμετέχει ενεργά στα κοινά της Ευρώπης, που θα μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής, που θα μπορεί να αγοράζει, πωλεί, ανταγωνίζεται, και να διοχετεύει στο mainstream τους άγνωστους ή μισοάγνωστους (προτού τους κάνει γνωστούς) ποδοσφαιριστές του.

Δυόμιση (καλά) ματς έπαιξε πέρσι o Χρήστος Τζόλης στα προκριματικά του Champions League και τους ομίλους του Europa League, το όνομά του αμέσως μπήκε στις ατζέντες πολλών ευρωπαϊκών κλαμπ και κάπως έτσι θα έρθει, αν έρθει, η πρόταση από την Αγγλία και τη Νόριτς. Αν όλο αυτό το δε το βάλουν καλά μέσα στο μυαλό τους στη Μικράς Ασίας, τότε, δε θα υπάρχει μέλλον, όσα νούμερα κι αν καταγράψει ο μικρός εντός των συνόρων. Ελάχιστοι άνθρωποι στο εξωτερικό ασχολούνται το Σαββατοκύριακο με το τι γίνεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο καθρέπτης είναι τα μεσοβδόμαδα ματς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ακόμα κι αυτά του νεοσύστατου Europa Conference League που μπαίνουν από φέτος στην ατζέντα.

Γι’ αυτό και είναι προς την σωστή κατεύθυνση όλα όσα είπε στα στελέχη της διοίκησης και το ποδοσφαιρικό τιμ ο Ιβάν Σαββίδης στη σύσκεψη που συγκάλεσε λίγο πριν η ομάδα μπει στο αεροπλάνο και πετάξει για το Δουβλίνο ενόψει της πρώτης αναμέτρησης με τους «μποέμηδες» της Ιρλανδίας. Οι στόχοι δεν περιορίστηκαν στο πρωτάθλημα και το κύπελλο, «να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη», απαίτησε απ’ όλους.

Η αύρα του Λουτσέσκου δε θα φτάσει

lucescu_dublin

Είπε και κάτι άλλο ο ιδιοκτήτης του «Δικέφαλου»: Ο προπονητής είναι το αφεντικό. Τελεία και παύλα. Ο ίδιος φρόντισε να διορθώσει το λάθος του 2019, να φέρει πίσω τον κορυφαίο, βάσει τίτλων και αριθμών, προπονητή στην ιστορία του κλαμπ κα κατά γενική ομολογία τον καλύτερο διαθέσιμο προπονητή, που θα μπορούσε να έχει αυτή την εποχή.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου βγάζει μια αύρα επιτυχίας και μια αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά, που δύσκολα ο ΠΑΟΚ θα την πατήσει, όπως την πάτησαν η ΑΕΚ και ο Άρης. Να συμφωνήσω με όλους όσοι λένε πως οι Ιρλανδοί έχουν 24 επίσημα παιχνίδια στη σεζόν και είναι σε φουλ φόρμα. Να συμφωνήσω πως στη συνοικία του Φίμπσμπορο ζουν τις καλύτερες μέρες της ιστορίας τους, σ’ ότι αφορά την Ευρωπαϊκή παρουσία με δύο σερί προκρίσεις μέχρι σήμερα.

Ο «Δικέφαλος» δεν μπορεί να έχει πρόβλημα, αρκεί να παρουσιαστεί σοβαρός και να μην πάρει αφ’ υψηλού πρώτο παιχνίδι στο Δουβλίνο, πιστεύοντας ότι στη ρεβάνς θα είναι πιο έτοιμος και θα πάρει την πρόκριση μπροστά στο κόσμο του στην Τούμπα. Αυτό πίστευαν κι οι άλλοι δύο και στο τέλος έτρεχαν και δεν έφταναν…

Για να περάσουν οι Κυπελλούχοι Ελλάδας και να συνεχίσουν στα playoffs της διοργάνωσης, τους αρκεί να είναι σοβαροί, να βγάλουν από το πρώτο λεπτό ανωτερότητα και κλάση πάνω στο χορτάρι. Ποιοτικά οι δύο ομάδες δεν μπορούν να συγκριθούν, όλοι το γνωρίζουν, μέχρι και ο Λουτσέσκου που δεν πίεσε για να γίνουν κι άλλες μεταγραφές πριν από τα παιχνίδια με την Μποέμιαν.

Ο Ρουμάνος τεχνικός δείχνει ικανοποιημένος από τα όσα έχουν γίνει στο κομμάτι της ενίσχυσης, περιμένει άλλες δύο με τρεις μεταγραφές και έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως αυτές (βλέπε: Τζιοβίνκο) θα πάρουν χρόνο.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο 52χρονος προπονητής γνωρίζει ότι του αρκεί το ρόστερ που έχει για να περάσει αυτόν τον αντίπαλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.