Τζόρτζιο Κιελίνι: Μπάρμπα-Γιώργος, καρτούν, ηγέτης που χωράει μέσα του όλη την Ιταλία (pics & vids)

Τζόρτζιο Κιελίνι: Μπάρμπα-Γιώργος, καρτούν, ηγέτης που χωράει μέσα του όλη την Ιταλία (pics & vids)
Πήρε την πρώτη του κούπα με την Ιταλία στο «Γουέμπλεϊ». Ως αρχηγός. Tον φωνάζουν... Μπάρμπα-Γιώργο λόγω ηλικίας. Θυμίζει καρτούν όταν χαμογελάει. Στο γήπεδο, όμως, θα γίνει ο πιο σκληρός μαχητής...

Στην ηλικία των 36 ετών, κατάφερε να κάνει τους ανθρώπους της εθνικής ομάδας της Ιταλίας να παραδεχθούν πως το σώμα του είναι σε τρομερή κατάσταση παρά τα πολλά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια.

Από τη ρήξη Αχιλλείου πίσω στο 2019 και τους τραυματισμούς που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020-2021, ο Τζόρτζιο Κιελίνι φαίνεται ότι πήγε στο φετινό Euro με στόχο να το απολαύσει.

Και ξέχωρα από την κούπα, το έκανε τόσο με τα γέλια και τα πειράγματα προς τον Ζόρντι Άλμπα στον ημιτελικό, όσο και με τον τρόπο με τον οποίο απλά... γκρέμισε τον Σάκα για να μην του φύγει στην πλάτη, στον μεγάλο τελικό της Κυριακής στο «Γουέμπλεϊ».

  • Η εμφάνιση στον τελικό έδειξε γιατί είχαν τρομάξει στην Ιταλία

Η έκφρασή του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της πατρίδας του, στο «Γουέμπλεϊ», λίγα λεπτά πριν από την πρώτη σέντρα στο παιχνίδι απέναντι στην Αγγλία, απέπνεε ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Άλλωστε, στο εσωτερικό της εθνικής ομάδας χαρακτηρίζεται ως εκείνος που θα βοηθήσει την πιο δύσκολη στιγμή να πέσουν οι παλμοί, να επέλθει η ηρεμία και η αδρεναλίνη ν' υποχωρήσει για να επιστρέψει η ορθή σκέψη.

Ο Κιελίνι αφού αρχικά προσπάθησε να τα βάλει με τον Χάρι Κέιν και τις κινήσεις που έκανε ο αρχηγός της Αγγλίας πολλά μέτρα εκτός περιοχής, κυριάρχησε μόλις πέρασε το πρώτο περίεργο 20λεπτο για την «σκουάντρα ατζούρα».

Ήταν πλέον απροσπέλαστος δίπλα στον Λεονάρντο Μπονούτσι που πέτυχε και το γκολ της ισοφάρισης. Είχε 113 επαφές με τη μπάλα, ολοκλήρωσε τις 110 από τις 115 πάσες που επιχείρησε, κέρδισε 9 μονομαχίες, είχε 7 επιτυχημένες εναέριες μάχες, ανέκτησε την κατοχή της μπάλας 4 φορές, είχε 6 απομακρύνσεις και πήρε την κίτρινη κάρτα δίχως δισταγμό όταν «κατέβασε» τον Σάκα.

Όλα τα παραπάνω ήταν οι λόγοι για τους οποίους στην Ιταλία είχαν τρομάξει όταν τον είδαν να τραυματίζεται στην αναμέτρηση των ομίλων με την Ελβετία, να μένει εκτός για το παιχνίδι απέναντι στους Ουαλούς, έχασε και το παιχνίδι με την Αυστρία, όμως, όταν επέστρεψε, το έκανε... με ντόρο. Από τα προημιτελικά με το Βέλγιο, στα ημιτελικά με τους Ισπανούς και στον τελικό με τους Άγγλους, ο Τζόρτζιο Κιελίνι είχε αποφασίσει να το πάει μέχρι τέλους...

  • «Σαν να προσπαθείς να πάρεις την τροφή ενός γορίλα μέσα από το κελί του»

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Αλβάρο Μοράτα με τον οποίο μέχρι πρότινος ήταν συμπαίκτες στην Γιουβέντους. Και αυτό αναφέρεται διότι μπορεί ο Ισπανός επιθετικός να υπέγραψε νέο συμφωνητικό με την «Γηραιά Κυρία», όμως, δεν ισχύει το ίδιο και για τον πολύπειρο αμυντικό που έχει μείνει ελεύθερος. Ναι μεν τα σενάρια τον θέλουν να συνεχίζει για έναν χρόνο ακόμα στους «μπιανκονέρι», ωστόσο, αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί κανονικά στην αγορά.

Επιστρέφοντας στα λεγόμενα του Μοράτα για τον Τζόρτζιο Κιελίνι, αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο 36χρονος αμυντικός αντιμετωπίζει τη δουλειά του και γιατί είναι ένας από τους καλύτερους στόπερ στην Ευρώπη, ακόμα και σε αυτή την ηλικία.

Γιατί μπορεί το πρόσωπό του να είναι τέτοιο που συχνά – πυκνά προκαλεί γέλιο, μπορεί ο ίδιος να χαμογελάει σχεδόν συνέχεια και να παρουσιάζεται ευδιάθετος, όμως, στο χορτάρι μπορεί να γίνει... γορίλας. Και ο Μοράτα έχει τονίσει πως ειδικά στις προπονήσεις ο Κιελίνι είναι το καλύτερο και πιο δύσκολο εμπόδιο για έναν επιθετικό...

  • Η φαρμακευτική, η διοίκηση επιχειρήσεων και η μεγάλη νίκη του ποδοσφαίρου

Θα μπορούσε να έχει γίνει οτιδήποτε άλλο πέρα από ποδοσφαιριστής. Άλλωστε, το μυαλό του παίρνει χιλιάδες στροφές και είχε καταλάβει από πιτσιρικάς ότι με τις κατάλληλες σπουδές θα μπορούσε ν' ακολουθήσει όποιον κλάδο επιθυμούσε. Ήθελε πάρα πολύ ν' ασχοληθεί με την φαρμακευτική, όμως, έπρεπε να τα βάλει κάτω και να υπολογίσει και το συναίσθημα.

Αυτό, του έλεγε πως η μπάλα παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή του και δεν ήταν έτοιμος να την περιορίσει προκειμένου να επικεντρωθεί τόσο πολύ στο διάβασμα και σε όσα απαιτεί η φαρμακευτική ως κλάδος ώστε ν' ασχοληθεί με αυτό. Ήθελε να σπουδάσει, ήθελε να έχει κάτι... στην άκρη σε περίπτωση που τα πράγματα δεν θα έρχονταν όπως θα τα είχε υπολογίσει κι έτσι είναι κανονικά απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων με master's degree.

Προφανώς και δεν χρειάζεται να σκεφτεί κανείς πολύ για να καταλάβει πόσο μεγάλη ήταν η νίκη του ποδοσφαίρου που τον κράτησε κοντά και αυτός ο άνθρωπος σε αυτή την ηλικία πανηγύρισε κάτι τόσο σπουδαίο με τρομερή συμβολή στο χορτάρι για την πατρίδα του.

  • Κι όταν δεν πανηγυρίζει σαν τρελός, θα χαμογελάει γιατί το χαίρεται

Τους Ιταλούς δεν θα τους μάθει κανείς τώρα. Το πάθος και την ένταση που έχουν κάθε φορά στο γήπεδο. Πόσω μάλλον σε πολύ μεγάλες στιγμές για την εθνική ομάδα, οι Κιελίνι και Μπονούτσι μπορεί να τύχει να πανηγυρίσουν έξαλλα ακόμα και μια κόντρα σουτ αντιπάλου, ένα τάκλιν, μια απομάκρυνση, μια... ξερή κλωτσιά στη μπάλα για να φύγει από επικίνδυνο σημείο.

Ο Κιελίνι θα συμμετέχει πάντοτε σε αυτές τις στιγμές της ψυχικής εκτόνωσης με τα high-5 και τις αγκαλιές, ωστόσο, κατευθείαν θα... σκάσει το χαμόγελο. Ξέρει πλέον πως είναι τέτοια η περίοδος της παρουσίας του στο ποδόσφαιρο, που δεν γίνεται να μην το απολαύσει. Να επιτρέψει στις αγχωτικές και απόλυτα επαγγελματικές συνθήκες να του κλέψουν τη χαρά. Χαμογελούσε στον Ντε Μπρόινε έχοντας απομακρύνει ένα δυνατό σουτ με το κεφάλι.

Χαμογέλασε όταν είχε πιάσει τον Σπινατσόλα και τον φιλούσε στο ματς με τους Βέλγους, έδειξε στον Άλμπα πως νόμιζε ότι έπαιζε αδιάφορο ματς σε αλάνα πριν τα πέναλτι στον ημιτελικό και συνεχώς του έκανε πλάκα! Και τώρα στον τελικό, ξεκίνησε από την αγκαλιά στον Μαγκουάιρ και τον χορό στ' αποδυτήρια, μέχρι τους έξαλλους πανηγυρισμούς με την κούπα. Το αξίζει και το γεύεται όσο περισσότερο μπορεί...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα