Λογικά μοιάζει φαβορί η Αγγλία, αλλά έχουν παίξει καλύτερα οι Ισπανοί και οι Ιταλοί

Λογικά μοιάζει φαβορί η Αγγλία, αλλά έχουν παίξει καλύτερα οι Ισπανοί και οι Ιταλοί

Λογικά μοιάζει φαβορί η Αγγλία, αλλά έχουν παίξει καλύτερα οι Ισπανοί και οι Ιταλοί
Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών για την κατάκτηση του τροπαίου, και τις βάζει δίπλα στα βασικά συμπεράσματα ανάλυσης της απόδοσης των ομάδων μέσα από το Wyscout.

Και τώρα, που φτάσαμε στους “8”, η Αγγλία είναι το φαβορί των στοιχηματικών εταιρειών για την κατάκτηση του Euro 2020. Το ύψος του εμποδίου της Ουκρανίας και η γνώση ότι στην ημιτελική φάση θα βρει μια από τις Τσεχία - Δανία στο Wembley οδηγεί τους αναλυτές των εταιρειών στην προεκτίμηση ότι η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα τα καταφέρει να δώσει το παρών στον τελικό του Wembley και εκεί να επικρατήσει επί όποιας εκ των Βελγίου - Ιταλίας - Ελβετίας - Ισπανίας έχει επιβιώσει. Στο μυαλό και τους υπολογισμούς τους, η Ισπανία είναι το επόμενο φαβορί, πριν από την Ιταλία και το Βέλγιο.

Η Αγγλία

Δεν ήταν έκπληξη η πρόκριση της Αγγλίας επί της Γερμανίας. Η εικόνα της στα προηγούμενα παιχνίδια δημιουργούσε την αίσθηση ότι ήταν ρεαλιστική η πιθανότητα απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο, που θα κρατήσει την μπάλα και θα επιχειρήσει να επιτεθεί η Αγγλία να αισθανθεί πιο βολικά και να συμπεριφερθεί καλύτερα. Και συνέβη. Η Αγγλία κατάφερε να κρατήσει την προσήλωσή της στο αγωνιστικό σχέδιο, επέμεινε να εφαρμόζει στο τερέν τα μοτίβα ανάπτυξης των επιθέσεων που είχε σχεδιάσει ο προπονητής της, επέμεινε να προσπαθεί να έχει μεσοεπιθετικούς στα μεσοδιαστήματα για να βρουν χώρο να επιτεθούν αξιοποιώντας μια ποιοτική κάθετη μεταβίβαση. Της χρειάστηκε να περιμένει 75’ λεπτά, και να διαχειριστεί τα συναισθήματα που δημιουργούσαν οι καταστάσεις παιχνιδιού που αντιμετώπισε, και η Αγγλία το έκανε, ανταπεξήλθε. Της χρειάστηκε βοήθεια από τον πάγκο για να προβληματίσει την γερμανική άμυνα κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων, και την είχε από τον Σάουθγκεϊτ με την επιλογή του Γκρίλις αντί του Σάκα. Της χρειάστηκε να βγάλει ποιότητα και προσωπικότητα - δηλαδή αποφασιστικότητα και δυναμισμό που έρχονται από την εσωτερική πίστη και τον χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών, και τα βρήκε αυτά τα στοιχεία· τα έδωσαν ο Ραχίμ Στέρλινγκ και ο Λουκ Σο με τις ατομικές ενέργειές τους στις φάσεις που έφεραν τα δύο γκολ της Αγγλίας.

Η Αγγλία τώρα έχει στρώσει το χαλί στα πόδια της για να βαδίσει μέχρι τον τελικό. Την ευνοεί το γεγονός ότι ταξιδεύει στη Ρώμη για να δώσει τον προημιτελικό, διότι έτσι θα έχει την ευκαιρία να φύγει για λίγο από την παράνοια που επικρατεί στην Αγγλία με το it’s coming home. Στο ματς απέναντι στους Γερμανούς, μπορούσες να αισθανθείς ότι η συμπεριφορά της κερκίδας χωρίστηκε σε δύο φάσεις: την προ του γκολ του Στέρλινγκ, όταν όσο περνούσε ο χρόνος τόσο περισσότερο μετέδιδε εκνευρισμό και ανυπομονησία προς το τερέν, και την φάση μετά το γκολ του Στέρλινγκ, που ο κόσμος έδωσε μεγάλη ώθηση στους ποδοσφαιρσιτές. Τούτες τις στιγμές, που οι Άγγλοι ποδοδσφαιρόφιλοι ζουν για να δουν την Αγγλία στον τελικό, είναι πολύ εύκολο να χαλάσει το μυαλό των ποδοσφαιριστών λόγω της επιρροής του περιβάλλοντος στην ψυχική και πνευματική προετοιμασία τους για τα επόμενα παιχνίδια. Γι’ αυτό και, θεωρητικά, θα τους κάνει καλό που ξεφεύγουν για λίγο από την τρέλα.

Η Ισπανία

Το δεύτερο φαβορί των στοιχηματικών εταιρειών είναι η ομάδα που έχει παίξει περισσότερο ποιοτικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων μέσα από το Wyscout. Η ισπανία των περισσότερων γκολ (9, όσα και η Δανία) είναι η ομάδα που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες κλασσικές ευκαιρίες στα παιχνίδια (xG 12.38), η ομάδα που έχει κρατήσει περισσότερο την μπάλα (72.2%), η πρώτη ομάδα σε σέντρες (99), η τρίτη σε σουτ (65), η πρώτη σε επαφές με την μπάλα στην μεγάλη περιοχή (130), η πρώτη σε κερδισμένα φάουλ και κόρνερ, η ομάδα που έχει δεχθεί τα λιγότερα σουτ (24, μαζί με την Δανία), η ομάδα που βάζει την μεγαλύτερη ένταση στις μονομαχίες (7.9), αυτή που επιτρέπει στον αντίπαλο τις λιγότερες πάσες προτού ανακόψει μια επίθεση (5.8). Αν δεν υπήρχε εκείνο το μπλακ άουτ στο τελευταίο 10’λεπτο του αγώνα με την Κροατία, και αν οι επιθετικοί είχαν δείξει πιο αποτελεσματικοί στην αξιοποίηση των ευκαιριών, η Ισπανία θα ήταν το μεγάλο φαβορί των στοιχηματικών εταιρειών, αλλά και των πάντων. Ο δρόμος της είναι θεωρητικά πιο δύσβατος από αυτόν της Αγγλίας, δεδομένου ότι συναντά την ανεβασμένη Ελβετία και έπειτα μια εκ των Βελγίου - Ιταλίας. Η εικόνα της πάντως σε μεγάλα διαστήματα των προηγούμενων αγώνων της σε πείθει ότι είναι ικανή να φτάσει μέχρι το τέλος.

Η Ιταλία

Η απόδοσή της σε όλους τους βασικούς δείκτες ποιότητας ήταν υψηλή σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Στην πραγματικότητα, αν ο Μαντσίνι δεν είχε επιλέξει να “μπερδέψει” την μεσαία γραμμή του στο ματς με την Αυστρία, η Ιταλία θα φάνταζε ως μεγαλύτερο φαβορί και στις στοιχηματικές αποδόσεις. Είναι η πιο απειλητική ομάδα (1η στα σουτ, με 77), πρώτη στην αποτελεσματικότητα στις μονομαχίες και τις ντρίμπλες, 3η σε επαφές με την μπάλα εντός της αντίπαλης μεγάλης περιοχής, 4η στη λίστα των ομάδων που έχουν επιτρέψει τα λιγότερα σουτ στον αντίπαλο. Βρίσκεται ψηλά σε όλες τις λίστες, φανερώνοντας ισορροπία στις δύο φάσεις του παιχνιδιού. Ο δρόμος μέχρι τον τελικό δεν είναι ανοιχτός, και όλα τα παιχνίδια τα δίνει πλέον μακριά από το σπίτι της, αλλά η εικόνα της δημιουργεί την αίσθηση ότι οι αναλυτές των στοιχηματικών εταιρειών δεν λαθεύουν που την βάζουν μέσα στα τρία φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Το Βέλγιο

Η εικόνα της ομάδας του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στο ματς με την Πορτογαλία για την φάση των 16 χαμήλωσε τις προσδοκίες των αναλυτών σχετικά με την δυναμική της. Η απόδοσή της στα προηγούμενα παιχνίδια όμως ήταν τέτοια που μπορεί να επιτρέπει στον Ισπανό προπονητή να φιλοδοξεί ότι απέναντι στην Ιταλία θα δει περισσότερα και μεγαλύτερα καλά διαστήματα απόδοσης, σαν αυτά που είχε δει απέναντι στην Φιλανδία, την Δανία, την Ρωσία. Φυσικά, αν δεν παίξει ο Ντε Μπρόινε, το Βέλγιο θα είναι μια άλλη ομάδα, σαφώς χαμηλότερης δυναμικής στην δεδομένη στιγμή. Χωρίς τον Ντε Μπρόινε, το Βέλγιο χάνει μεγάλο μέρος των πιθανοτήτων του να τα καταφέρει.

Οι υπόλοιπες 4

Στο μυαλό των στοιχηματικών εταιρειών, η Δανία είναι το πιο ισχυρό “αουτσάιντερ”, με σημαντική απόσταση από Τσεχία και Ελβετία, και τελευταία την Ουκρανία. Στο δικό μου μυαλό, η Ελβετία είναι το δεύτερο φαβορί για την έκπληξη, πίσω από την Δανία, αλλά πολύ κοντά στις πιθανότητες. Αυτές οι δύο μας έχουν δώσει λόγους να πιστεύουμε ότι είναι ικανές να κάνουν καλά πράγματα απέναντι στους μεγάλους. Και δεδομένου ότι για τους Δανούς είναι “στρωμένος” για να φτάσουν μέχρι τον ημιτελικό, αφού δεν συναντούν “βαριά φανέλα” στους “8”, ο ημιτελικός στο Wembley απέναντι στην Αγγλία θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να σοκάρουν τον πλανήτη για ακόμη μια φορά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.