Euro 2020: «Καυτή» πρεμιέρα με Τουρκία – Ιταλία στο «Ολίμπικο» (vid)

Euro 2020: «Καυτή» πρεμιέρα με Τουρκία – Ιταλία στο «Ολίμπικο» (vid)
To Euro 2020 βρίσκεται επιτέλους στη σέντρα και όλα τα βλέμματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα είναι στραμμένα στο «Ολίμπικο», για την σούπερ πρεμιέρα ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία (22:00, ANT1).

Αναμονή τέλος. Μετά από τέσσερα χρόνια και… bonus έναν ακόμη λόγω πανδημίας, η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επιστρέφει στις ζωές μας και αλλάζει αυτόματα την… ατζέντα του καλοκαιριού. Και η αυλαία του EURO 2020 δεν θα μπορούσε να ανοίξει με καλύτερο τρόπο. Ιταλία vs Τουρκία.

Η οικοδέσποινα του 1ου ομίλου (από τις 9 που παίζουν «σπίτι» τους και τις συνολικά 11 διοργανώτριες χώρες) Σκουάντρα Ατζούρα, απέναντι σε ένα από τα πιο δυναμικά αουτσάιντερ. Το αήττητο σύνολο του Ρομπέρτο Μαντσίνι εδώ και μια τριετία, κόντρα στην ομάδα του Σενιόλ Γκιουνές, του «αρχιτέκτονα» της μεγαλύτερης διεθνούς επιτυχίας της χώρας με την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.

Δύο από τις πιο επιθετικές ομάδες, Μπλε και Κόκκινοι κάνουν πρεμιέρα στο «Ολίμπικο», μπροστά σε ως και 17.659 φιλάθλους, γεγονός που καθιστά ξεκάθαρο τον ρόλο του φαβορί. Το εμπόδιο των Τούρκων, όμως, οι οποίοι κυνηγούν την πρόκριση (Ελβετία, Ουαλία οι άλλοι αντίπαλοι στον όμιλο) και πολύ περισσότερο τη διάκριση με αξιώσεις στο φετινό Euro, αναμένεται να τεστάρει την ποιότητα και τις δυνατότητες των Ιταλών, που μπαίνουν στην «αρένα» στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Η Ιταλία θα επιδιώξει να επεκτείνει το αήττητο σερί της στα 28 (!) παιχνίδια. Οδηγός της η πρεμιέρα του Euro 2000, όποτε και είχε επικρατήσει της Τουρκίας με 2-1 στην μοναδική τους προηγούμενη συνάντηση σε τελική φάση.

Από τη μεριά της, η Τουρκία θέλει να ξορκίσει τον κακό της «δαίμονα» που είναι οι πρεμιέρες του Euro. Στις τέσσερις περασμένες παρουσίες της, δεν έχει σημειώσει νίκη. Ωστόσο, το ματς απέναντι στην Ιταλία το 2000 δεν της είχε στοιχίσει, καθώς προκρίθηκε δεύτερη από τον όμιλο με συγκομιδή 4 βαθμών, οιωνός που μπορεί να επιβεβαιωθεί προφητικά στη φετινή της πορεία.

Αν είναι κάτι σίγουρο για αυτό το ματς, όμως, είναι ότι σίγουρα θα δούμε γκολ και θέαμα. Το σύνολο του Ρομπέρτο Μαντσίνι απέδειξε και στα δύο φιλικά προετοιμασίας με Σαν Μαρίνο (7-0) και (κυρίως) Τσεχία (4-0) ότι θα είναι μια από τις πιο απολαυστικές ομάδες στο «μάτι».

Ούτε η Τουρκία, όμως, πάει πίσω φαινομενικά, με τον Γκιουνές να τονίζει ότι η ομάδα του δεν ήρθε στο τουρνουά για να πάρει απλά τους βαθμούς της πρόκρισης, αλλά θέλει να την δει να παίζει ποδόσφαιρο με στυλ. Και μάλλον δεν έχει… παράπονο, αφού από τα προκριματικά του Μουντιάλ τον περασμένο Μάρτιο, η Τουρκία με ηγέτη τον Μπουράκ Γιλμάζ και μαέστρο τον Χακάν Τσαλχάνογλου γοητεύει σταθερά τα πλήθη, για αυτό και οι προσδοκίες επιτυχίας έχουν αυξηθεί στο αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα. Στα φιλικά πάντως έπαιξε «σβηστά», με απολογισμό δύο νίκες κόντρα σε Αζερμπαϊτζάν (2-1) και Μολδαβία (2-0) και μια ισοπαλία κόντρα στη Γουινέα.

Η Τουρκία είναι «πάνοπλη» και απαράλλακτη με την τελική 26άδα που ανακοίνωσε ο Γκιουνές. Αντίθετα, οι Ατζούρι υπέστησαν δύο «πλήγματα» και υποχρεώθηκαν σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Στέφανο Σένσι και Λορέντζο Πελεγκρίνι τέθηκαν νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού μετά την αρχική κλήση τους και θα χάσουν το παρθενικό Euro της καριέρας τους, με τους Ματέο Πεσίνα και Γκαετάνο Καστροβίλι αντίστοιχα να τους αντικαθιστούν στην αποστολή.

Πιθανές ενδεκάδες:

Τουρκία (Σενιόλ Γκιουνές): Τσακίρ – Τσελίκ, Ντεμιράλ, Σογιουντσού, Μεράς – Γιοκουσλού, Τουφάν, Τσαλχάνογλου, Γιαζιτζί, Καραμάν – Γιλμάζ

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Φλορέντσι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Σπινατσόλα - Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Λοκατέλι – Μπεράρντι, Ινσίνιε, Ιμόμπιλε

 

EURO Τελευταία Νέα