Κριστιάνο Ρονάλντο - Euro: Στο κυνήγι των 6+1 ρεκόρ

Κριστιάνο Ρονάλντο - Euro: Στο κυνήγι των 6+1 ρεκόρ
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ετοιμάζεται για το 5ο Euro της καριέρας του και στη διαδρομή του υπάρχουν 6+1 ρεκόρ για να μεγαλώσει κι άλλο τον μύθο του στο ευρωπαϊκό και διεθνές ποδόσφαιρο.

Η ώρα του Euro 2020. Η ώρα της Πορτογαλίας να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Η ώρα του Κριστιάνο Ρονάλντο να γράψει ιστορία με (τουλάχιστον) 6+1 τρόπους. Μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου, η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επιστρέφει και όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα μεταξύ άλλων και στην αρμάδα του Φερνάντο Σάντος, με πρώτο και καλύτερο τον CR7.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έρχεται με όρεξη για απαντήσεις. Η σεζόν του στο Campionato ολοκληρώθηκε μεν με το βραβείο του Capocanonniere, με 29 γκολ σε 33 συμμετοχές και κάποιος θα πει ότι αυτό ήταν αρκετό για να τη χρίσει επιτυχημένη, κόντρα στη γενικότερη μετριότητα της Γιουβέντους σε Ιταλία κι Ευρώπη.

Από αυτά τα 29 γκολ, όμως, και τα 36 σε όλες τις διοργανώσεις, ελάχιστα ήταν «μεγάλα γκολ». Τουλάχιστον για τα δικά του στάνταρ. Δύο στο «Καμπ Νόου» κόντρα στη Μπαρτσελόνα και τον Λιονέλ Μέσι για τη φάση των ομίλων του Champions League, δύο στον ημιτελικό του Coppa Italia κόντρα στην Ίντερ μέσα στο «Μεάτσα» και... αυτό ήταν.

Ωστόσο, όλοι ξέρουμε τι θρέφει περισσότερο από καθετί άλλο το κίνητρό του: τα διαθέσιμα ρεκόρ, οι στόχοι που υψώνονται μπροστά του πριν από την κάθε σεζόν ή μια μεγάλη διοργάνωση, όπως το φετινό Euro. Και πόσω μάλλον όταν μπαίνει στην πίστα με την αγαπημένη του φανέλα με το εθνόσημο, την οποία τιμά εδώ και 17 καλοκαίρια και με την οποία έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από ορισμένες θρυλικές επιδόσεις.

Οι 6 σε επίπεδο Euro, που θα τον θέσουν αποκλειστικό κάτοχο της πιο περίοπτης θέσης στο πάνθεον του θεσμού. Και η μία σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία θα τον καταστήσει αυτόματα κορυφαίο όλων των εποχών.

Φτιάξε τη δική σου ομάδα στο Euro 2021 Fantasy Challenge

Συμμετοχή σε τελικές φάσεις Euro

Συμμετοχή σε τελικές φάσεις Euro

Πρώτος σκόρερ σε τελικές φάσεις

Πρώτος σκόρερ σε τελικές φάσεις

Νίκες σε Euro

Νίκες σε Euro

Συμμετοχές σε Euro (+προκριματικά)

Συμμετοχές σε Euro (+προκριματικά)

Γηραιότερος σκόρερ σε τελικό

Γηραιότερος σκόρερ σε τελικό

Γκολ σε μία τελική φάση

Γκολ σε μία τελική φάση

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία των εθνικών ομάδων

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία των εθνικών ομάδων

Με το πρώτο του δευτερόλεπτο στη διοργάνωση, θα έχει ήδη κατακτήσει την πρώτη κορυφή. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συγκατοικεί αυτή τη στιγμή με 16 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί σε τέσσερις τελικές φάσεις Euro στην καριέρα τους. Πλέον, ο Κριστιάνο ετοιμάζεται να γίνει ο μοναδικός που θα μετρά πέντε τουρνουά στην «πλάτη» του, ένα σερί που άρχισε με... κλάματα, στα 19 του χρόνια και το Euro του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, με θριαμβεύτρια την Ελλάδα στον τελικό.

Ένα γκολ θα είναι αρκετό για να του χαρίσει και το δεύτερο all-time παράσημο. Αυτή τη στιγμή, πριν την εκκίνηση της διοργάνωσης, ο CR7 μετρά 9 γκολ σε τελικές φάσεις, όντας στην πρώτη θέση από κοινού με τον Μισέλ Πλατινί. Αν, λοιπόν, καταφέρει να σκοράρει σε 5η σερί έκδοση του τουρνουά, θα γίνει αυτόματα ο πρώτος με διψήφιο αριθμό τερμάτων σε Euro.

Στο Euro 2004 σκόραρε δύο φορές (η μία απέναντι στην Ελλάδα), το 2008 μία, ενώ το 2012 και το 2016 σταμάτησε στα τρία γκολ.

Είναι γεννημένος νικητής και το αποδεικνύει με αριθμούς και στο Euro. Μετά από τέσσερις παρουσίες, ο Κριστιάνο εύλογα φιγουράρει στην κορυφή των παικτών με τις περισσότερες νίκες (11), μαζί με τους Αντρές Ινιέστα και Σεσκ Φάμπρεγας.

Οι δύο Ισπανοί έχουν αποσυρθεί από τη Φούρια Ρόχα, που σημαίνει ότι με μία νίκη της Πορτογαλίας στο φετινό Euro, ο CR7 θα έχει πιάσει και το τρίτο ρεκόρ από αυτά που κυνηγά.

Θα τον βοηθούσε... ιδιαίτερα αν η ομάδα του Φερνάντο Σάντος αυτή τη φορά δεν προκρινόταν από τον όμιλο μόνο με ισοπαλίες, όπως συνέβη το 2016 όταν και τελικά κατέκτησε το τρόπαιο.

Μαζί με τα τέσσερα Euro, πάνε πακέτο και οι τέσσερις προκριματικές φάσεις. Και κάπως έτσι, ο πανταχού παρών με την εθνική την τελευταία 17ετία, Κριστιάνο Ρονάλντο, έχει φτάσει στο Νο2 με τις περισσότερες συμμετοχές. Αυτή τη στιγμή το κοντέρ γράφει 56 (35 στα προκριματικά, 21 σε τελικές φάσεις) και για να σπάσει το all-time ρεκόρ θα χρειαστεί απλά να παίξει και στα τρία ματς του ομίλου, όπως και θα συμβεί καλώς εχόντων. Έτσι, θα ξεπεράσει την επίδοση που έχει θέσει ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν με 58.

Έχει παίξει σε δύο τελικούς, δίχως, όμως, να καταφέρει να σκοράρει. Το 2004 η Ελλάδα είχε κρατήσει τους Πορτογάλους στο μηδέν, το 2016 ο ίδιος αναγκάστηκε να αποχωρήσει τραυματίας από νωρίς κι έχασε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει. Τρίτη και φαρμακερή, λοιπόν, φέτος; Στόχος για τους Ίβηρες είναι σίγουρα η υπεράσπιση του τίτλου κι αν φτάσουν στην πηγή, ο CR7 θα κάνει τα πάντα για να βρει δίχτυα. Αν το κάνει, πέραν της ώθησης που θα δώσει στην ομάδα του για το τρόπαιο, θα γίνει και ο γηραιότερος σκόρερ σε τελικό. Μέχρι στιγμής, το ρεκόρ ανήκει στον Μπερντ Χέλτσενμπαϊν, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που σκόραρε σε ηλικία άνω των 30 ετών (30 και 3 μηνών), για λογαριασμό της Δυτικής Γερμανίας το 1976.

Το πιο δύσκολο, ακατάρριπτο ρεκόρ της λίστας. Όχι μόνο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά για οποιονδήποτε προσπαθήσει να το «σπάσει», στο φετινό ή σε επόμενο Euro. Ο Μισέλ Πλατινί έθεσε πανήψυλα τον πήχη το 1984, σκοράροντας εννέα (!) γκολ στα έξι ματς μέχρι και τον νικηφόρο τελικό. Και οι όποιες λιγοστές πιθανότητες υπάρχουν για τον Πορτογάλο να το «διαγράψει», προϋποθέτουν να... μονοπωλήσει στο σκοράρισμα για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος. Ακόμη, όμως, κι αν πετύχει όλα τα γκολ της Πορτογαλίας στο φετινό Euro και βρεθεί σε... ημιάγρια κατάσταση, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει τα 10 (!) γκολ σε μάξιμουμ επτά αναμετρήσεων, ειδικά με βάση το στυλ παιχνιδιού των Ιβήρων. Αρκεί για να καταλάβει κανείς τη δυσκολία αυτού του στόχου ότι ολόκληρη η εθνική Πορτογαλίας δεν κατάφερε να σκοράρει πάνω από 9 γκολ στο Euro 2004 και το Euro 2016, όταν έφτασε μέχρι τον τελικό. Αντίθετα, το 2000 που σταμάτησε στα ημιτελικά, το κοντέρ έπιασε τα 10 τέρματα. Μπορεί να επαναλάβει αυτή την επίδοση ολομόναχος ο Κριστιάνο και να κάνει το αδύνατον... δυνατό;

Στην πραγματικότητα, μικρή σημασία θα έχει αν θα σκοράρει εννέα ή δέκα γκολ, αν θα πιάσει το έκτο ρεκόρ. Γιατί το «+1» της τρέχουσας λίστας, είναι αυτό που θα του δώσει τον σπουδαιότερο τίτλο στην ιστορία του διεθνούς ποδοσφαίρου. Και για να το καταφέρει, χρειάζεται επτά γκολ, αφού μετράει 103 γκολ τη δεδομένη χρονική περίοδο: Έξι για να ισοφαρίσει το θρυλικό Νο1, τον Ιρανό Αλί Νταεΐ (109 γκολ), επτά για να τον αφήσει μια για πάντα πίσω του και να γίνει ο πρώτος σκόρερ στα χρονικά των εθνικών ομάδων. Ο στόχος φυσικά δεν είναι εύκολος για να επιτευχθεί «με τη μία», στα γήπεδα του Euro. Και αργά ή γρήγορα, θα συμβεί. Αλλά δεν θα υπήρχε τίποτα πιο μυθικό από το να το κατακτήσει εντός του επόμενου μήνα, ταυτίζοντας το αιώνιο Νο1 με μια νέα, μεγάλη επιτυχία για την εθνική Πορτογαλίας.