Φαν Δουβίκας, Φαν Παυλίδης, Φαν Βέλλιος (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Φαν Δουβίκας, Φαν Παυλίδης, Φαν Βέλλιος (vids)

bet365

Οι Τάσος Δουβίκας, Βαγγέλης Παυλίδης και Απόστολος Βέλλιος είναι από τα πλέον «hot» ονόματα του ολλανδικού ποδοσφαίρου και… χορεύουν συρτάκι τις αντίπαλες άμυνες.

Εδώ και χρόνια στην Ολλανδία ξέρουν από… συρτάκι, αφού παίκτες όπως οι Νίκος Μαχλάς, Αγγελος Χαριστέας και Γιάννης Αναστασίου έκαναν παλαιότερα γνωστό το ελληνικό ποδόσφαιρο στη χώρα της «τουλίπας».

Στη συνέχεια και επίσης με επιτυχία τη «σκυτάλη» πήραν ποδοσφαιριστές όπως οι Γιώργος Γιακουμάκης, Γιώργος Μπάρκας, Δημήτρης Σιόβας, Παντελής Χατζηδιάκος, Δημήτρης Λημνιός, Λάζαρος Ρότα, Ανδρέας Σάμαρης Λάζαρος Λάμπρου, Κωνσταντίνος Λάμπρου, Κώστας Τσιμίκας και πολλοί άλλοι, όπου ορισμένοι μάλιστα συνεχίζουν να παίζουν εκεί και διακρίνονται, ενώ κάποιοι έπραξαν κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν.

Ευρύτερα πάντως η ολλανδική αγορά στρέφεται συχνά στην πατρίδα μας για να αποκτήσει παίκτες, ενώ φαίνεται πως το πρωτάθλημά της ταιριάζει στο DNA μας. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι κατά καιρούς τα κορυφαία «κανόνια» της Eredivisie έχουν «γαλανόλευκο» χρώμα, ενώ στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο πάμε για το 1-2., αν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε «όρους» από τη Formula 1.

Βλέπετε οι Τάσος Δουβίκας και Βαγγέλης Παυλίδης «πυροβολούν» συνεχώς και ο μεν πρώτος βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της, ενώ ο δεύτερος τον ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Μάλιστα μόλις πρόσφατα μας προσέφεραν ένα μοναδικό θέαμα στο Αλκμααρ-Ουτρέχτη που έληξε με το εκκωφαντικό 5-5 και αμφότεροι σημείωσαν χατ-τρικ!

Την ίδια στιγμή ο Απόστολος Βέλλιος οδηγεί εκ του ασφαλούς την Τσβόλε στην επιστροφή της στα «σαλόνια» και η φετινή αγωνιστική σεζόν στην Ολλανδία έχει έντονο άρωμα Ελλάδος.


Τάσος Δουβίκας (Ουτρέχτη)
Αγώνες: 17
Τελικές: 39
Γκολ: 10
Ασίστ: 2
Στα 23 του είναι ίσως τηρουμένων και των αναλογιών (ηλικία, ομάδα που παίζει κτλ) το πιο «hot» όνομα στην Eredivisie, όπου μάλιστα ηγείται του πίνακα των σκόρερ.

Ο νεαρός στράικερ έχει ήδη βρει δίχτυα 10 φορές με δύο χατ-τρικ και η Ουτρέχτη βρίσκεται σε ευρωπαϊκή τροχιά, ενώ στο προσωπικό του… παλμαρέ προστίθενται και δύο ασίστ, κάτι που σημαίνει ότι είναι «μέσα» στο 37,5% των τερμάτων του club του (12/32). Υπό αυτές τις συνθήκες πετυχαίνει ή δημιουργεί κάποιο γκολ κάθε 88’ που αγωνίζεται (968’/11).

Η επιτυχία του μεγιστοποιείται από το γεγονός πως στα έξι από τα 17 παιχνίδια που εμφανίστηκε ως τώρα ήρθε από τον πάγκο άρα δεν «τρέχει» 100% «γεμάτη» σεζόν και ότι ευρύτερα δεν παίρνει και πάρα πολλές τελικές.

Κατά μέσο όρο «χρειάζεται» τέσσερις για να κουνήσει πλεκτό, ενώ το 2023 μπήκε με το… πόδι στο γκάζι. Σε πέντε ματς μετρά τέσσερα τέρματα αλλά και τις δύο ασίστ του, κάτι που αφήνει… υποσχέσεις πως το νέο έτος θα σπάσει τα κοντέρ.

Βαγγέλης Παυλίδης (Αλκμααρ)
Αγώνες: 11
Τελικές: 31
Γκολ: 9
Ασίστ:2
Ο 25χρονος φορ διανύει ίσως την κορυφαία σεζόν της καριέρας του και είναι ο βασικός λόγος που η Αλκμααρ διεκδικεί το πρωτάθλημα, όπου στην κατάταξη βρίσκεται μόλις στο «-2» από την πρωτοπόρο Φέγενορντ.

Παρότι το δίμηνο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο έμεινε εκτός δράσης λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε το γόνατο έχει ήδη βρει στόχο εννέα φορές σε μόλις 11 εμφανίσεις του στην Eredivisie και επειδή μετρά επιπλέον δύο ασίστ αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο είναι άμεσα μέσα σε κάποιο γκολ της ΑΖ σε κάθε ματς που παίζει. Ευρύτερα σε απόλυτους αριθμούς χρειάζεται μόλις 77' για να σκοράρει ο ίδιος ή να «φτιάξει» κάποιο τέρμα για συμπαίκτη του (851' ο χρόνος συμμετοχής του/11 γκολ που «συμμετέχει»).

Σε εκείνον μάλιστα... αντιστοιχεί το 25% της «παραγωγικής» διαδικασίας του club του που έχει αθροιστικά 40 γκολ, ενώ δεν κάνει κατάχρηση της τελικής αφού ως τώρα πήρε μόλις 31.

Οι περισσότερες μάλιστα ήταν... φαρμάκι για τις αντίπαλες άμυνες αφού πολλές που δεν κούνησαν πλεκτό λογίζονται ως «καθαρές» ευκαιρίες (π.χ. με τη Σπάρτα Ρότερνταμ όπου αμυντικός της έδιωξε την μπάλα σχεδόν πάνω στη γραμμή μετά από δικό του πλασέ) και φιγουράρει στη 2η θέση του πίνακα των σκόρερ της κατηγορίας, μαζί με τους Γκάπκο, Σίμονς της PSV.

Απόστολος Βέλλιος (Τσβόλε)
Αγώνες:
15
Τελικές: 20
Γκολ: 4
Ασίστ: 6
Το απόλυτο φαβορί για άνοδο στην κορυφαία ολλανδική κατηγορία είναι η Τσβόλε, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της δεύτερης και στο «+9» από τους διώκτες της. Εφόσον τελικά πάρει το «εισιτήριο» για την Eredivisie τότε θα… οφείλει πολλά στον Ελληνα φορ που ιδιαίτερα το 2023 τα… σπάει.

Ο 31χρονος στράικερ μετρά 15 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα αλλά μόνο στις 10 ήταν βασικός, όμως παρόλα αυτά έχει ήδη τέσσερα προσωπικά τέρματα και έξι ασίστ κάτι που τον φέρνει άμεσα «μέσα» στα 10 από τα 55 γκολ του club στην αγωνιστική περίοδο. Την ίδια στιγμή μας έχει προσφέρει ορισμένες… μαγικές στιγμές, όπως η μία εκ των δύο τελικών του μεταβιβάσεων στο 2-0 επί της Φένλο όπου ήταν με τακουνάκι!

Μάλιστα το νέο έτος παρουσιάζεται… αφηνιασμένος. Με τις Αλμέρε, Φένλο και Τοπ Ος ήρθε μεν από τον πάγκο και έπαιξε αθροιστικά λίγο περισσότερα από 40 λεπτά μαζί με τις καθυστερήσεις, ωστόσο ο προσωπικός του απολογισμός ήταν δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ κάτι που σημαίνει πως σε αυτό το διάστημα πετυχαίνει ή δημιουργεί κάποιο γκολ κάθε 10 λεπτά που παίζει!

 

EREDIVISIE Τελευταία Νέα