Σε 46 ημέρες ο Ποτσετίνο άλλαξε το μυαλό και την ψυχή της Παρί

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Σε 46 ημέρες ο Ποτσετίνο άλλαξε το μυαλό και την ψυχή της Παρί

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει την απόδοση της Παρί Σεν Ζερμέν στο “Καμπ Νου” και γράφει για την προετοιμασία που έκανε ο Αργεντινός προπονητής για να αναλάβει ένα τόσο απαιτητικό και πιεστικό πρότζεκτ σαν αυτό που πήρε στα χέρια του στις 2 Ιανουαρίου.

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Παραμονές αυτού του παιχνιδιού της Παρί στη Βαρκελώνη μελετούσα τις τελευταίες συνεντεύξεις του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Σαράντα έξι ημέρες πίσω, όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από την Παρί Σεν Ζερμέν έμενα με την ερώτηση αν έκανε καλά ο σύλλογος που απέλυσε τον Τόμας Τούχελ σε μια στιγμή που δημιουργούσε καλή δυναμική για την Παρί στο Champions League και αν έκανε καλά ο Αργεντινός προπονητής που δέχθηκε να αναλάβει αυτή τη δουλειά μόλις 1.5 μήνα πριν από αυτά τα τόσο καθοριστικά παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα. Ποιος δεν ξέρει ότι στο Παρίσι ο προπονητής κρίνεται μόνο, ή έστω κυρίως από τις επιδόσεις της Παρί στο Champions League; Για ποιο λόγο, αναρωτιόμουν, να βάλει ένα τόσο μεγάλο στοίχημα ο Ποτσετίνο και να μην περιμένει να αναλάβει έναν σύλλογο το καλοκαίρι ή τουλάχιστον σε μια εποχή που ο σύλλογος θα έχει αρκετό χρόνο να προετοιμαστεί για τόσο καθοριστικά παιχνίδια;

Την απάντηση την έδινε ο Ποτσετίνο σε μια από τις συνεντεύξεις του, στο κανάλι της UEFA. Στον καιρό που έμεινε μακριά από τους πάγκους, σε αυτές τις 411 ημέρες από τις 19 Νοεμβρίου του 2019, που απολύθηκε από την Τότεναμ μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αργεντινός προπονητής δούλεψε πολύ εσωτερικά. Εκμεταλλεύτηκε το προνόμιο της αποστασιοποίησης για να κάνει μια ενδοσκόπηση αλλά και να φιλοσοφήσει τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη αλλά και λόγω της πανδημίας που έχει καταργήσει τις προηγούμενες έννοιες και σχέσεις του χρόνου. Σε αυτό το διάστημα της περισυλλογής και της επιμόρφωσής του πάνω σε γνωστικά αντικείμενα στα οποία δεν είχε εμβαθύνει στο παρελθόν, ο Ποτσετίνο συνειδητοποίησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του προπονητή αυτού του επιπέδου στη σημερινή εποχή είναι το να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έχει λιγότερο διαθέσιμο χρόνο για όλα: για την προετοιμασία, για την ανάλυση του αντιπάλου, για την βελτιστοποίηση της απόδοσης της ομάδας του, για τη δουλειά στη νοοτροπία και την ψυχολογία, για κάθε ένα από τα διαφορετικά πεδία που πρέπει να φροντίζει ένας προπονητής. Έγινε ακόμη ένας που αντιλαμβάνεται ότι σήμερα ο μάνατζερ ενός κλαμπ αυτού του επιπέδου είναι ακριβώς αυτό, μάνατζερ και όχι προπονητής με την συμβατική έννοια του όρου. Αντιλήφθηκε ακόμη περισσότερο για τον εαυτό του τον ρόλο του διευθυντή ενός επιτελείου δεκάδων συνεργατών. Και έβαλε στοίχημα να αξιοποιεί τον χρόνο προκειμένου να επιτυγχάνει αποτελέσματα στο μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η νοοτροπία του Ποτσετίνο είναι μια εξήγηση για αυτό που εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Καμπ Νου απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Ναι, ο αντίπαλος αποδείχθηκε αναιμικός, ειδικά στο β’ ημίχρονο της αναμέτρησης και φυσικά αυτό είναι ένα βασικό μέρος της εξήγησης για το 1-4. Η κατάσταση και η απόδοση της Μπαρτσελόνα όμως δεν αφαιρεί τίποτα από την αξία της εμφάνισης της Παρί σε ένα τόσο καθοριστικής σημασίας παιχνίδι. Στο Καμπ Νου, εκεί όπου η Παρί έχει ζήσει τον μεγαλύτερο εφιάλτη της ιστορίας της στο Champions League εμφανίστηκε μια ομάδα που είχε μεγάλη εσωτερική πίστη, πολλή ηρεμία, μεγάλη συγκέντρωση και πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα. Και όλα αυτά, που δεν ήταν κύρια γνωρίσματα του προηγούμενου εαυτού της, είναι πολύ καλά σημάδια. Δεν μπορεί κανείς να γενικεύσει την εκτίμηση και να βγάλει το πρόωρο συμπέρασμα ότι ξαφνικά η Παρί άλλαξε μέταλο και συμπεριφέρεται στο Champions League σαν πρωταθλήτρια. Αυτό το πρώτο σημάδι όμως ήταν πολύ ενθαρρυντικό. Μοιάζει με μήνυμα της ικανότητας του Ποτσετίνο να βάλει αμέσως στη νοοτροπία και την ψυχολογία της Παρί στοιχεία του χαρακτήρα, της νοοτροπίας και της ψυχολογίας του.

Απέναντι στην Μπαρτσελόνα η Παρί έδειξε ανθεκτικότητα, δηλαδή κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστη από το 1-0. Κράτησε πολύ την μπάλα στα πόδια της, πίεσε πολύ αποτελεσματικά και επιθετικά την Μπαρτσελόνα όταν είχε εκείνη την κατοχή, ανέπτυξε επιθέσεις σε υψηλό ρυθμό προβληματίζοντας την αντίπαλό της, ήταν πιο συγκεντρωμένη από την Μπάρτσα, έκανε πιο ποιοτική κατοχή της μπάλας, ήταν πιο αποτελεσματική στις τελικές προσπάθειες, δημιούργησε πιο ποιοτικές ευκαιρίες συγκριτικά με αυτές που επέτρεψε στην Μπαρτσελόνα. Με άλλα λόγια τα έκανε όλα καλύτερα επειδή ήταν, όπως αποδείχθηκε, πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για αυτό το παιχνίδι.

Η Παρί έδωσε έναν τόσο καθοριστικό αγώνα χωρίς τον MVP της - μέχρι την Τρίτη - στο Champions League, και είχε να αντιμετωπίσει ακόμη μια πολύ σημαντική απουσία. Επαιξε χωρίς τον Νεϊμαρ και τον Ντι Μαρία. Και σε ένα ματς που είχε ανάγκη την μεγάλη συνεισφορά του άλλου μεγάλου αστεριού της, το είδε να λάμπει περισσότερο από ποτέ στην διάρκεια του τελευταίου χρόνου στο Champions League. Η αλήθεια είναι ότι με τον Κίλιαν Εμπαπέ είχε δουλέψει πολύ τελευταία και ο Τόμας Τούχελ και γι’ αυτό είχε καταφέρει να τον βοηθήσει να διαχειριστεί ψυχολογικά τη ζωή μακριά από το γκολ στα ματς του Champions League. Χάρη στην διαχείριση του Τούχελ, ο Εμπαπέ είχε βοηθήσει στις καθοριστικές στιγμές την Παρί να φτάσει στην αγχωτική πρόκριση στην φάση των 16. Αυτό που είδαμε όμως το βράδυ της Τρίτης στο Καμπ Νου είχαμε πάρα πολύ καιρό να το δούμε. Αυτός ο Εμπαπέ ήταν, ξανά, ένα παιδί θαύμα με προοπτική να σταθεί στο ύψος που βαρέθηκαν να βρίσκονται ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Wyscout, είχε 64% επιτυχία στις 77 ενέργειές του στο παιχνίδι, με επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο του (60 ενέργειες με 59.2% επιτυχία). Πέτυχε τρία γκολ μέσα από ευκαιρίες στις οποίες αναλογούσε ένα γκολ (xG 0.92). Βρήκε εστία στα 4 εκ των 5 σουτ που επιχείρησε. Είχε 60% επιτυχία σε 15 ντρίμπλες, επίδοση πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο του (8.7 ντρίμπλες με 50% επιτυχία). Ήταν κατά 43% επιτυχής στις 30 μονομαχίες του μέσα στο παιχνίδι (μέσος όρος: 19.7 μονομαχίες με 40% επιτυχία).

Τα νούμερα έρχονται να βεβαιώσουν τα μάτια ότι είδαν καλά: στην πρώτη του φορά με τον Ποτσετίνο στο Champions League, αποχωρισμένος από το “ταίρι” του, τον Νέιμαρ, ο Εμπαπέ έκανε ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο ματς του με την Παρί στη διοργάνωση.

Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα και, κυρίως, για προεκτιμήσεις σε σχέση με την εξέλιξη του έργου που ανέλαβε ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Αυτό όμως που είδαμε την Τρίτη στο Καμπ Νου είναι μια πρώτη απόδειξη ότι ο Αργεντινός προπονητής ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος για να αναλάβει αυτή την αποστολή, του πρώτου ευρωπαϊκού αγώνα του με την Παρί απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Και χάρη σε αυτή τη δουλειά που έκανε στη διάρκεια των τελευταίων 46 ημερών, έχει πλέον δημιουργήσει την προοπτική να φτάσει στην φάση των 8 του Champions League με στιλ που θα τρομάξει τους υπόλοιπους 7.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.