Πώς είδα το νέο πρότζεκτ του ΠΑΟΚ (και τον Ιταλό διαιτητή!)

Πώς είδα το νέο πρότζεκτ του ΠΑΟΚ (και τον Ιταλό διαιτητή!)

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τον χθεσινό καλό ΠΑΟΚ και διάφορα…ντεσού.

Πρώτο επίσημο παιχνίδι ελληνικής ομάδας φέτος λοιπόν το χθεσινό ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας. Και «με τη μία» ξέρουμε ήδη ότι έχουμε μίνιμουμ δύο ελληνικές ομάδες τουλάχιστον στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλός. Μου άρεσε. Βεβαίως, κάποιος μπορεί να μου πει αν θα έλεγα το ίδιο στην περίπτωση που έστω μία από τις πέντε φορές στις οποίες οι Τούρκοι βρέθηκαν τόσο κοντά να κάνουν το 3-2. Ιδίως στις μεγάλες ευκαιρίες που έχασαν τόσο στο φινάλε του α΄ ημιχρόνου, όσο και στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Αλλά ακόμη και στη συνέχεια, και προς το τέλος του ματς, είτε εκεί που έσωσε ο Ζίφκοβιτς το κοντινό σουτ, είτε εκεί που δεν έδωσε το πέναλτι ο Ιταλός διαιτητής στο χέρι του Γιαννούλη. Γιατί και πέντε λεπτά να έχει το ματς, άμα είναι το σκορ 3-2, δεν θέλει πολύ να γίνει ένα 3-3 στο φινάλε, με τη μία ομάδα να έχει υπέρ της την ψυχολογία (κάνοντας το 3-2 από 3-0) και την άλλη να έχει γεμίσει άγχος. Εν τέλει η Μπεσίκτας έστειλε μία φορά την μπάλα στα δίχτυα στο β΄ ημίχρονο, αλλά σε φάση που φάνηκε οριακά να είναι οφσάϊντ και «τέλος καλό, όλα καλά» για τον ΠΑΟΚ, που η αλήθεια είναι ότι είχε κι αυτός δύο φάσεις να κάνει το 4-1 και να τελειώσει το έργο.

Αυτό που μου έκανε, γενικά, θετική εντύπωση από τον ΠΑΟΚ είναι ότι ο Άμπελ Φερέϊρα παρουσίασε ένα νέο πρότζεκτ, το οποίο έχει ενδιαφέρον. Έχουν μείνει έξω οι πιο μεγάλοι σε ηλικία (Βιεϊρίνια χωρίς συμβόλαιο, Μάτος εκτός αποστολής, Μπίσεσβαρ και Κρέσπο στον πάγκο) και υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο (Πέλκας, Γιαννούλης, Λημνιός, Τζόλης, Μιχαηλίδης).

Πολύ σημαντικό ότι ο ΠΑΟΚ βρήκε ένα προπονητή, όπως ο Ολυμπιακός είχε βρει τον Μπέντο, που δεν κωλώνει να ρίχνει στα βαθιά 20άρηδες όπως ο Τζόλης κι ο Μιχαηλίδης, κάτι που είχε κάνει κι ο άλλος Πορτογάλος στον Πειραιά, με Ρέτσο, Ανδρούτσο, Μανθάτη. Αν διαβάζω καλά τον Φερέϊρα, όλα άλλαξαν στο μυαλό του από το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 στο Καραϊσκάκη στην 8η αγωνιστική των πλέϊ οφς, τότε που ο ΠΑΟΚ έσπασε το αήττητο του Ολυμπιακού με το γκολ στο 90’.

Νομίζω ότι εκεί σφράγισε το πλάνο του: τριάδα στην άμυνα με τον Μιχαηλίδη αριστερό στόπερ, κεντρικός χαφ ο Καντουρί, σέντερ φορ ο Άκπομ, στα άκρα της επίθεσης ο Τζόλης, με την ομάδα του ΠΑΟΚ να παίζει ουσιαστικά χωρίς εξτρέμ, αλλά με τους μπακ να κάνουν τη δουλειά του εξτρέμ σε καλό βαθμό. Πιο αθόρυβα ο Ροντρίγκο, πιο εντυπωσιακά ο Γιαννούλης, που έκανε μπούκες, πέρασε πάσες και ήταν δύναμη από αριστερά. Σίγουρα ο Λημνιός, σαν κυνηγός, επιθετικά έχει μεγαλύτερη εξοικείωση κι είναι πιο επικίνδυνος, ενώ πρόσεξα ότι αρχίζει και μαθαίνει και τη θέση του μπακ, κερδίζοντας πχ. κεφαλιές σαν τρίτος στόπερ.

Είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω την άποψη ότι πολύ καλή εικόνα δεν είχε μόνο ο Τζόλης, αλλά κι ο Μιχαηλίδης. Παρότι 20άρης πήρε πάνω του τα δύο τρία των επεμβάσεων στο κέντρο της άμυνας του ΠΑΟΚ (!), με ορισμένες από αυτές να είναι πολύ δύσκολες, αλλά και κρίσιμες. Επιπλέον έβγαλε ψυχραιμία και αρκετές πάσες του με το καλό του αριστερό ήταν εξαιρετικές, ακόμη και για δημιουργία ευκαιριών.

Μοιάζει κελεπούρι, όπως φυσικά κι ο Τζόλης-ακόμη περισσότερο αυτός, καθότι ούτε καν 19 κι επιθετικογενής. Αυτό το παιδί μπορεί να μην έχει ντρίμπλα και υψηλή τεχνική, όμως έχει και όσφρηση του γκολ σε υψηλό βαθμό, αλλά και πολύ έξυπνες πάσες που φτιάχνουν γκολ. Είναι εκπληκτικό ότι χωρίς να παίζει φορ, τέλειωσε πέντε φάσεις! Τις δύο τις έκανε γκολ, στη μία νικήθηκε από τον γκολκίπερ και στις άλλες δύο θα μπορούσε κάτι καλύτερο. Αν δεν κάνω λάθος, και οι τρεις πρώτες τελικές του ΠΑΟΚ ήταν του Τζόλη!

Βέβαια, η εξτρά ποιότητα του ΠΑΟΚ είναι ο Ελ Καντουρί, που είναι ο καταλύτης στη μεσαία γραμμή-κι από κόφτη τον είδαμε να φεύγει και σαν φορ στη φάση του τρίτου γκολ του ΠΑΟΚ. Ο Πέλκας κάνει τη διαφορά μπροστά, εκτελεστικά και δημιουργικά, στα καλά του, ενώ ο Ακπόμ έχασε με το κακοκτυπημένο πέναλτι τις εντυπώσεις μίας πολύ γεμάτης παρουσίας του, κάνοντας την βρόμικη δουλειά για να βγαίνουν σε ρόλο βολής οι δύο άλλοι κυνηγοί.

Προβληματισμός θα πρέπει να υπάρξει στον ΠΑΟΚ βέβαια από το πώς το 3-0 στο 30’ θα μπορούσε να γίνει 3-3! Έφαγε πολλές φάσεις ο ΠΑΟΚ κι η Μπεσίκτας νομίζω ότι έχασε το ματς στη χαμένη της ευκαιρία στο 42΄, εκεί που έπαθε θλάση κι ο Ροντρίγκο. Με το 3-2 εκεί, στο β΄ ημίχρονο θα γίνονταν στην άδεια από κόσμο Τούμπα θρίλερ από τα λίγα. Μου φαίνεται ότι στο κέντρο ο μοναδικός καινούργιος του ΠΑΟΚ, ο Σβαμπ, ναι μεν έχει πολύ καλό (αριστερό) πόδι, με πραγματικά καλές πάσες, ιδίως σε επίπεδο προασίστ, αλλά είναι αργός κι ανασταλτικά χαμηλών προδιαγραφών.

Θεωρώ ότι δεν βοηθάει όσο πρέπει στην καρδιά της άμυνας ο Βαρέλα, ο μοναδικός που απέμεινε από τους μεγάλους σε ηλικία. Ίσως και να μην έχει δέσει ακόμη καλά η τριάδα. Ο Ίνγκασον δύο φορές έκανε ηρωϊκά, όσο και σωτήρια τάκλιν σε σουτ Τούρκων με κατεύθυνση στην εστία του Ζίφκοβιτς, ενώ τόλμησε κάμποσες φορές να βγει από δεξιά και να περάσει σέντρες σαν εξτρέμ η, μέσα δεξιά. Αμυντικά ο Γιαννούλης δεν ήταν ανάλογα καλός όσο επιθετικά, μάλλον γιατί συχνά παίζει βιαστικά και δεν βλέπει πολύ στην πλάτη του. Ο Ζίφκοβιτς ήταν και τυχερός, αλλά είχε και πραγματικά καλές επεμβάσεις. Δεν ξέρω αν εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά χθες ήταν κι αυτός στην τσίτα.

Τέλος, να γράψω κάτι για τον Ιταλό διαιτητή. Δεν περιμένω να μου πουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ότι δικαιώθηκα. Γιατί θυμάστε ότι έγραφα ξεκάθαρα από αυτή την γωνία ότι ο ΠΑΟΚ δέκα χρόνια τώρα έχει μόνο προκρίσεις με Ιταλούς διαιτητές (βλέπε με Βασιλεία, ΑΖ, Ρούμπιν, Φενέρμπαχτσε). Εννοείται ότι είδα πολύ καλά ότι ο Ντόβερι έπαιζε ΠΑΟΚ από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό! Για την ακρίβεια τα έδινε όλα, όλες τις αποφάσεις του, υπέρ του ΠΑΟΚ! Με αποκορύφωμα το πέναλτι που δεν έδωσε στο 87’ στο χέρι του Γιαννούλη. Όμως, στην Ευρώπη δεν με χαλάει οι ελληνικές ομάδες να έχουν «καλές» διαιτησίες. Απλά, δεν θα κάνω κιόλας ότι δεν τις βλέπω. Και σίγουρα θα ήθελα γενικά καλές διαιτησίες κι όχι από τη μία σφαγή (από τον Πολωνό στο Γουλβς-Ολυμπιακός) κι από την άλλη σπρώξιμο με τα χίλια (από τον Ιταλό χθες)…

Ας πούμε ότι μπορεί και κάποιοι να θεωρούσαν ότι χρωστούσαν στον ΠΑΟΚ από πέρσι, με τα τρία πέναλτι υπέρ του Άγιαξ...

Άσχετο: ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Ατρόμητο, έχοντας πάντως και επίσημη πρόταση από τον Απόλλωνα Λεμεσού.

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1295520788431347714

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.