Θα ξαναδούμε τον Μέσι να σηκώνει το Champions League;

Θα ξαναδούμε τον Μέσι να σηκώνει το Champions League;

Θα ξαναδούμε τον Μέσι να σηκώνει το Champions League;

bet365

Μια μέρα μετά την «είμαστε μια πολύ ασταθής, πολύ αδύναμη ομάδα χαμηλής έντασης» δημόσια παραδοχή του αρχηγού της Μπαρτσελόνα, ο Βασίλης Σαμπράκος αναρωτιέται αν θα προλάβει ο Αργεντινός μάγος να ξανασηκώσει το τρόπαιο, ειδικά αν δεν επεκτείνει το συμβόλαιό του και αν η επόμενη είναι η «last dance» σεζόν του στην Βαρκελώνη.

Στις 6 του περασμένου μήνα συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε τον Λίονελ Μέσι να σηκώνει το τρόπαιο του Champions League. Συμπληρώθηκε μια 5ετία, κατά της οποίας τη διάρκεια συνέβησαν πολλά στην Μπαρτσελόνα. Στη διάρκεια αυτής ο Μέσι έγινε αρχηγός, και «αναγκάστηκε» να γίνει ηγέτης εντός αποδυτηρίων· να αποκτήσει τον τελευταίο λόγο προτού εισέλθει η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να επηρεάσει τη νοοτροπία και, σπανιότερα, να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του. Μια 5ετία, κατά της οποίας τη διάρκεια ο Αργεντινός μάγος εξελίχθηκε, είτε το ήθελε είτε όχι, σε σημαντικό παράγοντα της εσωτερικής ζωής της Μπαρτσελόνα. «Χρεώθηκε» προπονητές που προσελήφθησαν ή απομακρύνθηκαν, «χρεώθηκε» μεταγραφές που έγιναν ή δεν έγιναν. Όλα γύριζαν και γυρίζουν γύρω του, αλλά τίποτα από όλα όσα έχουν συμβεί στη διάρκεια της 5ετίας δεν έχουν αποδειχθεί αρκετά για να τον βοηθήσουν να τηρήσει τον λόγο που έδωσε προς τους οπαδούς από την πρώτη του ημέρα ως αρχηγός και να ξαναφέρει το τρόπαιο του Champions League στη Βαρκελώνη.

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την απώλεια του τίτλου στην LaLiga και – κυρίως αυτή – την απογοητευτική εμφάνιση που οδήγησε στην ήττα από την Οσασούνα, ο Μέσι διατύπωσε δημοσίως την μεγάλη αμφιβολία του σχετικά με το αν η Μπαρτσελόνα είναι ή όχι ικανή να διεκδικήσει τον τίτλο του Champions League. Το «είμαστε μια πολύ ασταθής, πολύ αδύναμη ομάδα, χαμηλής έντασης» δεν είναι απλώς μια δημόσια παραδοχή αδυναμίας. Είναι και μια καθαρή δήλωση της έλλειψης πίστης στις σημερινές δυνατότητες της Μπαρτσελόνα να αλλάξει τη δυναμική της και να προλάβει να μεταμορφωθεί σε 20 ημέρες στην ομάδα που θα προκριθεί επί της Νάπολι στην 8αδα του Champions League και θα καταφέρει να διεκδικήσει το τρόπαιο σε έναν δρόμο στον οποίο θα συναντήσει κάποιες από τις Μπάγερν, Ρεάλ, Σίτι, Γιουβέντους.

Στα λόγια και την στάση του Μέσι στη διάρκεια των τελευταίων περίπου έξι μηνών, δηλαδή από την στιγμή της απόλυσης του Ερνέστο Βαλβέρδε και της πρόσληψης του Κίκε Σετιέν από την Μπαρτσελόνα, ο παρατηρητής δεν διακρίνει μόνο αμφιβολία. Οι απογοητεύσεις στο Champions League ήταν πολύ μεγάλες και διαδοχικές. Του Μέσι του πήρε πολύ καιρό να ξεπεράσει αυτό που συνέβη πέρσι με την Λίβερπουλ, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο θεατής κατά την προβολή του “Matchday”, του ντοκιμαντέρ που κατέγραψε την «ιδιωτική» ζωή της Μπάρτσα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν. Και σήμερα, που έχει κλείσει τα 33, και φτάνει να σκέφτεται πιο σοβαρά από ποτέ το ενδεχόμενο να κλείσει τον κύκλο του στην Βαρκελώνη το καλοκαίρι του 2021, ο Μέσι λειτουργεί με τη συνείδηση ότι δεν θα έχει πολλές ακόμη ευκαιρίες για να κατακτήσει το Champions League με την Μπαρτσελόνα.

Ετοιμάζεται για φτωχό "last dance"

Υπό κανονικές συνθήκες, ακόμη και αν είχε εξελιχθεί η σεζόν όπως εξελίσσεται για την Μπαρτσελόνα ο Μέσι θα τρεφόταν ψυχικά από την ιδέα ότι θα έχει μια ακόμη ευκαιρία στην “last dance” επόμενη σεζόν, την σεζόν 2020-’21, που είναι η τελευταία του συμβολαίου του. Σήμερα όμως ο Αργεντινός αμφιβάλει πολύ για την πιθανότητα να νιώθει πιο σίγουρος και αισιόδοξος κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την νέα σεζόν. Οι χειρισμοί του Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου στο θέμα του προπονητή έχουν ως συνέπεια να «καίγεται» εντός 6μήνου το χαρτί του Κίκε Σετιέν, ο οποίος έφτασε να δηλώσει την αμφιβολία του σχετικά με το αν θα είναι ή όχι στον πάγκο στον αγώνα με την Νάπολι στις 8 Αυγούστου. Και οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού δεν επιτρέπουν στον Μέσι να αισιοδοξεί στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόστερ, την οποία αντιλαμβάνεται ως αναγκαία για την αναβάθμιση της Μπάρτσα στο επίπεδο μιας διεκδικήτριας του Champions League.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Μέσι αποσύρθηκε, σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε στις 2 Ιουλίου το Cadena Ser, ένας ραδιοσταθμός με πολύ καλή εσωτερική πληροφόρηση διαχρονικά, από τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του συμβολαίου του. Και ο «αυτοκόλλητός» του, ο Λουίς Σουάρες έφτασε να φανερώσει δημόσια άγνοια σχετικά με το ποδοσφαιρικό μέλλον του Μέσι.

Πέντε χρόνια μετά την τελευταία φορά που σήκωσε το βαρύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο, σήμερα ο ίδιος αμφιβάλει έντονα ότι θα τα καταφέρει τον επόμενο μήνα να ξανασηκώσει το Champions League. Και μαζί του αμφιβάλουμε όλοι σχετικά με την σημερινή δυναμική της Μπαρτσελόνα. Και κάπως έτσι αρχίζουν οι σκέψεις περί της πιθανότητας να μην ξαναδούμε τον Μέσι να κατακτά το Champions League, τουλάχιστον με την Μπαρτσελόνα, αν πράγματι δεν προχωρήσει σε επέκταση του συμβολαίου του. Είναι τόσα πολλά που πρέπει να αλλάξουν στην Μπαρτσελόνα και είναι τόσο κακές οι επιλογές του Μπαρτομέου στη διάρκεια της τελευταίας 2ετίας, που φτάνεις να αμφιβάλλεις πολύ σχετικά με το αν θα «προλάβει» ο Μέσι, ειδικά αν δεν μείνει στη Βαρκελώνη μετά το 2021.

Θα ξανασηκώσει το Champions League με την Μπάρτσα ο Μέσι;
Ναι
Οχι
Created with Quiz Maker

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.