Λίβερπουλ - Κλοπ: Ετσι γύρισε το... τσιπάκι κι έστειλε τους Reds στο Παρίσι!

Λίβερπουλ - Κλοπ: Ετσι γύρισε το... τσιπάκι κι έστειλε τους Reds στο Παρίσι!

bet365

Ο Γιούργκεν Κλοπ ξέρει τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει! Ψυχολογία, κανόνες, τακτική και συμπεριφορά τον κάνουν... expert!

Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι προπονητής που του αρέσει να χρησιμοποιεί άμεσα αποσπάσματα αγώνων των Reds στα αποδυτήρια και να στέλνει έτσι θετικά μηνύματα προς τους παίκτες του ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Θέλει να βλέπει τη ψυχολογία των παικτών του να βελτιώνεται.

Ο βοηθός του Πίτερ Κράβιτζ έχει την υποχρέωση να επιλέγει τα κομμάτια που δείχνουν τις κορυφαίες στιγμές της Λίβερπουλ στα πρώτα 45 λεπτά ενός αγώνα. Στο... θορυβώδες «Μαδριγάλ» το βράδυ της Τρίτης υπήρχε ένα πρόβλημα πάνω σε αυτό. «Γύρισα και είπα στον Πιτ: βρες ένα κακό ημίχρονο", είπε ο Κλοπ. Όμως "όταν γύρισε ο Πιτ μου λέει 'όχι, δεν βρήκα κάτι ανάλογο».

Η Λίβερπουλ πιθανώς να έκανε τη χειρότερη εμφάνισή της στο α' μέρος με τη Βιγιαρεάλ. Υπήρχαν τόσα πολλά λάθη, αλλά και έλλειψη συνοχής. «Δεν παίξαμε καθόλου ποδόσφαιρο στο α' μέρος», είπε ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ. Το προβάδισμα που είχαν πάρει οι Reds από το ματς του Άνφιλντ χάθηκε από τα γκολ των Ντιά και Κοκλέν. Το momentum ήταν στη Βιγιαρεάλ, η οποία έδειχνε έτοιμη για όλα. Ο Κλοπ αυτή τη φορά χρειάστηκε να βασιστεί στα λεγόμενά του και στο να δώσει κίνητρο μέσω της ομιλίας του στους παίκτες και όχι σε υλικό μέσω βίντεο. Και αυτό που πέτυχε ήταν να παρουσιαστεί μία άλλη Λίβερπουλ στο β' μέρος. Μία τρομερή αγωνιστική μεταμόρφωση.

Η Λίβερπουλ ήταν αγνώριστη στο β' μέρος. Οι παίκτες της... χτύπησαν τρεις φορές την αντίπαλό τους σε ένα διάστημα 12 λεπτών για να σφραγίσουν την πρόκρισή τους για το Παρίσι και τον τρίτο τελικό τους στο Champions League σε πέντε σεζόν. Η θλίψη γρήγορα διαδέχθηκε τα χαμόγελα.

Η ομάδα του Κλοπ όμως εκτός των άλλων γράφει ξανά ιστορία. Καμία ομάδα δεν έχει φτάσει σε τελικό League Cup, Κυπέλλου Αγγλίας και Champions League την ίδια χρονιά. Το όνειρο για το quadruple έμεινε ζωντανό. Εχει παίξει 57 ματς και έχει ακόμα έξι για να διανύσει την απόσταση έως το τέλος.

Πως το έχει κάνει αυτό όμως η Λίβερπουλ; Και πως λειτούργησε ο Κλοπ σε αυτό το χρονικό σημείο; Ο Γερμανός τεχνικός παρέμεινε ήρεμος στο ημίχρονο. Θύμισε στους παίκτες του πως όλα ήταν στη μέση, τίποτα δεν έχει λήξει. Το επόμενο γκολ θα τα έκρινε όλα και θα έπρεπε να ανασυνταχθούν και να είναι συγκεντρωμένοι. Τους τόνισε: «Παίξτε ποδόσφαιρο, παίξτε με τον τρόπο της Λίβερπουλ και παίξτε όπως αγωνιστήκατε φέτος όλη τη χρονιά».

Ετσι άλλαξε την κατάσταση ο Κλοπ!

Ο Κλοπ ένιωθε πως οι παίκτες του δεν είχαν το μυαλό τους και τη νοοτροπία τους εκεί που έπρεπε μετά το γκολ του Μπουλαγιέ Ντιά νωρίς. Οι αποφάσεις τους μέσα στο ματς δεν του άρεσαν. «Βιαζόμαστε. Νιώθουμε πίεση και δεν πρέπει να γίνεται αυτό», τόνιζε.

Η ακρίβεια στις πάσες της Λίβερπουλ στο πρώτο μέρος περιορίστηκε μόλις στο 66%, ενώ την ίδια ώρα οι Reds βγήκαν νικητές στο 46% των μονομαχιών τους. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είχε μόνο 12 επαφές με τη μπάλα πριν από το ημίχρονο, ενώ ο Ζότα 13. Το ποσοστό στις ακριβείς πάσες τη φετινή σεζόν δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από το 75%. Οι Reds προσπαθούσαν διαρκώς να αναπτυχθούν με μακρινές μεταβιβάσεις, με αποτέλεσμα να πουλάνε συχνά τη μπάλα. Ο Κλοπ είχε μιλήσει για την ανάγκη να είναι γενναίοι, δυνατοί και έξυπνοι για να αλλάξουν το μομέντουμ όποτε χρειαζόταν.

Καθώς όμως το παιχνίδι κυλούσε δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από τις τοποθετήσεις των ακραίων μπακ ή τις κινήσεις των μέσων και των επιθετικών πριν από τη λήξη του ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν. Το ποσοστό ακρίβειας στις πάσες εκτοξεύτηκε στο 84%, ενώ ανοδική πορεά πήρε και το ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών (66%). Επίσης τα 13 από τα 15 σουτ που βρήκαν στόχο έγιναν στο δεύτερο μέρος, την ίδια ώρα που η Βιγιαρεάλ δεν κατέγραψε ούτε μια τελική στον στόχο στην επανάληψη. Και καταλυτικός παράγοντας για αυτή την πρωτοφανή διαφορά στην απόδοση της Λίβερπουλ μεταξύ των δυο ημιχρόνων ήταν ο Λουίς Ντίας!

Λίβερπουλ: Η μηχανή των γκολ, των νικών και των... αντοχών (vids)

Η είσοδος του Κολομβιανού στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους άλλαξε άρδην την εικόνα της Λίβερπουλ. Η ταχύτητα, η δύναμη, η αμεσότητα, ο δυναμισμός και η γενικότερη ποιότητά του ανέτρεψε τα δεδομένα και έστειλε τη Βιγιαρεάλ χτυπημένη στα σχοινιά του ρινγκ. Ξαφνικά, η Λίβερπουλ είχε αποκτήσει το πάνω χέρι, πιέζοντας σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου τους Ισπανούς.

Ο Ντίας αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην επίθεση της Λίβερπουλ και χάρη στην εκπληκτική του εμφάνιση απόσβεσε ακόμα ένα μέρος των 40 εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλε η Λίβερπουλ για να τον αποκτήσει από την Πόρτο τον περασμένο χειμώνα. Από την άλλη μεριά, ο προπονητής Βιγιαρεάλ, Ουνάι Έμερι, δέχθηκε ένα γερό χτύπημα όταν ο Φαμπίνιο μείωσε για τους Reds και τους έδωσε ξανά το προβάδισμα πρόκρισης για τον τελικό.

Για τον Κλοπ, ο τρόπος που ο Βραζιλιάνος κινήθηκε ανάμεσα στις γραμμές και προκάλεσε ανισορροπία στους αντιπάλους ήταν ένα σημάδι πως οι παίκτες του είχαν μάθει από τα λάθη τους. Ακολούθως ο Ντίας συγχρονίστηκε υπέροχα με τη σέντρα του Αλεξάντερ Άρνολντ για να ισοφαρίσει, προτού ο Μανέ γράψει το τελικό 3-2 λίγα λεπτά αργότερα.

Η Λίβερπουλ είχε τρομερή ενέργεια

Και παρά το γεγονός πως μεγάλο μέρος στην ανατροπή της Λίβερπουλ είχε και η κάκιστη απόδοση του Ρούλι, στην πραγματικότητα ο αγώνας κρίθηκε από τα ελλιπή αποθέματα ενέργειας που παρουσίασε στο δεύτερο μέρος η Βιγιαρεάλ. Πολύ απλά το Κίτρινο Υποβρύχιο δεν μπορούσε να ματσάρει την ένταση της Λίβερπουλ και άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, τη στιγμή που το σύνολο του Κλοπ συνεχώς ανέβαινε.

Με εξαίρεση τον Ντίας, ο Γερμανός δεν χρειαζόταν να προχωρήσει σε αλλαγές για να επαναφέρει τον έλεγχο προς όφελός του. Μέχρι τελικά να φρεσκάρει την ομάδα του με νέα πρόσωπα, η πρόκριση είχε ήδη κριθεί. Σε ό,τι αφορά τους βασικούς, μερικές συμβουλές από τον Κλοπ κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου τους βοήθησε για να παρουσιάσουν ξανά το καλό τους πρόσωπο, με τον Κεϊτά να αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα.

Κάπως έτσι το 90λεπτο έκλεισε με τη Λίβερπουλ να παίρνει τη νίκη και παράλληλα να σπάει ιστορικό ρεκόρ στο σκοράρισμα σε μια σεζόν, καθώς έχει πετύχει ήδη 139 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Την ίδια στιγμή μετρά το 6/6 στα εκτός έδρας παιχνίδια της στα νοκ - άουτ του Champions League και πλέον απέχει μια ανάσα μακριά από τη στέψη.

Πριν από το ματς με τη Βιγιαρεάλ, ο Κλοπ ήθελε από τους ποδοσφαιριστές του να βγουν στο γήπεδο σαν «τέρατα ψυχολογίας» και παρότι στο ημίχρονο υπέφεραν, τελικά κατάφεραν να τον δικαιώσουν. Μια δικαίωση που τους χάρισε το εισιτήριο για τον τελικό και παράλληλα την ευκαιρία να ολοκληρώσουν το ευρωπαϊκό τους κρεσέντο στο Παρίσι, εκεί όπου θα μονομαχήσουν πλέον για την κατάκτηση του πιο βαρύτιμου τροπαίου.

Πηγές: Τimes, Athletic

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα