Ντόρτμουντ – Μπάγερν: Αυτοί που θα κρίνουν το «Klassiker» (pics & vid)

Κώστας Τόπας
Ντόρτμουντ – Μπάγερν: Αυτοί που θα κρίνουν το «Klassiker» (pics & vid)

bet365

Εφτασε η στιγμή όπου ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ξανά ένα μεγάλο ντέρμπι, μετά από τόσο καιρό, εξαιτίας της πανδημίας. Ντόρτμουντ και Μπάγερν διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με στόχο την πολυπόθητη νίκη.

Der Klassiker με ενισχυμένες αποδόσεις, Novi Specials και προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ολα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο σημερινό ντέρμπι της Γερμανίας, Μπάγερν-Ντόρτμουντ με τις δύο ομάδες να θέλουν για ξεχωριστούς λόγους τη νίκη.

Οι «Βαυαροί» θέλουν το τρίποντο για να αυξήσουν τη διαφορά στη κορυφή, ενώ οι «Βεστφαλοί» με την κατάκτηση των τριών βαθμών θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν την ψαλίδα.

Από τότε που το πρωτάθλημα στη Γερμανία καθιερώθηκε ως Bundesliga, η Ντόρτμουντ έχει νικήσει πέντε φορές τον τίτλο του πρωταθλητή. Συνολικά οκτώ. Ωστόσο, ποτέ δεν κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια όταν έχασε και τις δύο φορές από την σημερινή της αντίπαλο, Μπάγερν. Οπότε η ιστορία, δείχνει πως οι «κιτρινόμαυροι» χρειάζονται τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας σήμερα, αν θέλουν να ελπίζουν…

  • Η φόρμα και η αποχή

Συνήθως, θα ήταν λογικό να κοιτάξουμε τη φόρμα και των δύο ομάδων σε έναν μεγάλο αγώνα όπως αυτό, αλλά λόγω των τρεχουσών συνθηκών εξαιτίας της αποχής, είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα.

Ωστόσο, η Ντόρτμουντ επέστρεψε μετά την αποχή με δύο νικηφόρα αποτελέσματα. Επικράτησε στο ντέρμπι με τη Σάλκε, με 4-0 και με 2-0 νίκησε την Βόλφσμπουργκ το περασμένο Σάββατο.

Από την άλλη, σε ανάλογους ρυθμούς κινήθηκε και η Μπάγερν με την επιστροφή της στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του πρωταθλήματος. Νίκη εκτός έδρας με 2-0, επί της Ουνιόν Βερολίνου και νίκη με το εμφατικό σκορ 5-2 κόντρα στην Αϊντραχτ.

  • Η μάχη του πάγκου

Ο τελευταίος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων, ήταν στις 9 Νοεμβρίου του 2019. Τότε, οι «Βαυαροί» εντός έδρας επικράτησαν εύκολα με 4-0. Σε ένα παιχνίδι, όπου ο Χανς Φλικ ήταν προσωρινός προπονητής της Μπάγερν. Από τότε έχει αναλάβει κι επίσημα την τεχνική ηγεσία του συλλόγου και τον οδηγεί με σταθερά βήματα στην κορυφή.

Χάρη στις τακτικές αλλαγές του Φλικ, η Μπάγερν παρουσιάζει ένα πιο απλό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Εχει «δέσει» την αμυντική γραμμή της ομάδας, δεν δέχεται πλέον εύκολα γκολ ενώ μπροστά έχει βρει τον τρόπο για να βρίσκει με ευκολία τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Ισως το καλύτερο ποδόσφαιρο που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από την ομάδα της Μπάγερν.

Από την άλλη, ο Λούσιαν Φαβρ μετά την βαριά ήττα που είχε υποστεί Ντόρτμουντ στο προηγούμενο Klassiker, με 4-0 άλλαξε την τακτική προσέγγιση της ομάδας. Από το 4-2-3-1 κατέληξε στο 3-4-3 και με αυτό το σύστημα, οι «Βεστφαλοί» έχουν καταφέρει να βρουν και πάλι τα πατήματα τους.

Ωστόσο, και πάλι η νέα τακτική δεν έφερε αμέσως τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς η Ντόρτμουντ έχασε 7 βαθμούς από τα 12 πρώτα παιχνίδια, που την χρησιμοποίησε.

  • Τα φώτα πάνω τους

Αυτοί που σίγουρα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ένα ντέρμπι, όταν δεν υπάρχουν οπαδοί στις εξέδρες, είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του αγώνα.

Για την Μπάγερν, είναι σαφές ότι Λεβαντόφσκι, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές και αν βρεθεί σε καλό φεγγάρι, θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την άμυνα του Ντόρτμουντ. Ο Πολωνός έχει σκοράρει 23 φορές το Klassiker, έχοντας παίξει και για τις δύο ομάδες.

Ο Tόμας Μίλερ θα μπορούσε επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα. Ο Γερμανός έχει την καλύτερη σεζόν του τα τελευταία χρόνια με 17 ασίστ της Bundesliga, ήδη στο όνομά του. Ένας άλλος παίκτης ο οποίος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για τους «Βαυαρούς» είναι ο εντυπωσιακός, Σερζ Γκνάμπρι, ο οποίος έχει κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του μέχρι στιγμής.

Για την Ντόρτμουντ, φυσικά, τα δύο παιδιά θαύματα έρχονται αμέσως στο μυαλό όλων. Τζέιντον Σάντσο και Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο πρώτος είχε μια πολύ ξεχωριστή σεζόν, με 14 γκολ και 17 ασίστ στη Bundesliga. Ο Χάαλαντ έχει σημειώσει 10 γκολ στο πρωτάθλημα από την στιγμή της άφιξης του τον Ιανουάριο και είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να κάνει μια καλή εντύπωση στην πρώτη του εμφάνιση σε ντέρμπι με την Μπάγερν.

Μια από τις ενδιαφέρουσες μάχες που αξίζει την προσοχοή, είναι οι δύο νεαροί αμυντικοί οπισθοφύλακες, Χακίμι (Ντόρτμουντ) και Ντέιβις (Μπάγερν). Δύο συναρπαστικά full-back που θα δώσουν μεγάλες μάχες στον αγωνιστικό τερέν.

  • Τα άδεια καθίσματα

Συνήθως λένε ντέρμπι χωρίς κόσμο, δεν είναι ντέρμπι. Εχουμε συνηθίσει σε αυτά τα μεγάλα ματς να βλέπουμε και να ακούμε τις φωνές των οπαδών της Ντόρτμουντ. Για πρώτη φορά, η μεγαλύτερη κερκίδα που υπάρχει στην ποδοσφαιρική υδρόγειο, για όρθιους φιλάθλους θα είναι κενή.

Σίγουρα, ο κόσμος στο Signal Iduna Park θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στο Klassiker, ωστόσο με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να συνηθίσει όχι μόνο ο κόσμος αλλά και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα παίζουν μπροστά σε άδεια καρεκλάκια…

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα