Ντόρτμουντ – Μπάγερν: Ικανοί, να νικήσουν, και οι δυο

Ντόρτμουντ – Μπάγερν: Ικανοί, να νικήσουν, και οι δυο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το klassiker που έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί στην καλύτερη διαφήμιση στην ιστορία της Bundesliga· ένα ντέρμπι ανοιχτό σε αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να αποφασίσει την νέα πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Αν μου έλεγε κάποιος τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα περιμένω τόσο ανυπόμονα το Klassiker, δεν θα του έδινα σημασία. Όχι μόνο επειδή δεν μπορούσα τον καιρό εκείνο να φανταστώ ότι το Ντόρτμουντ – Μπάγερν θα έπαιζε μόνο του, χωρίς αντίπαλο, δηλαδή σε μια περίοδο σιωπής όλων των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, αλλά και επειδή δεν φανταζόμουν ότι αυτό θα είναι ένα ντέρμπι με την δυναμική να αποφασίσει για την πρωταθλήτρια Γερμανίας 2020. Με άλλα λόγια δεν φανταζόμουν ότι η Ντόρτμουντ θα βελτίωνε την απόδοσή της και, κυρίως αυτή, την αποτελεσματικότητά της όσο έχει καταφέρει να το πράξει στα παιχνίδι εντός του 2020, κατά του οποίου τη διάρκεια μετρά 9 νίκες και 1 ήττα σε 10 παιχνίδια.

Τον καιρό που πρωτοεμφανιζόταν στην Bundesliga ο Ερλινγκ Χάλαντ και άκουγα τους Γερμανούς αναλυτές να διατυπώνουν την προεκτίμηση ότι η αύρα και η «ρέντα» του Νορβηγού θα δώσουν στην Ντόρτμουντ τη δυναμική του πρωταθλητισμού με συνέπεια, όλα αυτά τα έβρισκα ενθουσιώδη και υπερβολικά. Και πιθανόν να ήταν. Στην πραγματικότητα όμως η επιλογή του Λουσιέν Φαβρ να αλλάξει τον σχηματισμό και να παίξει με τρεις αμυντικούς κάλυψε μέχρι σήμερα ένα σημαντικό μέρος του ελλείμματος που έχει η Ντόρτμουντ σε ποιότητα στο κέντρο της άμυνάς της. Η αλλαγή στον σχηματισμό, ο Σάντσο, ο Βίτσελ και η προσθήκη των Τσαν και Χάλαντ έφεραν την Ντόρτμουντ τον περασμένο Μάρτιο στην απόσταση των 4 βαθμών πίσω από την Μπάγερν. Και επειδή τα δύο πρώτα βήματά της μετά την καραντίνα ήταν αποτελεσματικά, η ομάδα του Φαβρ έφτασε στο Klassiker με την αίσθηση ότι στο – έστω άδειο – γήπεδό της θα παίξει τις πιθανότητές της να προβληματίσει έντονα την Μπάγερν στην διεκδίκηση της Σαλατιέρας.

Μπορεί να προβληματίσει κάποιος την Μπάγερν; Στον πρώτο καιρό του Χάνσι Φλικ, πίσω στον περασμένο Νοέμβριο, η Μπάγερν έδωσε δικαιώματα για να την αμφισβητήσουν, με τις δύο απανωτές ήττες από την Λεβερκούζεν και την Γκλάντμπαχ. Από τα μέσα του Δεκεμβρίου όμως μέχρι σήμερα πηγαίνει «τρένο» στα αποτελέσματα, με εξαίρεση την ισοπαλία με την Λειψία. Και στην συντριπτική πλειονότητα των αγώνων της στην Μπουντεσλίγκα η Μπάγερν έχει την εικόνα μιας ομάδας που δεν σε αφήνει να αμφιβάλεις ότι θα τα καταφέρει.

Για καλή μας τύχη όμως συνέβη να αντέξει μέχρι εδώ η Ντόρτμουντ και να παρακολουθήσει στενά το ράλι της Μπάγερν. Αν το μέτρο είναι αυτό που έδωσαν οι δύο μονομάχοι στα δύο ματς που έχουν δώσει από την επανέναρξη της Bundesliga, το ντέρμπι είναι ορθάνοιχτο σε κάθε αποτέλεσμα.

Αν δεν έπαιζε ο Χούμελς, θα έκανα διαφορετική προεκτίμηση, διότι αυτός είναι ο μοναδικός αμυντικός του ρόστερ της Ντόρτμουντ που έχει την προσωπικότητα, την εμπειρία και την ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι και να παίρνει το βάθος στην άμυνα προκειμένου να διορθώνει τα λάθη των άλλων αμυντικών. Ο Χούμελς όμως θα παίξει και αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο για όσους ευχόμαστε να δούμε ένα μπα ντε φερ για τον τίτλο στο Westfalenstadion. Στο τελευταίο της ματς απέναντι στην Βόλφσμπουργκ η Ντόρτμουντ είχε και πάλι αυξομειώσεις στις εντάσεις και στην ενεργητικότητά της, άφησε πολύ γήπεδο στην αντίπαλό της και έχασε την μπάλα από τα πόδια της στο πρώτο διάστημα του β’ ημιχρόνου αλλά δεν έζησε μια επανάληψη προηγούμενων αποτυχιών. Δεν «έφαγε» πολλές φάσεις, δεν έχασε την συγκέντρωσή της, δεν είδε τους αμυντικούς της να κάνουν ατομικά λάθη, συχνά αβίαστα, που κοστίζουν. Συμπεριφέρθηκε καλύτερα συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν της και αυτή είναι μια ένδειξη που ευνοεί την εκτίμηση ότι το απόγευμα της Τρίτης θα είναι ανταγωνιστική και δεν θα θυμίσει αυτό που ήταν στο ντέρμπι του 1ου γύρου τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έχασε 4-0 και δεν έπαιξε τίποτα.

Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Ντόρτμουντ δεν πείθει ότι αυτή θα αποδειχθεί ικανή να αντέξει στην ασφυκτική πίεση που ασκεί η Μπάγερν με την επιθετική άμυνα που κάνει μέχρι τους αντίπαλους στόπερ όταν δεν έχει την μπάλα. Η Ντόρτμουντ έχει στην ενδεκάδα της ποδοσφαιριστές που είναι επιρρεπείς στο λάθος κατά το χτίσιμο της επίθεσης. Κι αν δεν προστεθεί στο βασικό της σχήμα ο Βίτσελ, που απουσίασε από τα δύο προηγούμενα παιχνίδια, η Ντόρτμουντ θα προβληματιστεί όταν πιεστεί, διότι ο Βέλγος είναι μακράν του δεύτερου ο πιο καθοριστικός κεντρικός μέσος για το χτίσιμο των επιθέσεών της και την ασφαλή κυκλοφορία της μπάλας. Είναι ο συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα του παιχνιδιού της.

Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Μπάγερν δείχνει ότι με αυτούς τους μπακ (Παβάρ, Ντέιβιτς), αυτόν τον Νόιερ, αυτόν τον Κίμιχ και αυτόν τον Μίλερ είναι απολύτως ικανή να νικήσει σε μια άδεια έδρα την Ντόρτμουντ. Ναι, ο Χάλαντ, ο Σάντσο και ο Χακίμι μπορούν να προβληματίσουν τον Μπόατενγκ, και ο τρόπος που μαρκάρει ο Γκορέτσκα είναι συχνά πιο παθητικός συγκριτικά με τον τρόπο του Τιάγκο Αλκάνταρα που θα απουσιάσει. Αλλά η Μπάγερν κρατά για μεγαλύτερο διάστημα ανά ματς τη συγκέντρωσή της. Και η αντίδρασή της μετά τα απανωτά γκολ που δέχθηκε σε δύο κόρνερ από την Αϊντραχτ έδειξαν τον χαρακτήρα μιας ομάδας ανθεκτικής, η οποία συνέρχεται αμέσως και λειτουργεί με αποφασιστικότητα για να κατακτήσει τον τίτλο.

Μέχρι εδώ, η Μπάγερν του Φλικ είναι μια καλύτερη, πιο ώριμη, με περισσότερες προσωπικότητες και λιγότερες διακυμάνσεις στην απόδοσή της ομάδα συγκριτικά με την Ντόρτμουντ του Φαβρ. Ανάμεσα στις δύο, η Μπάγερν είναι λιγότερο επιρρεπής στα μεγάλα λάθη. Αυτό όμως είναι ένα Klassiker, και στην Ντόρτμουντ υπάρχουν πολύ φιλόδοξοι ποδοσφαιριστές, με νεανικό θράσος και θάρρος, όπως ο Σάντσο, ο Χάλαντ και ο Χακίμι. Ευτυχώς, αυτό είναι ένα ανοιχτό ντέρμπι, που μπορεί να κρίνει σε σημαντικό βαθμό τον τίτλο της πρωταθλήτριας Γερμανίας. Η Bundesliga στέκεται τυχερή, διότι σε αυτό το ντέρμπι ο πλανήτης μπορεί να δώσει μεγαλύτερη σημασία από το συνηθισμένο. Αν το ποδοσφαιρικό θέαμα είναι των προδιαγραφών των δύο ομάδων και το ντέρμπι εξελιχθεί σε μπρα ντε φερ και έχει δράμα, αυτή θα είναι η καλύτερη διαφήμιση στην σύγχρονη ιστορία της Bundesliga, διότι θα παίξει μόνη της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.